DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 13
Gretchen spune:
Am observat ca majoritatea ii numiti decretei pe acei copii care au venit pe lume nedoriti in anii 1968-1989, cand avorturile erau ilegale. Si ziceti "decretei" de parca ati spune "bastarzi" - suna ca o insulta.
Eu nu asta stiam sa insemne "decretei". La noi in oras - si banuiesc ca si in altele - decreteii erau o intreaga generatie de copii, acei copii nascuti in anii 1968-1969, fie ca erau doriti sau nu. Acel decret din 1967 a avut influenta asupra tuturor copiilor acelei generatii. S-au nascut foarte multi copii in acei doi ani, a fost un adevarat boom demografic. Apoi lucrurile au inceput sa se aseze, la urmatoarele generatii s-a simtit scaderea lenta dar constanta a indicelui demografic.
Cel mai tare s-a simtit acest boom demografic al acelor doi ani in scoli. Daca in scoala generala unde am studiat eu pentru generatia 1967 erau 3 clase, generatile 1968 si 1969 erau 6 clase, apoi 1970 - 5 clase, apoi urmatoarele generatii au revenit la normal. Iar in clasele generatiilor 1968-1969 erau si cate 40 de elevi intr-o clasa (in scoala generala).
Apoi la admiterile in treapta 1 si treapta a doua de liceu - era crunt, concurenta foarte mare, trebuia sa fii foarte bun ca sa prinzi un loc la un liceu bun - liceele mai bune au suplimentat prea putin numarul de clase, nu le-au suplimentat proportional cu numarul de de elevi. Asa s-a ajuns ca si liceele mai slab cotate, gen licee agricole sau de prelucrare a lemnului sau chiar de constructii - asa numitele licee industriale - au avut in promotiile 1986-1987 clase de elevi foarte buni, ceea ce nu se intampla la celelalte promotii.
Cat despre facultati, unde numarul de locuri era aproape acelasi in fiecare an, concurenta era foarte mare in generatia decreteilor. Intre anii 1986 si 1990, admiterile la facultate au fost foarte grele, tocmai din cauza numarului foarte mare de candidati (pe atunci daca picai la facultate intr-un an puteai sa incerci in anul urmator, ceea ce a prelungit si peste generatiile 1970-1971 efectele boomului demografic la admiterea la facultate).
Nu avem de unde sa stim ce ar fi facut regimul comunist in continuare cu aceste doua generatii. Dar hai sa ne gandim ce au facut ei, decreteii. Foarte multi au plecat din Romania in anii 90. Perspectivele le erau mult prea sumbre, terminau facultatea si daca nu incercau o afacere pe cont propriu, aveau nevoie sa-si gaseasca o gramada de pile ca sa poata fi angajati in vreo intreprindere de stat, eventual proaspat privatizata, pe niste glume de salarii. Multi n-au reusit sa isi gaseasca joburi in domeniul studiat de ei. Personal nu cunosc nici un decretel absolvent al facultatii de mecanica care sa lucreze azi ca inginer mecanic. Nu zic ca nu exista, sunt sigura ca exista. Dar sunt foarte putini. Pentru ca la inceputul anilor 90 nu era nevoie de ingineri mecanici, asa ca majoritatea s-au reprofilat.
Hai ca m-am intins prea mult cu postul asta. Vreau doar sa punctez ca in acceptiunea mea "decreteii" sunt acele 2 generatii nascute in 1968-1969 si care au simtit pe pielea lor in anii scolarizarii efectele acestui boom demografic. Termenul e unul general, si nu se refera deloc la faptul ca un copil al acelei generatii a fost dorit sau nu. Cei care il transformati intr-un termen ofensator gresiti profund. Doriti sau nu, acei copii au venit pe lume, au fost crescuti de familiile lor si si-au pus amprenta pe societatea in care traim acum.
Sunt un decretel nascut in 1969 si am simtit pe pielea mea tot ce v-am scris mai sus :)
maraki spune:
Si eu sant decretel 1969 si eram 36 de elevi in clasa. Gresesti cand spui ca folosim cuvantul decretel ca si cum am zice bastard. Nu e asa, eu il folosesc cu simpatie, asta e netul.....nu poti decat citi nu si asculta tonul vocii.....sant sigura ca nimeni nu foloseste cuvantul decretel asa cum ai perceput tu.
p.s. eu cred ca erau atatia pe loc la examenul de admitere pt. ca erau putine facultati.Astazi sant o gramada particulare.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
Gretchen spune:
Noi am fost 38
Poate gresesc, dar citind posturile am avut impresia ca se spune ca decreteii sunt copiii nedoriti nascuti intre anii '67-'89, si voiam sa subliniez ca nu e asa.
Tu esti decretel, ca esti din '69. Fiul tau de 22 de ani nu e decretel.
Uite cateva citate care mi-au dat impresia asta:
Citat: | ||
as spune ca decretel e al 3-lea, al 4-lea, al 5-lea copil (initial nedorit) dintr-o familie
|
Citat: |
asta nu inseamna ca ii cataloghezi pe toti nascutii din 67-89 ca decretei. zau asa. |
ari spune:
Dupa intelegerea mea, decreteii sunt, intr-adevar, copiii proveniti din sarcini neplanificate si nedorite, deci care daca nu ar fi existat acel decret de trista amintire, probabil nu s-ar fi nascut. Altfel, cei doriti, decret sau nu, tot s-ar fi nascut...
Sa ne intelegem, faptul ca acei copii au fost nascuti fara sa fi fost doriti nu inseamna deloc ca, dupa ce au venit pe lume, nu au fost iubiti sau nu au crescut armonios. Nu! E vorba strict de faptul ca mama lor a fost obligata sa-i nasca! Atat!
Pe urma, termenul s-a extins la toti cei nascuti in perioada decretului, poate dintr-o forma de solidaritate a mamelor intre ele, poate dintr-o dorinta de a dedramatiza anumite situatii...Sincer, nu stiu de ce. Dar mie nu mi se pare deloc peiorativ termenul de *decretel*.
anyella spune:
Si noi am fost 38 in clasa, la liceu.Am invatat pe branci pt.treapta si la admitere am fost 17 pe loc,la medicina.Din 38 am intrat 36 din prima.Nu visam decit chimie organica/fizica optica/biologie,eram sectie de bio-chimie.Cind ma intreba cineva ceva eu incepeam sa...recit,la 17 ani juma'.Dormeam cu cartea de anatomie sub cap!M-am dus la scoala la 6 ani si o luna-:).Nici nu stiam sa tin stiloul in mina.Iarasi patima decretului.
Finalul:am renuntat la medicina si m-am apucat de afaceri sa pot supravietui eu si familia mea.Sint "decretel" de '67
Aniela
Mia. spune:
Eu sint sigur decretel. Nascuta in '70, al treilea copil; mama avind deja 40 ani, avind deja o fata si un baiat, de 13, respectiv 14 ani, nu m-a planificat.
Gretchen a punctat f bine situatia.
Gretchen spune:
Eu sunt motivul pentru care parintii mei s-au casatorit.
Iar pe 3 septembrie vor aniversa 40 de ani de casatorie.