Popularea cu urs a Muntilor Bucegi
Raspunsuri - Pagina 5
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui simali Dar pe voi nu va deranjeaza faptul ca de cate ori se pune problema ursilor din Bucegi Romsilva si padurarii arunca mereu vina pe turisti (care nu spun ca nu au partea lor in acest "tango" dar nu sufla o vorbulita depre popularea masiva de acum 10 ani? |
Alice, n-a avut loc nicio populare masiva acum 10 ani! Ursi au fost in Bucegi si acum 10 ani, si acum 20 de ani, si acum 30 de ani. De cand a aparut Busteniul acum vreo suta de ani ursii se mai delectau cu cate un purcel din curtile oamenilor. Dupa ce au aparut tomberoanele s-au invatat si cu ele.
Singura diferenta fata de acum 10, 20 sau 30 de ani este numarul muuult mai mare de gratargii manelisti sau pantofari fitosi care nu numai ca habar nu au ce trebuie sa faca daca vad un urs dar il mai si invata cu narav.
Ciobanii batrani, ai care respectau padurea si muntele, isi faceau socotelile cu tot cu 'tainul' dat ursului.
Cristina_A spune:
citat din mesajul lui capcaunul (...) care nu numai ca habar nu au ce trebuie sa faca daca vad un urs |
Ce trebuie sa faca? Ce trebuie sa facem daca avem ghinionul sa intalnim un urs?
Victoria spune:
Uitati cum arata "contributia" turistului: http://www.catavencu.ro/fun/salivati_planeta_/un_film_de_bicaz_pe_spate_cind_il_vezi_video_.html
V
capcaunul spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Cristina_A
Ce trebuie sa faca? Ce trebuie sa facem daca avem ghinionul sa intalnim un urs? |
Nu este nicidecum vorba de ghinion ci de neglijenta. Ursul nu pica din senin in drumul nostru ci noi putem pica, din neatentie, in calea lui!
1. Trebuie sa ne facem simtita prezenta in padure, in zmeuris sau in jnepenis. Cantand, fluierand, vorbind, glumind (fara sa urlam insa!). Putem lovi din cand in cand cate un trunchi de copac sau doua pietre. Nu folositi insa petarde (metoda cocalarilor scapati la munte)!
2. Daca totusi il zarim, ne oprim si ne indepartam incet de locul lui de joaca sau de promenada. Daca ursul ne zareste la randu-i va parasi si el in graba scena, retragandu-se in padure. Putem alege un drum ocolitor sau asteptam cateva minute (cu cantec si voie buna conform punctului 1 de mai sus) si reluam traseul.
3. Folositi in padure numai potecile marcate sau umblate de oameni. Animalele salbatice le evita, avand propriile lor hatase.
4. Nu tineti mancare sau lucruri mirosind a mancare in cort.
5. Nu puneti cortul in locuri cu resturi de mancare prin jur.
simali spune:
Alice, n-a avut loc nicio populare masiva acum 10 ani!
Eu am vazut cu ochii mei la stiri "actiunea" de populare. Erau camioane cu ursi care au fost descarcate in padirile din Bucegi si zonele invecinate. Padurarii spuneau ca specia in Bucegi este pe cale de disparitie si erau foarte incantati de fapta lor.
alice
ina1973 spune:
citat din mesajul lui simali Eu am vazut cu ochii mei la stiri "actiunea" de populare. Erau camioane cu ursi care au fost descarcate in padirile din Bucegi si zonele invecinate. Padurarii spuneau ca specia in Bucegi este pe cale de disparitie si erau foarte incantati de fapta lor. alice |
Eu i-mi amintesc ca a fost o actiune de populare cu ursi, iar discutia era ca au adus alta specie de ursi decat cei bastinasi (ursul brun carpatin, sau ceva in genul asta), iar acum aduceau nu stiu ce ursi asiatici, care erau mai agresivi decat ai nostri.
Se poate asta sa fie problema acum.
Oricum, realitatea e ca muntii si padurile sunt teritoriul animalelor salbatice, noi suntem cei care ne aventuram in teritoriu periculos. Eu zic ca natura are legile ei, si noi oamenii, ii tot stricam echilibrul, cu defrisari, betoane, asfalturi, exterminam specii intregi pt. ca ne deranjaza. Problema asta are mai multe aspecte decat o vacanta sau un gratar de weekend cand dai nas in nas cu ursul.
Nu zic ca e bine sa omoram toti ursii sau e bine sa continuam popularea cu mai multi ursi a padurilor, cred ca ar trebui sa ii lasam in pace si sa fim constienti ca ne asumam un risc atunci cand intram pe teritoriul lor.
Si apropo, se intampla si aici in Canada, sa te intalnest cu cate un urs cand mergi la camping (in anume zone), si se mai intampla sa se termine cu o nenorocire.
loryi1974 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ina1973
Eu i-mi amintesc ca a fost o actiune de populare cu ursi, iar discutia era ca au adus alta specie de ursi decat cei bastinasi (ursul brun carpatin, sau ceva in genul asta), iar acum aduceau nu stiu ce ursi asiatici, care erau mai agresivi decat ai nostri. Se poate asta sa fie problema acum. Oricum, realitatea e ca muntii si padurile sunt teritoriul animalelor salbatice, noi suntem cei care ne aventuram in teritoriu periculos. Eu zic ca natura are legile ei, si noi oamenii, ii tot stricam echilibrul, cu defrisari, betoane, asfalturi, exterminam specii intregi pt. ca ne deranjaza. Problema asta are mai multe aspecte decat o vacanta sau un gratar de weekend cand dai nas in nas cu ursul. Nu zic ca e bine sa omoram toti ursii sau e bine sa continuam popularea cu mai multi ursi a padurilor, cred ca ar trebui sa ii lasam in pace si sa fim constienti ca ne asumam un risc atunci cand intram pe teritoriul lor. Si apropo, se intampla si aici in Canada, sa te intalnest cu cate un urs cand mergi la camping (in anume zone), si se mai intampla sa se termine cu o nenorocire. |
In curand o sa auzim si de ursi extraterestrii aterizati in Ro.
Tonnia spune:
Mie situatia mi se pare de-a dreptul critica, ne-am intalnit cu o ursoaica cu 2 pui, un pic mai sus de Furnica, la marginea soselei, la 20 m de noi si de o pensiune unde am fi vrut sa mancam, noi cu 2 copii mici. Deci nu le-am incalcat niciun teritoriu, or fi fost pasnici dar nu vreau sa-i vad de aproape! Am zburat spre masina, noroc ca era aproape, la vreo 50 m (in sens opus, haha).
Nu vreau sa-i vad atata timp cat nu merg prin locuri salbatice, nu ma intereseaza cauze, nimic, as vrea sa nu dau de ei pe langa restaurante si pensiuni, ziua in amiaza mare (in fapt era cam 7 seara dar lumina...cum e vara).
Da, sunt afise peste tot, dar exact ce trebuia sa inteleg?! Sunt afise si jos in Sinaia, si ce adica?
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Tonnia Nu vreau sa-i vad atata timp cat nu merg prin locuri salbatice, nu ma intereseaza cauze, nimic, as vrea sa nu dau de ei pe langa restaurante si pensiuni, ziua in amiaza mare (in fapt era cam 7 seara dar lumina...cum e vara). |
Nici eu n-as vrea sa vad sutele de mii de case de vacanta, pensiuni, restaurante, campinguri, toate rasarite dupa revolutie ca ciupercile dupa ploaie prin locuri altadata salbatice. Nu ma intereseaza cauze, nimic, as vrea sa nu dau de ele la munte, ziua in amiaza mare.
Probabil ca la fel ca mine gandesc si se enerveaza si ursii ...
Tonnia spune:
Tot e bine ca nu mai sunt dinozauri!
Si ia spune, capcaunule, ce mai considera ursii? haha