Alaptatul-Help Line-(9)
Raspunsuri - Pagina 28
ama1357 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Irina20 http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=124117&REPLY_ID=4239077 Asta depinde si de sotul pe care il ai.Eu am un baiat de 5 luni jumate care pana acum 2 saptamani se trezea pe timp de noapte din 2 in 2 ore de multe ori chiar si la o ora(fapt care ma facut s-al bag la diversificare) si normal ca ziua eram terminata si nu-mi mai ardea de nimic nici de curatenie, nici de nimic si preferam sa dorm si eu cu baiatul,dar cand sotul vine acasa el nu stie sa spuna altceva decat ca aia n-ai facut acolo,n-ai strans de ce n-ai maturat si tot asa,dar niciodata nu vede ce am facut deja Irina,mamy de Fabian http://www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=724e548b768b30618f9a7a&source=category&category_id=12 |
eu ca sa fac curat pun zecchino d'oro la DVD si am o ora in care fac curat... dau cu aspiratotul, sterg praful si spal pe jos) nu fac cand dorm ei, pentru ca mi-e frica sa nu-i aud din cauza apei sau mai stiu eu... rufele le intind seara cand ei dorm, vasele le spal in timp ce gatesc... iar sambata ii las prichindeii sotului si eu fac "a fondo" in bucatarie si in baie...
eu zic ca nu e greu important e sa stii sa te organizezi...
ralubv spune:
buna fetele. am si eu problemute cu alaptatul si nu lemai dau de cap.
am o fetita de 5 sapt jumate care s-a nascut cu 3230g. Scaderea fiziologica a fost de 250g si la o luna avea 3530g.Deci a crescut extrem de putin. Asa ca de la o luna i-am introdus completare.Sunt mese la care mananca 20ml de completare si altele (cele de dupa-masa) la care mananca 70ml. De dormit ea dormea si in prima luna si 4 ore dupa ce sugea. O trezeam eu la 3 ore. Noaptea in general doarme de la 22.30 la 4, rar cand se trezeste la 1.Si niciodata nu am auzit-o sa planga atunci cand se trezeste. De cand ii dau completare creste foarte bine. Am luat ptr stimularea lactatiei de toate: ceaiuri de la fares. galactogil, nutrinatal.De mancat mananc bine. Nu reusesc sa ma odihnesc in timpul zilei si am o situatie familiala mai stresanta. Noroc ca peste o sapt plec la parintii mei ptr o luna is ma relaxez, desi ptr secretia mea lactata s-a putea sa fie cam tarziu.
Eu sunt pediatra de meserie si nu sunt ptr completare. Sunt 100% fan alaptare dar ce sa fi facut daca a crescut 300g in prima luna.
Daca ma mulg dupa ce suge ea mai scot maxim 8ml din ambii sani.
La inceput am avut canale infundate, ragade la greu....asa ca dupa o sapt jumate de viata micuta avea 3100g pe cantarul nostru.Ulterior a crescut cate 160g pe sapt pana in a4a sapt cand a crescut numai 110g.A fost o sapt plina de stres ptr mine is cred ca asta a fost cauza.
Credeti ca mai pot face ceva sa isi revina secretia lactata?Ca eu tare as vrea sa renunt la completare.
ama1357 spune:
ralubv, niciodata nu e prea tarziu. sunt mame adoptive care vor sa-si alapteze copii infiati si reusesc, ele nu au hormonii activi in organism dar prin simplu fapt ca isi pun copilul la san prolatina creste si incetul cu incetul reusesc.
tu care ai nascut ai un atu in acest sens. important este sa crezi in puterile tale, in simtul de supravietuire al copilului tau.
1.) s-a nascut cu 3230gr a scazut pana la 3100gr si la o luna avea 3530, a crescut 430gr. minimul acceptabil este de 500gr, dar sunt copii care incep sa creasca in greutate mai greu decat altii, depinde foarte mult cum au fost nascuti. daca este vorba de cezariana, anestezia ii afecteaza si pe ei, sunt mult mai inceti, adorm mai repede sugand in primele 2sau chiar 3 saptamani. se poate intampla si la un copil cu bilirubina mai ridicata, are acelasi efect de somnolenta. in cazuri din astea se accepta si mai putin, dar important este ca bebelusul sa creasca. fiind pediatru cred ca stii ca sunt perioade in care cresc in greutate si perioade in care cresc in lungime. important este ca pe o parte sau pe alta sa fi crescut.
2.) as vrea sa stiu totusi cum iti alaptezi copilul? din cate am inteles eu la orar, ceea ce cred ca este gresit. daca bb doarme inseamna ca ii este somn, nu trebuie sa il trezesti tu la 3 ore, el nu si-a facut somnul, deci o sa fie nervos, suparat si nu o sa manance cum ar fi trebuit. lasa-l sa doarma linistit si cand se trezeste o pui la san, sau eventual astepti sa planga de foame. cand se trezeste nu e obligatotiu sa planga, (bebelusul meu pe la 2 luni incepuse sa grangure singur in patut si apoi cand vedea ca nu-l baga nimeni in seama atunci incepea sa planga!)
dar alaptand la cerere inseamna ca trebuie sa accepti sa o alaptezi de fiecare data cand ti-o va cere, cateodata ti-o va cere la cateva ore, alteori la numai jumatate de ora... daca tu o vei asculta si incepi sa o privesti ca pe un pui de om care isi cere drepturile cand are ea nevoie o sa mearga totul bine. copii nu trebuie sa-i privesti ca pe niste roboti, ei nu au citit cartile de medicina si nu stiu ca trebuie sa manance din 3 in 3 ore (sunt si exceptie de copii care plang de foame ca ceasul elvetian), ca trebuie sa manace o cantitate de mancare identica la fiecare masa. pune-te in locul ei, nici tu nu mananci in fiecare zi la aceasi ora si nici nu-ti arde sa mananci de fiecare data aceasi portie. sa nu iti fie frica sa devii "suzeta" ei, se poate intampla sa fie un puseu de crestere si atunci sunt cateva zile in care o sa ceara sa suga mai mult tocmai pentru a face ca productia de lapte sa creasca.
3.) cresterea lactatiei
a.) mama trebuie sa se odihneasca bine, pentru a avea lapte, dar sunt mame care nu sunt atat de influentate de somn. (eu cu primul bb aveam un somn continuu, acum cu al doilea nu am mai avut aceasi nevoie de somn desi peprimul l-am alaptat doar 3 luni exclusiv iar pe al doilea inca e legat de tzitzi si are 10 luni.) imi pare rau de situatia ta, dar ar trebui sa te inteleaga cei din jur si sa se mai calmeze si ei.
b.) lichide trebuie sa bei destule, nici prea multe, nici prea putine, cel mai bine este sa te ghidezi dupa setea ta si sa urmaresti ca urina sa aibe o cuolare galbuie deschis. in ceea ce privesc ceaiurile, nu sunt atat de bune pe cat se crede. nu exista studii stiintifice care se demonstreze o legatura intre folosirea ceaiurilor si alaptarea. dinpotriva se poate intampla sa bei ceaiul gresit si sa ajungi sa iti opresti lactatia.(salvia!! feriti-va de ea)
c.) bebelusul trebuie pus la san de fiecare data cand o cere. NU trebuie sa va uitati la ceas si sa alaptati 15 minute stangul 15 minute dreptul si gata!!! dar nici sa-l lasati cate o jumatate de ora la un san. cel mai bine este daca il puneti la san si il schimbati de mai multe ori. 10 minute stangul, 10 minute dreptul, 10 minute stangul, 10 minute dreptul si etc, pana bebelusul scuipa sanul de unul singur.
d.) mama trebuie sa stea intr-o pozitia foarte relaxata in timpul suptului, ajuta ca laptele sa treaca prin canale, daca mama e mai stresata, vine acea adrenalina care contracta canalele si laptele curge mai lent, iar pentru bebe este mai greu sa suga.
e.) mama trebuie sa manance bine si foarte variat. in cazul colicilor, trebuie evitate anumite alimente care-l deranjeaza pe bebelus, fiecare bebelus reactioneaza diferit la anumite alimente si idea ca varza face colici este valabila in ro, in italia nu... poate tine si de felul in care vine gatita in ro. prajeala si sarea ar fi bine sa fie evitate. oricum nu e foarte sanatoas in general.
f.) nu cred sa fie cazul tau, dar foarte mame cred ca sanul este un contenitor de lapte. sanul este cel care il produce si laptele vine produs in timp ce bb suge, cu cat bb este pus mai des la san (eventual sanul vine muls) cu atat o sa produca mai mult.
g.) pentru cresterea productiei in acest caz trebuie sa pui bebe mai mult la san, 10min+10min+10min... si cand crezi tu ca a terminat de supt pune-i in biberon 5 ml de lapte mai putin. in loc de 20ml fa-i doar 15... in loc de 70 fa-i doar 65ml... a doua zi tot asa 15 + 65,
in a treia zi faci cum vrei poti elimina alti 5ml din fiecrae biberon si atunci ar fi 10ml si 60ml sau mai amani... eliminarea a cator 5ml se poate face o data la 2 zile, dar daca vrei tu poti face si la 3 4 zile. oricum nu ii da formula la discretie sa bea cat vrea ea. mai ales ca acum in jur de 6 saptamani are un puseu de crestere!!!!
sper sa te fi lamurit!!!!
pediatra mea m-a invatat asa:
ne tragem din maimute, cum ar face o maimuta intr-o situatie similara.
bine-nteles ca se referea la probleme de genul, ce fac daca sughite... o pui la san (maimuta nu are biberon...) ce fac daca ii este foame... o pui la san (maimuta nu are biberon)... etc.
bafta multa si mai treci pe la noi sa ne zici ce ai rezolvat, cand citesc fetele ca alte mame au reusit le mai creste si lor moralul
edit: primul lapte este mai apos si tine de sete, ca sa o faci pe bb ta sa suga mai mult lapte gros, te poti mulge la un san putin 15ml aprox si apoi o pui la celalalt san sa suga ( aici va bea un pic de lapte apos, are nevoie si de ala) si apoi o pui la sanul muls unde trece direct la cel gros.
Sheannamp spune:
Ralu, in situatia ta am avut 2 prietene, ambele au reusit sa alapteze pana la 1 an.
Ideea e ca trebuie sa te relaxezi, si tu si sa relaxezi putin si intervalul la care o cantaresti.
Fara proba suptului ca e inutila si cu mari erori.
Esential e sa incepi intotdeauna cu sanul, sa o pui sa ii goleasca pe amandoi (pana sunt moi-moi) si se detaseaza singura si de-abia apoi sa ii mai dai completare...
Pe urma pus mai des la san (2-4 ore) si cat mai putin stress de cat suge cat iese la pompa.
Cu timpul o sa vezi ca nu iti mai bea completare.....
PE mine m-au ajutat mult DC si lalecheleague.org
Succes!
nushulica spune:
buna seara!
haideti sa va zic si eu ce am pe suflet ca simt paranoia plutind in aer si stiu ca nu e bine...deci am nascut pe 24sept prematur(asa scrie pe biletul de iesire din spital , eu nu-mi consider copilul prematur) la 36s si 5z , bebe a avut 2800g si 48cm la nastere si a scazut 100 g in spital,dar a si luat 40g inapoi in ultima zi de spital deci am iesit cu 2740g
am alaptat exclusiv in prima luna si bebe a luat f bine dupa cum zice pediatra a ajuns la 4.1kg si 51cm
bun...acum de cateva zile poate o sapt de cand au inceput si colicii adevarati(ca a avut si pana acum dar abia acum vedem cum e ca plange saracutul seara cate 3-4 ore) refuza sanul, dar asta doar seara , deci ziua papa normal cateodata mai cu pofta cateodata abia suge 2 min si pe urma nu mai vrea nicium...dar seara e lege nu vrea sanul deloc il prinde cu guritza suge de 2-3 ori si apoi il scuipa...iar incerc iar refuza si tot asa pana devine f agitat si pe urma incepe sa planga si nu-l mai linistim nicicum
acum va dati seama ca noi ca parinti incepatori ce suntem am bagat imediat formula in actiune si am ramas surprinsi sa vedem ca bebe are seri cand papa 10-20ml formula dar aseara a papat 100ml deci clar ii era foame si sanul nu l-a vrut efectiv
acum am stat si m-am gandit ca poate nu e bun laptele seara poate are alt gust sau nu e satios sau nu i-o place gustul tzatzei(m-am spalat doar cu apa tot timpul pe sani) sau...cate si mai cate imi trec prin cap....recunosc ca la cap alimentatie stau cam prost in sensul ca nu prea apuc sa mananc de multe ori fiind si singura acasa(sotul e la serv) mananc prima data cand vine el acasa adik la 6 dupa-amiaza sau ma rog un sandwich ceva pana atunci , dar beau min 1 l lapte pe zi ca-mi place mult si apa cat incape
voi ce ziceti?ce parere aveti ?de ce oare imi refuza sanul seara??
aaa uitam...de cand imi refuza sanul seara , noaptea cand se trezeste(cam la 3ore) papa tzatza dar fff putin suge 3-4 min si gata si totusi doarme...banuiesc ca n-ar dormi daca i-ar fi foame
apoi alta chichitza pe capul meu....de un timp sanii sunt moi mai tot timpul si nu mai am senzatia aia de "plin"de la inceputsi de multe ori ii scot sanul din gurita cand papa si strang sa vad daca curge si curge dar putin si doar din cateva canale nu din toate cum curgea la inceput
si inca ceva...e ok sa-i dau ceai intre mese? ca am citit ca daca ii dau ceai ii tai practic din cantitatea de laptic si automat din calciu...dar pe de alta parte am citit ca , copilului ii trebuie si apa sau ceai ca sanul nu tine si de sete
astept cu nerabdare sa-mi raspundeti sa vad ce parere aveti ca simt ca o sa puna stapanire paranoia pe mine si o sa pic in plasa "formula" cu toate ca nu-mi doresc deloc
inca o precizare: in ultima sapt bebe a luat min 200g in greutate, deci dupa ce a fost cantarit la pediatru cand a implinit o luna
multumesc frumos pt eventualele raspunsuri!
Mamica de bobocel David-Mihai
ralubv spune:
ama multumesc de raspuns. asta mica papa la orar ptr ca altfel ar manca la 5 ore. doarme de numa. asa e ea somnoroasa. nu are icter prelungit . a avut in maternitate icterul fiziologic. de asta sunt sigura ca macar atat mai stiu si eu din medicina. ca in rest.....o sa razi daca iti spun ca am o prietena pediatra care are fetita cu 6 sapt mai mare decat a mea si ne sunam una pe alta sa ne intrebam orice.nu stim niciuna nimic atun ci cand e vb de copilul propriu dar la cealalta stim sa dac sfaturi.
de trezit la 3 ore o trezesc numai ziua.inca nu m-am tampit complet sa imi pun ceasul sa sune sa o trezesc noaptea . Azi nu s-a omorat cu laptele praf.la 4 mese a luat in total completare 70ml.
eu imi pun speranta ca peste o sapt plec la ai mei si ma linistesc acolo. intre timp am mai rezolvat din probleme ca nu se mai putea.poate da Domnul si renuntam la formula.Ea suge maxim jumate de ora la ambii si asta ca o tot mut.in medie cam din 8 in 8 minute ptr ca se enerveaza ca nu ii mai curge in jet si incepe sa traga de san pana ma doare, asa ca o tot mut, dar dupa jumate de ora nu mai curge deloc. au fost mese cand m-am muls dupa ce a mancat ea cate 1ml din fiecare san. deci de golit ii goleste si astfel papa si laptele mai consistent.
despre crescut..noi am invatat asa. 500g in plus fata de greutatea la nastere sau 750 fata de greutatea cea mai mica(adica dupa ce a scazut).
Deci ea a crescut 300 fata de cea de la nastere si 550 fata de cea mai mica(a scazut 250g).
inca ceva. eu dupa ce ii dau san ii dau formula si la un moment data nu mai trage din biberon cine stie ce, mai mult se joaca cu el.si il scot biberonul, nu protesteaza, o tin sa eructeze si prostia mea cred ac este ca dupa ce scoate aerul ii maipun biberonul sinormal ca mai bea ca doar s-a mai facut un pic de loc. si ghici ce se intampla? imi tot regurgiteaza apoi cate o gurita doua.....De azi nu ii mai tin biberonul decat cat suge, nu o mai tot incerc.
Aoleo cat am scris. Sper sa inteleaga cineva ceva.
ama1357 spune:
nushulica....
buna, ma bucur ca te vad si pe aici... banuiesc ca laredoute.fr o sa ne vedem putin de acum incolo
on topic: in primul rand incearca sa fii calma. cat mai calma si mai relaxata. daca tu esti agitata laptele curge mai greu pe canale. trebuie sa stai intr-o pozitie comoda si cat mai relaxata!!!!
ar trebui sa mananci totusi ceva mai des, mai bine cate putin si des decat nimic pana la ora 6, ca sa faci lapte trebuie sa mananci ceva, incearca sa faci o ciorba sau o tocana sa te tina cateva zile, cand ti-e foame sa poti manca rapid.
in ceea ce priveste laptele... la foarte multi bb laptele (si toate branzeturile) mancat de mama prduce colici, incearca sa eviti sa bei vreo 2 zile vezi daca se schimba ceva, daca da, atunci inseamna ca el e vinovatul colicilor. daca nu, atunci poti manca linistita...
acum vei zice ca ai nevoie de calciu, incearca sa mananci si alte alimente care il contin (vegetarienii au calciu dar luat din alte parti). nu stiu sa-ti zic acum care cat contine, dar cu o cautare pe google, gasesti.
in ceea ce priveste refuzul sanului, o poate face din cauza ca e prea obosit sa suga, dupa ce plange de colici nu ii mai arde de supt... in loc sa-l pui la san, incearca sa-l pui pe burta pe bratul tau cu capul la cot si cu cealalta mana sa-i faci masaj pe spate.
copilului pana la 6 luni nu trebuie sa i se administreze absolut nici un fel de alt lichid decat lapte de mama...
scuze, dar e gata masa revin mai tarziu
ama1357 spune:
nushulica revenind...
bebe pana la 6 luni nu are nevoie de absolut nici un alt lichid decat de laptele de mama. laptele de mama la inceput este apos si tine de sete, dupa care vine cel gras si satios care tine de foame si ii face sa creasca in greutate.
daca li se da apa, printre altele le scade nivelul de sodiu din organism, care la ei oricum e redus, deci nu le face bine.
cei care sustin ca e nevoie de ceai sunt cumva cei din publicitatile de ceai pentru bebelusi? repet, nu stiu daca ai citit mai sus, daca ai fii maimuta ai avea de unde sa-i dai ceai? nu deci... pana nu incepi diversificarea nu au nevoie de apa sau alte lichide.
ceaiul si biberonul cu completare, pe langa, ca face sa ia mai putin calciu, sanul vine golit mai putin si deci in viitor va produce mai putin lapte, producand mai putin lapte, bb o sa bea tot mai multa formula si uite asa se intra intr-un cerc vicios din care se iese greu. asa ca te rog arunca laptele ala praf si pune-ti bb la san cat mai des posibil si ai sa vezi ca o sa fie totul ok!
in ceea ce priveste senzatia de plin a sanului... cand nasti, organismul nu stie daca tu ai avut parte de un singur bebelus, de gemeni sau tripleti. asa ca sanul se pune sa produca lapte cat poate, incetul cu incetul (aproximativ in primele 6 saptamani) incepe sa-si regleze cantitatea de lapte in functie de cat lapte vine scos prin supt sau muls. o cunultanta de la leche league mi-a zis si mie cand am intrat si eu in aceasi paranoie, ai vrea sa te doara sanii 2 ani de zile cat o sa-ti alaptezi copilul?
vroiam sa te intreb, daca ai vazut ca bb mananca numai 10-20 ml de lapte praf, de ce ai continuat sa ii dai lapte praf si nu ai incercat sa-l alaptezi mai des ca sa maresti productia?
nu stiu sa-mi dau seama daca am reusit sa raspund la toate intrebarile tale, astept eventual un semn...
ama1357 spune:
ralu...
tinand cont ca are nevoie de somn mai mult, asa o fi ritmul ei, eu in locul tau in loc sa o trezesc efectiv sa o pun la san, eu as pune-o sa doarma in patul in care dorm si cam la 2-3 ore as pune sfarcul langa gurita ei, asa in somn si daca ii este efectiv foame va manca in vis.
daca tu te mulgi dupa ce a supt ea e greu sa reusesti sa scoti mult lapte, felul in care suge bb este mult mai eficient decat orice metoda de muls sau pompa. asa ca nu te dezamagi asa usor
greutatea... la leche league sustine ca un bb in primul trimestru din viata trebuie sa puna minim 125gr pe saptamana. deci daca la o saptamana ea avea 3100 la 2 saptamani ar trebui sa aibe 3225 si e ok... nu se pune in calcul prima saptamana. iar in al doilea trimestru ar trebui sa ia minim 85gr pe saptamana.
eventual poti sa o pui la san dupa ce a mancat biberonul, sanul tau este gol (aproape gol, ca sanul continua sa produca lapte, mai putin dar nu va fi nicioadata gol gol gol), dar prin miscarea care o face stimuleaza sanul. si incetul cu incetul mai scoate cate 5ml din biberon, sanul fiin stimulat laptele il ia din san, daca e mancata are rabdare sa suga... daca ar fi flamanda si jetul ar fi mic, atunci s-ar enerva...
si eu sper ca ma intelegeti ca m-am grabbit, ma duc sa-mi pun prichindelul la somn.
pa
nushulica spune:
ama esti de nota 20 mi-a prins tare bine raspunsul tau mi-a ridicat moralul
pe langa asta vreau sa zic ca bebe in seara asta a supt doar san , nu a plans , nu a fost agitat i-am facut baita si acum doarme bine mersi
nu-mi vine sa cred n-am prea avut parte de seri din astea!
cu ceaiul am inteles oricum nu am de gand sa-i dau , dar am mai calcat pe bec cu cate un bay drinkcand nu mai stiam ce sa-i dam de colici
am inteles si raspunsul referitor la senzatia de plin a sanului si asa e ai dreptate n-as putea suporta pietroaiele alea de la inceput timp de 2 ani de fapt e mult mai bine asa , la inceput eram nevoita sa stau sa-mi storc sanii ca ma dureau groaznic
legat de faptul ca bebe papa formula 10-20 ml...pai eu faceam asa : il incercam cu sanul pana il vedeam ca refuza categoric apoi ii dadeam formula si cand vedeam ca incepe sa-i dea de gust si sa suga cu putere ii scoteam rpd bibe si bagam tzata....dar smecherelul se prindea si dupa ce tragea un pic iar o scuipa...si atunci normal ca in capul meu ma gandeam ca decat sa tin copilul flamand mai bine il mai incerc....dar 100 ml a papat doar aseara in rest numai cate 10-20ml a papat...aseara recunosc ca eram sfarsita si fizic si psihic si chiar n-am insistat deloc cu sanul si i-am dat formula la primul refuz al sanului
iar faza cu laptele si branza consumate de mine...nici prin cap nu mi-ar fi trecut sincer...eram convinsa ca fac f bine ca beau lapte si consum lactate de fapt mi-ai dat o veste f proasta ca astea erau scaparea mea ca sa zic asa....cand imi era foame imediat bagam un iaurt sau niste telemea cu rosii sau lapte cu cereale...acum eu ce mai mananc??o sa incerc 1-2 zile sa evit lactatele sa vad daca de la asta e
iti multumesc mult pt raspunssi te felicit pt tot ce faci aici , ajuti enorm fetele disperate ca mine
si cu redoute nu avem de ce sa ne vedem mai putin acolo ca fac fetele petitie acum poate au sorti de izbanda
Mamica de bobocel David-Mihai