Alaptatul Help line! (8)
Raspunsuri - Pagina 15
guzghina spune:
Iti multumesc ama,
Ideea este ca cei din jurul meu (am o armata de femei langa mine, mama, o matusa, bona fetitei plus sotul) m-ar sustine, ca inteleg si ei importanta alaptarii, problema este ca le e foarte mila de bebe, care daca nu primeste cand vrea el lapticul face un mare scandal. Si cand le aud ‘vai saracu bebe, il tinem nemancat, il chinuim’ ma cam apuca deznadejdea si ma intreb daca nu cumva asa este, chiar il chinuiesc pe bietul copil.
Exact ca si tine, asa am patit cu primul copil, cu fetita, pe care am reusit s-o intarc la 2 luni jumate din cauza doctoritei de atunci, care a vazut-o pe la 3 saptamani si a constatat ca nu a luat in greutate foarte mult (adica luase pana atunci vreo 500 grame), ca vezi Doamne nu e pufoasa, nu-I merge bine cu laptele meu, si sa-I introduc completare. Ei ii mergea foarte bine, lapte aveam din belsug, dar la fel, aveam senzatia ca imi chinuiesc copilul. Era si de felul ei mai ‘vomitacioasa’, se tot ineca cu laptele meu, si eram foarte stresata. Pe la o luna am inceput sa-I introduc formula si rezultatul a fost ca la 2 luni n-a mai vrut sub nici o forma sanul, si, cel mai rau, n-a mai luat in greutate nici cat a luat cu sanul. Deci, am constatat ulterior ca asa e ea, asta e constitutia ei, acum la 3 ani are fabuloasa greuatate de 12.500 kg. Nici macar formula minune, cu care doctorita zicea ca ‘infloresc’ copiii, n-a dat nici un randament, din contra, nu i-a placut deloc, a fost un chin, care continua si in ziua de azi.
Acum, la baietel, e altceva, e un mare fomist si asimileaza bine de tot. La el startul a fost greu, pentru ca s-a nascut la 37 sapt, prin cezariana (a fost placenta praevia, cu hemoragii si tot tacamul..) si in primele zile a stat la neonatologie, si l-au indopat bineinteles cu biberonul cu lapte praf. Mie laptele mi-a venit greu, a treia zi, el n-avea putere sa suga deloc, cand am ajuns acasa am incercat sa nu-I mai dau biberon si rezultatul a fost ca a inceput sa scada in greutate, de la 2800 a ajuns rapid la 2500. si atunci m-am speriat si am inceput sa-I dau iar lapte praf Stiu ca trebuia sa-I dau cu lingurita sau cu seringa, da sincer mi-e frica de aceste metode, mi se par riscante, pt ca se poate ineca copilul f. usor. Ideea este ca am continuat si cu alaptatul si a mers bine pana acum o saptamana cand efectiv nu mai voia sa se apropie de san, cum punea gura pe el incepea sa urle cat il tineau plamanii. Aproape in fiecare noapte plangeam cu el in brate, cu sanii beton, cu laptele curgandu-I in gurita, iar el urland de foame asteptand biberonul. Foarte frustrant si chinuitor. Pt ca stateam in miez de noapte sa ma mulg ca sa intretin lactatia. Lapte mult nu prea am, desi imi curg sanii la ora mesei, noaptea ma trezesc cu bluza fleasca, canalele sunt desfundate, dar daca bebelusul nu suge, nici cantitatea nu se mareste.
Ieri am evitat biberonul, la 3 mese i-am dat numai cu sistemul de la Medela, si rezultatul s-a vazut, azi-noapte a mancat de la san, la fel si azi dimineata de doua ori. Nu-mi venea sa cred ca nu-l mai refuza. Problema este ca este foarte greu de folosit, adica iti trebuie multa indemanare si rabdare, plus ca bebe este in perioada cu colicii si la un moment dat nu mai vrea sa pape de durere de burtica. Dar peste o ora il apuca iar foamea, si poate ca intre timp n-am reusit sa spal si sa sterilizez bidonasul, si iar trebuie sa ii dau biberon. Asa am patit azi-noapte, a mancat foarte bine de la san, dar l-a apucat durerea de burtica. Eu apucasem sa-I prepar laptele si sa-mi pun sistemul, dar n-a mai vrut sa manance. O ora m-am plimbat cu el prin casa si dupa l-a apucat foamea. La san n-a mai vrut, sistemul era nesterilizat si a trebuit sa-I fac lapte. La 5 dimineata nu mai eram in stare oricum de nimic altceva decat sa-I dau biberonul si sa-l fac sa adoarma. Concluzia este ca functioneaza, dar iti trebuie nervi tari si timp. Si mai e ceva, daca suge in acelasi timp si lapte praf si san, oare amestecul acesta nu-I provoaca colici? Va rog, fetele care l-ati mai folosit, spuneti-mi si mie cum v-ati descurcat cu el.
Sa inteleg ca nu trebuie sa-I scot biberonul dintr-odata, ci doar sa ii micsorez cantitatea. Ma gandeam sa-i dau ziua cu sistemul respectiv, si noaptea sa-i mai fac un biberon. Dar mi-e teama sa nu zapacesc bietul copil, ca la un moment dat n-o sa mai inteleaga nimic, din atatea moduri de alimentare.
Iar lichide beau la greu, dar se pare ca mai nimic nu reuseste sa-mi creasca secretia lactata. Si, slava Domnului, iau o gramada.
Of, ma scuzati ca m-am intins atat, dar am vrut sa povestesc ce-am patit, ca poate cineva se va folosi de tot ce-am scris, asa cum si eu la randul meu m-am folosit de ce-au scris alte mamici. Daca nu citeam acest topic (cap-coada) la ora asta nu mai alaptam deloc.
Inca o data multumiri si sper sa nu ma injurati pt cat am scris.
ama1357 spune:
nu trebuie sa te scuzi! chiar te rog sa-ti scrii tot oful...
scuza-ma ca intreb dar tu incerci sa-i dai sa manace la ore fixe?pentru cresterea lactatiei e bine sa iincepi sa-i dai de fiecare data cand cere!
exista o metoda de sterilizare foarte simpla.... cu lichid de la chicco, se pune o anumita cantitate de lichid cu apa si se tin acolo tot ce vrei sa sterilizezi... daca a stat 30 minute e sterilizat! apa se schimba la 24 de ore.
laptele praf amestecat cu laptele de la san nu da colici... colicile vin si la cei alaptati la san si la cei alaptati cu formula.
incearca sa-i dai san noaptea, fiind mai somnoros, mancand mai incet sanul reuseste sa se conformeze mai usor!
multa multa rabdare!!!
guzghina spune:
Pai ii dadeam la ore fixe pt ca ajunsese sa manance aproape numai biberon si am observat ca, daca ii dadeam mai devreme de doua ore jumatate, il durea burtica.
Daca vom ajunge pe san exclusiv, o sa aplic sistemul la cerere. Daca...
Acum tocmai ce-a mancat san plus suplimentare destul de multa (cam 70 ml), dar cu sistemul de la Medela. Pentru mine oricum e o mare realizare faptul ca accepta din nou sanul, chit ca o sa ma chinuiesc un timp asa.
Acum, daca tot a reinceput sa suga, trebuie sa lucrez pe partea de stimulare a lactatiei. Luam niste pastilute pt stimulare (nutrinatal, galafor), dar am constatat ca ii provoaca colici. Nici sa manance nu putea bine. Cum nu le-am mai luat, bebe a fost f. linistit. Mi-a ramas ceaiul de chimen si anason, galactogilul si cam atat. Daca mai stiti ceva…
Inca o data, multumiri
dianocica spune:
uf, lasa-le incolo de ceaiuri pt stimulare. problema e urmatoarea: laptele praf se digera mult mai greu decat laptele de mama. deci atat timp cat el primeste si formula, sanul nu va primi informatii corecte. adica el va suge mai rar decat ar avea nevoie dar ar manca numai san. nu mai bea tone de porcarii de caiuri. pune copilul la san de fiecare data cand cere. chit ca e la o ora. e posibil sa faci dinnou febra laptelui dar asta nu e o problema, se poate rezolva in cateva zile. lasa-l sa suga bine pana sa ii dai formula, sa stimuleze sanul. iar noaptea incearca sa dormi cu el in pat. doar scoti sanul si il uiti acolo :)
plansul lui poate fi provocat si de agitatia din jurul lui, daca zici ca e mai multa lume prin zona, daca tu pleci de langa el, daca te simte stresata. nu da vina pe colici. incearca sa gasesti exact ce il deranjeaza si incearca sa nu tegandesti la el ca la un bb mic si confuz, care nu stie ce vrea, ci ca la un om foarte sigur pe el, care stie exact ce il deranjeaza. incearca sa gasesti asta.
I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.
guzghina spune:
Pai ii dadeam la ore fixe pt ca ajunsese sa manance aproape numai biberon si am observat ca, daca ii dadeam mai devreme de doua ore jumatate, il durea burtica.
Acum tocmai ce-a mancat san plus suplimentare destul de multa (cam 70 ml), dar cu sistemul de la Medela. Pentru mine oricum e o mare realizare faptul ca accepta din nou sanul, chit ca o sa ma chinuiesc un timp asa.
Acum, daca tot a reinceput sa suga, trebuie sa lucrez pe partea de stimulare a lactatiei. Luam niste pastilute pt stimulare (nutrinatal, galafor), dar am constatat ca ii provoaca colici. Nici sa manance nu putea bine. Cum nu le-am mai luat, bebe a fost f. linistit. Mi-a ramas ceaiul de chimen si anason, galactogilul si cam atat. Daca mai stiti ceva…
Inca o data, multumiri
guzghina spune:
Inca o data, multumiri
guzghina spune:
Of nu stiu ce s-a intamplat, a luat-o razna netul.
Dianocica, nu pot sa trec brusc inapoi la san. Gandeste-te ca bebe manca acum doua zile aproape numai formula, la san nu mai voia sub nici o forma, iar laptele meu pe duca. Sper ca suplimentarea cu sistemul de lamedela sa fie o etapa intermediara in drumul spre san exclusiv.
Am o cunostinta care a fost nevoita sa treaca brusc pe san de pe formula, pt. ca fetita ei facuse o intoleranta la laptele praf, varsa tot, se deshidratase, ajunsese la perfuzii. Si atunci n-a avut incotro, a revenit iar la san, dar procesul a durat doua saptamani, timp in care copilul a urlat non stop, a scazut primele doua zile in greutate 500 gr, iar nervii mamicii au fost pusi din greu la incercare. Pe mine recunosc ca nu ma tin nervii sa fac asta.
Sper sa functioneze suplimentarea cu sistemul respectiv, si se pare ca functioneaza din moment ce bebe accepta sanul iar. Si nu vreau sa ma bucur prea devreme, dar la ultima masa (acum o ora) a mancat numai san, a stat mult si a supt bine, si chiar a adormit foarte linistit. Sa vedem cat il tine. Sper sa nu ma bucur prea devreme
Multumesc pentru sfaturi.
ama1357 spune:
in schimb trebuie sa te bucuri!!! ai facut un pas... incearca sa-l pui sa suga la san si abia dupa ce a golit amandoi sanii pune smecheria aia!
in ceea ce priveste ceaiul e mai mult chestie psihologica! in sensul ca ceaiul ala daca isi face efectul, il face pentru cateva zile dupa care nu mai are efect! poti sa-l bei eventual in zilel de puseuri de crestere!
guzghina spune:
Haideti ca am cam zbarcit-o azi. De bine ce ma bucuram ieri, azi dimineata n-am mai rezistat si i-am facut biberon, pur si simplu nu mai puteam de oboseala, iar el nu mai voia san deloc. Acum pe seara la fel, a plans atat de rau incat n-am mai avut ce sa-I facem. Nu mai voia san sub nici o forma, nici cu bidonasul, urla de se auzea din strada. Bineinteles ca am cedat si i-am facut biberon. Si am senzatia ca nici lapte nu prea e, chiar nu inteleg din moment ce a inceput sa suga mai mult ca inainte. Of, imi vine sa-mi iau campii. Si totusi n-am de gand sa renunt, sper doar ca nu fie o lupta cu morile de vant..
ama1357 spune:
quote:
Originally posted by guzghina
Haideti ca am cam zbarcit-o azi. De bine ce ma bucuram ieri, azi dimineata n-am mai rezistat si i-am facut biberon, pur si simplu nu mai puteam de oboseala, iar el nu mai voia san deloc. Acum pe seara la fel, a plans atat de rau incat n-am mai avut ce sa-I facem. Nu mai voia san sub nici o forma, nici cu bidonasul, urla de se auzea din strada. Bineinteles ca am cedat si i-am facut biberon. Si am senzatia ca nici lapte nu prea e, chiar nu inteleg din moment ce a inceput sa suga mai mult ca inainte. Of, imi vine sa-mi iau campii. Si totusi n-am de gand sa renunt, sper doar ca nu fie o lupta cu morile de vant..
si eu care alaptez la cerinta de aproape 6 luni imi vine cateodata sa-mi iau campii si imi imaginez cat e de usor sa ii dau un biberon, si cand se intampla asta, ma duc la baie ma spal pe fata si vin inapoi cu sanul pregatit... :) cu asta vreau sa-ti spun ca momente grele apar la toate mamele care alapteaza...
inainte sa ii dai biberonul cu lapte praf da-i sanul, trebuie sa golesti sanul de acea cantitate care estes (putin sau mult nu conteaza) daca il refuza mulge-te in timp ce el isi bea biberonul (vederea bebelusului ajuta mulgerea mai usoara)... sanul trebuie stimulat... stimularea sanului se face prin supt sau prin muls bine...
si inca ceva... nu astepta sa planga de foame ca sa-i oferi sanul, incearca 10-15 minute mai repede... ca sa aibe rabdare la san, daca e sa ai un flux mai incet!!!