Pt fetele din SUA
Raspunsuri - Pagina 2
adriana spune:
Si eu sunt intr-o situatie cam delicata...
Am avut GC pe 2 ani, care mi-a expirat in mai 2003 si am facut un application pentru green cardul de 10 ani. Nu am primit nici un raspuns de la ei.
Acum calatoresc totusi cu un fel de prelungire a GC pe 1 an de zile. Problema e ca am parasit USA cam de 6 luni(am venit sa nasc in Ro) si nu stiu ce ma asteapta cand ma voi intoarce acolo
.. Poate
hehe...
Voi aveti idee de ce s-ar putea intampla daca am parasit atat de mult(cu o motivatie puternica totusi) teritoriul USA????
Oana_B spune:
Adriana, pe receiptul de la taxa pentru aplicatie scrie ca dureaza minim 6 luni sa proceseze actele si daca in 8 luni nu primesti nici un semn de la ei, sa ii contactezi. Si mai scrie ca este permis sa te angajezi si sa calatoresti cu aceasta prelungire. Da' am si eu o intrebare, cand ai nevoie sa folosesti cardul il arati pe ala vechi insotit de acel receipt sau ei trimit altul pentru aceasta perioada de un an? Si eu sunt aceeasi situatie, al meu expira in ianuarie 2004, am trimis aplicatia si eram curioasa sa stiu.
Oana_B
adriana spune:
Oana,
pe receiptul pe care l-am primit de la INS ca urmare a cererii de prelungire a GC, scria ca mi se prelungeste viza de lucru si de travel pe timp de 1 AN! Cat timp am calatorit am folosit GC vechi, expirat, plus aceasta notita de la INS, pe care am pastrat-o cu tot cu plic, stampile.. Am senzatia ca procesul de acordare a GC a inghetat, sau ca se incetineste mult de tot acordarea de vize... hmm... poate fi o parere.
La vamesii americani a fost totul OK, se pare ca stiau despre ce e vorba, in schimb cei romani
m-au cautat si intrebat de aceasta prelungire pana la intrarea pe avion,...deci vreo 3-4 controale, mai aveau putin si ma cautau si-n 
Ma intrebam daca stie cineva ce implicatie are faptul ca am stat mai mult de 6 luni in afara teritoriului USA... Poate stie careva.
Oana_B spune:
Merci mult de info Adriana, imi pare rau ca nu stiu sa zic mai multe la ceea ce intrebai tu.
Oana_B
amuleta spune:
In cazul in care depui aplicatia de "schimbare de statut" in urma casatoriei cu un cetatean american dureaza in jur de 4 luni pina primesti dreptul de munca si inca un an de la primirea dreptului de munca pina la interviu. Daca primul merge bine, nu te mai cheama cu sotul si la al doilea, primesti intr-o luna green card-ul prin posta. Daca ai fost casatorita de mai putin de doi ani in momentul cererii de "schimbare de statut" green card-ul este "conditionat" pe doi ani. Dupa doi ani faci dovada ca esti inca cu sotul si ti se trimite prin posta un alt green-card pe zece ani in maxim un an zic ei dar mai si uita asa ca trebuie sa te tii de capul lor. Sotul meu a apelat la congressman-ul local, ca la INS nu gaseam pe nimeni sa-mi raspunda. Mi-au rezolvat situatia in 4 saptamini.
Daca stai prea mult pe afara poate fi o problema cind vrei sa depui pentru cetatenie, adica s-ar putea sa te puna sa astepti mai mult de cei trei ani.
Zonele cele mai aglomerate unde dureaza cel mai mult sint NY , Chicago si California.
adriana spune:
Amuleta
mersi mult. Intr-adevar noi locuim in NY, poate de aia intarzie asa de mult.. O sa vedem si noi cum facem, in martie mergem din nou acolo. 
Gabbriela spune:
Eu sunt casatorita cu un cetatzean american. Povestea mea poate te ajuta. Am ajuns in USA in 11 August 2001 si am mers in prima saptamana si am aplicat pentru "nr. social" care l-am primit in decurs de o luna si jumatate de la data aplicari actelor. Dupa care am aplicat pentru "Green Card" si mi-a venit in 90 zile de la data aplicari. Acuma problema este alta... trebuie sa vada pe card ce tip este... are drept de sedere in USA... are drept de lucru... nu nu conteaza asta. Al meu de exemplu cardul expira in 2 ani, altele pot expira in 5 altele macota le mai stie :). Al meu a si expirat :)... am trimis o scrisoare la INS in care am plecizat ca o sa imi expire cardul (scrisoare trebuie trimisa de sotul ei cu 90 zile inainte de a imiplini 2 ani de casnicie). Defapt nu este o scrisoare este un formular care in gasesti pe saitul de la INS... daca tin bine minte cred ca este vorba de forma I90. Dupa inca 30 de zile de la trimiterea acelei scrisori am plirit de la INS o scrisorica in care imi zice ca imi este prelungit cardul pe inca un an si ca pot sa calatoresc unde vreau eu in lumea asta dar trebuie sa arat cardul vechi plus acea scrisoare de cate ori merg undeva. Tot in acea scrisoare (pe spatele pagini) imi scrie ca dupa un an am voie sa ma prezint la interviu si sa imi pun actele pentru cetatenie. Daca nu am vesti de la INS timp de un an sa iau legatura cu o persoana de la INS (telefonic) si sa imi prezint cazul la ea si o sa capat informatiile necezare pntru viitoarele forme. Iti spun sigur... 100 % cunvinsa si infurmata ca daca are totul in regula... acte trimise la timp si nu are probleme cu legea in 3 ani de la sosirea in USA poate aplica pentru cetatzenie. Mult noroc prietenei tale... si spunei sa citeasca cu atentie toate foile si foicelele ce le are de la INS si de la aeroportul de la care a intrat in USA ca acolo o sa gaseasca toate informatiile necesare. Am fost la un singur interviu pana la ora actuala si mai am sa merg la unul cand aplic pentru cetatenie. Acuma totul difera de la stat la stat... eu sunt in CA.
Gabbriela & Julian 
bucluc spune:
Gabbriela,
Ma gandesc ca la tine lucrurile s-au desfasurat atat de repede pt ca ai avut depuse actele inainte de 11 septembrie. Din cate am inteles de atunci acorda mai greu green cardurile si dureaza mai mult. Oricum, nu cred ca e vorba totusi de un an de la primirea dreptului de munca pana la interviu tocmai pt ca in scrisoarea de la INS scria ca va primi invitatia cel tarziu pana la sfarsitul lui aprilie 2004. Am vazut insa ca sunt mai multe/multi care au avut un singur interviu. Ideea e ca nu se intelege deloc cu avocata care se ocupa de caz. Nici nu e genul care sa insiste prea mult sau sa se bage... De-asta nici nu stia asa cum v-am spus cate interviuri vor fi, care sunt exact etapele. Ii voi transmite azi ce mi-ati scris. Va multumesc!
"Cauta la cine te pretuieste, cat de curata e inima, nu cat de inalt e gandul."(N.Iorga)
amal spune:
nu stiu daca te edifica cazul meu in vreun fel, dar eu m-am casatorit cu un cetatean american in septembrie 2002 (deci 1 an si 2 luni) si nici acum nu mi-a venit aprobarea vizei definitive care presupune toate drepturile.
eu sint venita in USA cu viza K3, in calitate de sotie dar in vizita (in loc sa astept sa-mi iasa viza definitiva in Romania, astept aici; dar nu am nici un drept)
asa ca, da-ti seama cam cit trebuie sa mai astept eu pentru green-card...; se misca foarte greu cei de la INS si daca nu apela sotul meu la nu stiu ce senator, eram in romania si in ziua de azi...
RABDARE MULTA!!! (ca e nevoie!!!)
FLORYNA spune:
..dupa 2 ani am primit(in ianuarie) green cardul provizoriu..si in acelasi an (martie)l-am primit pe cel definitiv...