Ce merita acest doctor?
Raspunsuri - Pagina 19
gabriella1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Sanatoasa nu mai avea cum sa fie , ca nu e vindecabila cardiopatia ischemica, dar sa ascunzi o boala de genul acesta mi se pare...fantastic. "Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100 http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/ |
Macr tu si altii ca tine, sa ajungeti medici buni! Eu iti doresc succes!
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
bird70 spune:
citat din mesajul lui Stanescu Chiar asa, cum e treaba cu practica in alte tari - sunt sincer curioasa. |
Fiecare perioada de practica are un scop precis si niste teluri clare. Ca sa treci practica respectiva trebuie sa demonstrezi ca esti competent pe punctele de interes ale perioadei respective de practica. Fiecare perioada de practica, in functie de materia si nivelul (anul) studentilor are un 'scope of practice' si nu ti se da voie sa fi in afara acestui scope of practice pentru ca nu ai pregatirea necesara si nici nu exista supravegherea de care ai nevoie. Ca un exemplu, la chirurgie la elementele de baza nu intri mana a 2-a in operatii ci faci suturi si urmaresti pacientii pre si post-operator, ai voie desigur sa fi in sala la operatii dar sub nici o forma sa te implici activ avand in vedere lipsa competentei. Fiecare competenta trebuie dovedita, nu merge asa ca am mai facut asta si stiu eu . Mai exista si aspectul legal care nu permite unei persoane care nu are competente si dreptul (de la colegiu) de a practica anumite manevre, sa faca asa ceva. Deci, in cazul lui Xio, ca student in anul 3 nu ai absolut nici un drept de a participa activ intr-o operatie, pentru ca numai cineva certificat si cu drept de practica in acel domeniu poate face asta. Un vraci din Africa nu poate deschide cabinet in Romania sa trateze bolnavi si sa prescrie buruieni pentru ca activitatea in domeniul medical este reglementata de colegiul medicilor si are nevoie de drept de libera practica de la acesta pentru a practica medicina. Exact asa ca sa participi activ in operatii sau sa faci anumite activitati in domeniul medical trebuie sa ai acordul colegiului.
Nu cred ca trebuie sa va faceti griji, se face multa practica si aici, doar ca este foarte bine structurata, nu asa haotica si fiecare face ce vrea...daca vrea .
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Fiecare perioada de practica are un scop precis si niste teluri clare. Ca sa treci practica respectiva trebuie sa demonstrezi ca esti competent pe punctele de interes ale perioadei respective de practica. Fiecare perioada de practica, in functie de materia si nivelul (anul) studentilor are un 'scope of practice' si nu ti se da voie sa fi in afara acestui scope of practice pentru ca nu ai pregatirea necesara si nici nu exista supravegherea de care ai nevoie. Ca un exemplu, la chirurgie la elementele de baza nu intri mana a 2-a in operatii ci faci suturi si urmaresti pacientii pre si post-operator, ai voie desigur sa fi in sala la operatii dar sub nici o forma sa te implici activ avand in vedere lipsa competentei. Fiecare competenta trebuie dovedita, nu merge asa ca am mai facut asta si stiu eu . Mai exista si aspectul legal care nu permite unei persoane care nu are competente si dreptul (de la colegiu) de a practica anumite manevre, sa faca asa ceva. Deci, in cazul lui Xio, ca student in anul 3 nu ai absolut nici un drept de a participa activ intr-o operatie, pentru ca numai cineva certificat si cu drept de practica in acel domeniu poate face asta. Un vraci din Africa nu poate deschide cabinet in Romania sa trateze bolnavi si sa prescrie buruieni pentru ca activitatea in domeniul medical este reglementata de colegiul medicilor si are nevoie de drept de libera practica de la acesta pentru a practica medicina. Exact asa ca sa participi activ in operatii sau sa faci anumite activitati in domeniul medical trebuie sa ai acordul colegiului. Nu cred ca trebuie sa va faceti griji, se face multa practica si aici, doar ca este foarte bine structurata, nu asa haotica si fiecare face ce vrea...daca vrea . |
Bird , din cate imi amintesc , asa , vag , esti medic. Presupun ca ai fost in operatii , nu?
Ei, ce crezi ca face mana a doua?
Si asa , ca si chestie: un ortoped fantastic de la noi la 41 de ani e primar, conf,a fost sef de sectie in Dubai si il cauta pacientii non stop. Acest ortoped era atat de bun incat rezident fiind avea rezidentul lui cu care opera. Asta asa , ca o idee despre practica.
Si intre noi fie vorba , mai mult rau poti sa-i faci unei persoane cu o sutura facuta de manuta ta decat fiind intr-o operatie cu un doctor.
Si ba da , avem voie in operatie, iar daca se intampla ceva raspunde doctorul. E trecuta in acte si protocoale prezenta mea acolo.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
bird70 spune:
Eu ti-am mai explicat problema asta cel putin o data. Motivul pentru care nu intelegi este ca implica concepte care iti sunt total straine (din pacate ) si care aici stau la baza functionarii sistemului.
Probabil cel mai important concept este cel de safety. Mana a 2-a este acolo nu numai sa tina instrumentele ci si ca rezerva in caz ca ceva se intampla. Daca chirurgul principal face un infarct sau i se face rau sau o ia razna (vezi Ciomu ), cineva trebuie sa fie in stare sa tina situatia sub control si sa continue sau sa termine operatia. Daca pacientul face stop cardio-respirator pe masa de operatie, daca se intampla ceva neprevazut ca o hemoragie masiva, etc? Se pune problema ca este nevoie de macar 2 persoane calificate, cu experienta si care stiu ce fac ca sa poata face fata unor situatii neprevazute. Din punctul meu de vedere, daca in Romania nu este reglementata necesitatea calificarii pentru a participa activ intr-o operatie, ar fi ok daca un student ar fi mana a 2-a atata timp cat exista un chirurg care este mana a 2-a si care supravegheaza indeaproape studentul si este pregatit (steril) sa dea studentul la o parte in caz ca se intampla ceva.
A 2-a problema este una legala, care evident nu exista in Romania. Lia a intrebat cum se face practica in alte parti si i-am raspuns. Ma repet, legislatia prevede un anumit nivel de educatie, certificari si drept de libera practica inainte de-a interveni activ intr-o operatie (si nu numai). Colegiile profesionistilor din sanatate prevad exact cine si in ce conditii poate sa faca ce si cum . Aceste prevederi sunt cu atat mai stricte cu cat manevra este mai periculoasa si/sau mai invaziva. Un alt aspect legal este si faptul ca atunci cand pacientul semneaza consimtamantul pentru operatie se asteapta fara absolut nici un dubiu, sa fie operat de persoane calificate. Ca sa introduci o persoana necalificata in schema ar trebui sa ceri consimtamantul pacientului si acesta sa fie de acord, pentru ca totul sa fie legal. Daca nu faci asta, consimtamantul nu este valid si omul te poate da in judecata pentru vatamare corporala si are dreptate. Pentru ca a fost deacord ca un chirurg si mai exact Dr. X-ulescu (si echipa lui calificata) sa-l taie si sa caute prin el, nu studentul de anul 3 sau femeia de servici, indiferent daca chirurgul a considerat ca asta este ok.
Mai exista evident si aspectul moral, si anume ca omul are dreptul sa stie ce i se intampla. Chiar daca legal exista lipsuri mari si pacientul poate sa fie lasat in ceata cu privire la cine pune mana pe el in sala de operatii, moral si etic este sa fie instiintat INAINTE de operatie si sa i se ceara consimtamantul, chiar daca nu exista necesitatea legala. Asa este moral, etic si respectuos sa intrebi omul: eu sunt Xio, in anul 3, esti ok sa fiu mana a 2-a in operatie alaturi de Dr. X-ulescu? Sa fi pregatita sa-i explici omului ce anume implica asta si evident sa fi pregatita sa respecti dorinta pacientului in cazul in care te refuza .
ariel_7000 spune:
ma "mananca" de 3 zile sa ma bag...dar ma tot abtin si iar ma abtin...dar acum nu!!!
am citit toate postarile si de aici si de la ZZ si de la "end of story" si toate isi "bat capul" cu aceeasi problema si ...nimic. ma gandeam sa postez,sa mai bat si eu campii pe tema data, dar ce rost are? e aceeasi marie, cu alta palarie...aceleasi persoane, sustin aceleasi idei, aceeasi lupta don quijoteasca, aceleasi roluri de acuzat si acuzator, de "bietul de mine" si "mortul vinovat ca cin' l-a pus sa moara pe patul meu!!!" hhahaha....dar uite ca nu ma pot abtzine!! indignarea mea iese iar la suprafatza!
bun si eu ma tot intreb,ca maddie? ce merita acel dr.??? il mai stiti? ala, de la care a inceput subiectul? de la pagina 1!!! ala de schingiuia copii, de facea medicina cu deshtu', ca spitalul e sarac si hernia se impunge cu deshtu', cu pixul, cu coada maturii inapoi in burta!! (hey sa nu ziceti acum ca habar n-am de medicina, ca burta nu-i zona inghinala!)... ce-i facem? il ardem pe rug? il punem la coltz pe coji de nuci? ii luam caii de la bicicleta?? nu-l mai lasam l atv, cu copiii in parc?? ii dam flori? il felicitam?
nu de alta, dar maddie asta voia sa stie...nu ce facem cu sistemul, caci cu asta ne-am lamurit in subiectul decedat! si in ala innebunit de cata spaga s-a dat si s-a luat si ajuns la ZZ...sistemului nu ii facem nimic, ne face el noua!!!
ce face maddie cu tanti dr. care in timpul serviciului trage copiii pe roata? nici nu vreau sa ma gandesc ce face in timpul liber!!! aha!! cred ca asta-i aia de rupea aripile le fluturi de care povestea cineva cu alta ocazie!!!
maddie, in mod normal ar trebui sa-ti raspund ca, daca mai ai puterea necesara, nervii intregi, daca mai ai vlaga in tine dupa operatia si recuperarea puiului, care sper sa fie bine si sa nu fi ramas cu imaginea dr.frankenstein pe retina...(nu de alta, dar dupa trauma produsa de medici, pacientul are obligatzia de a merge la psihoterapeut, care, vai!!! e tot medic!!! de data asta ne rugam inainte, sa nimerim unul bun...caci una e sa se joace tanti cu degetul in burta si alta e sa se joace unul cu pixul in creierul tau!!! poate te "programeaza" prin hipnoza sa scotzi portofelul automat cand vezi halat alb!!!), cred ca ar trebui sa-i faci plangere la conducerea spitalului si eventual mai departe...eu nu am ajuns mai departe...m-am impotmolit in kakaua lipicioasa de la cabinetul managerului agronom,in cazul spitalului la care "m-am distrat eu" cand am nascut, care ca si furnica din fabula "ducea-n spate..." , sunt curioasa, la gr. alexandrescu ce o fii la baza managerul??? ing.constructor - specializare drumuri si poduri??? si de scarba, epuizare si resemnare, am renuntzat, in ideea ca puiul meu avea nevoie maxima de mine si acum sunt acuzata pt asta! daca tu potzi si crezi ca vei rezolva ceva, mergi la CMR, care nu este CIRCUL MARE ROMAN, asa cum cred pacientzii, ci ar trebui sa fie COLEGIUL MEDICILOR DIN ROM. ... acolo cica s-ar lua cazul in observatzie...dar din cate am citit chiar intr-una din revistele lor (la care am ajuns de pe site-ul CMR...), eu una nu mi-as face mari iluzii...dovada: am vrut sa copiez textul, dar cum incalca regulamentul DC, nu m-am riscat:))), asa ca pun link: http://www.medicalnet.ro/content/view/474/32/
citeste articolul, apoi punctul 4 si 5. poate ca punctul 5 este intrebarea care trebuie sa ti-o pui si tu...si daca vei afla si raspunsul si dupa ce ai citit pctl 4 vei mai avea curaj sa iei taurul de coarne, eu iti voi ura succes maxim, in lupta ta cu morile de vant!!! imi pare rau ca suna asa mesajul meu, dar, dupa cum vezi, se pare ca asta e chiar si parerea lor, a celor din sistem...imi pare rau, dar am mai zis, la noi in tara se gaseste un singur vinovat: "mortul"!!!
ps: unii, au dovedit ca POT sa lupte si au facut-o!(nu stiu daca au si avut castig de cauza )... cred ca cel mai bine ar fi sa iei legatura cu unul din cei care au facut-o si sa te invetze pashii exactzi sau sa solicitzi sfatul unui avocat specializat pe cazuri de mal praxis...dar sincer, cred ca itzi vor zice, ca "bine ca a scapat doar cu atat, roaga-te sa scape si in alta experientza medicala"....
cu respect pt toata lumea !
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5207ed359c8adf213e5f23" target="_blank">alexutza 2003-2004,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5221eb237d9db27ce0b939" target="_blank">alexutza2005,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=522454e8697e14d6ce6966" target="_blank">alexutza2006,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=52253cfdd7ccfda00914d4" target="_blank">alexutza2007
XIO spune:
Bird , si la noi exista o lista in fiecare an cu ce trebuie sa faca studentul.
Doar ca unii studenti printre care si eu in loc sa stea 4 ore la spital stau 12 sau 24 , in loc sa stea la o tigara au un suc se duc la fiecare interventie, intreaba, invata.
Vorbeti de situatii neprevazute. Pai uite:
-de stop se ocupa echipa de anestezie, nu chirurgii
-daca i se intampla Doamne fereste ceva chirurgului pur si simplu e acoperea abdomenul deschis cu tampoane sterile pana se spala si se imbraca altcineva
bird , sa fiu pregatita sa-i explic omuui ce fac e greu , ca nici tu nu intelegi ca nu suntem in filme unde toti sunt diperati,grabiti si urland.
Si P.S: toti stiau ca sunt studeta , la fel cum stiau si toate femeile carora le-am facut consult ginecologic, suturi si altele.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
ariel_7000 spune:
mi-am reimprospatat memoria si am recitit subiectul cap-coada, ca ma pierdusem zau intre subiectele, cu nume diferit, dar care invariabil alunecau pe aceeasi panta...am taiat cu creionul imaginar gramada de raspunsuri offtopic si de balacareala reciproca!!! pe cele de "bietul de mine, eu medicul neinteles", dar care hai sa mai pun niste paie pe foc, ca tot nu sunt in stare sa raspund direct la intrebare (sau ce interes am??) si mi-am dat seama ca azi-noapte, de chiauneala am omis cate ceva de precizat:
- adlemi, felicitari pt tot ceea ce ai facut! as fi fost tare fericita sa citesc postarea ta acum 5 luni!!! acum, cred ca deja este cam tarzior sa mai demarez ceva, nici nu mai pot, recunosc, teo al meu, nu are nicio problema neurologica, cei care i-au evaluat starea la 3 luni, au zis ca e ok...eram ingrijorati de faptul ca nu se retrasese bosa...intre timp s-a redus vizibil. nu numai ca nu sufera de vreun retard psihomotor, dar are chiar o precocitate in acest sens. dr. care l-a evaluat a zis ca a avut mare noroc ca ingerashii au vegheat asupra lui...si a mea , tinand cont ca am facut eclampsie la nastere (tensiune 20/12) in situatia in care eu eram hipotensiva, dar am avut inainte de nastere 3 zile episoade de crestere a tensiunii la 16/10, edeme...tu ai dat dovada ca se POATE face ceva, acum sunt curioasa ce va fi la sfarsit!
-maddie, am vazut ca primii pashi i-ai facut! ai luat decizia.., cum te descurci? in ce stadiu esti?
-offtopic, marina, ar fi existat o sansa ca la fundeni sa se schimbe situatia, insa a fost "sugrumata"...spuneam si la celalalt subiect, un aparat pe nume LINAC, de care spuneam acolo ca are un principiu de functionare oarecum asemanator cu mai vechiul lui "coleg de breasla, gamma knife, care a fost intens uitlizat in "afara" inca din anii '60. acum chiar ca regret ca mi-am sters raspunsurile de la acel subiect, pt ca existau si informatii utile in ele, dar care erau relatate dpdv personal si puteau dauna unor persoane. subliniez aici, ca sa nu mi se ceara nume de pers. implicate, ca nu o voi face...nu vreau sa fac rauunor oameni care chiar pot salva ceva in tara asta. cand s-a inchis acel subiect, s-au facut niste precizari referitoare la ap. gamma knife, in care se sublinia un dezavantaj... nu neg ca nu ar fi asa, dar eu vb despre LINAC, care fiind mai "tinerel" cred ca a beneficiat si el de dezvoltarea tehnicii...ma rog, mi-am facut temele, vrand nevrand, am stuidiat o gramada pe baza acestui subiect, facusem chiar un dosar cu informatii, la vremea aceea, acum 4 ani, f putine in lb. romana, mai multe in engl. cautand acum, am vazut ca au mai aparut noutati, chiar intr-un curs editat in 2005, unde sunt prezentate unele aspecte:
aici:http://www.neurochirurgie4.ro/Cursuri/2005/Posibilitati%20terapeutice%20in%20tratamentul%20tumorilor%20snc.pdf
o zi buna si...uneori e bine ca pacientii sa se informeze si sa devina putin avocati, putin medici, putin preoti...
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5207ed359c8adf213e5f23" target="_blank">alexutza 2003-2004,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5221eb237d9db27ce0b939" target="_blank">alexutza2005,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=522454e8697e14d6ce6966" target="_blank">alexutza2006,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=52253cfdd7ccfda00914d4" target="_blank">alexutza2007
o salata de MINUNATII, care din pacte s-au amestecat rau la up-loadare - proba de rabdare:)))
ariel_7000 spune:
precizare, ca sa nu mai editez mesajul anterior, sa nu fiu acuzata ulterior de unii membri ca "l-am indulcit": linac se poate aplica si la alt tip de tumori, nu numai cerebrale...in Ro, momentan este suspendata folosirea lui, din anumite motive, reale sau ireale, insa pt cine poate, il va gasi des utilizat in clinicile din strainatate...
va rog scuze pt eventualele greseli, am scris mesajele cu bebe teo forumistu' in brate:) care acum se revolta si vrea sa inchid:)...
o salata de MINUNATII, care din pacte s-au amestecat rau la up-loadare - proba de rabdare:)))
Guestus spune:
citat din mesajul lui XIO Bird , si la noi exista o lista in fiecare an cu ce trebuie sa faca studentul. Doar ca unii studenti printre care si eu in loc sa stea 4 ore la spital stau 12 sau 24 , in loc sa stea la o tigara au un suc se duc la fiecare interventie, intreaba, invata. Vorbeti de situatii neprevazute. Pai uite: -de stop se ocupa echipa de anestezie, nu chirurgii -daca i se intampla Doamne fereste ceva chirurgului pur si simplu e acoperea abdomenul deschis cu tampoane sterile pana se spala si se imbraca altcineva |
nu mai inteleg nimic...2 rinduri mai sus spui ca ai mare raspundere ..mina XX ...si acum aflam ca nu faci nimic.
te hotarasti sau doar scrii aici asa sa ne dai noua de lucru?
voljena spune:
citat din mesajul lui XIO Bird , si la noi exista o lista in fiecare an cu ce trebuie sa faca studentul. Doar ca unii studenti printre care si eu in loc sa stea 4 ore la spital stau 12 sau 24 , in loc sa stea la o tigara au un suc se duc la fiecare interventie, intreaba, invata. Vorbeti de situatii neprevazute. Pai uite: -de stop se ocupa echipa de anestezie, nu chirurgii -daca i se intampla Doamne fereste ceva chirurgului pur si simplu e acoperea abdomenul deschis cu tampoane sterile pana se spala si se imbraca altcinevabird , sa fiu pregatita sa-i explic omuui ce fac e greu , ca nici tu nu intelegi ca nu suntem in filme unde toti sunt diperati,grabiti si urland. Si P.S: toti stiau ca sunt studeta , la fel cum stiau si toate femeile carora le-am facut consult ginecologic, suturi si altele."Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100 http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/ |
1) cum ar fi autopsierul si legistul?
2) ceee? de peste douj' de ani de cand imi tot fac consulturi gineco prin scandinavia si uk n-am avut onoarea si placerea sa-mi fie facut de o studenta... inca o chestie ratata cu plecarea din romania...
bird - multumesc pt calmul si rabdarea de a explica atat de clar cum se fac lucrurile prin alte parti, organizate de unii cu cap si nu de romani cu picioarele... nu e nici o problema ca d'alde xio resping orice vine de la vestul putred, poate macar pacientii saracii sa afle si sa-si ia inima in dinti sa ceara si ei aceleasi standarde...