Ce limba ii invatam prima data: romana sau ... ??
Suntem o familie tanara, in asteptarea unui bebe mic, si printre subiectele de discutie referitoare la educatia copilului, se numara si aceasta: ce limba este bine sa invete prima data copilul? Limba romana, pe care o vorbim acasa toata ziua? Sa-l dam la o cresa/gradinita in limba romana? 
Am observat ca foarte multe familii isi dau copiii la crese si gradinite in limbi straine. Daca acasa se vorbeste cu ei in limba romana, si acolo in limba straina, cum o sa isi dezvolte copilul limbajul? Este posibil ca acest lucru sa intarzaie vorbirea fluenta? 
Ar fi oare mai indicat sa invete mai intai limba romana bine, si abia atunci cand vorbeste deja fluent si are deja format vocabularul, sa-l dam sa invete si a doua limba? 
T@vi si Violetzika cu burtica mica ;-)
Raspunsuri
Dana_ spune:
Sotul meu e maghiar si ne-am gandit si noi la acest lucru.Cred ca la inceput e mai bine sa stie limba care se vorbeste prin casa,in cazul nostru lb romana.Insa la gradi e bine sa invete si cealalta limba. Noi suntem hotarati sa-l dam de mic la gradi in lb maghiara pentru ca de acolo o sa invete mai mult.Eu nu stiu maghiara si la noi se vb numai romaneste,asa ca nu are cum sa invete acasa.
Dana&bb Andy
ad_risnov spune:
Dragelor,
Va scriu pt. a exprima punctul de vedere al unui psiholog si redau lucruri citite in literatura de specialitate.
In primul rand nu judecati mecanismele de invatate a unei limbi in copilarie prin prisma a ceea ce ati facut voi, mai tarziu, la scoala. Exista alte modalitati prin care copilul mic isi insuseste o limba. El nu face traduceri din una in alta, de exemplu, ci pur si simplu invata sa gandeasca direct in limba respectiva.
Sfatul meu este sa lasati copilul sa invete SIMULTAN cele doua limbi, romana si limba tarii unde va aflati. In familie puteti vorbi romaneste si la gradinita va vorbi limba cealalta, fara sa le incurce si sa-i afecteze fluenta. Dificultatile vor fi cele obisnuite pt. orice copil, dar el va reusi sa vorbeasca fluent cu voi romaneste si in alte situatii fluent limba straina. Daca il veti invata prima data lb. romana, cu adevarat apoi va avea greutati pt. cealalta.
Stiu familii sotie romanca, sot arab in care copilul vorbeste romana cu mama si araba cu tatal, in aceeasi familie!!!
Daca vreti si o explicatie stiintifice, asta ar fi urmatoarea: pe cortexul nostru exista o arie responsabila de limbaj si vorbire. Cand copilul este f. mic, daca va invata simultan doua limbi, se va forma o singura zona responsabila pt. limbaj, indiferent in ce limba se exprima micutul. Zona respectiva se formeaza in perioada in care creierul copilului este un adevarat burete ce absoarbe tot. Rezultatul va fi unul superior calitativ.
Daca invatam o lb. in copilarie, romana de ex., pe creierul nostru se va forma acea zona. Cand vrem sa invatam o alta limba, la scoala de ex., se formeaza o cu totul alta arie pt. limba nou invatata. Apar dificultati pt. ca exista tendinta de a face traduceri, adica conexiuni intre cele doua zone diferite. In primul caz (invata doua limbi simultan) exista o sg. zona responsabila pt. vorbire, in cel de-al doilea se formeaza doua zone intre care se fac conexiuni. De aceea ne este mult mai dificil sa invatam mai tarziu o a doua limba.
Sper ca din explicatiile mele sa fii inteles ce am vrut sa spun.
Oricum, ideea este ca creierul unui copilas este un univers capabil de foarte multe lucruri ce ne sunt incacesibile mai tarziu. Ei invata in primii trei ani baza a ceea ce va fi si va sti mai tarziu. Nu va faceti griji ca nu face fata, dimpotriva, va va uimi!
Va urez sa aveti copilasi sanatosi si frumosi!
Adriana
in 26 de saptamani
aba spune:
Cu baietelul meu de 4 ani am vorbit de la inceput (eu) romaneste, iar tatal lui ebraica. Baietelul vorbeste amindoua limbile in aceeasi masura. E adevarat ca vorbirea simultana e doua limbi intirziie putin procesul vorbirii, dar rezultatul e cel scontat. (Copilul a inceput sa vorbeasca pe la ~3 ani.)
Am o fetita de 1 an, cu care procedez in acelas fel.
Cu bine,
Camelia.
T@vi spune:
Buna si multumim celor ce au raspuns asa de prompt. ![]()
Foarte interesant ceea ce spune Camelia de faptul ca, copilul a inceput sa vorbeasca pe la 3 ani, fiindca asta e si motivl pentru care am postat intrebarea.
Noi avem niste prieteni cate au un baietel, si tatal e roman si vorbeste cu el in romaneste, iar sotia si socrii sunt irlandezi si vorbesc numai in engleza cu el. Copilul are acum 3 ani si jumatate si de-abia acum a inceput sa vorbeasca cat de cat.
Ceea ce s-a raspuns pana acuma se refera la familii mixte. Noi suntem amandoi romani, iar acum locuim in Irlanda, dar ne gandim sa ne intoarcem acasa peste cativa ani. In aceste conditii, mai are rost sa-i impunem sa invete si limba engleza, sau sa ne concentram sa invete bine macar una? ![]()
T@vi si Violetzyka cu burtica miva 
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by T@vi
Ceea ce s-a raspuns pana acuma se refera la familii mixte. Noi suntem amandoi romani, iar acum locuim in Irlanda, dar ne gandim sa ne intoarcem acasa peste cativa ani. In aceste conditii, mai are rost sa-i impunem sa invete si limba engleza, sau sa ne concentram sa invete bine macar una?
T@vi si Violetzyka cu burtica miva
A invata o limba in plus, nu reprezinta nici un necaz, chiar daca va veti intoarce in tara peste ceva vreme. Eu am invatat romana acasa, iar la gradinita germana si le vorbesc pe ambele la fel de usor, desi germana nu prea am avut-o cu cine exersa serios dupa varsta de 8 ani. N-am uitat-o si e de un real folos in situatii diferite.
Pet spune:
Prietenii nostrii (amandoi romani si acasa vorbesc lb. romana) au o fetita de 2 ani si 9 luni care abia spune cateva cuvinte doar in italiana (limba de la gradinita). Si chiar daca o intrebi ceva in limba romana, tot in italiana iti raspunde, asa ca teoria expusa de Adriana nu prea se aplica in acest caz. Doar sa nu ma fi pronuntat prea devreme...in sensul ca poate ar trebui sa am rabdare sa mai creasca un pic...
P.S. Da' ce te faci cu mine care intre frazele romanesti ce i le spun Irinei (1 luna) mai bag si ceva italiana (ca sa fie mai colorat, cred). Sper sa ma dezvat (fara matura si bat
- Zdreanta)
alba spune:
T@vi si Violetzika,bun venit printre noi!
Deci baietelul nostru Darian,are acum 4 ani si 2 luni,si am vorbit cu el si cu sotul,care este tot roman,numai pe romaneste in casa!
Eu sunt de 14 ani aici,deci stiu germana la perfectie,sotzul e de 3 ani aici si nu prea o vorbeste asa de bine,stie engleza si franceza la perfectie,in schimb!
Si Darian a inceput sa vorbeasca pe la 2 ani si 8 luni,pe romaneste intii,din mai anul acesta merge la gradi si acum dupa jumate de an a facut mari progrese cu lb.germana! Sigur ca i-a fost mai greu la inceput,dar orice inceput e greu si dupa aia trece,doar rabdare trebuie sa ai si incredere,ca totul va fi bine!
In schimb eu i-am pus muzica germana si i-am citit si cartzulii de povesti scurte in germana,dar de vorbit nu i-am vorbit,decit in romaneste!
Plus,ca a vizionat si la tele,desene animate in germana si m-a auzit vorbind lb.germana cu prieteni & vecini! El mititelul,tacea chitic,dar in schimb inregistra orice cuvintel!
Si inca ceva ,foarte important!
Copilul trebuie sa stie intii o limba(limba materna) si intelesul ei,ca sa o invete pe a doua.Spre exemplu,trebuie sa stie intii cum se spune la "mar",pe romaneste si dupa aia sa invete "Apfel" pe germana!
Sper ca am fost cit de cit explicita!
Deci,intii limba pe care o vorbiti voi acasa si dupa aia lb.tarii in care traiti si in care va creste el mare!
Copii au o capacitate imensa de acumulare si invata totul din zbor!
Si nu va mai faceti atitea griji,totul o sa vina de la sine,veti vedea!
Succes si sarcina usoara si un bebe sanbatos si voios!
***Alba***
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=499&cid=78
aquariusrpro spune:
Am vazut destul de multe familii mixte aici in Romania. El vorbea araba si franceza, ea la fel, in plus vrobeau si engleza. Cu copii vorbeau unul araba celalalt franceza, bona vorbea engleza iar la gradinita au invatat romaneste. Copii au acum 3 ani si 4 luni, 5 ani si cel mai mare 7 ani. Vorbesc curent franceza, araba, engleza si se descurca binisor in romana.
Unul din cei trei copii ai familiei de care v-am povestit ( primul copil ) a inceput sa vorbeasca ceva mai tarziu, spre trei ani. La inceput incurca limbile dar toate s-au asezat de la sine. Ceilalti doi copii au inceput sa vorbeasca pana la varsta de 2 ani.
O prietena a crescut prin diverse tari, adica in ambasadele Romaniei din tarilede limba spaniola. Cand a venit in tara ( avea 5 ani ) stia romaneste din 2 in 2 dar vobea curent spaniola. S-a adaptat rapid si a ramas si cu spaniola "la bagaj".
Mie imi pare rau ca nu am stiut de toate cate le-am povestit mai sus mai devreme.. As fi englezit-o si pe Minunica mea. Incerc sa repar cum pot dar se simte ca a crescut. Noroc cu memoria ei de elefantutz minunat! Acum am mutat doar joaca in alta limba. Si din joc in joc si cantecele invata.
Sarcina usoara sotiei tale T@vi si nastere usoara.
Roxana&Ruxandra (Minunica)
amelia spune:
Noi suntem amandoi romani, locuim de 2 ani in Austria si avem o fetita de 1 an si o luna. Vorbim cu ea, bineinteles, numai romana, pentru ca asa ni se pare normal, sa invete copilul sa gandeasca si sa se exprime in limba materna, iar mai tarziu sa-si cunoasca tara si obiceiurile stramosesti.
Timp are destul sa invete limba tarii in care locuim, mai ales ca din primavara intentionam sa o dam la cresa, tocmai din acest motiv, dar si pentru a nu deveni un copil nesociabil. Si sa stiti ca invata copiii asa de repede o alta limba cand sunt mici, ca nici nu va puteti imagina. Spun asta pentru ca am doua prietene romance aici, ambele cu soti romani, iar copiii lor, unul in varsta de 2 ani si celalalt de 6 ani, au prins foarte repede germana, care stie tot omul ca e o limba foarte grea. Cea de 7 ani, dupa numai jumatate de an, vorbea germana aproape la perfectie.
La polul opus am o prietena iugoslava care ma tot critica de ce nu vorbesc cu copilul meu germana, ca asa n-or sa stea cu noi de vorba austriecele in parc (fals!), n-o sa-mi fac prietene nemtoaice, bla, bla, bla. Ea n-are copii inca, dar e gravida si sunt curioasa daca ea o sa se tina de teoria asta cand o sa aiba propriul copil. In fond, i-am zis eu, fiecare face ce crede cu copilul lui, eu asa simt, ca fetita mea trebuie sa-si cunoasca identitatea de roman.
V-am pupat!
Amelia si Ana Maria.
Dincolo de nori este intotdeauna soare!
MirelaV spune:
copiii mici invata atat de repede..incat eu cred ca nu va fi o problema sa vorbeasca 2 limbi in paralel..cunosc copii care le vorbesc bine pe amandoua..
MirelaV