2 limbi straine la 3 ani!!

2 limbi straine la 3 ani!! | Autor: Minnie

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,
Fetita mea de 2ani si 11luni,e in grupa mica la clasa mixta de germana,la o gradi de stat.Ei fac tot in germana,acasa bunicul vorbeste cu ea doar germana.
Problema e ca educatoarea principala ne-a pus ca optionala engleza 2 ore pe sapt.in timpul programului normal(ora 10-11),predata de fiica ei ,care e profa de engleza.Costa 20 ron/luna,dar fiind in timpul programului,e de fapt obligatoriu,altfel"o tine-ti acasa in ziua x".
Sigur cei di gr. mare si pregat poate fac ceva ,dar cei mici?
Am intrebat-o daca e normal ca de la virsta asta sa incepi cu 2 limbi,in cond in care abia incep sa stapineasca romana.
Si doamna face optional dupa ore germana,evident ca nu o las,dar engleza cu fiica-sa mi se pare o metoda de a scoate bani negri.
A,si daca fetita e bolnava sau e vacanta tot platim taxa"ca doar orice profesor ia salar daca e copilul bolnav".Da,dar nu bani negri,practic optinal obligatoriu.
Intreb ,e normal ca psihologic vorbind sa incepi cu copii de 3 ani 2 limbi,doar sa mai faca fii-ta cateva milioane pe luna.Nu mi-e da bani ,dar mi-e teama ca va ajunge fetita sa nu stie nivi o limba ca lumea.
A,si pt serbare ne-a dat o poezie in germana si una in engleza.Evident nu am de gand sa o invat pe cea in engl,eu am dat-o la germana,altefel cautam o gradi cu engleza.Eu vreau un copil normal,nu un geniu,vreau sa aiba copilarie.
Va rog sa-mi ziceti daca nu am dreptate,pt ca-s f.furioasa,si vreau si niste pareri neutre.
Va multumesc,si va doresc mult bine,Minnie.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

2 ore sunt infime ca sa spui ca invata ceva. Mai ales ca tu ii vorbesti romaneste, la scoala in germana, bunicul germana -> sa zicem ca asimileaza germana pe langa romana pe care o aude peste tot. desi....

Atata timp cat nu tipa, nu are cosmaruri, nu o vezi stresata eu zic sa nu te stresezi mai mult decat trebuie.

Al meu aude franceza peste tot, in casa romaneste (si nu exclusiv, ca nu ma pot tine sa nu ii raspund in franceza cnd ma intreaba ceva pe franceza). Asta nu inseamna ca il streseaza cnd ne jucam de-a numaratul in engleza, sau cnd se uita la DORA, sau cnd ii mai pun eu cd-uri cu Magic English.

Si are 4 ani juma. (si antrenamentul asta il facem de cand a inceput sa vorbeasca).

Copii au capacitate de asimilare f mare, si daca se prinde ceva de ea... Oricum - invatatul la varsta ei se face prin joc.
Poeziile alea sunt lungi? Nu le invata la gradi din amuzament? Trebuie sa o inveti tu acasa? asta mi se pare nitel aiurea. adica teme la varsta asta??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lum0880 spune:

In primul rand as vrea sa-ti spun ca am intalnit un copil care la 3,5 ani vorbea 4 limbi cursiv.
Ce-i drept a mers cu toate odata de cand s-a nascut.
Pana la 3 ani, orice limba se poate invata natural..mai greu dupa 3-4 ani. Nu conteaza ca-s doar 2 ore, ceea ce poate asimila acum in 2 ore, mai tarziu poate fi echivalentul unui an de munca.

Mai mult de atat, o lume intreaga vorbeste engleza, indiferent de nationalitate. Oricunde te vei duce in lumea asta, la magazin, in aeroport, vei auzi doar engleza ( nu germana, nu romana).
Si eu am acasa un copil trilingv la 2,5 ani. Eu vorbesc doar romaneste cu el, insa nu mi-am facut nicidecum un plan, mai ales la varsta asta, pe care limba sa pun mai mult accent. Stiu, ca le va vorbi pe toate trei cu siguranta, la fel de bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rhoneea spune:

Raspund oarecum si eu in tema...

Sebastien are 1.5 luni iar in casa se vorbesc 3 limbi straine.Araba,romana si engleza.Eu cu Sebi vorbesc in toate cele 3 limbi,taica-su numai engleza si araba.Afara numai araba iar la scoala pe care o va urma va fi engleza.
Eu cand ii vorbesc intr-o propozitie includ toate cele 3 limbi.La inceput mi-a fost greu,acum m-am obisnuit.
Sebi deocamdata nu spune nici un cuvant corect sau partial corect,inca vorbeste pe lui,in schimb executa tot ceea ce i se spune.De exemplu ii spun 'talk maa bunica"(vorbeste cu bunica,deci sunt toate 3 limbile in propozitie)el ia telefonul si incepe sa vorbeasca cu bunica pe limba lui."Ta hug me"(ta=vino),si exemplele ar putea continua...
Eu sunt convinsa ca el va vorbi toate cele 3 limbi,poate ca la un moment dat va avea una preferabila din astea 3 dar sunt convinsa ca le va intelege pe toate 3.

Mie personal 2 ore pe saptamana mi se pare nimica toata.Asta depinde si ce-i invata pe ei acolo.
Eu spun ca ccc cu cat mai devreme incepe sa invete o noua limba cu atat mai bine.

Irina lui Pierre-Sebastien nascut la 05.06.07.

Sebastien's age Pictures www.onetruemedia.com/shared?p=336a8e388908e126cef388&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Montage
*Miracolul nostru*

**Ramona are nevoie de ajutor**

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Chiar voiam sa scriu - mi-ati luat-o inainte - ca sunt copii care aud in familie si 3 limbi, deci asta nu-i o problema.

Rhoneea, dar de ce amesteci tu 3 limbi intr-o propozitie ?

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Acum este momentul! NU L rata si oricum 2 ore pe sapt e aproape zero. O sa stie doar cateva cuvinte...O incalzire oricum nu i strica.

Don't throw with stones if you live in a glass house.

corina mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Si la noi e ca la nebuni,

Eu ii vorbesc fetitei mele de 2 ani in franceza sau in romana,sotul in franceza sau germana.nany in germana iar afara germana.
Vorbeste foarte coerent franceza,romana mai putin dar o invata iar germana executa tot ce i se cere.
La gradinita v-a merge anul viitor ......engleza evident.

Eu in locul tau i-asi mai baga vreo doua ore de engleza pe saptamana, in viitorul foarte apropiat copiii ne-vorbitori de engleza vor fi adultii cu probleme pt.gasirea uni job relativ bun.

Sophia 2ani
+21

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Aici e alta problema. Educatoarea impune aceste ore de engleza. Normal ar fi sa fie intrebati parintii si sa se faca un curs optional, in afara orelor de gradinita. Nu mi se pare normal sa tii copilul acasa daca nu esti de acord - cam abuzeaza educatoarea si nu asteaau fost conditiile la inscriere, nu?

Minnie, de altfel n-are ce sa-i strice daca face si 2 ore de engleza pe saptamana. Ai vazut ca sunt copii care invata chiar si 3 limbi, deci se poate, nu o suprasoliciti, la varsta lor invata doar in joaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Nu pun la indoiala faptul ca un copil poate invata doua, trei sau mai multe limbi straine deodata.
Problema este abuzul educatoarei. Pai ori e optional ori e obligatoriu? Eu nu m-as lasa intimidata de tactica asta.
In rest si noi platim o suma fixa in fiecare luna pentru gradinita, indiferent ca sint vacante, zile libere sau copilul e bolnav.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexuta2005 spune:

E foarte bine ca invata 2 limbi straine la gradinita.Ar trebui sa te bucure treaba asta.La inceput invata sa numere, cateva culori, un cantecel, nu-ti imagina ca fac cine stie ce.Doar ca repeta foarte mult cateva notiuni invatate.
De exemplu chiar azi am vorbit cu profesoara de engleza, azi au invatat membrii familiei, mama,tata, frati, bunici si unchi.
Sunt putine notiunile invatate in primul an de gradinita dar sunt foarte importante.Oricum limba engleza a ajuns sa nu mai fie considerata o limba straina e mai mult o a doua limba.Nu mai conteaza ca sti engleza, esti intrebat ce limba straina cunosti in afara de engleza.
Alexia a ajuns sa pronunte mai corect in engleza decat in romana, profesoara ii invata cum sa pronunte corect,cum sa deschida gura, etc.
Alexia de la 2 ani invata la gradinita engleza si franceza.Nu pot sa cred cat de repede prinde.Acum a ajuns sa ma puna in dificultate caci ma intreaba tot timpul "cum se zice la asta in engleza?" Aseara il intreba pe sot cum se spune la dop in engleza.
Nu este deloc geniu daca invata 2 limbi straine la gradinita, o sa fie doar un copil caruia ii va fi foarte usor sa vorbeasca 2 limbi straine mai tarziu.Si copilaria nu si-o pierde deloc daca invata 2 limbi straine asa devreme.
E decizia ta daca vrei sa o inveti sau nu poezia in engleza dar poate ar trebui sa te gandesti ce va crede copilul tau, poate se va gandi ca daca mama nu pune accent pe engleza inseamna ca nu-i important sa stie si el si mai tarziu, la scoala cand o sa trebuiasca sa invete engleza nu o sa mai vrea.
Iti spun asta caci am vazut pe pielea mea , eu daca nu stiu franceza si nu sunt interesta de franceza, Alexia nici alexia nu e si nu are rezultate asa bune la franceza.
Pe mine asa ma enerveaza cand imi zice lumea:"vai ce stresezi copilul cu engleza si franceza".Toata lumea vrea ca un copil in gradinita sa "se bucure de colilarie"-alta chestie care ma supara, dar apoi in clasa I e musai sa aibe numai FB, apoi numai premiul I.Cum poate sa-i fie usor copilului la scoala daca nu conteaza educatia prescolara?
Ce nu mi se pare in regula e faptul ca nu invata la gradinita poeziile si trebuie sa le invete acasa.La alexia la gradinita toate poeziile pt serbare se invata acolo.
Te rog nu te supara pe mine ca nu-ti dau dreptate,mai gandeste-te, poate fetitei tale ii place engleza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Rares e in grupa mijlocie si abia de anul asta face engleza.Sincer,eu am insistat si anul trecut sa le introduca engleza dar n-au fost de acord ceilalti parinti,pe motiv ca nu stiu sa vorbeasca bine nici romana.Ei sint ca un burete,absorb efectiv informatiile.Eu cred ca e benefic!
O mamica n-a fost de acord si banui ca si copilul respectiv sta acolo, deoarece nu exista alta solutie.N-au cum sa-l excluda.Rares merge inclusiv la logoped ,ca pronunta prost cuvintele si totusi imi spune cite ceva in engleza.Mi se pare tare dragut.
La fel platesc indiferent ca-l duc sau nu,pe motiv ca ea tine ora .Deocamdata nu mi s-a intimplat sa lipseasca decit la 2 ore.

Mergi la inceput