Gravidutele si postul - pt persoanele religioase

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danv spune:

Cel mai bine este sa intrebi preotul la care doresti sa te spovedesti,preotul este acela care iti da dezlegare. Abia atunci vei sti cu adevarat ce trebuie sa faci si vei avea constiinta impacata.

http://www.omfs-ct.ro/ioana/pagina_ioanei.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns she_wolf spune:


Eu m-am spovedit si impartasit de doua ori pe cand eram insarcinata, ambele impartasanii fiind dupa luna a 7-a. Desi preotul stia bine ca sunt insarcinata (oricum se vedea cu ochiul liber) nu mi-a pomenit nimic de vreo dezlegare, asa ca am tinut cate 3 zile post. N-a fost foarte greu, mai ales ca nu am avut cine stie ce pofte pe perioada sarcinii. Eram cam stresata mai ales din cauza ca aveam niste arsuri cumplite si ziua si noaptea si nu-mi treceau decat cu lapte...ei, bine, cat am tinut post n-am avut deloc!!!
Asa ca, sunt de parere ca poti sa tii post, daca vrei neaparat, miercurea si vinerea, o zi rezisti sigur. Tot este mai mult decat nimic, nu? A! Si sambata si duminica! Dar cinci saptamani de post (parca atatea sunt, nu?) mi se pare cam mult!!!
Am o colega de serviciu care are nu stiu ce probleme cu calciul si zice ca are dezlegare la lactate, asa ca se poate. Dar de carne nu stiu daca se poate da dezlegare...Totusi pentru BB ar fi mai bine sa nu exagerezi. Asa cred.
Si, dupa cum s-a spus deja, nu asta este aspectul cel mai important pentru credinta.

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irinel spune:

Eu am vorbit cu preotul meu si mi-a zis sa nu mananc carne vinerea. Eu evit si miercurea, dar lactate si oua mananc. In Postul Craciunului cred ca voi continua asa, dar o sa il mai intreb o data sa fiu sigura. L-am intrebat pe parinte daca ma pot spovedi si impartasi in situatia asta ca nu tin post complet si a zis ca da. Si surorii mele (care locuieste in Romania deci are alt dhovnic) preotul i-a spus acelasi lucru.
Imi doresc din tot sufletul un bebe sanatos si sper sa nu fie un pacat prea mare.

Cu drag,

Irina si bebe(ii?) din burtica

saptamana 9 (DPN 9 iunie)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Greu, greu este sa abordezi aceasta tema… am cunoscut fete care au tinut post, dar am cunoscut si fete care nu au tinut dar au cerut dezlegare de la preot… si toate au dus sarcinile bine si acum se bucura de copilasii lor.

Cred ca Marina are dreptate si imi permit aici sa o citez: „RELIGIA SI CREDINTA TIN DE SUFLETUL NOSTRU, NU DE ASPECTELE EXTERIOARE, VIZIBILE…”

Si, ca sa inchei, imi aduc aminte ca odata, un parinte vorbind despre post a precizat ca este important ce mancam, dar este cu mult mai important sa postim cu sufletul si cu mintea, sa uitam de pofte, de ura, de gelozie, de disperare, de… de… cred ca ai prins ideea.

Pace tuturor !

DARAEL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Eu cred ca exista dezlegare.Si mai cred ca fara carne se poate trai o zi doua pe saptamana, cand esti insarcinata, dar ...fierul si calciul nu trebuie neglijate!
Bafta!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana d spune:

Nu trebuie sa tina post. Eu am prins postul pastelui si m-am spovedit si m-am impartasit. Preotul mi-a spus ca gravidele si mamele care alapteaza nu trebuie sa tina post si e un preot destul de exigent.

http://community.webshots.com/user/danaf123

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns butterfly spune:

Multumesc pt raspunsuri. Intr-adevar postul cel mai important nu e cel alimentar.
Sa va spun mai multe: m-am spovedit asta vara la manastirea Sihastria care e cunoscuta pt strictetea ei. Duhovnicul mi-a spus ca nu patesc nimic daca maninc barabule tot postul si beau cite putin vin (Doamne fereste!)
Acum trebuie sa-l sun si sa negociez desi nu-mi place asta dar m-a cam supraestimat.
O sa cer dezlegare de lactate si oua iar peshte voi minca in week-end. Numai sa vrea sa ma dezlege.
Gravidele care au canon oprirea de la sf. impartasanie se pot impartasi la sfirsitul sarcinii caci se considera ca nasterea poate fi riscanta.
In general preotii de mir (necalugari) sunt mult mai indulgenti...ceea ce nu e intotdeauna bine.
Multumesc inca o data!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

Eu cu Andrei, am trecut de postul Pastelui incercand sa nu mananc carne (insa la branza, lapte nu am renuntat) - am reusit in sensul ca mancam poate o data pe saptamana. Duhovnicul meu mi-a dat dezelegare la tot - mai ales ca am avut probleme cu sarcina.

Acum, rareori pot tine post insa in Postul Craciunului, am sa incerc macar prima si ultima saptmana sa tin cum trebuie - moment in care ma pot duce si sa ma spovedesc - iar intre timp, vedem ce si cum.

Va pup si cred ca cel mai bine este sa faci cum simti - bineinteles tinand cont si de parerile medicului + duhovnicului

Andra cu burtica de 26 saptamani si Andrei (4 ani)
Album Andrei:
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=954&cid=448

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tatix2 spune:

la prima sarcina, sotia a primit dezlegare de la duhovnic (care era calugar) sa manance lactate in timul postului, mai putin miercurea si vinerea. La a doua sarcina, alt duhovnic, tot calugar, a intrebat-o daca are probleme cu sarcina si daca are analizele bune si afland ca totul e bine a pus-o sa tina post. Si a tinut tot postul Pastelui fara nici o problema, iar copilul a iesit foarte bine. Mai greu a fost dupa nastere, din cauza alaptatului, fiindca dupa vro trei zile de post nu mai avea lapte. Atunci duhovnicul i-a dat dezlegare sa manance lactate. Parerea mea e ca daca ai primit acest canon sa incerci sa te tii de el si daca intr-adevar nu reusesti, abia atunci sa ceri dezlegare. Sunt sigur ca o sa ti-o dea, daca e intr-adevar nevoie. S-ar putea sa fie mai usor decat crezi. I-ar daca nu se poate si nu se poate, nu ai de ce sa te simti vinovata, stiind ca ai incercat.
A fost amuzant odata (cel putin din punctul de vedere al sotiei) cand parintele a lasat-o sa se impartaseasca fara sa tina post, in schimb m-a pus pe mine sa tin in locul ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

Desi ceea ce o sa scriu eu n-o sa placa multor persone, risc totusi sa va spun parerea mea. In scoala generala si liceu ajunsesem o ortodoxa habotnica, din proprie initiativa, devoram toate cartile scrise de diversi autori, mai ales de calugari. Imi propusesem sa nu ma marit decat cu un preot si aveam perioade cand ma gandeam chiar foarte serios sa merg la manastire. In timpul facultatii mi-am schimbat putin cate putin parerile, pana la urma nu m-am maritat cu un preot, nici macar cu un ortodox ci cu un catolic, ce-i drept la ortodocsi si cu nas de cununie preot ortodox, cred in continuare in Dumnezeu dar refuz sa mai vad lucrurile prin prisma habotnicismului.
Eu ii consider pe calugari in general niste oameni fara educatie, rupti de realitate,care isi fac din suferinta un scop al vietii. Peste tot vad numai pacate iar amenintarea cu iadul este expresia cea mai utilizata in discutia cu credinciosii.
Biserica ortodoxa comparativ cu biserica catolica n-a acceptat de-a lungul timpului nici o schimbare care sa-i faca omului putin viata mai usoara, aici ma refer in special la post, la scaune in biserici, etc. E intr-un fel normal daca stau si ma gandesc ca in timp ce adeptii catolicismului aveau nevoie de putina indulgenta in ceea ce priveste regimul alimentar sau ca aveau nevoie de niste scaune in biserici pentru ca munceau in fabrici si n-ar mai fi facut fata atat de bine restrictiilor, in timp ce iobagii continuau sa creada ca daca merg la biserica si pica din picioare de oboseala e mai bine decat sa stea pe scaune precum pacatosii de catolici.
M-am intrebat de curand de ce nu sunt date exemplu in biserici cartile lui Nicolae Steinhardt sau ale lui Dumitru Staniloaie dar in schimb cartile scrise de calugari sunt permanent scoase in fata. Si am gasit raspunsul: pentru ca reflecta cel mai bine ceea ce biserica ortodoxa incearca sa promoveze: frica.
Nicoale Steinhardt spune intr-una din cartile lui ca omul trebuie sa discearna intre bine si rau. Iar eu stau si ma gandesc ca eu daca as fi insarcinata as considera ca prioritatea numarul unu este copilul, indiferent ce-mi spune un calugar care in ultimii 10-15 ani n-a iesit din manastire, n-a avut niciodata o familie, n-are cunostinte de medicina si asa mai departe.

Imi pare rau daca am jignit pe cineva, n-a fost cu intentie, doar am vrut sa adaug si o altfel de parere.

Mergi la inceput