HALLOWEEN... unii da si altii nu!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui miereamara

Acum la subiect, preluarea de catre romani a anumitor sarbatori nespecifice (gen Halloween sau Valentine) mi se pare un kitsch, si de multe ori promovarea lor se face pe baza comericiala. Dar de aici pana la exagerarile din blogul respectiv (care apropo, nu este un articol)....e cale lunga....cred ca domnul a vazut prea multe filme de groaza.

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album

Aidan

Craciunul, in forma in care se sarbatoreste astazi (mos in rosu, pomul ca centru al casei, masa de ajun cu familia, etc.) nu este specific romanilor. Nu este un kitch sa inveti de la vecini cum sa-ti innobilezi sarbatorile. Se numeste schimb cultural. Cati americani au Hallowen-ul in traditia lor culturala? Poate 1%.

Nu este kitsch sa te distrezi cu prietenii sau familia sau sa participi la un carnaval la scoala.

In zona temperata se simte nevoia unei sarbatori toamna. Pe vremuri se numea "Ziua Recoltei". Ne-a furat-o Ceusescu si pe-asta. Ce propune Biserica Ortodoxa toamna? Sfanta Parascheva si Sfantul Dumitru cu distractia suprema... coada la moaste...

Nu ne ramane decat sa inventam noi ceva. Fiecare cum stie si cum poate.

Noi, de pilda, facem in fiecare an o petrecere de toamna cu prietenii apropiati (placinte, pastrama, must, friptura la cuptor, cartofi copti, etc.). O facem chiar de Hallowen pentru ca este o ocazie pentru copii sa se costumeze. Nu se costumeaza in monstrii. Fetitele vin in printese, altii vin in iepurasi, fiecare in ce vrea si in ce-l inspira. Fiecare copil aduce un dovleac iar dupa petrecere pleaca acasa cu felinarul aprins. Le place sa se plimbe in noapte cu felinarele astea... Decoram casa cu crizanteme, tufanele si dovleci.
Unii parinti vin si ei costumati. Dar costumul nu este obligatoriu.

Romanilor le place sa petreaca. Dar din cauza necazurilor au uitat cum se face. Cred ca ar trebui sa ne pese mai putin de cum stramba din nas vecinii si sa invatam cu totii sa ne distram frumos si sincer impreuna cu prietenii sau familia. Ca e de Anul Nou chinezesc, de Boboteaza, de Hallowen, sau de mai stiu eu ce, conteaza mai putin. Petreceri frumoase tuturor !

alice

Nu e vorba ca "se simte nevoia", sunt sarbatori precrestine care au fost preluate de traditia crestin-ortodoxa (sau catolica, dupa caz) si transformate in sarbatori religioase. Din aceeasi categorie fac parte, oricat ar parea de ciudat, Craciunul si Pastele. Toate aceste sarbatori au fost initial ritualuri precrestine. Din pacate, cunostintele mele in domeniu sunt reduse si nici nu am timp acum sa ma documentez pe net. Poate colegele de forum specializate in folclor sau in istoria religiilor ne pot da mai multe informatii de specialitate.

Cat despre preluarea acestor sarbatori, care nu apartin traditiei romanesti religioase sau laice, consider, ca si Simali, ca e o chestiune pur comerciala. Oricat de mult ne-am impotrivi, probabil ca peste, sa zicem, douazeci de ani, ele vor fi deja intrate in traditie. Asta e, asa functioneaza "globalizarea".

Cat despre includerea sarbatorilor respective in traditia fiecarei familii in parte, asta e optiune personala. Eu, de exemplu, n-am de gand s-o fac, la fel cum nu m-am apucat sa-mi pun o jartiera albastra cand am fost mireasa, pentru ca pur si simplu acest obicei nu are pentru mine absolut nici o semnificatie. Dar altii pot avea alte pareri si pot face alte alegeri.

Cred insa ca e tare greu sa-i interzici copilului sa participe la serbarea cu costume de la gradinita sau de la scoala. Banuiesc ca s-ar simti marginalizat si exclus. Desi nu-mi plac deloc imprumuturile astea fara rost (cum nu-mi plac hamburgerii de la McDonalds), probabil ca, la o adica, o sa-mi las copilul sa participe la sus-zisele serbari, ca sa nu-l fac sa sufere.

Bedrosmart

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anisiap spune:

e o exagerare si eu cred asta ce parere au domnii cu petitia de obiceiurile romanilor la care asista majoritatea copiilor de la tara gen taiatul porcului gainii si alte lighioane astea nu s crime pe fatza?sau cand le citim povesti copiilor si romanesti nu importate cum explicam ca iezii sunt decapitati si puse capetele la fereastra personajul negativ musai mort si ingropat ......
eu zic ca e un prilej de bal mascat copiii primesc bomboane si nu bani asa cum asteapta copii in ziua de azi de Craciun si anul nou o forma de cersetorie pan la urma .....unii habar nu au cuvintele bolmojesc trei strofe si asteapta banu
copii vad costumele intr un mod distractiv si nu infiorator cred ca ajuta la banalizarea miticului bau bau si a multor temeri interioare pe care le au copiii fata de monstrii

http://good-times.webshots.com/album/564034404CbidQP?vhost=good-times&start=132

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

"Romanii s-au calcat in picioare la credinta fast-food" - cel mai expresiv titlu care a aparut vreodata intr-un ziar.

Mai bine cu hallowen! Ies mortii din morminte si ne distram pe cinste. Ne agatam usturoi de gat si scapam. Ne mai alegem si cu bomboane.

Moastele sunt tot morti iesiti din morminte pe care le mai si pupa unii dupa ce si-au spart capetele si si-au aerisit bataturile.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ortansa

Citat:
citat din mesajul lui Andrada
[brLa fiecare 2 minute un New Yorkez continua sa fie calcat de masina...

A

L’amore che move il sole e l’altre stelle.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

saracu'om.si inca n-a murit?

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=4" target="_blank">An apple a day,www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=34" target="_blank">Prima comuniune,

Mere verzi
www.flickr.com/photos/24759233@N04/sets/72157607879622477/show/with/2926721528/" target="_blank">Atelier dulce

I've gt DC under my skin

Lara, mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andrada

"În urma unui extemporal dat elevilor de clasa a IV-a într-o scoala americana, la întrebarea: "Cum ati vrea sa serbati Halloween-ul?", 80% au raspuns: "As; vrea sa omor pe cineva...".

afirmatia de mai sus este foarte adevarata. acum doi ani cand am fost in State, am vazut cateva documentare, despre halloween. chiar daca nu peste tot, dar in multe locuri se promoveaza cultul mortii, fortele raului sunt ades invocate.
mie nu-mi place! barrrr

Kari

Si iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

La Ioana la scoala (liceu bilingv-engleza) se organizeaza anual o petrecere de Halloween. Cei de-a 8-a sunt organizatorii...se cauta sponsori (de catre elevi), se cumpara premii ce se ofera la diverse jocuri, se mananca, se bea (suc), se danseaza...apoi se curata totul. Absolut toata treaba se face de elevii de cl. a 8-a, restul sunt invitati. Sunt si mascati, dar in principiu, conteaza distractia, nu are nimic morbid.
Cum mai spunea cineva, daca vrei sa te spanzuri sau sa belesti un caine si o pisica, nu trebuie sa astepti Halloweenul. Astea sa faceau si in vremurile trecute...

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Mi se par o tampenie serbarile astea de Halloween. Noroc ca la fi-miu la gradi nu se practica asa ceva.... la multe gradi particulare din Bucuresti insa se "tine" sarbatoarea asta.

Ingrid si Cristi 5 ani si 7 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

Orice exagerare strica! Cred ca cel mai sanatos este noi ca parinti sa stim cum sa prezentam orice lucru nou. Ceva de genul cum am vazut in filmul La vita e bella:)
Eu i-am spus la al meu ca este o sarbatoare de toamna in care folosim dovlecei ca sa facem suporturi pt lumanarele, am facut cativa dar cu fete vesele nu sperietoare... Aici in Ardeal la 1 nov se sarbatoreste ziua mortilor si toata lumea cu copii de mana fuga la cimitir cu lumanari si flori. Voi cum le explicati asta copiilor cum le explicati ca bagam pe cine in pamant atata timp cat ei nu inteleg moartea? Eu cand am avut cam 3 ani am fost la o inmormantare si stiu ca ani de zile m-am gandit ca au pus pe cineva in pamant si nu intelegeam de ce. Cred ca daca avem tact putem sa transformam multe experiente noi in lucruri simpatice fara sa exageram.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Si noi sarbatorim Haloween. SI sincer in afara de adolescentii galagiosi (care apar frecvent pe strada nu numai de Haloween) e o sarbatoare super. Copiii se imbraca in diverse, sunt petreceri organizate gen mini disco si cel mai important nu mai trebuie sa cumperi dulciuri 3 luni de zile dupa aceea.

Uitati ceva frumos www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=3811&" target="_blank">aici de acum 2 ani.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karligutza spune:

de acord cu voi dragilor, ma asteptam sa fie si pareri pro si pareri contra... insa eu tot contra HALLOWEEN-ului sunt..

si daca exista cel putin o sansa in plus sa se intample "glume proaste" de halloween de ce sa nu o evitam? de ce sa le dam idei noi copiilor? care este rolul sarbatorii, dincolo de distractie? pune mintea la "contributii" cum sa fim cat mai rai, cat mai inspaimantatori? si daca vad porcul/gaina taiat/a sau stiu eu ce filme cu buline la care parintii nu sunt prezenti sa le interzica vizionarea asta tine drept scuza sa nu prevenim o ocazie in plus de a oferi teroare?

Rufus e foarte frumos ca se organizeaza singuri copilasii de clasa a 8-a, dar am o curiozitate, de exemplu de ziua lui Eminescu (sau orice alt poet/prozator) se organizeaza la fel? sa spuna poezii, sa pape prajituri sa bea un suc ceva? sau treaba asta n-are haz?...

de ce oare nu ne dorim mai multa comedie in viata noastra? nu mai e asa interesant/palpitant?

karligutza
sunt mamica Adelutei

Mergi la inceput