Mamici de martie-aprilie 2004(3)
Raspunsuri - Pagina 5
diana76 spune:
si sotzul meu imi pupa si mangaie burtica, desi mare lucru nu se vede acum. Ca sa ma faca sa rad cand mi-e rau il striga sub tot felul de nume ciudate, uratzele sau haioase si pe care cu siguranta nu le aveam pe lista noastra de nume de bebei.
In alta ordine de idei, vreau sa va spun ca am vorbit cu mama la telefon si mi-a spus ca tocmai a auzit la radio ca s-a aprobat in regim de urgenta o noua hotarare de guvern cu privire la indemnizatia post natala, care , cica, ar fi de ~6,5 milioane lei, indiferent de cota platita fondul de asigurari din salariul de pana atunci.Si ca asta ar fi valabila de la anul din ianuarie. Voi ati auzit ceva?
Mickyyy spune:
Diana, am auzit si eu intr-o dimineata la radio, dar inca nu-i nimic sigur.
Citeste si la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14432 , se dezbate aceasi problema
malina_mircu spune:
asta am gasit in adevarul http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=newsletter§ion_id=16&article_id=54880
diana76 spune:
mdaaa, m-am lamurit...bushtean!
'om trai si 'om vedea, ca pana la urma nu-i nimic clar.
Mickyyy spune:
hahaha....diana, tu chiar credeai ca in tara asta e ceva sigur si clar de la inceput??? Orice lege care s-a dat sau e in curs de aprobare trebuie sa fie cat mai ambigua, ca sa lase loc de interpretari, si de ce nu, de spaga, atunci cand e cazul! Poate exagerez, orcium, eu pot sa pun pariu ca cel mai devreme pe la jumatatea lui decembrie se va sti cu siguranta ce se va intampla la anu cu indemnizatia post - natala.
diana76 spune:
chiar asa, Micky, ai drepatate, ce-o fi fost in capul meu ? ma credeam in vreo tara civilizata????? no way!! Si eu sunt de acord cu tine, vom fi mai lamurite cu cateva ziel inainte de a intra in 2004..ai perfecta dreptate.
machetuza spune:
'neata!
stiu ca ati mai gasit si alte informatii despre acest subiect, dar am considerat ca acestea sunt mai proaspete...
azi am trecut pe la Directia Muncii (Cluj) si am luat un pliant (erau puse la dispozitia oricui), in care se explica clar conditiile de acordare si modul de calcul al:
- concediului medical si indemnizatiei pt incapacitate temporara de munca;
- concediului si indemnizatiei de maternitate (prenatal si postnatal);
- concediului si indemnizatiei pt cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
Ce ne intereseaza pe noi, cele care vom naste dupa 1 ianuarie 2004, ar fi ca: (extras din pliant editat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale)
1.-concediul de maternitate:
"concediul de sarcina (prenatal) este de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pt lauzie(postnatal)- 63 de zile dupa nastere (126 de zile in total). Concediile pt sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate (prenatal sau postnatal) este de 85% din baza de calcul (media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediul medical, inscrise in certificatul de concediu medical, pe baza carora s-a datorat, sau dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective, conform legii si/sau perioadele asimilate, dupa caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare);";
Concluzie personala: suma pe care o vom primi, cat timp vom sta in concediul prenatal sau postnatal va fi de 85% din media ultimlor 6 luni anterioare primei zile de concediu.
2.- concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani:
"...Indemnizatia pt cresterea copilului se acorda la cerere, optional, unuia dintre parinti.
...La solicitare indemnizatiei pt cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani este necesara prezentarea livretului de familie sau a certificatului de nastere.
...Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembrie 2003, cuantumul lunar al indemnizatiei pt cresterea copilului va fi de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat"
Concluzie personala: vom fi beneficiare a acestei noi ordonante , adoptate ieri (vezi "Adevarul" din 01.10.2003); acest lucru este clar; mai urmeaza sa se stabileasca exact care este salariul mediu brut pe economie, la care ne vom raporta.
Simona 18s 2z, DPN 1-3 martie 2004
machetuza spune:
si eu am parte de rasfat din partea sotului..
cand se intoarce de la servici ma pupa pe obraz si apoi pe burtica si uneori, seara, ii vorbeste -lului in soapta, prin buric, " sa nu ne auda mami"
diminetile de week-end ni le petrecem facind planuri: unde o sa doarma bb, cum vom aranja camera, in grija cui il vom lasa cand va fi nevoie...
in plus, ma suna in fiecare zi la serviciu sa ma intrebe daca sunt bine, am mancat;
simona
Mickyyy spune:
Eeee....la mine e mai greu cu vorbitul la , taticul inca n-a reusit sa depaseasca hopul asta....desi ma magaie pe burtica, si ne vorbeste amandoura uneori. Ba chiar se amuza copios cand incep eu sa-i explica ca bb e cam cat o jumatate de banana si ca deja sughitza sau ragaie.
Da' nu cred ca-i timpul pierdut....oricum face progrese
machetuza spune:
oricum, mickyyy, sunteti pe drumul cel bun...
unii oameni au un mod diferit de a-si arata dragostea, afectiunea, tandretea
ai rabdare cu prietenul tau si incearca putin-cate-putin sa-l faci partas la trairile tale; sigur va veti bucura amandoi de "comoara" din burtica ta...
mamaaa, ce sfatoasa m-am facut
simona