Canada, noul El Dorado...?

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe
[
mie sincer, ca adult educat si sanatos cu putere de munca si inteligenta mi-ar fi rusine la un moment dat sa ma tot vait pe forumuri ca o baba in numele meu sau al altora: Canada nu mi-a dat, Canada nu mi-a facut, Canada asa si pe dincolo, Canada e vinovata; n-a mers, gata, ma intorc si get a new life, si-i las pe ailalti de-au ramas acolo in pace fara sa-i tot zgindar cu frustrarile mele.

mie sincer, ca adult educat si sanatos cu putere de munca si inteligenta mi-ar fi rusine la un moment dat sa ma tot vait pe forumuri ca o baba in numele meu sau al altora: Ro nu mi-a dat, Ro nu mi-a facut, Ro asa si pe dincolo, Ro e vinovata;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Lorelai, nu ma intorc prea mult in urma, dar iti dau un exemplu din ultimele pagini:

Citat:

Si ca o ultima idee.. persoanele capabile se descurca f. bine oriunde. ca nu le placea clima, sau distanta fata de Ro mai intelegeam dar ca in ro sunt capabile si in canada i-a obstructionat sistemul... semn de intrebare.

Din asta inteleg ca cei care nu reusesc in Ca sunt incapabili. Tu ce intelegi? Daca eu am inteles gresit, imi cer scuze.

Si da, cei care stau pe ajutor social si muncesc la negru sunt de blamat oriunde ar fi. Este si parerea mea.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Lorelai, nu ma intorc prea mult in urma, dar iti dau un exemplu din ultimele pagini:
Citat:

Si ca o ultima idee.. persoanele capabile se descurca f. bine oriunde. ca nu le placea clima, sau distanta fata de Ro mai intelegeam dar ca in ro sunt capabile si in canada i-a obstructionat sistemul... semn de intrebare.

Din asta inteleg ca cei care nu reusesc in Ca sunt incapabili. Tu ce intelegi? Daca eu am inteles gresit, imi cer scuze.

Si da, cei care stau pe ajutor social si muncesc la negru sunt de blamat oriunde ar fi. Este si parerea mea.

Daniela

Ala era mesajul meu, si ai inteles bine. Ca sa iti mai dau detalii la ceea ce am vrut sa zic, Canada are infinit mai multe firme si o economie mult mai dezvoltata in care e mult mai usor sa iti gasesti un job daca esti capabil. Interpreteaza ceea ce am spus ca si, lucrez la firma X si sunt capabil, iar daca ma mut la firma Y sunt la fel de capabil, sau lucrez la firma X ca a fost o conjunctura favorabila si cand ma duc la firma Y si imi spune ala ca nu prea stiu nimic, ma supar ca vai ce capabil sunt eu si nu ma apreciaza Y. Si apoi vai ce blamez eu firma Y ca de fapt firma X unde lucram era asa buna.

Am mai zis, nu te adaptezi la cultura, distanta de rude, temperaturi scazute dar ca imi zici ca vai ce apreciati sunt in Ro si Canada nu le recunosate nimeni valoarea nu prea cred. Hai sa fiu putin de acord cu tine... nu in primul an, dar pana la urma tot isi gaseste drumul daca stie ce vrea persoana respectiva. Iar motivatia cu nu era dispus la efortul de inceput pe mine ma depaseste....Pai si cand termini scoala te duci si incepi sa iti cauti job, nu ti se ofera decat in cazuri f. rare. Deci faci un efort. Si uite cunosc tip care s-a intors in Ro si nu il consider looser.. Il consider un tip mult mai inteligent decat mine si il respect. Dar motivul lui a fost sa isi creasca copilul langa bunici. Ce e rau in asta? nimic... In schimb i s-a recunoscut valoarea si aici si nu a blamat cu nimic Canada... ( ma rog, mai injura vremea iarna:) ) Si nu e singurul tip pe care il stiu.. stiu si care s-au mutat in Germania, Elvetia. Cum isi pot aia arata valoarea si in Canada si in Europa si unii doar in Ro.

Si ca sa iti mai dau un "tip", nici eu nu o sa stau in Canada toata viata. Poate ma intorc in Ro, sau poate in Europa, sau poate merg in USA. Ideea mea de emigrare sa vad lumea, si sa imi creez acea experienta profesionala care sa nu fie legata de Ro. Deci nu are nici cea mai mica legatura cu sansele profesionale si aprecierea in Canada, si nicidecum cu salariile. poate acum intelegi mai bine de ce am contestat "competenta" si nu faptul ca te intorci sau te muti in alta tara.

Mergi la inceput

Edip, lucrurile sunt mult mai nuantate decat lasi sa se vada din postul tau. Uita-te de exemplu la postarea lui Lorelai, care a fost recrutor in Ca:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim
In legatura cu statisticile care arata discrepantza mare intre veniturile emigrantzilor "cu scoala" si non-emigrantzilor cu scoala aici trebuie spus ca Canada a gresit si greseste incurajand emgrantzii sa vina fara sa se informeze in prealabil f bine ce fel de "pregatire scolara" au nevoie. Adica - un economist scolit in Canada normal ca va primi job bun in Canada fatza de un economist scolit in Ro - care va trebui sa-si faca din nou scoala conform normelor canadiene ca sa poata obtzine un job pe masura. Dar nu si acelasi lucru se poate spune si despre un IT sau telecom - care au sanse reale sa obtzina job-uri bune si f bune - la acelasi nivel ca un canadian - daca au experientza necesara.

Sa nu se inteleaga gresit, lucrul acesta il gasesc normal. Adica si in Ro, daca am posibilitatea sa aleg intre un candidat scolit in Ro si altul intr-o tara mai putin bine cotata din punct de vedere invatamant, ma gandesc ca voi alege in cele mai multe cazuri candidatul scolit in Ro. Problema e care iti sunt optiunile cand ajungi acolo, tinand cont de ceea ce zice Lorelai mai sus (in situatia in care nu lucrezi in IT sau telecom):
1. Te angajezi pe un job mai putin bun si te apuci de studiat (studiul asta de obicei este pe bani, se plateste).
2. Te angajezi pe un job mai putin bun si hotarasti sa nu mai studiezi. Din varii motive: hai sa ne gandim la o familie formata din 2 adulti si 2 copii. Nu pot face usor amandoi studii + serviciu (cineva trebuie sa plateasca masa si casa luna de luna) si de obicei unul renunta pentru ca celalalt sa poata studia. Sau ai emigrat singur si nu ai cum sa platesti si masa si casa si sa faci si studii in acelasi timp.
3. Gasesti un post unde esti angajat fara sa fie nevoie de studiile necesare si faci meseria pentru care esti pregatit (inteleg din ce ati scris ca sunt si aceste cazuri)

Ca sa citez tot de la acest topic, de mai devreme, conteaza sa fii in locul potrivit, la momentul potrivit. Nu tuturor li se intampla asta. Si daca momentul potrivit pentru tine nu s-a intamplat, cu ce te face asta incapabil? Ca eu asta nu inteleg.

Iar in legatura cu ceea ce zicea Lorelai mai sus vizavi de veniturile emigrantilor vs. veniturile non-emigrantilor am doua observatii:
- discrepante sunt si per total, nu doar intre cei cu scoala (emigranti cu scoala vs. emigranti fara scoala)
- nu as fi pus linkurile daca acolo nu era vorba de o discrepanta vizibila intre cele doua categorii dupa 10 (zece) ani de stat in Ca. Ca in primii ani nu ai cum sa ajungi la acelasi venit, pot sa inteleg ca e normal (vezi perioada de studii, de exemplu). Dar ca dupa zece ani esti in medie la 80% din ceea ce are non-emigrantul nu stiu daca e ok. Pentru mine personal nu ar fi ok. Si daca dupa o perioada de cativa ani nu m-as pozitiona pe curba de distributie a veniturilor in partea cu venituri mai mari, m-as hotari probabil sa ma re-orientez. M-ar face asta incapabila? Probabil ca da, din ce spuneti voi.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

...si as mai adauga ca programele universitare nu sunt identice in toate tarile, in cateva specialitati, printre care si economia, dreptul. Si criteriile asociatiilor profesionale sunt stabilite in functie de programele de aici, asa cum este si normal. Deci, nu e de mirare ca oamenii calificatii pentru meserii/profesii reglementate nu pot obtine posturi conforme pregatirii inainte de a raspunde criteriilor asociatiilor profesionale. Si da, unii dintre ei trebuie sa mai faca scoala aici, ca sa fie admisi in ordine.

Si eu recrutez si plasez imigranti...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Llaura
Numai ca biata de ea statistica, e si ea o stiinta, mai uneste din variabilele alea, le mai aproximeaza, si ne ofera modele cateodata uluitor de valide. Ma gandesc ca ar tb sa ne creditati si pe noi ca, dispunand de un esantion mai mare de cazuri, doar ne lovim de ele zi de zi, nu? producem pur si simplu modele mai bune si mai testate.

Pai tocmai, Laura, ca cei care au scris aici au si alte exemple, la fel de testate, ca doar se refera la oameni apropiati. Eu nu spun ca realitatea voastra e alterata, ca percepeti gresit niste lucruri. Dar voi afirmati ca realitatea celor care s-au intors (care s-au lovit de diverse lucruri, de la profesie, la viata sociala, la viata personala) nu exista. Si ca sunt prin definitie niste looseri. Din pacate discursul a luat o turnura de genul: "Nu exista, dom'ne, sa nu fii fericit in Canada! Doar daca nu vrei." Si chestia asta n-o inteleg.

N-a aruncat nimeni cu noroi in voi, eu personal va admir pentru ca stiu ca nu e usor. Dar de aici pana la a veni si a spune ca cei care au ales altceva pentru ei, au ales pentru ca in fond sunt niste neica nime-n-drum care nu s-au descurcat (whatever means acest "descurcat"), mi se pare cam prea mult de la niste persoane care au ales sa locuiasca intr-o tara care accepta si incurajeaza diversitatea. (Imi aduc aminte de motto-ul Toronto-ului: Diversity Our Strength).

Ana, nu e nimeni frustrat. Si nu s-a plans pe nici un forum ca ar fi vrut si nu i-a bagat nimeni in traista. Vroiam doar sa inteleg daca unora dintre voi chiar vi se par looseri cei care aleg altceva. Se pare ca da.

Daniela

Daniela, pai hai sa ma intorc la o parte din exemplele testate:
familia aceea despre care spunea ca sunt inginer electro+profa franceza(?) si au lucrat aici administratori+femeie de serviciu la bloc ( aiurea-in primul rind aici nu exista femeie de serviciu la bloc)
slujba presupune: te ocupi de inchirierea apartamentelor (anunturi, contracte, verificat credit viitorilor chiriasi, etc), pregatesti apartamentele (zugravit, plomberie-pentru care proprietarul plateste pe altcineva), intretii curatenia si functionalitatea blocului;
cind am ajuns aici am aterizat intr-un astfel de bloc, unde adminii erau romani+ inca vreo trei familii in jur care faceau acelasi lucru-prieteni intre ei;
respectivii(trei-patru) familii venit din Europa acum mai mult de zece ani, nu cred ca terminasera universitati prin tara(gratie firmelor de avocatura romanesti care-i dau cu printatul diplomelor uneori); slujba respectiva include apartament asigurat+salariu+un prigram extrem de lejer cu mult timp liber; respectivii l-au valorificat mergind la scoli, pe rind sotiile, apoi ei; intre timp au mai luat lucrari suplimentare in apartamente pe care au cistigat suplimentar bani frumosi; au cumparat cite un duplex/4*plex pe care l-au subinchiriat- s-a platit singur treptat; dupa ce si-au terminat facultatile/cursurile aici au vindut proprietatile, si-au luat joburi corespunzatoare, si-au construit case intr-o zona superba-in vestul insulei-unde-s destul de scumpe, si-au luat case de vacanta, se vintura anual prin lume, etc;
deci se poate- oriunde exista o oportunitate, desi pare o fundatura;

familiei respective nu i-o fi placind munca fizica, corect; firma unde lucrez eu cauta electronisti in disperare, am pus anuntul pe un alt forum romanesc, n-am primit nici un cv, am mai vazut la sezatoare un anunt al unei alte fete-tot ing.electro cauta- pariez ca nici ea n-a gasit roman;

referitor la ce-ai postat intre timp, sincer-Daniela, ma faci sa rid; daca tu crezi ca cheia unei unui nivel de trai bun in Canada sta in cei 20.000 de ex intre 100.000 presupusi cistigati de un nativ si 80.000 cistigati de tine...chiar esti foarte departe de realitatea canadiana;

[/quote]
- nu as fi pus linkurile daca acolo nu era vorba de o discrepanta vizibila intre cele doua categorii dupa 10 (zece) ani de stat in Ca. Ca in primii ani nu ai cum sa ajungi la acelasi venit, pot sa inteleg ca e normal (vezi perioada de studii, de exemplu). Dar ca dupa zece ani esti in medie la 80% din ceea ce are non-emigrantul nu stiu daca e ok. Pentru mine personal nu ar fi ok. Si daca dupa o perioada de cativa ani nu m-as pozitiona pe curba de distributie a veniturilor in partea cu venituri mai mari, m-as hotari probabil sa ma re-orientez. M-ar face asta incapabila? Probabil ca da, din ce spuneti voi.

Daniela
[/quote]

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Ana, cand spui ca nu sunt femei de serviciu la bloc, te referi la faptul ca in posturile respective e angajat un barbat tot timpul? Pentru ca stiu cu siguranta ca in Toronto exista om de serviciu la bloc, ii zice cleaner.

In legatura cu jobul de consierge, poate nu toti sunt facuti pentru asta. Sunt oameni care sunt stresati ca nu se vor trezi intr-o dimineata de iarna suficient de devreme ca sa dezapezeasca intrarile si ca un batran va aluneca pe zapada / gheata si il va da in judecata. Ca stiu si cazuri dintr-astea. Deci ceea ce e o oportunitate pentru unii este o piatra de moara pentru altii.

Imi pare bine ca te-am facut sa razi, dar lasa-ma pe mine sa pot hotari singura in legatura cu ce mi se pare mie ok sau nu. Fara suparare .

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Daniela, tocmai asta spuneam si eu: pentru cei ce nu sunt facuti pentru munca de consierge sunt firmele pe profilul lor care, culmea-cel putin aici in Quebec au probleme in a gasi persoane calificate (ca acesti romani ce si-au plins de mila pe aici si s-au intors)
spuneam ca nu exista cleaner pentru ca munca respectiva intra in atributiile consierjului(pe linga celelalte ce nu tin de munca fizica)

iar in legatura cu ce spuneai, sincer- cred ca daca pentru cineva e mai important acel 20% ce-l cistiga vecinul/nativul in plus decit ce poate face el si cum poate trai in Canada din cei 80%, atunci da-locul lui este in Romania, societatea romanesca il incadreaza mult mai bine decit cea canadiana, si face un lucru corect intorcindu-se ( si n-o spun in sens peiorativ , am multi prieteni extraordinari in Romania)

http://www.floriinro.ro/

Mergi la inceput

Ana , na, ce sa fac, mie mi s-ar parea incorect. De-asta zic, cati oameni, atatea trairi. Realitatea noastra nu e obligatoriu sa fie si a celui de langa noi.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:

Ana , na, ce sa fac, mie mi s-ar parea incorect. De-asta zic, cati oameni, atatea trairi. Realitatea noastra nu e obligatoriu sa fie si a celui de langa noi.

Daniela

Si daca iti ai al doilea salariu dintr-un grup de 40 de insi.. cum ti s-ar parea atunci... ( diferente de vechime in firma de pana la 20 de ani, si asta dupa numai 3 ani).

Mergi la inceput