Atentie la uleiul de palmier
Raspunsuri - Pagina 3
Ancuta-Maria spune:
ete d'aia folosesc eu uleiul de porumb la gatit si in salate cel de susan...
http://autenticradio.telnetcom.ro:8000/listen.pls Un radio pentru romani, de la inima la inima.
simali spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ocebine
Spune-le si grecilor si in special italienilor... Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
Cu uleiul de masline "extra vergine" se GATESTE dar nu se prajeste. Nu se fac de pilda snitele prajite in uleiul asta, deoarece compusii organici ramasi in ulei in urma presarii la rece (si care dau tot sarmul uleiului de masline) se ard la temperaturi inalte. Se foloseste in schimb uleiul de masline rafinat (fara compusii cu pricina) - sau rafinat de masline sau rafinat de porumb sau floarea soarelui... tot un drac.
Se pare ca uleiul de pamier (ca si cel de susan, folosit in bucataria asiatica) este stabil la temperaturi inalte (nu se arde, compusii arsi sunt nesanatosi). Dar uleiul de susan este foarte scump, spre deosebire de cel de palmier.
Eu personal nu cred ca uleiul de palmier - mult mai stabil la temperaturi inalte fata de uleiul de floarea soarelui - este daunator sanatatii omului (malayezienii il folosesc la gatit de 500 de ani si sunt un popor foarte sanatos iar bucataria lor - mult bazata pe legume si condimente - este acum cunoscuta si apreciata in toata lumea). Dar cred ca prajitul in general (in orice ulei) trebuie evitat cat de mult posibil. Daca e sa fac snitele o data la trei luni prefer sa le fac intr-un ulei care nu se arde.
alice
Guestus spune:
Uleiul de susan, palmier si cocos nu cred ca se compara cu uleiul de motor Castrol TWS Motorsport 10W-60.
Rezista la temperaturi inalte si face fata cu succes la orice provocare...se foloseste de BMW M3/5...de ce oare sa nu fie bun pt o gospodina sa faca 3 snitele ?
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui jenn Are un gust specific care se imprima alimentelor,in afara de asta,nefiind tratat chimic nu e potrivit pt temperatura inalta la prajire de ex.Fiecare foloseste cum vrea! |
m-am mai informat! eu nicaieri nu am spus ca folosesc la prajit, uleiul de masline extra-virgin. precizez, ca pe acela il folosesc la salate, iar pentru cazurile cand gatesc folosesc tot ulei de masline, dar nu extra.....cand spun gatesc, ma refer ca fac o mancare rapida....care nu necesita prajeala.....
lamurit?
Kari
Si iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Guestus Uleiul de susan, palmier si cocos nu cred ca se compara cu uleiul de motor Castrol TWS Motorsport 10W-60. Rezista la temperaturi inalte si face fata cu succes la orice provocare...se foloseste de BMW M3/5...de ce oare sa nu fie bun pt o gospodina sa faca 3 snitele ? |
Pentru ca e al dracu' de scump.
alice
LoraG76 spune:
Un medic din Israel i-a recomandat unei rude sa foloseasca la prajit doar ulei de rapita...spune el ca devine "cel mai putin toxic" prin prepararea la temperaturi foarte inalte. Stiti ceva despre asta?
Lora, mami de Iustina
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
danielag spune:
Lora, da, pentru uleiul de rapita temperatura de la care incepe sa arda e de cca 240 grade. Un tabel pentru mai multe uleiuri aici. In capul de tabel poti face click pentru sortare, sa le vezi in ordine crescatoare sau descrescatoare. Uleiul de rapita il gasesti ca si canola oil in tabel.
In legatura cu uleiul de palmier, vad ca nu e cuprins in pagina respectiva, dar puteti gasi informatii aici. Temperatura de ardere e undeva in jur de 230 de grade. Uleiul de palmier are intr-adevar in compozitie un procent insemnat de grasimi saturate (52%). Or, din cate se stie, o dieta bogata in grasimi saturate (pe care le putem gasi si in lactate sau carne) duce la o crestere a riscului de a face arteroscleroza si boli de inima. Grasimile "bune" sunt cele polinesaturate (printre care si acizii grasi omega 3 si omega 6, pe care organismul uman nu ii poate sintetiza si trebuie sa ii ia din alimentatie).
Daniela
simali spune:
Grasimile "rele" sunt si ele de mai multe feluri si specialistii, in mod intentionat, nu au facut nici un fel de diferentiere intre acizii grasi saturati de provenienta vegetala si acizii grasi saturati de provenienta animala. Molecula de triglicerida din acizii grasi saturati proveniti din uleiul de palmier este diferita de molecula de triglicerida provenita din grasimea animala. In uleiul de palmier se gaseste un acid gras saturat prezent in mod natural in corpul nostru (deci nu un acid gras saturat "strain", ca cel din untura de porc de pilda).
Mai jos un link care pretinde ca uleiul de palmier este egal cu uleiul de masline in prvenirea bolilor coronariene, si din punct de vedere nutritiv.
http://www.mpoc.org.my/arc_nutn_250606_02.asp
De retinut ca studiul este publict de Asociatia Uleiului de Palmier si, in opinia mea, are fix aceeasi credibilitate cu studiile asa-zis independente.
Ma gandesc in schimb la lumea musulmana, care consuma de sute de ani ulei de palmier...
alice
simali spune:
Si inca ceva. Nu vi se pare de-a dreptul gretos cum cetatenii statelor bogate, dupa ce si-au taiat padurile, si-au exterminat fauna si flora, dar si-au asigurat superioritatea economica, vin la state precum Malaezia si indraznesc sa le pretinda sa nu-si foloseasca resursele naturale pentru ca acum, brusc, planeta are nevoie de urangutani si paduri tropicale? Si Malaezienii ce sa faca? Sa se atarne de palmieri ca maimutele, sa moara cu padurile alea de gat, ca sa aiba domnul din Londra verdeata si oxigen pentru planeta ?
A stat SUA sa se gandeasca la bizoni cand s-a pus problema "ce mancam maine"? A stat Marea Britanie pe ganduri cand a taiat toate padurile ca sa faca pasuni pentru oi, a stat cineva pe ganduri cand s-a gasit petrol undeva? S-au gandit romanii la dropie sau la cainele enot cand au taiat toate padurile ca sa intensifice agricultura?
E usor, cu stomacul plin, sa vi astazi sa le spui altora, saraci ca vai de ei, sa nu faca ce-ai facut tu. Cu totii vrem o planeta verde. Dar nici nu putem sa-i obligam pe oamenii din padurile tropicale sa ramana in feudalism de dragul nostru.
http://www.palmoilaction.org.au/
alice
spic de grau spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Si inca ceva. Nu vi se pare de-a dreptul gretos cum cetatenii statelor bogate, dupa ce si-au taiat padurile, si-au exterminat fauna si flora, dar si-au asigurat superioritatea economica, vin la state precum Malaezia si indraznesc sa le pretinda sa nu-si foloseasca resursele naturale pentru ca acum, brusc, planeta are nevoie de urangutani si paduri tropicale? Si Malaezienii ce sa faca? Sa se atarne de palmieri ca maimutele, sa moara cu padurile alea de gat, ca sa aiba domnul din Londra verdeata si oxigen pentru planeta ? A stat SUA sa se gandeasca la bizoni cand s-a pus problema "ce mancam maine"? A stat Marea Britanie pe ganduri cand a taiat toate padurile ca sa faca pasuni pentru oi, a stat cineva pe ganduri cand s-a gasit petrol undeva? S-au gandit romanii la dropie sau la cainele enot cand au taiat toate padurile ca sa intensifice agricultura? E usor, cu stomacul plin, sa vi astazi sa le spui altora, saraci ca vai de ei, sa nu faca ce-ai facut tu. Cu totii vrem o planeta verde. Dar nici nu putem sa-i obligam pe oamenii din padurile tropicale sa ramana in feudalism de dragul nostru. http://www.palmoilaction.org.au/ alice |
Cred ca glumesti... Cum adica, daca in trecut s-au facut greseli, e normal sa persistam in ele? daca statele bogate au exterminat e dreptul fiecarei natii sa extermine?
Pai daca e sa o luam asa, atunci hai sa distrugem tot, ca oricum si altii au distrus, si oricum se va distruge si oricum cu o moarte suntem toti datori.
Mi-e efectiv rau!