Alaptatul-Help Line-(9)
Raspunsuri - Pagina 20
_irina_ spune:
Nicoleta,blue_hat,stancutza, ama va multumesc mult pentru sfaturi. Imi pare rau ca mai sunt fete care trec prin asta, e asa de urat cand ti se spune ca laptele tau nu e bun pentru bebe, eu m-am simtit foarte prost. Chiar mai prost decat daca as fi aflat ca nu mai am laptic.
Si am destul laptic, azi abia cred ca a reusit bebelina sa goleasca un san, desi cand incercam mai ieseau picaturi bebelina era agitata cand sugea la sanul ala. Si cand i l-am dat pe celalalt a supt putin si s-a calmat si a adormit.
va dati seama ca a intrebat daca am laptic mult si sa vedem cum facem sa il oprim ca nu e bun pentru bebe
Multumesc inca o data pentru sfaturi, o sa incerc sa le aplic desi e greu la inceput cu bebelina mai mult singura si bolnavioara.
fericita de - Andreea
puisorul spune:
Danuta, parerea mea e ca ar trebui sa vorbesti cu medicul care ti-a prescris antibioticul. Sunt sanse mari sa poti lua un antibiotic compatibil cu alaptarea. Si eu am luat antibiotic cand avea pitica mea trei saptamani pentru o pielonefrita acuta dar am zis la toti medicii care m-au vazut ca eu vreau sa alaptez in continuare. Daca chiar nu se poate cum a spus si Ama te va ajuta mulsul.
Insanatosire grabnica si spor la alaptat in continuare.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
paulush spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danutza77 Fetelor, am si eu nevoie de ajutorul vostru. Din cauza unei infectii sunt nevoita sa iau antibiotic timp de min 10 zile. Bb meu are 3 luni jumatate de la inceput a mancat si san si supliment, dar acum de 3 zile de cand iau antibioticul si nu ii dau decat lapte praf e tare suparat... Intrebarile mele sunt: de cate ori pe zi ar tb sa ma mulg ca sa pastrez si minimul de lapte pe care il am si daca stiti din experienta voastra daca dupa cele 10 zile in care nu ii dau san, as avea probleme sa mi-l refuze...de asta imi e cel mai frica... Mentionez ca de la inceput am folosit si am ramas la tetine cu o singura gaura .. Daniela cu bb Andrei (11.06.2008) |
Mi se pare o barbaritate, ca sa nu zic inconstienta, sa recomanzi unei mame cu un bebe asa mic sa intrerupa alaptarea timp de 10 zile pentru a face un tratament cu antibiotice.
Daca intr-adevar medicamentul e contraindicat, aproape mereu exista o alternativa de risc 0.
De-adevaratelea, de-adevaratelea, sunt putine medicamente cu risc pe perioada alaptarii, ca sa mentionez un exemplu clar ar fi medicatia anti-canceroasa. Insa unii medici prefera sa nu se complice...
Am un site web de referinta, este
http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp, ar fi util sa stim ca nu e necesar sa intrerupi alaptatul din cauza unui guturai sau al unei simple infectii.
veronicka spune:
fetelor ajutor!!!!!!!
am nevoie de o consolare.marc al meu fac peste 2 zile 7 luni dar de cand am inceput diversificarea a supt ff putin iar ce mamai linistea era ca sugea noaptea. de 3 zile nu mai vrea sa suga aproape deloc si eu in disperare ii dau cu biberonul.nu stiu ce sa ma fac, nu am alternativa l-am infometat de numa , azi noapte nu i-am dat nimic pana la 6, de la 10 sear si dimineata nu a vrut sa sga delo iar daca m-am muls a papat 130 si o pauza scurtasi apoi inca 20
plang acum ca o proasta ca numa vede nimeni ca vropiam sa mai suga macar paanal a 1 an desi nu cred ca daca era dupa mine il intarcam nici atunci. au fost cele maikfericite momente din viata mea cand sugea la san si ma plag la voi pt ca stiu ca voi ma intelegeti. in momentele cand scriu scriu am udat toata tastatura , parca sunt o nebuna dar nu ma las tot ii dau lapticul meu chair de ar fi sa stau in fiecare noapte sa ma mulg. m-amgandit sa ma mulg si l-a masa care manaca el frute (ca numai alea le vrea si creale da nu ffmulte) sa il punin frigider si sa il incalzesc cand se scoala noapte ca sa nu stea trea el 10-20 de min pana ma mulg eu
ajutor !! consolati-ma cumva ca am vrut din toata inima sa vina la mine cand umbla in picioare si sa zica <mami titi>darse pare ca nu va fi asa
macar vreau sa ii dau lapte daca tot am sa nu ii dau lapte praf ca o sa manance el destule chimicale in viata lui
http://community.webshots.com/album/563804150HZBgfghttp://community.webshots.com/album/564423497VFSaCi poze noi
Veronica -mami lui Marc-Andrei
ama1357 spune:
citat din mesajul lui veronicka fetelor ajutor!!!!!!! am nevoie de o consolare.marc al meu fac peste 2 zile 7 luni dar de cand am inceput diversificarea a supt ff putin iar ce mamai linistea era ca sugea noaptea. de 3 zile nu mai vrea sa suga aproape deloc si eu in disperare ii dau cu biberonul.nu stiu ce sa ma fac, nu am alternativa l-am infometat de numa , azi noapte nu i-am dat nimic pana la 6, de la 10 sear si dimineata nu a vrut sa sga delo iar daca m-am muls a papat 130 si o pauza scurtasi apoi inca 20 plang acum ca o proasta ca numa vede nimeni ca vropiam sa mai suga macar paanal a 1 an desi nu cred ca daca era dupa mine il intarcam nici atunci. au fost cele maikfericite momente din viata mea cand sugea la san si ma plag la voi pt ca stiu ca voi ma intelegeti. in momentele cand scriu scriu am udat toata tastatura , parca sunt o nebuna dar nu ma las tot ii dau lapticul meu chair de ar fi sa stau in fiecare noapte sa ma mulg. m-amgandit sa ma mulg si l-a masa care manaca el frute (ca numai alea le vrea si creale da nu ffmulte) sa il punin frigider si sa il incalzesc cand se scoala noapte ca sa nu stea trea el 10-20 de min pana ma mulg eu ajutor !! consolati-ma cumva ca am vrut din toata inima sa vina la mine cand umbla in picioare si sa zica <mami titi>darse pare ca nu va fi asa macar vreau sa ii dau lapte daca tot am sa nu ii dau lapte praf ca o sa manance el destule chimicale in viata lui http://community.webshots.com/album/563804150HZBgfghttp://community.webshots.com/album/564423497VFSaCi poze noi Veronica -mami lui Marc-Andrei |
am atatea sa-ti zic si nu stiu cum sa incep.
la 7 luni un bebelus ca la carte ar trebui sa aibe un program de genul asta:
08.00 - san cat vrea el...
09.30 - fruct ras (fara branzeturi sau alte chestii!!!)
12.00 - masa de pranz (carnita cu pireuri de legume si ceva paine, cereale, paste fainoase...)
16.00 - san cat vrea el
17.30 - fruct ras - la fel ca dimineata
20.00 - masa de seara ca la pranz dar carnea vine inlocuita de branzeturi...
si apoi pe la 23.00 san daca cere...
din cate zici tu, ar trebui sa mearga in somn... ca doar iti doarme si de pranz... eu lui cristian, chiar daca manaca treaz ii mai dau si in somn... dimineata daca stiu ca am treaba la ora 8 si la ora 7 el inca mai doarme ii apropii sanul de gurita, ii simte mirosul si se pune pe supt voiniceste... si asa nu se trezeste si eu pot sa-mi fac treaba...
daca nu mai vrea la san e ok si prin muls... dar e mai greu pentru tine... ai grija sa mulgi chiar mai mult decat iti cele el si atunci nu o sa ramai fara lapte...
bafta multa... si pupici
paulush spune:
citat din mesajul lui veronicka fetelor ajutor!!!!!!! am nevoie de o consolare.marc al meu fac peste 2 zile 7 luni dar de cand am inceput diversificarea a supt ff putin iar ce mamai linistea era ca sugea noaptea. de 3 zile nu mai vrea sa suga aproape deloc si eu in disperare ii dau cu biberonul.nu stiu ce sa ma fac, nu am alternativa l-am infometat de numa , azi noapte nu i-am dat nimic pana la 6, de la 10 sear si dimineata nu a vrut sa sga delo iar daca m-am muls a papat 130 si o pauza scurtasi apoi inca 20 plang acum ca o proasta ca numa vede nimeni ca vropiam sa mai suga macar paanal a 1 an desi nu cred ca daca era dupa mine il intarcam nici atunci. au fost cele maikfericite momente din viata mea cand sugea la san si ma plag la voi pt ca stiu ca voi ma intelegeti. in momentele cand scriu scriu am udat toata tastatura , parca sunt o nebuna dar nu ma las tot ii dau lapticul meu chair de ar fi sa stau in fiecare noapte sa ma mulg. m-amgandit sa ma mulg si l-a masa care manaca el frute (ca numai alea le vrea si creale da nu ffmulte) sa il punin frigider si sa il incalzesc cand se scoala noapte ca sa nu stea trea el 10-20 de min pana ma mulg eu ajutor !! consolati-ma cumva ca am vrut din toata inima sa vina la mine cand umbla in picioare si sa zica <mami titi>darse pare ca nu va fi asa macar vreau sa ii dau lapte daca tot am sa nu ii dau lapte praf ca o sa manance el destule chimicale in viata lui http://community.webshots.com/album/563804150HZBgfghttp://community.webshots.com/album/564423497VFSaCi poze noi Veronica -mami lui Marc-Andrei |
Cred ca orice etapa din viata copilului nostru e motiv de fericire dar si de un pic de tristete, caci intr-un fel e o desprindere (ce-i drept, timida la inceput, in primii ani) vizibila de noi ca mama.
Deviez caci am simtit si eu cum alimentatia complementara venea parca sa dezechilibreze un ritm perfect dintre mine si bebelusul meu.
Tin minte ca ma intrista schimbarea brusca- si perfect normala, de altfel- a scuzati caca fetitei mele. Totul de dinainte mi se parea perfect: simplitatea de a o pune la piept, libertatea de miscare pe afara, fara sa ma gandesc ca trebuie sa cumpar/ sa prepar/ sa conserv/ sa ii dau mancarea, sa curat hainutele de pete care nu se duceau nicicum etc etc.
Cred ca partea cu alimentarea complementara e, ca multe alte etape, o chestie de cultura. Adica am incercat sa evit sa urmez directive de genul la 4 branzica si la 10.30 fructe, la amiaza neaparat legume cu carnita.
Totul e cultural, in Mexic copiii mananca ceva, in Japonia cu totul altceva, si ambii au dreptate, nu e nimic batut in cuie.
Asta fiind spus, tin sa precizez un detaliu pe care il consider important: pana la 1 an, baza e laptele. Ideal cel matern, in lipsa lui, cel maternizat= formula.
Poate parea inisignificant, dar baza e laptele.
Vad zilnic bebelusi de 7,8,9,11 luni, ingurgitand fara chef si fara nici o expresie, NICIUNA, cantitati incredibile de piureuri, amestecuri imposibile de fructe, creme pentru inghiterea carora nu se cere nici un efort de masticatie, ii aluneca copilului pe gat si gata.
Ii vad cu burticile lor umflate, cu alimente brutale (miel, legume combinate artistic) aduse in stadiul de pasta. Unii sunt aparent conformi cu situatia, altii sunt constipati timp de zile intregi, altii beau biberoane cu cereale in care laptele e insignifiant.
Nu stiu, mi se pare ca ar trebui ascultat simtul comun.
Alimentatia complementara s-o fi chemand asa nu degeaba. Baza e deocamdata laptele, pana pe la vreun an. Cine zice un an zice la unii copii 8 luni, la altii 1 an jumate.Sunt bebei care vor la masa macaroane ca parintii de la 10 luni: Perfect. Sunt altii care sunt incantati la inceput si dupa aia o lasa mai moale. Mananca de ramai masca intre 6 si 15 luni si dupa aia, dintr-o data, nu mai au chef de nimic. Cica-s dintii. Hai sa fim seriosi, un bebe de 8 luni nu are nevoie de 5 ratiuni de branzica, fructe mixate, carnita de vacuta, cereale N si ceiucuri calmante.
Sunt doua tendinte care orienteaza mame si bebei: 1.Inlocuirea treptata a unei mese de lapte, a 2 din ele etc cu o masa de alimentatie complementara, pana la suprimarea laptelui de mama si 2. Introducerea alimentatiei complementare ca ceea ce se cheama ca e, complement si nu substitut.
Aceasta ultima mi s-a parut, personal, mai apropiata de viziunea pe care eu ca mama o aveam pentru decursul lucrurilor.
Pentru noi, alimentatia complementara a fost o experienta de apropiere treptata, fara nici un sablon impus. Azi bagam degetul in pasta asta ciudata, peste o luna stam cu juma' de banana in mana pana se innegreste, peste trei luni mananc paine...
Cereale, legume sau fructe? Cu ce sa incep? Simplu: cu ce imi vine mai usor, tot aia e, le va incerca pe toate. In zona mediterana se incepe cu legume, in America Latina cu fructe ( presupun), la Polul Nord s-o fi incepand cu cereale.
Gandeste-te ce vrei sa faci: daca copilul tau mananca acum, fii fericita, nu va fi mereu asa, toate mamele ne plangem la un moment dat in copilarie ca NU MANANCA NIMIC.
Da-i si lui timp: o fi entuziasmat acum de toate gusturile noi, sa stii ca un bebe e tare istet, cand o sa-si dea seama ca nu mai are loc pentru lapte de la mama s-ar putea sa i se cam dezumfle entuziasmul. Caci, daca acum are 7 luni, cat timp are de cand mananca alimente nenumarate? O luna doua?
Daca tu vrei sa-i dai piept in continuarea, asculta-ti instinctul: pana la 1 an are nevoie de lapte, mai mult decat de orice supica de-a ta. Da-i lapte intai, si dupa lapte, da-i supica. O lingurita, trei, cinci, cate vrea.
Cel mai important, asculta-ti instinctul: uita-te la copil, el stie ce vrea, daca vrea mancarica de cartofi asa o fi el, mancacios. Fii bucuroasa, da-i san pana cand vrea. Ca sa te anim, sa stii ca nu prea se cunosc cazuri de bebei pana la un an care se intarca singuri. De-adevaratelea vorbind. Adica au fost un pic ajutati. Daca tu ii dai 250 de gr de banana cu pui ( ca sa bag o combinatie calorica semnificativa), nu te astepta sa mai vrea piept ca inainte.E un pact intre voi doi, si instinctul e important.
Desi pare off-topic cam tot ce am zis, vroiam sa adaug ca indirect, prima imbucatura de mancare din partea unui bebelus inseamna inceputul intarcarii. Care parca nu mai suna asa de off topic.
Normal ca ne preocupa, dupa ce ne-a fost asa de delicat la inceput cu alaptatul. Acuma, cand tocmai m-am obisnuit, hop cu alimentatia complementara. Deja?! Te inteleg perfect. Doar ca fiecare copil si mama desigur sunt unici. Nu asa cum vor tabelele.
Pune-l la piept, de ce te mulgi?
Nu pricep de ce refuzi sa-i dai noaptea. Ce sa mai creada el? Noaptea nu-mi da, ziua vrea sa mananc toate mancarurile astea bune si pe deasupra piept, eu nu pot, de sete beau biberonul caci are gustul de la mama pe care ea mi-l refuza noaptea... fii logica, nu-l confunda. Da-i piept noaptea cand cere, da-i mancare ziua cat vrea, lapte direct de la sursa, fara sa-l impingi spre piept, spune-i ce simti, ca esti confuza, ca pe de o parte te bucuri ca mananca de toate, dar ca ai vrea sa mai stea si la san, ca esti si tu zapacita cu schimbarile, ce stiu eu, sigur te intelege.
ama1357 spune:
este corect tot ceea ce ai scris, dar tu nu cunosti povestea veronicai...
ea vrea sa-l puna pe bebe la san, este bebe care refuza sanul... in somn, deci mai ales noaptea reusea sa-l pacaleasca si ii dadea san. dar acum nu mai cere sa manace noaptea, deci automat nu mai poate sa-i dea sanul in somn!!! si treaz se pare ca-l refuza...
de obicei copii care sunt alaptati in galagie si cu multe surse care atrag atentia pot duce la un refuz al sanului in timpul zilei...
Nicoleta spune:
Of, ma cam lasa laptaria, sunt cam obosita... sanul stang face fite iar... bebe doarme putin, nu am timp deloc... sper sa vina repede week-endul, sa vina si sotul meu, sa mai pot rasufla...
DAR a luat 500 de grame de la 4 la 5 luni, e bine, nu? Are 8.700. Si nu plange de foame :). Si nu ii dau nimic altceva, doar san. Scriu astea ca sa ma linistesc si singura, ca sunt tot felul de zile, si ale mele, si ale lui bebe...
Va doresc numai zile bune.
Nicoleta, mami de Stefan (27.01.2003)si de Matei (25.04.2008)
ama1357 spune:
citat din mesajul lui Nicoleta Of, ma cam lasa laptaria, sunt cam obosita... sanul stang face fite iar... bebe doarme putin, nu am timp deloc... sper sa vina repede week-endul, sa vina si sotul meu, sa mai pot rasufla... DAR a luat 500 de grame de la 4 la 5 luni, e bine, nu? Are 8.700. Si nu plange de foame :). Si nu ii dau nimic altceva, doar san. Scriu astea ca sa ma linistesc si singura, ca sunt tot felul de zile, si ale mele, si ale lui bebe... Va doresc numai zile bune. Nicoleta, mami de Stefan (27.01.2003)si de Matei (25.04.2008) |
ce te face sa crezi ca face fite?
500gr in al doilea trimestru e super...
veronicka spune:
eu vreau sa ii dau san noapte . asta faceam pana acum cateva zile dar mai nou nu vrea si pace eu sunt dispusa sa ma trezesc din ora in ora dar nu vrea el.
este cea mai arzatoare dorinta sa imi alaptez copilul pana la 1 an macar in ideea ca vreau si un bebe 2 ca altfel as fi vrut si pana la 3 ani.
dar puiul meu dimineata a supt la 6 chai binisor , nu fenomenal dar e ceva pt mine c a a mai dormit pana la 9.30 cand iar a supt ceva . chestia asta m-a mai uns putin la inima. cred ca nu o sa-i mau dau cereale seara si astfel o sa-l mai apuce foamea si peste noapte ,sper
pupici pt raspunsuri
http://community.webshots.com/album/563804150HZBgfghttp://community.webshots.com/album/564423497VFSaCi poze noi
Veronica -mami lui Marc-Andrei