Diabet zaharat la copii (5)
Raspunsuri - Pagina 6
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici !
Adriana, daca Cristina era pe Lantus, eu incercam sa o trec pe Levemir. Mai ales ca e fetita si inteleg ca mai ales la cancerul de san se refera, problemele ce le poate cauza Lantusul.
Dar am vazut si aseara la stiri(ProTv) ca se recoamnada totusi, continuarea tratamentului cu Lantus, chiar de catre dl. dr. Targoviste.
Despre efortul fizic de dupa-masa si chiar seara, am observat ca se resimte noaptea si mai ales la miezul noptii mai intens.
Am patit ca pe la ora 23:30, Cristina sa-i spuna ca-i este foame, chiar inainte de culcare si intr-adevar, asa era, avea o usoara hipo.
Este ca-i dau si 30 HC la culcare si tot vine cu o glicemia de 60-80 la ora 02:30, iar la ora 00 e ok, are 120-160.
Nu v-am povestit ce am patit luna trecuta intr-o seara.
I-am cumparat Cristinei dintr-un magazin alimentar, de pe raftul cu produse dietetice, pt. diabetici in special, lapte de soia bio cu 0 glucide. Ea nu bea lapte de vaca simplu si ma gandeam sa-l incerc pe acesta, poate ii place gustul.
Era la ceva timp dupa cina. Si ii dau sa guste 50 ml si-mi spune ca-i place. Ii spun ca mai poate sa bea atunci, cand vrea, ca are 0 glucide.
Inainte de ora 22 cand isi face glicemia, glucometrul arata HI(high). credeam ca nu vad bine, ca nu s-a spalat pe manute. Si noroc, ca mai aveam teste in casa pt. al 2-lea glucometru, la care ecranul ne-a indicat un record de glicemie la Cristina: 490 !
Nu stiam de unde aceasta glicemie asa mare ! Ma gandeam ca i-am dat o bula de aer, in loc de insulina din cartus. Dar tin pen-ul in asa fel, incat bula de aer sa stea deasupra.
Necajita merg in camera Cristinei sa aduc insulinele, sa-i fac o corectie cu rapida si sa-i dau si insulina lenta de noapte. Si atunci, vad sticla de lapte de soia bio(750 ml) golita aproape pe jumatate. Cristina a baut 300 ml lapte de soia, care inseamna 18-20 HC in plus, ce nu au fost acoperiti de insulina. Sunt convinsa ca asta a fost.
Cand am cautat pe net, in lb. romana n-am gasit nimic despre glucidele din laptele de soia. Dar in engleza, am gasit ca ar avea 6-7 HC%.
Am zis ca am s aincerc sa-i mai dau din laptele acela, dar calculat, sa vad daca vine bine sau face hipo, el neavand glucide, cum scrie pe eticheta. Dar n-am mai apucat, ca-l lasasem la mama in frigider si l-am uitat, acolo.
Am sa vad daca se mai gaseste in comert si tot am sa-l incerc, calculandu-l cum am gasit pe net.
M-am intins cam mult si mi s-a incheiat si programul. Merg sa cumpar pepene, ca-i place tare mult Cristinei si cat e sezon sa profitam d eel, ca legume si asa nu mananca.
O zi faina in continuare, tuturor !
PS- Adriana, am sa-l trec si pe Alex pe lista, doar ca acum, nu mai apuc.
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Copilasi din 2002
Scorpiutze
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !
mihaela77O spune:
nina,multa sanatate cristinei!
MIHAELA MAMI DE ANDREEA(03.04.1997)SI MIHAITA(25.09.2003)
Blogul lui Mihaita
Despre noi,aici!
A&M
BAZARUL LUI MIHAITA
Adrianaa spune:
Anina, stirea aceea de la Pro TV a vazut-o si Alex si eu nu vroiam sa afle informatia asta. Totusi a aflat. I-am explicat cu tot felul de argumente incat sa nu intre in panica, desi pe fata lui nu prea se citea calmul. Sper ca mintea lui de adolescent sa fi uitat deja stirea. M-a chemat special sa urmarim impreuna. Eu ii explicam si el a schimbat canalul, n-a suportat mai mult.
Am vazut si alte pareri pe net ale medicilor care sfatuiau pacientii. Unii se cam ascundeau dupa deget, altii spuneau pacientilor sa continue cu Lantus. Din punctul meu de vedere, Lantusul are proprietati excelente pentru insulina bazala, ca si Levemirul. Levemirul difera ca si compozitie si putin ca actiune, pentru ca are un varf putin mai ridicat decat Lantusul, noaptea.
Aventis a acaparat f. mult piata farmaceutica, dupa cum se vede, a fost dat inapoi in iunie. Un hop din asta a mai intalnit prin 2007 cu un produs al lor.
Revin la Lantus si spun ca are proprietati f. bune ca insulina, dar acea suspiciune despre care se vorbeste a existat inca de la comercializarea lui, in 2000. Acele atentionari exista si in prospectul lui. Probabil ca firmele concurente au atacat cunoscandu-i punctul slab.
Ma gandesc pana la 18 ani sa continui terapia basal/bolus cu rapida+Levemir, dupa care sa trec pe alta schema cu mai putine injectii, 2-3/zi. Dupa cat vad, e pe sfarsite furtuna hormonala si fluctuatiile sunt line, usor de stapanit.
Adrianaa spune:
Low Fat vs. High Fat Bedtime Snacks in Children and Adolescents with Type 1 Diabetes
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=2593894&rendertype=figure&id=F1
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=2593894&rendertype=figure&id=F2
In 2008 s-a facut un studiu pe un grup de copii, de 6-18 ani, cu diabet zaharat. Acestia au facut acelasi tip de activitate in cursul zilei in perioada de evaluare de 12 nopti. 6 nopti s-au dat gustari bogate in grasimi (30 g glucide din chipsuri) si alte 6 nopti s-au dat gustari sarace in grasimi (30 g glucide+proteine).
• Hipoglicemii nocturne au fost 19% la gustarile bogate in grasimi si 20% la gustarile sarace in grasimi.
• Hiperglicemii nocturne au fost 35% la gustarile bogate in grasimi si 30% la gustarile sarace in grasimi.
Concluzia studiului a fost ca gustarile bogate in grasimi nu au facut sa scada riscul hipoglicemiilor, chiar daca glicemiile au fost putin ridicate comparativ cu glicemiile obtinute pe timp de noapte in urma gustarilor sarace in grasimi. Trebuiesc mai multe studii pt. compozitia gustarilor in asa fel sa se evite hipoglicemiile nocturne la copiii cu diabet tip 1.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=2593894
Adrianaa spune:
Aventis ne asigura ca va veni cu lamuriri detaliate. Abia le astept.
http://www.sanofi-aventis.tv/quoideneuf/?lang=en&id=57&type=news
si un articol din 1 feb. 2006
http://www.diabeteshealth.com/read/2006/02/01/4508/can-insulin-cause-cancer/
Intr-un blog medical, unde medicii isi spun opiniile, am dat de parerea dr. Matthew Mintz. Acesta si-a sfatuit pacientii cu diabet (cred ca si tip2) sa nu intrerupa imediat Lantusul si daca o fac, sa inlocuiasca eventual cu Byetta.
Daca a recomandat Byetta, sigur era pt. pacientii cu diabet tip 2. Dar sunt inca nelamurita de indrumarea lui, chiar pt. tip 2.
Acel medic sigur stie ca Byetta poate provoca pancreatita. S-au semnalat cazuri in mass-media. Din anul 2006, SUA la prescrierea de informatii pentru Byetta au inclus informatii despre pancreatita. Amylin si Lilly au trebuit in 2007 sa includa in prescriptia produsului ca precautie pentru pancreatita.
Dr. endocrinolog Vinod Mattoo, director medical, spune ca Byetta nu este o insulina si nici un substitut pentru insulina. Ajuta corpul sa produca mai multa insulina, sa aiba un control mai bun glicemic si astfel sa ajute la reducerea kg in plus.
http://www.kevinmd.com/blog/2009/06/does-insulin-cause-cancer-and-should-you-stop-taking-lantus.html
Adrianaa spune:
Citat: |
[quote]citat din mesajul lui Anina_n Am patit ca pe la ora 23:30, Cristina sa-i spuna ca-i este foame, chiar inainte de culcare si intr-adevar, asa era, avea o usoara hipo. Este ca-i dau si 30 HC la culcare si tot vine cu o glicemia de 60-80 la ora 02:30, iar la ora 00 e ok, are 120-160. Nu v-am povestit ce am patit luna trecuta intr-o seara. I-am cumparat Cristinei dintr-un magazin alimentar, de pe raftul cu produse dietetice, pt. diabetici in special, lapte de soia bio cu 0 glucide. Ea nu bea lapte de vaca simplu si ma gandeam sa-l incerc pe acesta, poate ii place gustul. Era la ceva timp dupa cina. Si ii dau sa guste 50 ml si-mi spune ca-i place. Ii spun ca mai poate sa bea atunci, cand vrea, ca are 0 glucide. Inainte de ora 22 cand isi face glicemia, glucometrul arata HI(high). credeam ca nu vad bine, ca nu s-a spalat pe manute. Si noroc, ca mai aveam teste in casa pt. al 2-lea glucometru, la care ecranul ne-a indicat un record de glicemie la Cristina: 490 ! Nu stiam de unde aceasta glicemie asa mare ! Ma gandeam ca i-am dat o bula de aer, in loc de insulina din cartus. Dar tin pen-ul in asa fel, incat bula de aer sa stea deasupra. Necajita merg in camera Cristinei sa aduc insulinele, sa-i fac o corectie cu rapida si sa-i dau si insulina lenta de noapte. Si atunci, vad sticla de lapte de soia bio(750 ml) golita aproape pe jumatate. Cristina a baut 300 ml lapte de soia, care inseamna 18-20 HC in plus, ce nu au fost acoperiti de insulina. Sunt convinsa ca asta a fost. Cand am cautat pe net, in lb. romana n-am gasit nimic despre glucidele din laptele de soia. Dar in engleza, am gasit ca ar avea 6-7 HC%. Am zis ca am s aincerc sa-i mai dau din laptele acela, dar calculat, sa vad daca vine bine sau face hipo, el neavand glucide, cum scrie pe eticheta. Dar n-am mai apucat, ca-l lasasem la mama in frigider si l-am uitat, acolo. |
Anina, interesant ce ai scris, sunt niste intrebari acolo, vreau sa caut raspunsul. Intrevad ceva care ne-ar putea ajuta pe toate in ce priveste prevenirea hipoglicemiilor de noapte.
Cand ma voi apropia de raspunsuri, vi le scriu. S-ar putea sa incercam ceva toate si sa venim sa dam un raspuns aici, pe forum.
Anina_n spune:
Buna, dragi mamici !
Ce mai fac dulcineii vostri ?
Mihaela, multumesc ! La fel si voua, va doresc !
Adriana, interesant ca, intre hipoglicemiile nocturne cu glucidele din gustari bogate in grasimi si cele din gustari slabe in grasimi dar bogate in proteine, nu este o mare diferenta.
Chiar, ma intreb si eu, care este compozitia unei gustari potrivite la ora 22, pt. a mentine o glicemie buna peste noapte, mai ales la un copil ?
Adriana, nu stiu ca sa mai spun de Lantus(Glargine), poate ca e si o politica ascunsa, acolo. O data ce nu se recomanda trecerea pe alta insulina.
Despre Levemir(Detemir), n-am stiut ca ar avea totusi un varf de actiune. Ci, doar ca nu actioneaza 24 de ore, ca si Lantusul, cum s-a spus initial ca ar actiona. Motiv pt. care se adiministreaza si in 2 reprize(dimineata si seara).
Si ce am observat si chiar am vazut si la tine in graficul acela, intra mai greu(tarziu) in actiune.
http://www.sparkpeople.com/mypage_photo_gallery_enlarge.asp?id=2273622&arPics=2273598,2273618,2273622,2273623
Cristina are la micul dejun, 30 HC si 5,5 AR cu 3,5 L.
La gustarea de la ora 10 vine cu o glicemie foarte buna(100-150) si mai mananca 25 HC.
Iar la pranz vine bine sau cu o glicemie usor ridicata pana-n 190, daca nu face nici o miscare inainte de pranz.
Din asta observ ca intra mai greu in actiune Levemirul.
La Buzias, glicemia de la ora 10 dimineata era maricica, i se lua din HC de la gustarea aceea si venea cu hipo la 12:30 sau chiar mai devreme.
Atunci i s-a marit insulina rapida(AR) de dimineata si asa s-au putut pastra toti HC de la gustarea de la ora 10 si chiar adauga 5HC pt. a nu mai face hipo la amiaza.
Din asta deduc, intrarea mai tarzie in actiune a Levemirului.
E corect, nu ?
Cum e Alex, te-a mai intrebat despre Lantus ?
Sa treci pe 2-3 injectii/zi mi se pare sa te intorci de unde ati plecat, Adriana.
Schema de tratament cu 4 injectii: 3 rapide inainte de fiecare masa principala si 1 lenta mi se pare cea mai potrivita, cea mai flexibila pt. un tanar cu diabet.
Despre Byetta stiam si eu, ca este pentru tip 2 si se administreaza in asociere cu unele antidiabetice orale, parca.
Insa, nu se compara cu Lantusul, nicidecum.
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Copilasi din 2002
Scorpiutze
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !
Adrianaa spune:
Da, Anina, asa este, Levemirul intra mai greu in actiune. Si mai este ceva, pt. oricare de tip de insulina, cu cat doza este mai mare, cu atat actiunea ei dureaza mai mult, atat cat are ea proprietatea (16 sau 18 sau 24 h). Cu cat doza din acea insulina este mai mica, cu atat actiunea ei este mai scurta.
Alex percepe varfuri de actiune noaptea si la Lantus, care este destul de constant ca actiune. Iti dai seama cum o sa simta varful Levemirului care mi se pare mai intens. Intra mai greu in actiune decat Lantusul.
Terapia asta cu 4 -5 injectii pe zi este gandita in special pt. a copia oarecum functionarea pancreasului. Specialistii spun ca astfel se poate obtine un control mai bun al glicemiilor. In acelasi timp permite o flexibilitate mai buna a programului, dar nu f. mult nici acesta. Permite din cand in cand sa mananci mai mult hc la o ocazie si sa faci corectie, dar destul de rar. Schema este f. indicata pentru copii si adolescenti pt. ca ei sunt in dezvoltare, cerinte mult mai mari de control si insulina. Sunt hormonii de crestere care ravasesc tot organismul. Din cauza lor, la adolescentii cu diabet este f. important sa se iasa fara complicatii din perioada asta, desi este cea mai grea.
La tanarul adult, cand a trecut de acea perioada si daca nu are complicatii, necesarul de insulina nu mai este atat de mare ca la adolescent. Ca adult poate avea grija sa aiba un program mai ordonat, mai stabil si echilibrul se poate tine mult mai usor decat pana in 18 ani. Numai daca n-are complicatii si daca tine cont de multe reguli pe care le stim. Atunci poate trece la un tratament mai putin intensiv, de 2-3 injectii/zi.
Adrianaa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adrianaa Si mai este ceva, pt. oricare de tip de insulina, cu cat doza este mai mare, cu atat actiunea ei dureaza mai mult, atat cat are ea proprietatea (16 sau 18 sau 24 h). Cu cat doza din acea insulina este mai mica, cu atat actiunea ei este mai scurta. |
http://www.scribd.com/doc/17342890/lantus
http://www.ourdiabetes.com/images/insulin%20action%20profile.jpg
Anina_n spune:
Adriana, multumesc ! Sunt foarte clare graficele acelea ! Si se potrivesc de minune cu...ceea ce am observat si eu, in practica, la Cristina.
Avand doze mici de Levemir, si pt. ca nu acopera chiar 24 de ore, de aceea la ea este administrat in 2 reprize.
Cat despre un mic varf de actiune la Levemir, la 6-8 ore de la administrare...posibil. Dar la doze mici nu se simte.
In schimb, daca la 3 dimineata glicemia este undeva in jur la 200, aceasta nu mai scade, ci, se mentine sau creste, chiar.
Sunt curioasa ce ai gasit pt. a preveni hipoglicemiile de peste noapte. Tine-ne la curent !
Si inca, ceva. V-am mai intrebat, candva.
Cum va descurcati cu cei ce va intreaba, de ce nu incercati diverse tratamente pt. copiii vostri, care chiar incearca sa va recomande anumite tratamente, care ar vindeca diabetul copiilor ? Si insista pe tema asta. Stiu ca se gandesc la copiii nostri si incearca sa ajute, dar nu inteleg exact ce inseamna diabet zaharat tip I.
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Copilasi din 2002
Scorpiutze
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !