CUM ATI REUSIT SA-I FACETI SA MANANCE SINGURI!
Raspunsuri - Pagina 2
Gabbriela spune:
Cu mainile manaca singur de mai bine de 2 luni... am incercat sa il invat cu lingurita sau cu furculita dar nu vrea sa o ia in mana. Cand mananca cu mainile o data isi baga lui in gura o data imi baga mie... daca refuz nu mai vrea nici el sa manance. Julian nici macar sticla cu lapte nu vrea sa o tina singur. Daca o gaseste prin casa (cand este ora mesei o mai las la indemana lui) vine si mi-o aduce sa ii dau eu sa manance. Acuma are un an si o luna si nu arata nici o dorinta ca ar vrea sa invete cat de cat sa manance cu lingura sau furculitza.
SARBATORI FERICITE!
Gabbriela & Julian 
alicebeatu spune:
Si fetita mea, acum in varsta de aproape doi anisori, avea probleme cu lingurita. Metoda noastra a fost destul de simpla: in timp ce cu o lingurita ii dateam eu sa manance, cu alta incerca ea de una singurica, apoi facem mancarica pentru papusi si le invatam si pe ele sa manince, iar cu furculita ia placut foarte tare sa invete pentru ca tata ii datea voie sa umble cu cutitul. Si asa, sub pretextul ca este deja o fetita mare si cu multa rabdare, usor... usor... a invatat sa manance foarte frumos singura.
Rabdare si imaginatie...
Codrutza spune:
Dar cum reusiti sa-i convingeti sa nu rastoarne farfuria plina cu ciorba sau papica, indiferent ce e ? Eu inca nu am reusit. Luca are un an si 4 luni si inca nu-i pot pune o farfurie plina cu ceva pe masuta lui, fiindca in urmatorea secunda este ori pe jos (a cacuuutttt= a cazut) ori in capul lui, ori mai stiu eu pe unde .....
try spune:
roxy, incearca urmatoarele: cand e ora mesei pentru el, pregateste masa pentru amandoi in acelasi fel: o farfurie cu tacamuri pentru el, o farfurie cu tacamuri pentru tine. Tu incepe si mananca, indeamna-l si pe el, dar fara sa-l ajuti prea mult. Arata-i cum sa tina furculita (cel mai usor e sa incepi sa-l inveti la felul doi caci la ciorba poate fi dezastru, plus ca e mai usor pentru ei sa ia ceva in furculita, iar satisfactia ca au reusit va fi rapida si pentru ei).
Daca el e genul care mananca incet atunci tu ia cate putin in furculita ca sa poti sa tragi cat mai mult de mancarea ta din farfurie, sa n-o termini repede si astfel el sa te vada timp mai indelungat ca faci exercitiul asta: luat in furculita, dus la gurita. Exact ce foloseste el, sa folosesti si tu: daca nu vrei sa-i lasi cutitul de la inceput, nu folosi nici tu cutitul, asta ar putea sa-l faca pe el sa se simta in "inferioritate" (mami de ce are cutit si eu nu?). Foloseste aceleasi farfurii, pune eventual servetele langa si foloseste-l pe-al tau din cand in cand sa vada ce treba importanta faci. De multe ori copiii tind sa prefere toate activitatile destinate oamenilor mari si nu lor. Incerca atunc isa faci din mancatul la masa o activitate de om mare, poate il va atrage si pe el. Nu face mare caz de faptul cum mananca, lasa-l sa incerce fara sa te uiti prea mult la el. Copiilor le place sa imite, de fapt asta e si principiul pe care ei invata ceva. Nu arata nervoasa sau nerabdatoare, comporta-te cu el ca si cand ar manca singurel de cand lumea si pamantul. In momentul in care reuseste sa ia in furculita si sa duca in gurita lauda-l, rasplateste-l cu ceva ce sti ca-i face placere (un cuvant, o expresie, o mangaiere etc.), dar nici sa nu faci mare tam-tam pe treaba asta ca-si va muta atentia catre altceva apoi. Sau ca recompensa poti folosi paharul cu suc: pune-i-l langa farfurie si explica-i ca el nu are voie sa bea din el decat daca duce singur la gurita de cateva ori. In timpul asta foloseste si tu un pahar cu suc langa farfuria ta is bea din cand in cand din el dupa cateva linguri de mancare. Nu te aventura in ample explicatii de genul "uite ca si mama duce la gura, apoi bea suc pentru ca a mancat tot etc.", la 3 ani e destul de mare sa inteleaga gesturile tale, nu are nevoie de alte motivatii verbale.
Incercati cand sunteti toti 3 acasa sa puneti masa si sa mancati impreuna. Daca tu si sotul tau veti manca in fata lui mai des ma gandesc ca asta il poate determina si pe el sa se comporte ca atare.
Nu te astepta sa vezi rezultate rapide, mai ales daca stii ca-si schimba greu obiceiurile sau daca-i comod din fire. Tu trebuie sa perseverezi. Chiar daca la primele mese va manca mai putin sau aproape deloc, nu-i da tu sa manace. Cand consideri ca a petrecut destul timp la masa, chiar daca nu a mancat mare lucru, considera masa incheiata si va ridicati amandoi/amantrei de la masa. Si nu cauta nici sa-l pedepsesti sau sa-i reprosezi dupa aia ca nu a mancat. Pedeapsa sau rasplata trebuie sa urmeze imediat cand copilul a facut sau nu a facut ceea ce doream noi. Nu dupa 2 ore, nu dupa o zi, nu dupa o luna, ci imediat. A-i pedepsi azi pentru ce-au facut ieri e pierdere de vreme, copii nu pot intelege mesajul pentru ca nu mai sunt sub influenta conditiilor/circumstantelor de ieri (asta o stiu de la un documentar urmarit pe Discovery Health despre diverse metode de educare a copiilor).
Cel mai important este sa fii consecventa si sa nu cedezi in metoda pe care o alegi, fie ca e ce ti-am recomandat eu, fie o alta metoda. Nu toate metodele se potrivesc la fel tuturor copiilor. Daca vezi ca o metoda nu da nici un fel de roade dupa 1 sapt. atunci incerca alta metoda, important e sa nu combini metodele si sa fii consecventa in aplicarea lor. De ex., referitor la ce ti-am recomandat eu, nu alterna mesele in care-i dai tu sa manance cu mesele in care-l lasi singur. Lasa-l pe el tot timpul sa manace singur. Portioneaza-i mancarea pentru gurita lui inca de la inceput, inainte sa-l asezi pe el la masa, sa nu vada ca tu te ocupi de farfuria lui - altfel tendinta lui va fi sa te roage sa te ocupi in continuare sa-i dai si sa manance. Eventual fa rost de un alt copilas (ce expresie am gasit, parca l-ai lua de la magazinul din colt), mai mare, eventual un copil pe care el il stimeaza, il place, ii e model si pune-i impreuna la masa cu tine. Nu trebuie sa il lauzi pe copilul respectiv, baietelul tau e destul de mare si va intelege si singurel si va copia modelul.
De regula, daca metoda i se potriveste ea va avea primele rezultate in mai putin de o sapt. Continua cu metoda pana va invata complet sa manace singur.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
anna maria spune:
Draga Roxy,pt.problema cu rasturnatul farfuriei este remediu;la noi pe piata exista un set de tacimuri pt.
(3castronase cu capacel)psinse la spate cu ventuza de la Faalin;astfel ii prrinzi de masa si are si lingurita+furculita.ccccit despre virsta la care maninca singur sunt cazuri si cazuri.Pe prietena fetitei mele(1an si2luni) care are 5 ani o hraneam eu cu lingurita.Fetita mea,spre axemplu maninca cit maninca de la mine ,apoi vrea ea singura ling. sau furculita.Toate la timpul lor,important este sa fii alaturi de
si sa-l lasi sa experimenteze.
anamaria