Ce SPAGI trebuie sa dam la nastere?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cady spune:

Nu sunt de acord cu ce zice lavi02. In general iti alegi o profesie pentru ca esti talentat sau ai o inclinatie inspre acel domeniu. Cand dai la facultatatea de medicina sti ce te asteapta, si anume garzi, ca vei fi sunat la cele mai imposibile ore si in cele mai nepotrivite momente. Si tot la fel de bine sti si ce salariu vei avea. De asemenea, mai sti si ca te asteapta 6 ani de facultate, pana la 9 ani de rezidentiat, in functie de specializarea aleasa, alti ani pentru ati lua titlul de doctor si mai ales sansa repartizarii intr-un spital bun. Asa ca sa nu imi spuna mie nici un medic ca este prost platit. Ce este prost este ca noi pacientii i-am invatat sa fie asa. Sunt priviti precum niste zei si nu merita nici unul, chiar daca iti salveaza viata. Este alegerea pe care el a facut-o cand a spus ca vrea sa fie medic.
SUnt oameni poate cu mult mai buni decat ei care ni nefericire nu au sansa pe care o au ei sau nu au inclinatia pe care o au ei si care nu se pot "bucura" de aceste spagi nerusinate. Cand aud de doctori care percep tarif pentru a opera, nu ca i-as baga 15 la inchisoare ci i-as impusca. Asa ceva nu este acceptabil. Adica el a ales aceasta meserie pentru a santaja oamenii sa le ia banii.
Tot sistemul sanitar romanesc este la fel de putred ca toata economia si oamenii se complac.
Intreba cineva aici, nu mai stiu cine, cum dintr-un salariu de 60-70 euro pe luna oamenii isi permit operatii. Ar trebui sa ne gandim ca poate oamenii aia ajung la masuri disperate si anume sa isi vanda masina, casa, doar ca sa faca rost de bani. Oare nu toata lume isi doreste sa o duca cat mai bine? De ce aceasta explicatie este doar la medici? Sa incercam sa ne imaginam cum ar fi daca toata lume ar santaja pe toata lume pentru ceva ce este in atributiile si obligatiile lui sa faca: postasul sa ne santajeze si sa ne ceara spaga ca sa ne puna scrisoare in cutia postala, vanzatoarea de la magazin sa ne ceara spaga ca sa se deplaseze la frigider si sa ne dea o punga cu lapte. Si de aici sa extindem la toata lumea, la nivel national si la niste spagi considerabile. Cum ar fi sa trebuiasca sa dai spaga ca sa se faca culoare verde la semafor. Ca asa este si cu medicii.
Este trist si mai ales RUSINOS. Rusine tuturor acelor medici care percep si accepta bani. In loc sa lupte sa puna sistemul pe picioare ei mai rau il distrug. Daca am avea si noi un sistem de asigurari de sanatate precum cele din tarile civilizate (vezi mesajele postate de cele din Austria, Germania) atunci si ei ar castiga mult mai bine, ar lucra in conditii mult mai bune, samd.
Un singur cuvant am pentru toti medicii (pentru ca pana acum nu am gasit nici unul care sa nu se uite la tine urat daca nu ii dai ceva) RUSINE.
Daca vroiati mai multi bani de ce nu v-ati facut oameni de afaceri, bancheri, patroni? Meseria inseamna in primul rand sa o faci din pasiune, pentru ca iti place, si nu avand un singur argument: banul.
Si ar mai fi foarte multe de spus. In aceeasi msura cu vehementa pe care o am fata de toti acesti medici descrisi mai sus, sunt convinsa ca exista si medici pentru care meseria este totul, pe care o practica din placere, din tot sufletul si care sunt si foarte modesti. Pentru aceia tot respectul.

Sper ca nu v-am plictisit prea mult,
Cady

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Pe medici nu ii intereseaza de unde.....
Pe ei ii intereseaza doar sa dai... Cea ce multi clienti isi economisesc de la gura, ei probabil ca strica pe lux si pe distractii, ca daca este vorba de 300 $ pt o nastere nu mai poate fii vorba ca ei isi asiguta o viata decenta...

Cu drag Rici

quote:
Originally posted by crinuta

Sunt oameni care castiga 70, 80 de euro pe luna. Sunt foarte curioasa de unde pot acesti oameni sa scoata 200 euro pt o nastere, sau de ce nu, orice operatie?

Crinuta

Mergi la inceput

Deci daca ai informatii atit de fondate cred ca putem sa ne permitem sa calculam cam cit cistiga el pe luna numai din "Multumiri" care nu este nimic altceva decit bani de rusine.

Deci minim 2000 $ si maxim 6000 $ la luna.... neimpozati.
Cred ca nu mai este cazul sa amintim ca el mai ia astfel de multumiri toata ziua, si de la pacientii obisnuiti, nu numai de la operatii.

Din aceste calcule reiese ca nici nu are rost sa emigreze.. el in Romania prin "Multumirile" ce crede ca i se cuvin, detinind puterea de a-l lasa pe pacient sa moara cistiga mult mai mult.

Cu drag

Rici

quote:
Originally posted by lavi02

Un doctor solicitat are vreo 20 de nasteri pe luna. Sa zicem. Si primeste, in medie 100$ pe nastere, sa zicem.

Dar programul unui medic de spital este de la 8 la 13 plus garzile si eventual program de consultatii. Nimic nu il obliga pe medic sa vina din timpul lui liber sa ne asiste la nastere. Legal, asta e treaba medicilor de garda. Ce motivatie poate avea un om sa se scoale in miez de noapte, sa plece de la o intalnire cu prietenii, de la un spectacol sau de la o seara linistita cu familia ca sa vina in spital sa ne asiste pe noi? Motivatia principala a muncii este de regula banul. Voi, cat timp ati putea face asta fara bani? Iar un medic solicitat are 20 nasteri pe luna. Intr-adevar, 2000$. Dar nu chiar gratuit.

Bineinteles ca sunt o gramada de doctori si asistente fara constiinta, care nu-si fac nici datoria fara bani. Nu ii scuz pe toti dar nici nu pot sa-i acuz pe toti.

Spaga, recompensa, cadou, fiecare vede in felul ei. Depinde si de atitudinea medicului.

Mergi la inceput

Draga Cady,

ma bucur ca totusi nu toti vad datul aceste de "Multummiri" ca ceva firesc si normal.
Luatul de mita asa cum se practica in general in Romania da dovada ca medicii de acolo au in general o energie criminala greu de egalat, si care cred ca cauta comparatie pina si in societatea romana de azi.

Dar atita timp cit cei ce trebuie sa dea mai mult sau mai putin voluntar aceasta spaga considera ca aceasta este corect, atita fenomenul va lua amploare.

Acuma 15 ani mai mergeai cu un pachet de kent la medic, azi mergi cu cite trei salarii.... si asta ar trebui sa dea de gindit.

Eu vad treburile exact cum le vezi si tu, si de fapt este de regula atitudina celor din occident, a celor ce au scapat de cancerul acesta al societatii, (ma refer la mita luata de medici). Eu au invatat ca merge si altfel... Si stiu sa pretuiasca asta.

Cu drag

Rici

quote:
Originally posted by Cady

Nu sunt de acord cu ce zice lavi02. In general iti alegi o profesie pentru ca esti talentat sau ai o inclinatie inspre acel domeniu. Cand dai la facultatatea de medicina sti ce te asteapta, si anume garzi, ca vei fi sunat la cele mai imposibile ore si in cele mai nepotrivite momente. Si tot la fel de bine sti si ce salariu vei avea. De asemenea, mai sti si ca te asteapta 6 ani de facultate, pana la 9 ani de rezidentiat, in functie de specializarea aleasa, alti ani pentru ati lua titlul de doctor si mai ales sansa repartizarii intr-un spital bun. Asa ca sa nu imi spuna mie nici un medic ca este prost platit. Ce este prost este ca noi pacientii i-am invatat sa fie asa. Sunt priviti precum niste zei si nu merita nici unul, chiar daca iti salveaza viata. Este alegerea pe care el a facut-o cand a spus ca vrea sa fie medic.
SUnt oameni poate cu mult mai buni decat ei care ni nefericire nu au sansa pe care o au ei sau nu au inclinatia pe care o au ei si care nu se pot "bucura" de aceste spagi nerusinate. Cand aud de doctori care percep tarif pentru a opera, nu ca i-as baga 15 la inchisoare ci i-as impusca. Asa ceva nu este acceptabil. Adica el a ales aceasta meserie pentru a santaja oamenii sa le ia banii.
Tot sistemul sanitar romanesc este la fel de putred ca toata economia si oamenii se complac.
Intreba cineva aici, nu mai stiu cine, cum dintr-un salariu de 60-70 euro pe luna oamenii isi permit operatii. Ar trebui sa ne gandim ca poate oamenii aia ajung la masuri disperate si anume sa isi vanda masina, casa, doar ca sa faca rost de bani. Oare nu toata lume isi doreste sa o duca cat mai bine? De ce aceasta explicatie este doar la medici? Sa incercam sa ne imaginam cum ar fi daca toata lume ar santaja pe toata lume pentru ceva ce este in atributiile si obligatiile lui sa faca: postasul sa ne santajeze si sa ne ceara spaga ca sa ne puna scrisoare in cutia postala, vanzatoarea de la magazin sa ne ceara spaga ca sa se deplaseze la frigider si sa ne dea o punga cu lapte. Si de aici sa extindem la toata lumea, la nivel national si la niste spagi considerabile. Cum ar fi sa trebuiasca sa dai spaga ca sa se faca culoare verde la semafor. Ca asa este si cu medicii.
Este trist si mai ales RUSINOS. Rusine tuturor acelor medici care percep si accepta bani. In loc sa lupte sa puna sistemul pe picioare ei mai rau il distrug. Daca am avea si noi un sistem de asigurari de sanatate precum cele din tarile civilizate (vezi mesajele postate de cele din Austria, Germania) atunci si ei ar castiga mult mai bine, ar lucra in conditii mult mai bune, samd.
Un singur cuvant am pentru toti medicii (pentru ca pana acum nu am gasit nici unul care sa nu se uite la tine urat daca nu ii dai ceva) RUSINE.
Daca vroiati mai multi bani de ce nu v-ati facut oameni de afaceri, bancheri, patroni? Meseria inseamna in primul rand sa o faci din pasiune, pentru ca iti place, si nu avand un singur argument: banul.
Si ar mai fi foarte multe de spus. In aceeasi msura cu vehementa pe care o am fata de toti acesti medici descrisi mai sus, sunt convinsa ca exista si medici pentru care meseria este totul, pe care o practica din placere, din tot sufletul si care sunt si foarte modesti. Pentru aceia tot respectul.

Sper ca nu v-am plictisit prea mult,
Cady

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Cady, ai dreptate. Dar si tu te complaci in aceasta situatie. Si tu esti responsabila de schimbarea situatiei din sistemul sanitar, nu numai medicii.Si daca romanii nu se lupta pentru curatarea sistemului atunci merita sa plateasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cady spune:

Recunosc, cu totii ne complacem in tot ceea ce se intampla in Romania, nu numai in sistemul sanitar. Acesta este doar o parte a intregului.
Recunosc ca ma complac in aceasta mizerie. Dar am eu puterea de schimba ceva de una sigura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Draga Cady, iti inteleg foarte bine frustrarea de a nu putea schimba nimic de una singura. Tu spui ca cei care ne-am facut medici stiam ce ne asteapta si ca totul trebuie facut din pasiune. Cita pasiune ii poate ramine unui om cind se zbate in mizerie, cind vede ca tot sistemul este gresit din temelii? Si atunci, ce e de facut? Cei care fac medicina sa se resemneze, iar ceilalti sa renunte? Tu, ca om, ai asteptarile tale de la viata. Nimeni, dar absolut nimeni pe lumea asta nu-ti poate lua acest drept. Crezi ca eu, daca am facut medicina, nu am dreptul sa am aceste asteptari? Nu am dreptul sa doresc binele pentru mine si pentru familia mea? Oricum am lua-o, pasiunea e una, iar nivelul de trai e cu totul altceva. Gindeste-te cit de frustrati ne simtim unii din noi, cei din interiorul sistemului, ca nu putem schimba nimic!
Sint de acord cu tine ca sistemul e putred si ma infior cind vad ce scrieti voi aici, este strigatoare la cer situatia la care s-a ajuns in Romania si nu este vina ta, si nici a mea. Problema e ca, din nefericire, nemultumitii din rindurile pacientilor sint mult, mult mai numerosi decit cei din rindul medicilor. De aceea eu cred ca numai populatia acestei tari poate schimba ceva.
Numai bine,
Catalina.
P.S. Pentru ca nu stiu daca cei ce vor citi mesajul asta au citit sau nu mesajele mele de la alte subiecte scrise pe aceeasi tema, precizez inca o data ca aceasta nu este o pledoarie pentru spaga sau pentru conditionarea actului medical, si ca este punctul de vedere al unui medic care nu a reusit sa se "adapteze" la sistemul sanitar din Romania pentru a o duce bine.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Desi ma gandeam sa nu mai zic nimic (ca si asa tot aiurea inteleg unii ce spun) nu ma pot abtine sa nu spun ca eu in viata mea cat am trait in Romania, n-am dat niciodata nimic la doctor altceva decat flori sau cel mult o cutie cu bomboane si aia doar dupa ce am fost multumita de prestatia doctorului respectiv. Nu mi s-a pretins, cerut sau facut aluzie ca ar trebui sa cotizez cu ceva. De aceea ma tot minunez, de ceea ce citesc ca ar fi cotizat altii. Am scris la un moment dat ca in Japonia nu se da sau nu se ia, ca oricum asistenta medicala e scumpa. Iar unii au priceput altceva. Nu am mai avut chef sa raspund, pur si simplu am simtit o unda de ura.
Catalina, ai tot dreptul sa te simti frustrata, pentru ca daca situatia e adevarata (ce se scrie pe aici) atunci e penibil. Dar eu nu cred ca e chiar asa, ci cred ca acele cazuri sunt exceptii. Majoritatea au si recunoscut ca nu li s-a pretins, ci au dat de buna-voie. Spaga prin definitie este o suma de bani sau o favoare ceruta in schimbul unei chestii ilegale, cel putin eu asa stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Si am uitat sa precizez ca niciodata n-am fost tratata aiurea, totdeauna competent si n-am fost lasata la urgente sa zac... lucru pe care l-am patit in schimb aici in Japonia pe banii mei!
Stiu ca n-are legatura cu nasterile, dar este o opinie !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mar_gia spune:

Ce subiect...! Nici nu vreau sa-mi amintesc cite am indurat cit timp am stat la maternitate.Pot sa spun ca maternitatea din Severin si aproape tot personalul medical de aici sunt sub orice critica.Sunt 6 luni de cind am scapat din iadul acela, dar tot n-am uitat prin ce-am trecut.Nu e vorba ca a trebuit sa dau bani si atentii in stinga si dreapta, toti se purtau jalnic.Pentru doctorita care mi-a facut cezariana pregatisem 100 dolari, dar faptul ca abia a venit desi stia ce probleme aveam, l-a determinat pe sotul meu sa-i dea doar 2 miliane.Oricum, n-ar fi meritat nimic si nu pot sa iert ca din cauza ei bebitul meu a avut probleme la nastere.
Iar pentru asistente si "Mariile Sale" infiermiere trebuia sa ai zilnic cite ceva alfel...nu existai. Oricum, pe linga multi bani, trebuie sa ai mai multa putere sa induri nesimtirea celor care de fapt ar trebui sa te ajute.Repet:valabil pentru maternitatea din Severin.Oricum pe mine m-a marcat...pe viata perioada petrecuta in acest spital.
V pup si sper sa nu patiti ca mine
MarGia

Mergi la inceput