despre tzarani
Raspunsuri - Pagina 9
cayaaimee spune:
Pai da, noi astia de la oras ne creem toate conditiile si vrea ca aia de la tara sa pastreze traditia. Dar nu mi-o lua in nume de rau ....bunicii mei au apa curenta, baie cu wc , ci cada si dus si multe alte facilitati dar cu toate astea nu ar cumpara in veci dulceata de la magazin....eu nu zic sa stea fara geamuri termopan si nici nu vreau sa ii vad ca se chinuie cu medote rustice ca sa se intretina, dar macar cateva din micile lor obiceiuri sa le mentina vii in " viata nepotilor lor".
Sper ca ma fac inteleasa si nu zic nimic in nume de rau....ii respect pe toti si ii iubesc.
Ionut Lucian - 27 decembrie 2004 -
"Nu stiu ce vreau sa fac , dar stiu ce fel de femeie vreau sa fiu "
http://s384.photobucket.com/albums/oo284/cayaaimee/
Guestus spune:
Nu inteleg de ce neaparat cei de la tara trebuie sa mearga in costume po****re si sa danseze hora vineri cind poti chiar tu in weekend sa mergi in oras in costumul nevestei lui decebal.
Cine te retine? Sau numai ei trebuie sa faca asta..ca deh...sint la tara si numai acolo trebuie?
iulia_b spune:
Si Adriana sa faca bine sa mulga vaca si sa nu mai pofteasca ruj si pantofi cu toc...auzi la ea nerusinare..
00oana spune:
Ma mira si indurereaza de fiecare data neputinta noastra de a nu lua criticile "la modul personal". in mesajul sau Jade ne comunica o stare sufleteasca, departe de a face consideratiuni sociologice sau, fereasca Sfintul, critica eternului si fascinantului sat romanesc. Ce se intimpla este ca respectabilii sai lectori, noi, sarim de trei coti (in sus) ca si cum ne-am simti personal insultati. Nu stiu de ce dar, sincer, nu cred ca Jade a dorit sa atace pe cineva. Dupa cum nu cred ca Jade, cind spune "tzatza", simte cuvintul ca pe o vorba de ocara. Mai curind as spune ca autorul incearca sa ne faca sensibili la disparitia unei realitati care era frumoasa pentru ca facea sens, crea o lume coerenta, cu valori si parfumuri, mai dulci sau mai intepatoare. Am inlocuit lucrurile noastre bune si frumoase de altadata cu tot ce ne-a batut vintul pe tarabe, de la turcisme la italienisme. Si am pierdut calitate, frumusete si substanta. Conturul de creion albastru la ochi albastrii nu e o problema in sine. Dar poate fi extreeeeeeeem de penibil. si, ghiciti ce? Nu numai la tara ci CHIAR si la oras. Multumim, Jade, pentru un moment de sinceritate. Dar sa nu se mai repete, ca se ofuscheaza spiritele filosofice (da, se scrie cu "s"!).
vrabi spune:
salutare,
Jade,eu puteam sa jur ca actiunea se petrece intr-un sat din teleorman...unde nimeni nu lucreaza,toata lumea bea...casele stau sa cada,dar din ce in ce mai multe au termopane
si totusi...am ocazia sa merg cam o data pe an in maramures.
Este un loc unde mai poti vedea case din lemn,femei si barbati imbracati in costume po****re(multi si nu doar la sarbatoare ,si nu doar batrani),carute trase de cai de munte,targ unde gasesti cel mai bun cas si credeti-ma exemplele pot continua.Mie cel mai mult imi plac nuntile acolo(nu canta nimeni 'manele').Si am cumparat si pentru fetita mea un costum po****r,o mandrete si am invatat-o si cateva cantecele.
AB spune:
Rufus io stiu , de ce nu le zici tu port/mancare/traditii taranesti ci nationale? Pentru ca...ne e rezervat tuturor. Nu poate exista decat prin noi si nu in afara intr-un loc rezervat. Doar la Muzeul taranului.
Guestus exista si voluntari din aceia. Dar foarte rar.
Vrabi nu stiu de unde esti de loc. Da, Maramu-ul e mai bine, dar deveni comercial. Se vinde atmosfera. Ca si-n Sibiu. Vin turistii punem ia si fota.
Era o carte faina scrisa de Antecume Pata. Un francez care oripilat de schimbarile inexorabile din viata indienilor amazonieni alege sa traiasca printre ei. Da si numele unui satuc wayanna.
Doua chestii m-au uimit atunci: un baietel indian trimis la scoala care se rataceste in jungla si un altul care in loc sa fabrice arce de vanatoare in saptamani care erau necesare inmu.i.e.r.i.i lemnului...le facea o duzina pe zi dupa cererea turistilor. Oare ce era mai trist?
P.S. ce enervant e search-ul dupa cuvinte argotice
ilse spune:
AB m-ai induiosat, ca atare, o sa port la vara ia si traistuta superba cum numai in Marginimea Sibiului se face...si-asa am fost odata la o petrecere cu o bentita de margele pe gat, care or incantat-o atat de mult pe o olandeza incat m-a rugat sa i le vand sigur o sa fac furori si cu astea.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
ina_nz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB Eu ma uit la sat si ma gandesc cate n-am facut eu. Costumele po****re... voi purtati vara ii? Nu... eh uita indiencele de aici poarta la sarbatori sari-uri sau altele. Araboaicele isi poarta costumele. De fabrica de zi cu zi, dar tesute de mana de sarbatori. Voi o faceti? Cand ati purtat ultima oara o ie? Eventual de mana? Pai daca voi nu purtati cine stie sa le faca moare de foame. Da obiecte de lemn? Da la casele si balcoanele voastre v=ati pus ulcioare de lut sau ce-i mai comod de pe la Carrefour din ceramica? Eh uite in Proventa la vile gasesti ceramica locala. http://www.osoleildantibes.fr/index1.html Si-n case, ba chiar si numerele de casa poti sa le iei in faianta. Da papusi si sperietori e ciori aveti pentru copii? Sau le luau Chicco catelul dand din coada si cumparam Mos Craciun gonflabil? |
Da eu port ii (am 6), am farfurii de horezu pe pereti, icoane pe sticla si lemn, pe masa am runner din stergare tesute de strabunica, am linguri de lemn de pe valea prahovei, am piua de usturoi de lemn.
Am florile in vase de ceramica, nu romanesti ci de la producatori locali.
Sunt sigura ca sunt si altii, foarte multi, care au la fel.
Si totusi la tara au fete de masa de la turci, musama de plastic pe masa din bucatarie, ghivece de plastic, etc.
Motivul pentru care se schimba satul este dezinteresul total al guvernantilor (Min Invatamantului care is bate joc de educatie, Min agriculturii care isi bate joc de bruma de tarani care au mai ramas la sate, Min culturii care face expozitii grotesti la NY dar nu da un ban pe prezervarea si promovarea artei naive, sa continui? ) nu faptul ca orasenii nu incurajeaza productia acelor obiecte.
Eu inteleg si ce a vrut jade sa zica si ce vrei tu sa spui. Numa ca problema e atata de adanca si ramificata incat solutia e mai departe decat soarele. Satul romanesc cu obiceiuri si traditii nu poate fi prezervat ca acum 50 de ani, trebuie ca progresul sa patrunda si acolo la fel cum a patruns si la oras. Nu pot ramane in carute si cu wcul in fundul gradinii. Numai ca ce se intampla acum acolo nu e progres e jaf.
Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby
AB spune:
Ina si "ministerele" tot cu oameni sunt umplute. Faptul ca decid asa si nu altfel e de data asta in acord cu po****tia.
Eu am un principiu care ma scuteste de suspinat in neant. Faptul ca X face au drege nu ma indreptateste si pe mine sa fac la fel sau mai putin. Adica mi-e indiferent. Romania a avut guvernanti prosti de aproape un secol ca sa mai consider asta ceva nou sau un prilej de a ma fofila.
Esti o raritate placuta .
Ilse esti din Sibiu? Io-s banateanca, dar familia s-o raspandit. Frumos port si mandri oameni. Si cu randuiala :))
La o nunta... au venit toti in costumele celea cu alb si negru si cum mireasa era orasanca mai cu mot o incercat fotograful sa separe un cuplu mai in varsta ca sa dea pozei simetrie. Ioi :)) Asa raspicat: Io de langa omul meu nu merg.
sinzi_ana spune:
Eu ma consider tzaranca...
Si nu pentru ca m-am nascut la tzara...nici pentru ca am crescut la tzara (m-am nascut in Pitesti si am mers la tzara doar in vacante la bunici)...
Dar pentru ca iubesc tot ce tine de pamant, soba, capre si miros de fan...
Am invatat cu pasiune de la bunicii mei tot ce am putut "fura" despre cum sa plantezi/cultivezi/cresti legume, despre cum hranesti/ingrijesti/mananci animalele din ograda...in timp ce ei ma trimiteau sa stau cu "burta pe carte"...
Mergeam la cules de porumb cu bunica mea (pe care o idolatrizez, imi dau lacrimile numai cand ma gandes la ea...cata blandetze, compasiune, suflet, dragoste, toleranta poate sa fie intr-un OM desavarsit, care a trecut prin atatea in viata, si care nu a fost nici o zi la scoala...doar scoala campului!!!) si ea mereu imi spunea "vezi ce grea este munca campului?? trebuie sa inveti sa ajungi mai mult ca mine"...si eu ma gandeam in sinea mea..."exista oare ceva mai mult ca tine???"
Mi se parea fericirea suprema sa fiu in lanul cu grau sau porumb...sa imi miroasa painea sau cozonacii din cuptor, sa culegem via sau sa facem bulion...
Inca mi se pare...
Am un respect adanc fata de toti "tzaranii"...in sensul cel adevarat: cei care muncesc pamantul, care au mainile batatorite, cuvinte putine si calde, sufletul curat si dragoste de tot ce e viu: planta, animal, om...
As fi onorata sa fiu macar o mica parte din ceea ce este bunica mea...sa fiu macar o mica parte din tzaranul ce este ea si sa imi pot educa copilul cu aceiasi dragoste fata de pamant, lut, copaci si animale...
(si da, am in casa de toate: covor tesut de bunica mea, icoane din goblen facute tot de ea, oala de lut, cani si castroane, ii avem toti 3 si le purtam cu mare drag, acum si rosii in curte)
Edit: sa spun ca asta e ceea ce simt eu cand ma gandesc la tzarani:
http://www.last.fm/music/Ciprian+Porumbescu/+videos/+1-_SFAW49JF2I
Sinzi, Radu si David psihologul
varsta