Romania cu lantul de gat
Am primit acest mesaj pe e-mail, mi se pare incredibil de dureros dar dureros de adevarat.
"Lantul e de aur, Romānia nu mai stim prea sigur ce mai e si a cui. Realitatea demografica s-a schimbat brusc, ca o furtuna sosita din senin. Sīntem sub ocupatie, dar nu se vede nici o armata. Sīntem colonizati de o populatie certareata si nesimtita, venita din nici o stepa, adusa de nici un avion. O populatie care a evoluat īn interiorul corpului national, ca fetusii din Alien, si care iese acum prin burta, urlīnd din toti bojocii: Am avere, am valoare!"
E ca si cum undeva, īn secret, cineva ar fi dat drumul la o masina de mīl uman care acopera īncet-īncet natiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade si a lui Nichita. Incubatoarele de incubusi din cartierele periferice, fabricile de cetateni ale lui Ceausescu, traditia celor 15 copii īn salasele de nomazi, cine mai stie? Lumea de pe strada nu mai e cea pe care o stiam din copilarie. Tata Ioan si Tanti Mimi, familie veche, cu casa īn Cezar Bolliac, facuta la 1870, au lasat īn urma un copil, care a mai facut un copil, blond si bucalat si bine crescut, cu care ma jucam acum 40 de ani. Pīna la urma, a plecat īn strainatate, la studii si nu s-a mai īntors niciodata. La fel, jumatate din strada: urmasii burgheziei care a avut timp sa dospeasca elite. Īn locul celor disparuti, au aparut rufele colorate īntinse la uscat si boxele scoase pe fereastra. Īn locul bunicii care ne spunea sa nu scuipam pe jos, s-a asezat bunica ce-si trimite nepotii dupa bautura. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca si cum o prezenta grea si absurda s-ar fi asezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam ca e bine si mai ales peste ce credeam ca e frumos.
Cefele groase nu mai sīnt de mult buletinul de identitate al bulgarului cetateanul romān, cu lantul de-un kil jumate, īi bate acum obrazul profesorului care se cazneste sa-i educe odrasla: Bine, bre, crezi ca esti tu mai dastept? Ia sa; vad ce masina ai!". Noul domn Goe nu mai e nici macar simpatic e viitor combinator si dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreti voi, īn afara de viitorul tarii lui, care se va multumi, de la un punct, doar cu trecutul.
Despre Romānia, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populatia care ne īnlocuieste nu mai e nici macar ridicola. E dincolo de asta, īn sensul cel mai rau si primitiv cu putinta. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.
Acum cīteva luni, am vazut la Craiova parada acestei Romānii Noi, triumful Mafiei īnhamate la cosciugul lui Caiac, īn semn de vesnic respect pentru o viata de crima si muschi īn sīnge. Oamenii aia care dadeau ordine politiei se pregatesc sa dea asaltul final, spre puterea oficiala, dupa ce au pus mīna pe cea simbolica ascultam muzica lor, ne refacem reperele dupa valorile lor, sīntem calcati de masinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeana si moda corectitudinii politice ne īnvata sa multumim frumos pentru asta si sa ne stergem la gura. Am fost o natiune, devenim o suma de triburi. Sīntem o tara ocupata de hoarde sosite din pīntece de mame eroine. O tara pusa la respect cu pumnul plin de tatuaje, o tara īn care fiul naiv si sarac al taranului (cīti or mai fi asa) īsi face educatia din textele de pe Taraf TV si meseria de la sutii cu care se īntīlneste la Gara de Nord, cīnd se da jos din autobuz. Marginea lumii s-a razbunat dīnd buzna īn centru, pusa pe jaful identitatii nationale, īntocmai ca barbarii care navaleau īn Roma, surprinsi ca localnicii n-au puterea sa lupte.
Tara cea noua, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strīns īn muzee si-n carti. Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de romāna se poate retrage īn privata din curte, unde īsi va īndeplini ultima menire, neprevazuta de nici un critic. Īn locul ei, discurile cu manele ramīn sa sfideze eternitatea. Cu ele nu poti sa te stergi la fund.
Chiar daca ai vrea."
[poze]
Raspunsuri
Ontica Camelia spune:
Trist dar adevarat.
1 , 2, 3
www.dropshots.com/day.php?userid=173213&cdate=20070416" target="_blank">filme cu noi
Camelia cu Alexandra -Elena (27 feb 2004) & Tedora Lucia (5 aug 2007)
www.youtube.com/watch?v=IEL5RoD_xZc&NR=1" target="_blank">Tudor Gheorghe - Dorul calator
ionica spune:
Din nefericire, este adevarat.
S-au scris 60 de pagini pe un subiect inchis despre "incotro romania"sau " mai are romania vreo sansa",multe din mamele care locuiesc in afara romaniei au avut curajul sa-si spuna parerea ,s-au ales cu acel pumn tatuat in gura,cu rautati si incriminari care nu are loc sa le numesc aici,
Din nefericire,se accepta mai usor realitatea cand este relatata de cineva cu un steag rosu,galben si albastru .
Sophia 2ani
+17
Vauva spune:
Foarte tris articolulChiar daca sunt plecata de 8 ani din tara imi iubesc foarte mult locurile natale, orasul in care am invatzat, trait si lucrat si in care m-am format ca om. Dar marea mea durere este ca de cate ori vin acasa simt ca doar in mintea mea au ramas aceste amintiri frumoase pe cand realitatea arata o imagine distorsionata si schimonosita a ceea ce eu refuz acum sa accept ca o pozitiva schimbare.
vikinga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ionica Din nefericire, este adevarat.S-au scris 60 de pagini pe un subiect inchis despre "incotro romania"sau " mai are romania vreo sansa",multe din mamele care locuiesc in afara romaniei au avut curajul sa-si spuna parerea ,s-au ales cu acel pumn tatuat in gura,cu rautati si incriminari care nu are loc sa le numesc aici,Din nefericire,se accepta mai usor realitatea cand este relatata de cineva cu un steag rosu,galben si albastru .Sophia 2ani+17 |
ionica spune:
vikinga,
Vad ca nu se ingramadesc patrioatele,este sfarsit de saptamana si de aia!
Stai sa vina fetele la servici luni dimineatza si sa vezi.
Sophia 2ani
+17
danat spune:
Este trist de adevarat...acesta fiind unul din motivele pentru care multi dintre noi am ales sa plecam.
Citisem pe un alt forum (nu am voie sa-i pomenesc aici numele caci se va spune ca fac reclama mascata) o comparatie care mi-a placut mult: cum ca Romania ar fi ca o mama naturala, dar betiva, care te bate, nu-ti da sa maninci decat te miri ce, te neglijeaza, iar tara adoptiva - mama nenaturala, dar care te ingrijeste, te spala, te trimite la scoala si-ti da si un sandwich in buzunar. Pe careo preferi, cui ii vei spune mama?
Cat despre straini...ceva bun or avea ei, caci altfel nu le-ar merge asa bine si noi am fi stat in tara noastra azi, nu?
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
iulia_b spune:
Iaca eu sunt acasa Ionica...dar nu mai are sens sa comentez.
Cu toate astea nu mi-as dori sa crape nici macar aia cu lant la gat..poate pleaca din tara Si ramanem noi criminalii de babe si copii, desi platesc constiincioasa impozite pt indemnizatii, alocatii si pensii, ceea ce nu s-ar spune despre altii.
Restul or fi la teatru, film sau la vreo petrecere ca azi este sarbatoare.
Relax pt toata lumea..
pisigri spune:
eu spun un nu hotari acestui articol...
nu am citit topicul celalalt, ca sincer evolua prea repede pentru cit timp am eu sa petrec pe DC.
dar articolul nu are dreptate. de noi depinde sa schimbam ceva. de noi depinde sa nu dispara toate bibliotecile, de noi depinde ca (,) copiii nostri sa stie sa citeasca si altceva decit marci de masini bengoase, sa stie sa asculte si altceva decit "dusmanii, aurul si gagicile", sa stie sa creasca sa devina...oameni frumosi.
departe de mine gindul de a afirma ca RO e cea mai cea, ca romanii sint cei mai destepti, ca tara asta este deja pe drumul cel bun. da, ma scirbesc in aceeasi masura si cei care privesc diaspora cu dispret, si cei din diaspora care privesc RO cu dispret.
ideea e ca INCA mai avem oameni care stiu ce e ala bun simt, ce e aia valoare morala, ce e aia o vorba buna. poate n-or fi ei genii, filosofi sau cercetatori de marca, poate sint oameni simpli, poate sint acei fosti ingineri de care nu mai are nimeni nevoie acum. dar serios, din punctul de vedere al adevaratelor valori morale... nu avem nevoie de politicieni curati la trup si la suflet, saraci si cinstiti, ca sa nu le lasam sa moara. ele depind de noi, mame, tati, bunici, invatatori si profesori, medici si preoti...
ca e greu, ca e plina viata de exemple negative, ca azi se pare ca e pumnul la putere, alaturi de prietena sa, mirlania? asa e. dar nu cred ca vreuna dintre voi isi lasa copilul sa bata alti copii ca sa il pregateasca pentru viata...nu?
un buchet mare de pentru ca eu inca mai cred in zimbete, in carti, in romantism si curatenie.
if you can't say something nice, then don't say it at all
capra cu trei iezi spune:
subiectul este trist si grav, iar pentru cei plecati, nu cred ca e cazul sa fiti ironici- e de prost gust. numai ganditi-va ca mai sunt si oameni decenti printre cei ramasi in tara care sunt obligati sa infrunte realitatea descrisa mai sus. sau vom fi acuzati ca am ramas aici!?
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
ionica spune:
capra cu trei iezi,
mesajul era ca o continuare la un alt subiect care s-a inchis.
Nu este nimeni ironic,iar daca am deschis si am citit acel mesaj ,am facut-o fiindca si pe mine ma doare ca si pe tine,sunt romanca si inca mai sper .
Iulia-B ,da tu nu ai iesit la sarbatoare?uite o si iti urez un weekend fine.
Sophia 2ani
+17