CUM ATI REUSIT SA-I FACETI SA MANANCE SINGURI!

CUM ATI REUSIT SA-I FACETI SA MANANCE SINGURI! | Autor: roxy

Link direct la acest mesaj

va rog mult dati-mi si mie o idee cat de mica cum sa-l fac sa manance singurel .E drept ca e cam marisor ,are deja 3 ani ,dar eu am gresit ca i-am dat mereu eu sa manance.In afara de paine cu ceva uns pe ea ,nu mananca nimic singur.Acum ii place sa manance cu furculita ,dar sa infiga cu ea in mancare ,dar nu prea mult ,de cateva ori si apoi asteapta sa-i dau eu.De mancat mananca orice nu-i o problema ,dar cum sa-l fac sa accepte sa manance singur cu lingurita.Pe aceasta o intoarce in asa fel ca-i cade orice din ea.Si ma refer la mancare cat de cat solida,ca la supe nici nu se pune problema sa-i dau lui ,ca o spal de pe jos.Si totusi...Taicasu (binenteles ca din afara totul pare asa simplu...zice ...pune in mana lui lingurita si lasa-l acolo ca o manca el cand i-o fi foame...dar practic...spal la mancare de pe jos...of...)Si e si foarte curatel baietelul meu.Daca cumva s-a murdarit pe deget cu mancare nu mai sta asa ,ci repede sa-l sterg sa nu pateasca ceva...deci nu se pune problema sa bage mana in farfurie .
Ajutati-ma cu un sfat. Cum sa procedez ca sa ramana si nervii mei si ai lui intacti si sa-l vad ca manaca cat de cat singurel .Asta pana se insoara

Roxy si Cristi cel vorbaret

huianur
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1

http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Roxy, Cristinuca mea vrea sa manance singurica de pe la 18 luni. La inceput isi duce in gurita mancarea, apoi...incepe sa se joace.
Asa ca, stau si eu, langa ea, cu o lingurita si ii mai bag in gurita. Ba, imi mai baga, si ea, mie. La fel, si cu soldateii ! Si uite asa, invata sa manance singurica, cat de cat. Succes !
Sarbatori fericite !!!

Nina & Nina-Cristina (1 an si 11 luni)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Roxy, din ce spui tu se pare ca Laura mea e sora buna cu Cristi al tau...si Laura are aproape 4 ani !!
Sa stii ca progrese a facut doar de cand merge la gradi; de atunci a inceput sa fie mult mai indeminatica si in principiu poate sa manince acum singura, daaaar... dupa ce ia de cateva ori- gata, nu mai vrea si atunci tot eu trebuie sa-i dau in gura, ca in felul asta nu mai face nazuri.
La fel si Laura e o "curatica", nu si-ar baga miinile in mancare, Doamne fereste! cum se murdareste putin pe mina, vrea s-o sterg imediat.
Eu sper ca in timp, usor-usor, sa scapam de obiceiul asta...pana atunci, nervi tari !

Astept si eu cu interes eventualele sfaturi,

Cu drag,

Elena&Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tutus spune:

sti ce spun eu dupa ce ne ridicam de la masa? "Sa spele mama purcelusu sa-si recupereze baietelul" . Piticania mea de pe la un an ii "facea cu ochiul" linguritei, apoi din ce in ce mai mult. Nu spun ca acum la un an si 3 luni mananca singur (departe de asa ceva), dar cu siguranta se murdareste singur si ii place. Azi spre axemplu in cutiuta cu iaurt era lungurita lui si si o furculita (era meserias, manca cu 2 manute). Eu cred ca trebuie sa-i lasam sa incerce ei sa-si bage in gurita. Evident ca ii ajutam, dar o sa vezi ca o sa fie momente in care nu o sa vrea sa-l ajuti sa-si bage lingurita in gurita. La noi sunt cel putin 2 lingurite la masa si nu rar mai e si cate o manuta prin farfurie. Da, se prosteste, dar unpic unpic a invatat sa manance. Stiu ca nu mananca frumos, dar e un inceput si eu consider ca trebuie sa-i lasam si pe cei pitici sa se manifeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by tutus
Eu cred ca trebuie sa-i lasam sa incerce ei sa-si bage in gurita. Evident ca ii ajutam, dar o sa vezi ca o sa fie momente in care nu o sa vrea sa-l ajuti sa-si bage lingurita in gurita. La noi sunt cel putin 2 lingurite la masa si nu rar mai e si cate o manuta prin farfurie. Da, se prosteste, dar unpic unpic a invatat sa manance. Stiu ca nu mananca frumos, dar e un inceput si eu consider ca trebuie sa-i lasam si pe cei pitici sa se manifeste.

Draga Tutus, sa stii ca nu tine figura asta la toti copiii; daca o lasam pe Laura sa manance singura, statea si o ora cu farfuria inm fatza fara sa se atinga de ceva, eventual se juca cu lingurita; si eu am incurajat-o sa ia cu minutza, ii aratam cum sa faca, ii dadeam exemple de alti copii, prieteni de-ai ei care mancau cu minutza, dar...NIMIC !

pupici,

Elena&Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tutus spune:

Elena draga, in acest caz ma bucur (nu totdeauna) ca piticului meu ii place sa manuiasca lingurita, dar sunt sigura ca o sa fie un moment cand o sa descopere si Laura ca e distractiva lingurita . Acum imi amintesc ca la inceput imi dadea mie sa mananc, apoi incet incet i-am aratat sa si-o duca la gurita si acum suntem pe (sau pe langa?) drumul cel bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

Ai mei au inceput de vreo doua luni sa ceara furculita si sa manince aproape singuri,ei cu furculita lor si eu in mijloc ajutindu-i,cind pe unul cind pe altul.Nu am incercat inca lingurita,adica am incercat-o fara rezultate,tot iautul,de exemplu,e pe hainute,in cap,pe fata,pe mine,asa ca deocamdata sintem la furculita si ne place tare mult! Bineinteles din farfurie nu lipseste niciodata"CHECA",adica brinza Feta,care aici e la orice masa si grecii consuma foarte multa! Nu stiu ce sfat sa dau mamicilor care au probleme,dar pentru cele care acum copiii cer sa manince singuri,nu-i impiedicati,chiar daca la inceput maninca mai mult dusumeaua!
SUCCES!

Theodora, Alexandros, Yannis
LOVE U ALL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu cred ca sotul tau are dreptate, lasa-i farfuria si lingurita sa manince singur cind i-o fi foame. Nu va dura mult, te asigur. Si prima data spala pe jos, a doua la fel, dar in timpul asta explica-i ce faci si ca e obositor sa stergi tot timpul dupa el si ai nevoie de ajutor, da-i o cirpa ca sa te ajute. Altfel va astepta sa-l hranesti si la 10 ani! Si nu nu glumesc, am un verisor, de care ridem si acum, la 40 de ani de el (si el ride si ii povesteste lui fi-su). Noi locuiam la tara, undeva linga Vaslui si el la Azuga si venise sa-si petreaca vacanta la noi. Mamitica lui il hranea si la 10 ani, ca nu cumva sa sufere baietelul de foame. Maica-mea, care e mai dintr-o bucata asa si la care erau adusi copiii cu „caruta“ sa stea, ne-a pus sa mincam (eram noi, patru surori, doi vecini si vreo 6 verisori, printre care si acesta despre care vorbesc, toti copii intre 2 si 11 ani). Cum ne-a pus in farfurie (ciorba de cartofi, ce credeati?!?), Cristi varu-miu, care era tinut numai cu specialitati acasa, a zis ca el nu maninca asa ceva si oricum pe el il hraneste mamica. La care maica-mea, i-a luat farfuria, a pus-o pe soba si i-a spus foarte serios: apoi sa maninci cind o veni mamica-ta (adica peste vreo doua luni, cind se termina vacanta). La masa de seara, la fel, ne trinteste maica-mea o bunatate de mamaliga cu brinza si smintina si cu lapte... Cristi se asaza pe prag, locul lui preferat si intrebat de maica-mea de ce nu maninca, acesta raspunde la fel: pe mine ma hraneste mamica! Ne culcam toti la gramada si pe la 11 noaptea auzim urmatorul dialog:
– Tanti Ileano, mi-e cam foame!
– Pai, du-te si maninca.
– Singur?! Nu-mi dai tu?
– D'apai, eu nu-l hranesc pe Gabi (verisorul de 2 ani) si sa-ti dau tie?!? Nu ti-o fi rusine, goblizan mare ce esti!
Mai sta varu-miu ce mai sta, il auzim ca se da jos din pat si se duce in bucatarie, scotoceste pe acolo si dupa citeva minute auzim:
– Tanti Ileano...
– Da, ma, ce mai vrei, ii raspunde mamica rupta de oboseala dupa o zi de munca si cu atitia plozi pe capul ei.
– Da', ciorba d-aia de cartofi... mai ai?
La care maica-mea pufneste in ris, se scoala si il incalzeste niste ciorba, i-o pune intr-un castron si i-o da acolo pe prag unde era asezat impreuna cu o bucata de mamaliga rece. Si a mincat baiatu' lu' mama, de s-a crucit si matusa-mea cind a auzit. Si asta numai dupa doua zile de vacanta, cind a plecat minca direct din ceaun si tot ce i se dadea. Asa ca eu zic sa incerci sa faci si cum a spus sotul tau, la trei ani e destul de mare ca sa manince si singurel, chiar daca se va murdari si pe el si va face si in jurul lui mizerie. Agata a vrut sa manince singura de pe la 10 luni, ii dadeam eu la inceput sa stiu sigura ca maninca si apoi ii lasam castronelul si lingura si munceam dupa aceea cite un sfert de ora sa fac ordine. Dar la un an si ceva minca singura, fara nici o probleme, cite o data imi era dor sa o mai hranesc si nu voia nici in ruptul capului. Acum, la doi ani si patru luni, isi ia singura din frigider!

Cornelia, mamica Agatei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

La faza cu Agata esti tare, asa am sa fac si eu!

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaD spune:

Buna
Catalinuta mea a inceput sa manance singura atunci cand a mers la gradinita.
Pana atunci insa se straduia din rasputeri sa fie independenta din acest punct de vedere.Eu am ajutat-o fara sa-si dea seama. La inceput o puneam sa tina si ea de coada linguritei ca sa ma ajute. I-am spus ca eu am obosit in timp ce faceam de mancare si trebuie sa ma ajute. si asa incet incet am inceput sa tin eu de coada linguritei si mai apoi sa o las singura. Acum la 2 ani si 6 luni mananca singurica chiar si ciorbita ( cu riscurile de rigoare).
Te pup si iti urez bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadm spune:

Ma bucur sa vad ca nu suntem singurele in situatia asta! Andreea de pe la 1 an si-a exprimat dorinta de a minca singura cu furculita sau cu lingurita, iar eu am incurajat-o. Problema e ca orice ii distrage atentia de la mincat si daca ar fi sa o las singura, ar sta cu mincarea in fata o ora si nu ar duce la gura mai mult de 2-3 lingurite...Asa incit stau si eu linga ea si mincam la doua linguri...Dar sper ca atunci cind va merge la gradinita sa manince singura fara probleme, mai ales ca e foarte incintata atunci cint trebuie sa manince in compania altor copii.

Anca

Mergi la inceput