Si totusi, 85% din salariu in CIC?

Si totusi, 85% din salariu in CIC? | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

La mamicile de martie-aprilie cineva a postat un link catre un articol din ziarul Capital, http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=11562 . La sfarsitul articolului e un paragraf interesant care il redau mai jos:

"Baza de calcul al indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani se determina diferit: • pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, baza de calcul se stabileste ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni; • pentru persoanele care au sau vor avea calitatea de asigurat dupa data de 17.03.2003, baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru aceleasi persoane, stagiul de cotizare se prelungeste de la sase luni la zece luni".

Am inteles eu gresit sau daca ai cotizat inainte de 17.03.2003 in CIC iei 85% din salariul de pe cartea de munca?

Mickyyy 21 saptamani

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amelie spune:

exact asta am scris la "mamici de martie-aprilie" si cineva m-a trimis la probleme legislative.

Iata ce am scris acolo:"Cred ca am o veste colosala pt cele care au avut calitatea de asigurat inainte de data de 17.03.2003 (OUG 9-27.feb.2003)adica cele care au cotizat la asigurarile sociale de stat(sub o forma sau alta).......
S-ar putea ca indemnizatia pt cresterea copilului sa nu fie plafonata la acea suma "tembela" si sa se calculeze ca pina acum adica baza de medical sint ultimele 6 luni de contributie la asigurari sociale(85% din asta)...am sa fac o adresa oficiala sa primesc un raspuns...pt ca in aceasta OUG 9 din 27 feb.2003 la Art.3 alin(5) se spune asa "Drepturile de asigurari sociale,cuvenite sau aflate in plata,calculate potrivit reglementarilor in vigoare anterioare prezentei ordonante de urgenta,se achita in continuare,pina la sfirsitul perioadei de acordare prevazute de lege".Mi-a atras atentia si un articol din revista Capital de azi care spune acelasi lucru:
http://www.capital.ro/index.jsp?page=article&article_id=11562§ion_id=6
Sper sa am dreptate..."
Astept si alte interpretari si pareri
Va pup si numai bine
Amelia si Andreea(25sapt)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

exact amelie, am precizat si eu asta cand am postat subiectul, nu imi apartinea mie, dar n-am vrut sa intru in prea multe amanunte, iar pentru ca tu l-ai postat la mamici si nu la probleme legislative am vrut sa aflu si parerea juristilor.

Mickyyy 21 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc dar va aflati intr-o mica confuzie.
Nu confundati DREPTUL la indemnizatie de concediu de crestere cu MODUL DE CALCUL al acestei indemnizatii.

DREPTUL: asiguratii anterior 17.03.2003 au nevoie de 6 luni minime de cotizatie anterior nasterii iar cei asigurati dupa 17.03.2003 au nevoie de 10 luni de cotizatie anterior nasterii.

MODUL DE CALCUL:
* cererile depuse inainte de 31.12.2003 vor beneficia de 85% din media salariala pe 6 sau 10 luni a asiguratei.
* cererile depuse dupa 01.01.2004 vor beneficia de 85% din media salariului brut prognozat pe economie.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelie spune:

Vreau sa te contrazic Nela...dreptul nu se refera la perioada de stagiu ci reprezinta dreptul la indemnizatia de crestere copil conform ordonantei aflate in vigoare inainte de aparitia OUG 9 din 27 feb.2003 care intr-adevar se calculeaza avind ca baza de medical ultimele 6 luni de cotizare la asigurari sociale.
Sper sa am dreptate...astept si alte pareri
Amelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nela spune:

Si totusi: articolul 99 si 125 din ORD. 9 mi se pare destul de clar:

Art. 99
(2) Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin.(9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare


Art. 125. - (1) Cuantumul lunar al indemnizației prevăzute la art. 121 alin.(1) lit. a) este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 99 alin. (2). Suma netă reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului nu poate fi mai mare decât 85% din salariul mediu net prognozat anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


ord. 23

"Art. 125. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.
(2) Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003 cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) este de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."

In consecinta toate drepturile care se stabilesc dupa 01.01.2004 vor fi plafonate la acea suma maxima.
Doar daca dreptul se deschide anterior 01.01.2004 va ramine la aceeasi valoare (chiar daca se intrerupe concediul si re revine la el in cursul lui 2004)
Diferenta introdusa de ORD 23 a fost ca a facut doar diferentierea la drept cu data de referinta 17.03.2003.

S-auzim de bine!
Nela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

A se vedea si http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11782

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olimat spune:

Nu mai inteleg nimic din ce spuneti, ba e alba ba e neagra.
Asa ca va expun caz concret:
- sotia mea naste la sf lui decembrie sau chiar în ianuarie
- este angajata de ceva ani asa ca este platitoare la asigurari dinainte de 01.03.2003
- daca depune cererea de CIC cum este platita

Eu am citit si chiar m-am informat la Casa de Pensii si mi-au spus ca va fi platita cu 85% din salariul mediu brut pe ecnomie din care bineinteles se va scadea sanatate 7% si impozitul pe salariu.

Asa ca vreau sa aflu cum sta treaba...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amelie spune:

am venit din nou...am recitit OUG 23 din 10 aprilie 2003..a nu stiu cita oara...unde se spune de acea plafonare la 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asig.soc.Apoi tot aceasta OUG 23 modifica art III din OUG 9 din febr.2003 si spune la alin.(4) exact asa : "(4) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplică persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență."
Mai departe la alin(5) spune asa:
1)"(5) Pentru persoanele care anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului se face avându-se în vedere stagiul de cotizare realizat până la data nașterii copilului, astfel cum a fost reglementat până la data prezentei ordonanțe de urgență."
si 2)
"(6) Pentru situațiile prevăzute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul stabilită ca medie a veniturilor lunare corespunzătoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta ordonanță de urgență."

Astept interpretari din partea voastra pentru ca eu tot cred in ceea ce am spus..Mi se pare destul de clar spus aici si despre stagiu si despre modul decalcul al indemnizatiei pt crestere copil.
O zi excelenta si va multumesc de gazduire.
Amelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by olimat

Nu mai inteleg nimic din ce spuneti, ba e alba ba e neagra.
Asa ca va expun caz concret:
- sotia mea naste la sf lui decembrie sau chiar în ianuarie
- este angajata de ceva ani asa ca este platitoare la asigurari dinainte de 01.03.2003
- daca depune cererea de CIC cum este platita

Eu am citit si chiar m-am informat la Casa de Pensii si mi-au spus ca va fi platita cu 85% din salariul mediu brut pe ecnomie din care bineinteles se va scadea sanatate 7% si impozitul pe salariu.

Asa ca vreau sa aflu cum sta treaba...


Exact asa va fi platita: 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004, din care se scade contributia la asigurarile de sanatate si impozitul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Pentru Amelie - Iti redau ce am postat in subiectul pe care l-am invocat anterior:

Consider ca legiuitorul a explicat cel mai bine intentiile sale in privinta CIC in Nota de fundamentare a O.U.G. nr. 23/10-04-2003
http://www.guv.ro/notefundam/afis-nota.php?id=177

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.167 din 17 martie 2003, a modificat reglementările referitoare la condițiile de acordare și la cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Introducerea noilor reglementări privind condițiile de eligibilitate, respectiv ca persoana asigurată să dovedească, în cazul indemnizației pentru creșterea copilului, un stagiu de cotizare anterior datei nașterii copilului de cel puțin 10 luni din ultimele 12 luni, față de cel puțin 6 luni din ultimele 12 luni cum era reglementat până la adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003, s-a considerat că vor fi de natură să coreleze mai bine nivelul și durata contribuțiilor cu nivelul indemnizației, în condițiile în care durata de acordare a acesteia a rămas neschimbată, respectiv 2 sau 3 ani, după caz.
Reglementarea determinării cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului, în sensul stabilirii unui nivel maxim al acesteia, s-a considerat a fi necesară pentru evitarea unor excese în cadrul sistemului public de pensii, sistem menit să asigure o protecție de bază persoanelor asigurate.

Întrucât unele din noile reglementări au fost contestate de o serie de organizații neguvernamentale, Guvernul României a stabilit reanalizarea principiilor avute în vedere la elaborarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003 și, drept consecință, sunt modificate dispozițiile referitoare la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului.
Astfel, pentru persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau până la împlinirea vârstei de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 6 luni anterioare datei nașterii copilului.
Pentru persoanele care devin asigurate în sistemul public de pensii după data de 17 martie 2003, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului se prevede a fi de 85% din baza de calcul, respectiv din media veniturilor pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția de asigurări sociale din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului.
Se prevede, de asemenea, ca începând cu data de 1 ianuarie 2004 cuantumul brut lunar al indemnizației pentru creșterea copilului să fie de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prezenta ordonanță de urgență reglementează și acordarea acestei indemnizații în cazul în care nașterea copilului se produce înainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului diminuându-se corespunzător cu perioada dintre data efectivă a nașterii și data nașterii prezumată de către medic.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003 a modificat și condițiile în care se poate încheia o asigurare facultativă în sistemul public de pensii, prin contract de asigurare socială. În acest sens a fost eliminată posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială în completarea venitului asigurat, contractele încheiate în acest mod urmând a înceta de drept la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2003.
Prin prezenta ordonanță de urgență se reglementează derularea în continuare a contractelor de asigurare socială încheiate în baza prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost în vigoare până la data de 17 martie 2003, dată la care a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.9/2003.
Caracterul de urgență al acestei ordonanțe îl reprezintă necesitatea modificării dispozițiilor referitoare la plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului și a celor privind derularea contractelor de asigurare socială încheiate pentru completarea venitului asigurat în baza Legii nr.19/2000, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum au fost în vigoare până la data de 17 martie 2003.

Mergi la inceput