Olita-la ce virsta ?

Olita-la ce virsta ? | Autor: ungureaa

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor !
As dori sa stiu la ce virsta se recomanda sa se inceapa cu olita ? Al meu fiu are aproape 8 luni insa nu am incercat inca...ar trebui sa incep sau sa mai astept ?

Adina si Gabriel

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amelia spune:

Tocmai am fost azi la pediatra cu fetita mea (1 an si 3 luni) si printre altele i-am pus si problema asta. Mi-a spus ca pana la 2 ani nu are rost sa stressez puiul cu olita, ca ma voi trezi peste noapte ca nu mai face in pampers, ci cere singura olita. M-a sfatuit ca la vara sa o las prin casa fara pampers si de atunci pot incepe si sa o pun pe olita.
Eu stiam ca de la aprox. 1 an si jumatate apare controlul sfincterian si deci de la acea varsta poti incerca sa inveti copilul sa faca la olita. Noi am mai pus-o pe Ana Maria de cateva ori pe olita, mai mult ca sa stie ca exista (asta se si recomanda), din intamplare a si facut de cateva ori (pentru ca de obicei spune cand are scaun), dar nu avem de gand sa o stressam cu treaba asta pana la 1 an si jumatate. Va veni totul de la sine.
Cred ca baietelul tau spre sfarsitul verii va fi destul de mare cat sa incepi "operatiunea olita".
Vezi ca multe alte discutii pe aceasta tema poti citi la:
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14534" target="_blank">http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14534
Va pupam cu drag,

Amelia si Ana Maria.

www.par.univie.ac.at/~aj/AnaMaria

Dincolo de nori este intotdeauna soare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Al meu bebe are 8 luni jumate dar n-am inceput inca desi am auzit alte mamici incep chiar la 5, 6 luni. Am fost pe la magazine insa sa ne uitam de modele sa-i luam ceva care sa-l atraga cat de cat, cu muzica sau alte chestii. Insa ce am descoperit e ca pe aici pe toate scrie dupa 18 luni, n-am gasit nimic pt mai devreme asa ca nici nu ne mai stresam cu asta pana nu arata el semne ca ar fi gata.

Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Si eu ma tot gindesc daca sa incep operatiunea cu olita. Are 1 an jumate. Cred ca tot la vara cind va face 2 ani. Pt. ca acum nu vrea deloc, eu il pun el se ridica !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Am incercat pe la 7 lui jumate sa o pun pe Emi la olita dupa ce citisem pe forum despre o fetita de 5 luni ca facea kk si pishu la olita. S-a speriat si nu a vrut deloc sa stea pe olita... asa ca am renuntat.
Peste vreo 2 saptamani "am uitat-o" in calea ei (mergea in 4 labe prin camera) si a dat de ea. S-a uitat luuuuung, a studiat-o si a inceput sa se joace cu olita. Am lasat-o asa pana cand a facut 9 luni. De vreo saptamana, o pun pe olita dimineata dupa ce isi bea lapticul si face caca. Sta doar 2-3 minute, nu mai mult. Dar face caca mai bine decat daca ar sta in scaunel, in premergator sau chiar pe pat in fundulet. Ea nu stie sa isi elibereze sfincterul si de obicei se chinuie, asa ca asta e ca o relaxare... In restul zilei, nu o pun la olita niciodata. Nici nu ma gandesc ca ar putea face pishu la olita inainte de 1 an si jumatate... chiar 2. Am citit ca muschii sfincterelor sunt dezvoltati la varsta de 2 ani si jumatate. Pana atunci, nu se pot tine decat cateva secunde.
Cam asta-i cu olita... Adina, poti incerca - dar nu te astepta la minuni. Stiu ca baietii sunt mai greutz de educat la olita, de aceea e totusi bine sa ii obisnuiesti macar cu obiectul. Nepotul meu a facut pisu intr-o galetusa de la setul de jucat in nisip pana pe la 4 ani. Nu l-a putut nimeni convinge sa stea pe olita sau wc pentru pishu...
Numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ungureaa spune:

Merci pentru sfaturi, asa ca nu ma voi stresa prea mult, ma gindeam sa incep deoarece face caca cam la aceleasi ore, si nu face nici-odata noaptea (inainte de ora 6 dimineata). Insa nu sta inca in fund singur si nerezemat, asa ca astept...

Adina si Gabriel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MarikaStefan spune:

Tot ce poti face este sa prinzi ocazional cate un pishu sau kki. Pana nu constientizeaza ce se intampla in olitza si nu simte deranj fizic cand face in pampers este greu sa-l inveti la olitza. in rest cum ti-a scris si amelia operatiunea olitza lasa pe vara, pana atunci te inarmezi cu pantalonasi si chilotei si renunti la pampersi. Detaliat gasesti lamuriri la:

http://www.desprecopii.com/info.asp?id=243

Pupice,
Mari si Kitti & bb Ionel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Salut!
Eu am incercat sa o pun pe Ioana pe olita cu putin inainte de 1 an si se temea grozav de ea. Asa ca am lasat-o balta. Am reincercat pe la 1an3luni, asa...putin, mai temeinic pe la 1an jumatate. Acum are 2ani 4luni si se supara daca nu o las sa faca singura:cu tot tacamul: dus, dat pantalonasii jos, facut, sters, ridicat pantalonasii, varsat olita in si pe langa wc. :-)) :-(( Noi avem o olita simpla. Cica alea de fac zgomot ii inhiba pe unii. Cand doarme punem pampersi. N-are rost chiar sa exageram, nu?
Toate cele bune.
anto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Adélie are 17 luni si o pun pe olita de cite ori o schimb. Asta de citeva luni incoace. Aproape de fiecare data face pipi (cu mici exceptii, probabil atunci cind o pun imediat dupa ce face pe ea :))) si uneori si kk, de exemplu astazi... Am fost tare fericita ca tocmai plecam de acasa si-mi era frica sa nu faca pe drum. Pipi face imediat, chiar mi se pare ca se tine si asteapta olita.
Eu de fapt am pus-o pe olita mai mult pentru recoltarea lui pipi, trebuie sa-i fac analiza in fiecare luna si cu pungile sterile de recoltare e chinuitor. Dar si de kk ce ma mai bucur, e asa de usor pe urma de sters si spalat, cind nu se preseaza si intinde peste tot in chilotel!!!
Lui Adélie ii place foarte mult pe olita, ride si chiuie.
Cam aici suntem noi la operatiunea olita, sper ca suntem pe calea cea buna. Nu o oblig cu nimic, daca face bine, o aplaud si o laud (si se aplauda si ea, singurica), daca nu nu-i nimic.

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karol spune:

Fetita mea are acum 1,11 luni si am inceput 'operatiunea olita' de pe la 1,7 luni.Ii mai pun si acum Pampers noaptea.In general imi spune cand vrea sa faca pipi sau kk.Se scapa, insa, de multe ori si vine si-mi spune cu o fata spasita:Ghesii(gresii) si eu.Iata-ma!
Mai pot spune ceva?Sigur ca nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rosey spune:

eu am pus-o pe denisa pe olita la un an si 3 luni, tot asa, ca se obisnuiasca cu ideea. oricum, rezultate deosebite nu am avut decat pe la un an jumatate, cand a venit si vara si am lasat-o fara pampers. de atunci face la olita mai tot timpul, mai sunt si accidente, mai ales la inceput, cand daca zicea "pipi" deja facuse, dar din ce in ce mai rar. oricum, la inceput zicea doar kk pentru amandoua, acuma zice pipi si are rabdare sa ii aduc olita si sa o dezbrac ca s o pun. si ei ii place sa si-o duca la WC, sa traga apa etc. noaptea si cand iesim afara ii pun inca pampers, pentru ca mai are, ff rar, scapari. la inceput conta foarte mult sa o lauzi, ii tot ziceam bravo si ii dadeam de inteles ca ma bucur foarte mult. e important sa inteleaga ea ce se intampla, sa vrea sa coopereze si sa aiba suficient control asupra sfincterelor. e un lucru relativ, fiecare copil merge in ritmul sau. in general, pediatrii in strainatate recomanda sa pui copilul la olita la doi ani, iar in america, am auzit ca asociatia medicilor pediatri vorbesc chiar de varsta de 3 ani!!!! mi se pare exagerat, dar ma rog, fiecare cu conceptiile sale. in nici un caz nu recomand invatarea la olita inainte de un an. bebelusii sunt prea mici la aceasta varsta si, chiar daca unii mai "geniali" ajung sa inteleaga ce le ceri, nu se pot controla, asa ca nu faci decat sa ii stresezi, sau chiar sa le creezi psihoze. si nu cred ca merita. eu nu am auzit de copil care sa faca NUMAI la olita inainte de 1 an jumatate.

Mergi la inceput