tatic cere ajutor

tatic cere ajutor | Autor: Ovi_

Link direct la acest mesaj

Mamicilor,

Sunt un tatic, care din motive de gripa trebe sa stea departe de BB cateva zile. Si ca sa nu stau degeaba, va cer ajutorul in urmatoarea problema:
BB (Marina) al meu s-a nascut pe 16 noiembrie cu o greutate de 3,100. Kg. Ieri a venit pediatrul si dupa cantarire a spus ca nu a luat decat 500 g in prima luna. In rest a spus ca totul e ok..e f. bine dezvoltata...este energica...Concluzia ei a fost ca nu mananca destul..se pare ca din cauza lipsei de lapte a mamei. Ne-a recomandat milupa, iar dupa 2 lingurite micutza l-a vomitat. De regula ea mananca la 2,5-3 ore, dar are momente in care papa si la cate 1-1.5 ore. Nu mai stiu ce sa cred...nu are mama destul lapte? (din ce am vazut fata suge cam 10-20 de min..iar la inceput laptele tasneste...) copilul oboseste? sau s-a lenevit (deh..e mai comod cand curge in valuri).Uneori adoarme la san...
Ce ma sfatuiti sa fac..adica sa-i spun mamei sa faca?

Va multumesc,

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Mie personal nu mi se pare ca a luat putin in greutate...dar voi ca si parinti va puteti da seama cel mai bine si in special mama.

Cum se comporta micuta dupa ce este alaptata...plinge? este agitata? daca nu eu zic sa nu va faceti probleme.
Doctorul spune ca e bine dezvoltata,energica...sint copii care nu se ingrasa asa de mult dar se dezvolta foarte bine.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella& com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ovi_ spune:

de cele mai multe ori adoarme la san, uneori mai apar colicii...
Problema este ca mama isi face multe probleme pe tema asta...si mi-e frica sa nu ramana fara lapte din cauza stresului...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

quote:
Originally posted by Ovi_

de cele mai multe ori adoarme la san, uneori mai apar colicii...
Problema este ca mama isi face multe probleme pe tema asta...si mi-e frica sa nu ramana fara lapte din cauza stresului...

Inteleg ca de cele mai multe ori adoarme la sin...nu trebuie sa-si faca probleme din cauza asta...nu e singurul bebe care adoarme...dar cum reactioneaza...in afara de colici..e linistit?
Incearca sa o convingi pe sotia ta sa nu fie stresata...stresul se transmite si copilului...si nu e bine.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella& com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Of, ce se grabesc unii doctori sa recomande laptele praf!
Ovi, in prima saptamana toti bebelushii scad in greutate, de obicei in jur de 200 de grame, astfel incat ea nu a luat 500g intr-o luna, ci probabil mai mult de 600g in 3 saptamani. Asta e una.

Pe urma, dupa cum a spus si Liliach, fiecare copil are ritmul sau de crestere, nu poti sa iei decizii atat de repede, si sa dai verdicte "nu are mama lapte" numai dupa cat a luat in greutate in prima luna. Mai ales ca nu vorbim de 100 de grame.
Daca bebe mananca in general la 3 ore, asta e un semn ca se satura... pentru linistea voastra, puteti incerca doua metode de testare:
- fie incearca mama sa se mulga inainte de o masa, si sa-i dea lapticul fetitei din biberon (daca il accepta);
- fie - daca aveti un cantar - sa faceti proba suptului. Asta se face asa: cantariti bebelusul inainte si dupa fiecare masa (trebuie sa fie imbracat la fel, nici macar pampersul nu-l schimbati), ca sa vedeti cat a supt, dar, ATENTIE! Proba este concludenta doar daca faceti cantatrirea la fiecare masa timp de 24 de ore. Asta pentru ca bebe nu suge la toate mesele la fel, si ati putea sa va ingrijorati degeaba.
In cartea "Mama si copilul" scrie ca la sfarsitul celei de-a patra saptamani de viata un bebe suge in medie cam 500-650 ml/zi (transformarea grame:ml se face in raport 1:1), insa exista o formula care se bazeaza pe greutatea copilului, incerc sa o gasesc si o scriu aici.

Si, in sfarsit, mie 500 de grame in prima luna nu mi se pare deloc putin, ba cred chiar ca este bine.

Concluzia este ca nu trebuie sa va speriati, mai faceti "cercetari", studiati comportamentul lui bebe si doar daca sunteti absolut siguri ca nu mananca bine mai incercati cu laptele praf.
In cele mai multe cazuri, bebe va ajunge sa se intarce singur la cateva saptamani dupa introducerea completarii cu lapte praf.

PS Citez din "Mama si copilul": "Cantitatea de lapte in 24 de ore este in general de 140-175 ml/kg corp, divizata la numarul de mese. Se folosesc mai multe formule de calcul. Dupa cea mai simpla, sugarul in primele luni de viata primeste 1/5 pana la 1/6 din greutatea sa corporala, iar mai tarziu 1:7. De exemplu, un sugar de 4500 g trebuie sa suga de la 750ml la 900 ml."

Din aceeasi carte: "Cantitatea de lapte supt pe zi este variabila. Daca sugarul creste bine, progresand cu cate 140-210 g pe saptamana mama nu trebuie sa-si faca probleme."

http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Ovi, eu am fost acum un an in aceeasi situatie.Sofia s-a nascut cu 2700, a saczut la 2500, si avea la o luna 3130gr.Putin , nu? dar ea a crescut 630 de grama in total, asa ca doctorita a zis ca sa nu-i dau lapte praf.Ma stresam ingrozitor, adormea la san, sugea si 2 ore, iar dupa 6 saptamani a inceput sa ia in greutate spectaculos, pana la 900 grame de la 3 la 4 luni!
Cat a scazut fetita? Daca a scazut sa zicem 100 de grame, inseamna ca a luat in total 600 gr., ceea ce e bine! Daca a scazut si mai mult, inseamna ca a luat mai mult in greutate!
Mama sa ia Galactogil, ceai de cghimen si anason si sa se odihneasca cat poate( sa nu faca trebuiri gospodaresti, decat daca n-are incotro)
Eu zic ca a crescut bine, si daca nu e supoer agitata nu trebuie lapte praf.Cat despre stress...nu cunosc pe nimeni mai stresat ca mine, care am facut anul 5 la zi cu bebe de 2 luni si alaptam din 3 in trei ore! Asa ca nu cred ca va pierde laptele!
Daca vreti, sa-mi scrie-ti PM sau mail!
Sanatate!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Roisin, noi am scris in acelasi timp! Am un singur amendament la ce ai zis, proba suptului e neconcludenta! Mie imi arata ca a supt 25 de grame...dupa care la cantarirea saptamanala arata o crestere de 180 de grame! Ceea ce nu s-ar fi putut de la 6 supturi acate 25 de grame1
Cantarirea sapt. e arhisuficienta. Ca la cura de slabire!!!!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roisin spune:

Da, proba suptului poate sa fie neconcludenta, ca sa nu mai spun ca poate sa produca stres la mama. Insa de cele mai multe ori functioneaza, eu am practicat-o cu succes in vreo doua randuri.

http://community.webshots.com/user/r0isin
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina_antoaneta spune:

Sa va traiasca fetitza si multa sanatate!!!!!!
Nici eu nu am avut prea mult lapte, dar am facut proba suptului adica:
se cantareste bebe inainte de masa si dupa si se face diferenta(se cantareste asa imbracat)cam 75-100gr.Iar laptele nou introdus se da treptat adica azi 20ml (si se creste din 10 in 10ml)apoi se continua cu san(la fiecare masa),poate de aceea a vomat.Trebuie sa se obisnuiasca stomacelul.
Ca o regula,alimentul nou se da primul si tot asa treptat orice nou introdus.
Nici a mea nu a fost o mancacioasa si m-am cam stresat...acum,la 5 ani...e tot slabuta dar m-am resemnat pt ca acum mananca bine.
Numai bine!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RUXA spune:

BB al meu cind era mic ( acum are un an si 4 luni ) s-a nascut prematur (2,9kg) si nici nu am putut sa-l alaptez . Din maternitate a baut laptic Humana ( care i-a placut f mult ) si fiind f pofticioasa a luat in prima luna peste 1 kg , de ne-am speriat cum minca . Pe la 3-4 luni i-am schimbat cu Milupa ( Milumil ) pe care l-a primit f bine
Daca nu tolereaza laptele milumil , schimbati cu Humana ( mie mi s-a parut mai bun )
Daca mamica nu are suficient lapte e bine sa suplimentati.
Rabdare si calm , se rezolva
Sa ne spui cum creste bb-lusa
Ruxandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malexia spune:

Ovi draga,

de acord 100% cu ce s-a scris pana acum. Ma apucasem si eu sa raspund si pana sa termin am vazut ca alte mamici mai vrednice au scris deja.

Situatia voastra seamana foarte mult cu a noastra. BBita mai mica la nastere (2900g), crestere mica in prima luna (tot 500 g), adormea la san, colici... stres cat cuprinde ...

Ce am facut noi au fost urmatoarele:
- proba suptului (de cateva ori)
- odihna pentru mama (cineva trebuie sa o ajute in gospodarie si cu bbita!)
- alimentatie corespunzatoare
- control periodic la medic pentru evaluarea starii generale

La inceput a fost tare greu mai ales ca a trebuit sa ne descurcam in doi si nu stiam absolut nimic despre bebelusi. Dar am avut forumul, cartea "Mama si copilul" ... si nu in ultimul rand instinctul. Si noi am avut colici, si plansete ... si credeam ca nu se satura ... am cumparat la inceput chiar si o cutie de lapte si dupa primele inghitituri a vomitat ... asa ca am revenit de urgenta la lapticul de mamica...
Dupa primele 6 saptamani a inceput sa creasca spectaculos: 900g si 8 cm intr-o luna! E adevarat ca si acum e mai mult lunga decat lata ... da' sa fie asta tot baiul...
Cat despre adormitul la san ... sa fim noi sanatosi ce am tras ... dar am gasit solutia la sfatul medicului: cum adormea cum o puneam in patut si vreau sa-ti spun ca se trezea de urgenta urland. Si azi asa, maine asa ... si intr-o saptamana in 15 min termina de mancat si era super satula! Asa ca nu disperati.
Pentru colici exista, dupa cum banuiesc ca sti, tot felu' de medicamente. Cele care au dat rezultate la noi (si sunt si naturale) sunt Gripe Whater si Bonisan. Ambele sunt si calmante generale fara a seda insa.

Sanatate si RABDARE

Mergi la inceput