Ramanem in tara sau plecam?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

allo,era vorba sa plecati nu sa ramaneti sa va reprofilati si sa-mi mancati nervii.Stefan cel Mare mi-a lasat mie toata Moldova, ... direct ...ca sunt a suta generatie .."urmasilor,urmasilor vostri....in veci vecilor".
Guestus,io sper sa pleci urgent si sa nu faci pe Despot Voda
aaa,da... lasa doamna lumina aprinsa...ca mie nu-mi taie rushii curentu'

www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Andi Moisescu avea un tricou pe care scria "Criza financiara ne-a spulberat si ultima speranta: aceea de a emigra" Mi-a placut.

De ce spui ca fetita ta nu are sanse aici? Sper ca e sanatoasa si creste vazind cu ochii!

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Eu cred ca depinde de modul in care fiecare se raporteaza la el insusi.

Eu, de exemplu, sunt facuta, printre altele, din: limba pe care o vorbesc si in care visez si gandesc si traiesc si simt, gustul mancarii, mirosul aerului, maracinii de pe camp, piata din fata blocului, televizorul, politica, Sinaia, Vama Veche sau Mangalia (dupa caz), Maramuresul, padurile (chiar si aea taiate), amintirile din liceu, Stafean cel Mare sau Mihai Viteazul, Florin Piersic sau Mihaela Radulescu, Cismigiul, copil, sot, parinti, prieteni, carti, rude, telemeaua si rosiile de gradina, reclamele stupide de la televizor, satele de pe DN1 si as putea continua mult si bine. Asta sunt eu si asa ma definesc, dar ordinea de mai sus este, evident, aleatorie.

Am fost plecata la un moment dat din tara pentru 3 luni si cam 95% din lista de mai sus, deci din MINE, n-a mai existat. Da, era mai curat, mai civilizat, mai bogat, mai si iarasi mai, dar... eu nu mai eram eu, eram... nimeni. Acolo nu mirosea a nimic. Nu ma interesa nimic din ce se intampla in jurul meu, totul imi era strain si mi-ar fi ramas pe vecie strain. Se spune ca te vei simti mereu acasa numai alaturi de oamenii care stiu aceleasi poezii de la gradinita ca si tine.

Pentru copil? Hm, mi-ar fi tare greu sa am un copil a carui identitate sa nu mai cuprinda ce am enumerat eu mai sus. As creste un strain, intr-o tara mai bogata. Atat. Recunosc, in privinta asta sunt egoista. Si as avea mereu impresia ca educatia pe care i-o pot da este insuficienta, pentru ca nu as putea sa-l invat nimic despre tara in care traieste (adica nimic trait si simtit de mine insami).

Am citit de curand o declaratie a ziaristei Carmen Avram care mi-a placut mult. Zicea ca de fiecare data cand i se pare greu sau urat in Romania, isi aduce aminte de Afganistan. Si atunci ii multumeste lui Dumnezeu pentru tara in care s-a nascut.

Eu personal, dupa cum se poate intelege, n-as putea pleca definitiv. Cum sa-ti iei bocceluta si sa pleci definitiv din tine insuti? Am o groaza de defecte, uneori sunt prea grasa, prea urata, prea proasta sau prea batrana , dar orice as face, n-am cum sa plec din mine insami.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu ii judec, Doamne fereste, pe cei care pleaca din tara. Insa asa vad eu lucrurile, asa sunt eu facuta. Deci raspunsul la intrebarea ta se gaseste ascuns in fiecare dintre noi.

Bedrosmart

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

Am umblat destul pe afara ca sa-mi dau seama cum stau lucrurile. Daca n-am plecat cat am fost tineri, acum ne e mult mai greu. Sunt o fire care se adapteaza mai greu, nu-mi plac schimbarile radicale, insa in timp cu siguranta ca m-as obisnui. Singura mea pb e ca doar aici ma simt ACASA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fianna spune:

Depinde foarte mult de cum percepi tu lucrurile, de ce simti tu. Eu voi pleca, nu ma consider adaptata aici, sunt prea multe lucruri care nu imi convin. Dar si educatia mea a fost de asa natura inca sa consider ca-i mai bine sa plec. De ani de zile tatal meu ne tot zice sa plecam asa ca am ajuns s-o cred si eu sincer. Plus ca m-am maritat cu un strain care nu vrea sa locuiasca in Romania asa ca stiu sigur ca vom pleca la un moment dat. Insa am niste emotii uriase.

Sora mea insa nu are probleme cu plecatul. A locuit un an in Italia in timpul facultatii, apoi in state si acum se muta definitiv in state. Pentru ea sa stea cateva luni in Romania e un chin, un stres urias. In schimb in America se simte excelent, e adaptata perfect.

Eu nu stiu cum imi va fi mie in alta tara dar sunt optimista. Stiu ca daca ma duc cu mintea si inima deschisa, fara prejudecati, ma voi adapta. Si pentru copilul meu cred ca e mai bine in alta tara, unde sa pot iesi cu el la plimbare pe trotuar fara sa trebuiasca sa o iau pe strada din cauza masinilor parcate aiurea, sa nu trebuiasca sa vanez mucurile de tigara de prin parc, sa poata sa se joace pe iarba fara sa vina gardianul lui peste sa-mi dea amenda!

Daca ai posibilitatea pleaca pentru scurt timp, cateva luni- 1 an si vezi cum iti e. Daca nu esti convinsa de la inceput asta e singura varianta pe care o vad eu care sa te ajute sa-ti clarifici dorintele.

fianna cu printisorul Matei

http://www.blurb.com/bookstore/detail/295731

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Bedrosmart

Eu, de exemplu, sunt facuta, printre altele, din: limba pe care o vorbesc si in care visez si gandesc si traiesc si simt, gustul mancarii, mirosul aerului, maracinii de pe camp, piata din fata blocului, televizorul, politica, Sinaia, Vama Veche sau Mangalia (dupa caz), Maramuresul, padurile (chiar si aea taiate), amintirile din liceu, Stafean cel Mare sau Mihai Viteazul, Florin Piersic sau Mihaela Radulescu, Cismigiul, copil, sot, parinti, prieteni, carti, rude, telemeaua si rosiile de gradina, reclamele stupide de la televizor, satele de pe DN1 si as putea continua mult si bine. Asta sunt eu si asa ma definesc, dar ordinea de mai sus este, evident, aleatorie.

Asa e, asa e, asa e...

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui fianna

Dar si educatia mea a fost de asa natura inca sa consider ca-i mai bine sa plec. De ani de zile tatal meu ne tot zice sa plecam asa ca am ajuns s-o cred si eu sincer.
fianna cu printisorul Matei

http://www.blurb.com/bookstore/detail/295731

Parintii romani s-au profilat pe cresterea de emigranti. Mie mi se pare trist. Pentru ca inseamna de fapt sa orientezi de mic copilul pe valori materiale. Alegerea de a emigra nu mai este alegerea lui ci iar, indeplinirea idealurilor parintilor...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voljena spune:

Citat:
citat din mesajul lui natynic

Citat:

Asa e, asa e, asa e...

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

io-s toate de mai sus (am retineri la mihaela radulescu ca n-am apucat-o ) plus vreo 5 alte limbi din care in 3 si visez plus gusturi de mancaruri noi dobandite (lobster, sushi, porridge...) plus mirosul aerului nepoluat plus politica (este si pe aici) plus big ben plus tamisa plus british museum plus fiorduri norvegiene plus gamla stan din stockholm plus...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali
Parintii romani s-au profilat pe cresterea de emigranti. Mie mi se pare trist. Pentru ca inseamna de fapt sa orientezi de mic copilul pe valori materiale.

Emigrarea se face pentru bani? Cred ca in ultimii ani putini au parasit Romania din lipsa banilor, majoritatea au fugit de mizeria si coruptia de acolo. Materialismul din Romania nu nici nu se compara cu cel de afara. Aici nu ai sa intalnesti nici 5% din parada hainelor de firma, masini scumpe, telefoane smechere, etc pe care o vezi in Romania. Oamenii aici sunt mult mai modesti si mai rezervati.

Multa lume din Romania crede povestile cu strainii reci si neprietenosi care nu iti dau buna ziua . Eu nu am intalnit asa ceva. Eu am gasit aici oameni deosebiti, prietenosi, dornici sa ajute, mult mai ...umani, mult mai putin indreptati sa critice si sa judece, mai deschisi la cap, mai pozitivi. Da, daca te porti ca un salbatic, normal ca oamenii se feresc de tine. Am intalnit si eu romani care nu intelegeau cum se desfasoara relatiile interpersonale aici, care adoptau un ton agresiv cand vorbeau, criticau tot, aveau o atitudine atotstiutoare, etc. Normal ca cei de aici ii evitau, o data pentru ca banuiau ca au ceva probleme la mansarda , si a 2-a oara pentru ca erau companie neplacuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Citat:

Eu cred ca depinde de modul in care fiecare se raporteaza la el insusi.

Am fost plecata la un moment dat din tara pentru 3 luni si cam 95% din lista de mai sus, deci din MINE, n-a mai existat. Da, era mai curat, mai civilizat, mai bogat, mai si iarasi mai, dar... eu nu mai eram eu, eram... nimeni. Acolo nu mirosea a nimic. Nu ma interesa nimic din ce se intampla in jurul meu, totul imi era strain si mi-ar fi ramas pe vecie strain. Se spune ca te vei simti mereu acasa numai alaturi de oamenii care stiu aceleasi poezii de la gradinita ca si tine.

Bedro - 3 luni nu sunt nimic. Cnd am ajuns aici, in primele 6 luni ziua eram ..aici, noaptea eram..in RO. In vis.

Prima luna a fst ok; muzee, strazi..viata de turist.

Apoi am inceput sa resimt faptul ca ziua eram singura (ca deh - husbandul lucra). Nu cunosteam pe nimeni. Si cel mai dureros era ca nu cunosteam limba!
Muzeele le cunosteam, strazile le cunosteam; aproape ca ma lua deprimarea.

Apoi m-am mobilizat. Invatat limba, cautat job.
In momentul in care m-am angajat si am inceput sa imi fac prietenii mei (in plus fata de cei ai sotului), m-am simtit alt om. Si pot spune ca aici e acum ptr mine: ACASA.

*Pe Raduleasca as putea vedea-o la tele, insa fac alergie.
* Piata din RO nu-mi lipseste, ca sunt si aici pietze, iar arabii sunt ca ai nostri - te tocmesti cu ei "ca la piata".
* Varza murata, castraveti, gogonele, cabanos si telemea cumpar de la magazinul sarbesc.
* Duminica merg la biserica romaneasca (in tara mergeam doar de Pasti).
* Fac sarmale, ciorba de burta, cozonac, oua umplute, zacusca - ca la mama acasa.
* De Craciun ne strangem cu alti romani, cantam colinde si ascultam Hrusca.
* De Pasti fac ciorba de miel si pasca si oua colorate..
* Bors imi aduce mama din RO.

Iar daca vreau Vama veche, sau Mangalia, sau Sinaia - imi pot planifica concediul in RO, ca si in tara cnd eram tot in concedii ajungeam.

Ca sa nu mai spun ca vizitele cu prietenii sunt mai dese aici, decat atunci cand eram in tara.

Ce-mi lipseste: familia.Dar vorbesc zilnic la telefon cu ei. Nu stiu cati din cei ramasi in tara isi suna zilnic parintii.

Iar copilul nu e un strain - ca imi turuie de numa-numa pe romaneste. Si e asa dulce cu acccentul lui moldovenesc (ca ma intreb de unde l-a luat ).

Voila-voila.

Mergi la inceput