Cum il mobilizam si pe "EL" la curatenie??

Cum il mobilizam si pe "EL" la curatenie?? | Autor: Mirunda

Link direct la acest mesaj

Dragele mele,

poate aveti si voi aceeasi problema, ca "EL", fie el prieten sau sot, nu prea se da in vant sa va ajute la treburile gospodaresti. La noi este o catastrofa ca facutul curateniei, caci "EL" zice ca eu exagerez cand vreau, o data pe saptamana, sa sterg praful, aspirator, etc...asta este tema noastra de "baza" cand ajungem sa ne certam...voi ce trucuri folositi pentru a ii mobiliza pe partenerii vostri la curatenie?

Mirunda

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns try spune:

Draga mea, m-ai lovit tare rau in moalele capului, uite ca nu-s ce sa-ti raspund. Situatia ta e mai mult decat banala, este chiar tipica. Ma mir ca n-ai primit pana acum nici un raspuns la cata puzderie de femei in situatia ta. Putine reusim sa recunoastem pe de-antregu' ca ei prefera telecomanda sau sticla de bere in locul aspiratorului. Iar daca vorbesti de spalatul vaselor - asta-i cea mai crunta pedeapsa a lor. Eu ani de zile am incercat sa-l fac sa mishte, n-a fost chip. Insa odata luand viata de la capat in alt colt de lume, intamplarea a facut sa ma angajez eu prima. Asta a fost inceputul pentru el la treburile gospodaresti. Banuiesc ca undeva se simtea vinovat ca el statea acasa, eu munceam si sa mai aiba si pretentia sa le fac pe toate cele in casa? Asa a inceput el usor-usor sa gateasca o gustare, o mancarica (hmmm, si de multe ori te lingi pe degete, nu alta). Mai apoi s-a angajat dar am ramas insarcinata si la capitolul protectie e primul. Mai ales ca nu m-am simtit foarte bine, a preluat el mare parte din treburi, aproape ca numai el gatea.
Poate ca intr-un fel suntem si departe de mentalitatea asta romaneasca a femeii in raport cu barbatul si cu treburile gospodaresti si nu mai exista zilnicele confirmari din toate partile ca femeia trebuie sa faca, sa dreaga etc. In Ro, inclusiv femeile intre ele se lauda care-i mai harnica si mai gospodina, cum le fac ele singurele pe toate si nu le ajuta nimeni. Soacrele sunt alta categorie de oameni care au grija sa alimenteze din plin acest comportament. Si uite-asa femeia noastra le face pe toate, mai de voie buna sau mai de nevoi.
Habar n-am daca a mea jumatate a renuntat la mentalitatea asta (banuiesc ca nu, caci o mentalitate nu se schimba usor), dar cel putin a inceput sa ma ajute si ma rog sa-l tina Dumnezeu asa.
Concluzia e ca eu n-am putut face nimic sa schimb situatia, ea s-a schimbat de la sine, in urma unor conjuncturi favorabile.
Daca mentalitatea asta s-a cultivat in familia lui e aproape imposibil sa faci ceva care sa-l schimbe. Cred ca insistenta noastra asupra lor nu-i face decat sa se enerveze si sa urasca si mai mult treburile astea casnice.
De-aia mamelor, frumoaselor, nu va lasati copii sa creasca in stare de lucruri, nu-i protejati si nu-i scutiti de treburile casnice, sunt lucruri necesare deopotriva unei fete si unui baiat. Viata ii poarta pe multe cai si este indicat ca ei sa fie capabili sa-si poarte singuri de grija, nu sa devina dependenti de sotie sau de mama. Am vazut femei incapabile sa se rupa de mamele lor pentru ca nu erau in stare sa-si poate singure de grija ori sa-si intretina familia, am vazut barbati casatoriti numai ca sa aiba cine le calca, spala, face mancare. Nici o mama n-ar trebui sa-si doreasca o astfel de situatie pentru copii lor. Asa ca nu conteaza cata putere de munca aveti si cat timp liber la dispozitie, invatati-va copilul de mic sa munceasca cot la cot cu voi in casa, iar cand va fi mare, pe picioarele lui, va privi aceste treburi casnice nu ca pe o corvoada, ci ca pe ceva firesc si natural.

Mirunda, draga mea, uite ca in loc sa te ajut cu ceva, m-am apucat de dat sfaturi si de filosofat. Iar m-am intins cat o pleasca.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Si uite ca tot n-am terminat si mai am de zis.

"EL" zice ca eu exagerez cand vreau, o data pe saptamana, sa sterg praful, aspirator, etc...

La mine-i invers; el imi reprosa ca nu fac asta, ca nu fac ailalta, ca o buna gospodina face asa si asa ... o adevarata teorie, dar practica il omora (dupa aproape 10 ani a inceput si el sa-si schimbe comportamentul). Cand il intrebam el de ce nu face caci traim sub acelasi acoperis si mancam aceeasi paine imi spunea ca "o buna gospodina trebuie ea sa-si doreasca sa faca astea, sa fie curat si frumos, spalat, calcat si aranjat" - atitudine cu care a fost invatat acasa la el: maica-sa facea totul in casa, pierdea ore intregi zilnic numa ica sa poata face toate cele necesare si isi accepta soarta asa, iar mie a incercat sa-mi explice ca asta e soarta femeii, ea trebuie sa se obisnuiasca cu asta. Imi dadea si lectii cum sa pot face totul de una singura si avea pretentia ca si eu sa procedez in acelasi fel: luni-spalat, marti-calcat, miercuri-facut mancare, joi-facut curatenie, vineri-facut prajituri, asta ca in we sa ma pot bucura si eu de timp liber si distractie. Am ramas masca, n-am comentat si mi-am vazut de treaba mea, si-n gandul meu mi-am zis "ea sa-si faca programul cum vrea, ca eu am grija singurica de programul me". Daca as fi casnica as accepta, dar altfel, amandoi ne consumam nervii si energia la servici, amandoi aducem bani in casa, nu vad de ce intretinerea casei sa fie numai responsabilitatea femeii, eu una n-am nici o satisfactie din munca asta.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Try mi-ai placut la faza asta! Nota 10! Ai dreptate cat casa! Asa e mentalitatea unora, femeia face tot si daca el pune mana pe ceva nu mai e barbat ci carpa si rad toti de el in frunte cu taica-so!
Sotzul meu nu se inghesuie nici el la treburi gospodaresti,dar nu pt. ca asa e mentalitatea lui ci pentru ca asa e el, un pic mai comod (lenesh). Oricum,saracul nici nu prea are cand sa faca pe aici cate ceva ca ajunge pe la ora 19 acasa, cand sunt toate facute,si daca nu ar fi,atunci oricum eu stau la TV sau citesc o carte sau ma relaxez si nu mi-ar place sa incalece el aspiratorul in jurul meu. Dar cand zic "Dragule,azi e zi de shmotru, facem curatenie bec" nu se impotriveste si nu se screme.Ma ajuta si eu incerc sa-l incurajez. Eu am venit aici cu microbul "sa fac tot in casa si sa-l astept cu mancarea aburinda pe masa" dar dupa frun an m-a lasat vrednicia si o las mai lejer la gandul anilor ce va sa vina cand daca e deja invatat sa nu faca nimic, nici babaul nu-l mai intoarce din meteahna

LAURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Mama mea m-a educat in genul ca,femeia trebuie sa stie sa faca tot cand se duce la casa ei,dar...mi-a spus un lucru,sa-ti iubesti sotul,respecti si sa-i fii sprijin oricand,dar...sa nu fii proasta.In prima casatorie ex nu facea nimic,imi aduc aminte ca venise tatal meu din provincie sa ne repare brosca usi de la baie,domnul se uita la tv,il intreb daca e interesant ce este la tv,la care el imi zice ca da,era un film,eu inteleg ca nu se pricepea,dar macar fa-te si tu ca te intereseaza cum se repara broasca aia,NIMIC.
La fel si cu curatenia,ajutor din parte lui nu am vazut,i-am spus sa ma ajute,nu a vrut,atunci am schimbat foaia,nu faci tu,nu fac nici eu.Dupa ce vedea ca incepuse sa creasca mormanul de vase in ghiuveta,hainele de spalat in masina,s-a schimbat,incepuse sa ma ajute la toate.
Dar bineinteles ca nu pentru mult timp,si asta pentru ca educatia de la mama lui a fost ca,femeia e datoare sa faca treburile gospodaresti in casa,iar barbatul doar sa aduca bani in casa.
Eu zic sa vorbesti cu el,poate se schimba.
Cand m-am casatorit a doua oara,am pus conditia,amandoi facem in casa,sau nici unul,si pot sa-ti spun ca,facem amandoi cu placere,si nu mai am parte de ochi intorsi si de bombaneli pe sub mustata.
Sper sa rezolvi cumva,ca ai o viata inainte,in care daca nu te ajuta si el,ai sa faci numai tu,si nu ai sa ai timp sa spui ca esti obosita.
Te pup si mult succes!

Sa auzim numai de bine!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Si problema asta se pune diferit in functzie de situatzia cuplului si de educatzie. Eu nu cred ca trebuie sa pui copiii la gospodarie de mici, dimpotriva, altzii e treaba lor cum vor face, dar eu o sa imi indemn copiii sa invetze si sa nu piarda vremea cu gospodaria. Desigur, pentru ca si eu am fost educata la fel. absolut nimic n-am facut la mama acasa si iata ca odata casatorita, nu am fost deloc dependenta de mama mea ca altele, care poate or fi fost puse mai mult la treaba de mamele lor. Nu mi-a venit mama o singura data acasa pentru a gati, spala sau face curatzenie. Le-am facut pe toate cu placere si am avut ambitzia sa le fac pe toate. M-am gandit ca am facut si rezolvat lucruri mult mai complicate in viatza mea decat o supa sau transarea unui pui. Nu sunt perfecta si le fac doar in masura timpului liber, fara exagerare. In perioadele in care aveam un servici mai ushor, asa faceam, cum spunea cineva aici. Luni spalat, martzi calcat, miercuri gatit, joi curatzenie etc. Sambata totusi ramaneau f. multe de facut si duminica nu faceam nimic. Sunt casatorita de 8 ani. In primul an, sotzul meu s-a bagat in bucatarie, dar nu ne-am putut intzelege si atunci eu l-am eliminat si am luat asupra mea gatitul. Imi place cel mai mult dintre toate lucrurile casnice sa gatesc. Nu imi place sa fac prajituri pentru ca nu imi place sa mananc prajituri. Si atunci nu fac niciodata ata prajituri. Cine vrea, sa isi faca. Curatzenie etc. trebuie facut . Sotzul ma ajuta mai putzin cand eram eu mai libera, totusi ma ajuta in weekend, iar acum ma ajuta mai mult, tot in masura in care poate. Nu ii spal vasele si nu ii pun mancarea in farfurie decat f. rar. Deci ne adaptam. Nu exista ideea ca eu sunt obligata sa fac ceva, iar eu fac ceea ce fac pentru ca vreau, simt ca trebuie si imi face placere. Nu oblig pe nimeni sa faca nimic. Il mai rog pe sotzul meu sa dea cu aspiratorul si da si asta e. Nu avem conflicte pe tema asta, casa noastra nu e nici ca la circ, nici bec si astea ni se par probleme minore. Asa e la noi. Banuiesc ca situatziile difera. Important e ca voi sa fitzi sanatosi si sa va intzelegetzi.

Va sarut!

ruxij

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

May fetelor, daca reusiti sa-i urniti, sa-mi spuneti si mie cum ati reusit! Al meu nici un prosop nu stie de unde sa-l ia! Ma mai ajuta si el, da' nu da in branci! In schimb, carcoteste tot timpul, ca aia-i asa, aialaita-i asa...Si am si eu un maaareeee defect, recunosc! NU fac prajituri decat ffffff rar ! Si exact ca si lui Try imi spunea: "o buna gospodina trebuie...". Pana cand intr-o zi m-am enervat si i-am replicat zambind: "da' cine spune ca sunt o buna gospodina? eu nu sunt! vrei gospodina, angajaza-ti una!" Recunosc ca de atunci a lasat-o moarta cu gospodina . Asa ca dragelor, daca aflati secretul, va rog sa mi-l spuneti si mie!
Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Pai eu de obicei fac la sfirsit de saptamina curatenie si de luni pina vineri ii tot repet: "in weekend trebuie sa facem curatenie" pina ii intra bine in cap; oricum picatura chinezesca e cea mai faina metoda....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Noi am impartit sarcinile de la inceput: eu gatit, spalat, el cumparaturi, curatenie.Si merge.Trebuie sa admit ca era obisnuit de la mama lui sa faca curat. Am cunoscut alti tipi care au fost adorati de mamele lor si nu au facut nimic, si, care, recunosc, va fi greu daca nu imposibil sa-i dai pe brazda. Sau, provoaca-l: daca se da cocos, apoi sa castige suficienti bani ca sa-ti permiti femeie la curatenie. Daca nu, sa puna si el mana.

V.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

Hai sa va zic si parerea mea ...
La inceput, cind aveam timp mai mult amindoi, faceam amindoi curatenie si tot ce trebuia prin casa (asa era invatat deja de la mama lui). Dupa ce am devenit din ce in ce mai ocupati amindoi (recunosc, mai mult el), din principiu nu am vrut sa ma las incalecata, asa ca asteptam we ca sa facem curat tot impreuna. Niciodata nu am facut curatenie singura desi as fi putut (am si eu serviciu, nu ma intelegeti gresit, nu stau acasa la telenovele). Si cind s-a constata ca pierdem prea mult timp pretzios in we cu treburile casnice ... am angajat pe cineva care sa ne faca curat 1 data pe sapt.
Dar, repet, cred ca tzine si de educatia primita in familie: niciodata nu mi s-a spus ca "tu trebuie sa faci asta pt. ca tu esti femeie" etc...
Eu nu sunt de acord cu parerea lui ruxij, parere pe care am intilnit-o frecvent in Romania, cum ca "copilul are o singura treaba, sa invetze".
Eu cred ca un copil trebuie sa participe impreuna cu parintii la viata de familie, la treburie casei, la tot. Nu spune nimeni sa tzina toata casa si sa-si neglijeze scoala, dar ca sa spele o farfurie, sa duca un gunoi, sa-si spele un ciorap, cred ca nu-i cade mina! Mai conteaza mult si ce vad baieztii in familie: daca mama roboteste in familie toata ziua si tata sta cu bere-n mina la TV, puteti fi sigure ca asa se va comporta si el cu "femeia visurilor lui".
Cu copii (baietzi) care nu au nimic de facut in casa se ajunge la sotzi care nu sunt in stare sa-si scoata mincarea din frigider sa si-o incalzeasca, mai bine stau nemincatzi pina vine nevasta sa deschida frigiderul!
Mi se pare absolut hilara situatia unui amic din C-ta, student in Buc., care pe vremea cind nu era casatorit, mergea acasa la 1-2 sapt. sa-i duca maica-si ciorapii si chilotii la spalat! Acum nu stiu cine-i spala, ca si-a luat nevasta "'telectuala" si muncesc amindoi pe rupte-n State!
Eu am 2 baietzi si mi-am dorit sa am baietzi: toata lumea ma caineaza, vai de capul meu, o sa fiu sluga la 3 barbati. Stitzi ce le raspund? Nu sunt sluga la 3 barbati, EU am 3 servitori !
Baietzii nostri trebuie invatatzi sa ne respecte si ca pe niste femei, nu numai ca mame; asa vor ajunge in viata barbati educatzi, siguri pe ei, independentzi si iubitzi de femei!
V-am pupat pe toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Cum facem noi:

Joi:
Eu : - Ar trebui sa facem curat in casa simbata, si gindeste-te ce vrei sa maninci!
El: - Da , mama !

Vineri:
Eu : - Miine sa facem si curat prin casa si sper ca ti-ai ales meniul pentru week-end !
El : - Da, mama !

Simbata: Dimineatza, mic dejun, o cafelutza:
Eu : - Care-i planul de bataie azi, cum ne organizam ?
El : - Pai zi, ce trebuie sa fac ?
Eu : - Mergem la piatza, apropo te-ai hotarit ce vrei sa maninci, ca sa stiu ce cumpar...

Mergem la piatza, cu copil cu tot: cumparaturi, cele necesare, pentru gatit, pentru copil, un desert, o bericica ( chiar daca zice ca nu vrea nimic ), o atentzie pentru omu', retur acasa.

Eu : - Cum facem ? Faci curat inainte sa gatesc sau dupa ?
El : - Plimba tu copilu' pina fac curat, dupa care schimbam.

Eu, plimb copilu', el face curat pisicii, baga aspiratorul, spala gresia in toata casa, sterge prafu', timp in care muzica e la maxim cu ce-i place lui mai mult sa asculte ! Pregateste zarzavaturile, curatza, toaca.

Schimbam : el plimba copilu', eu pregatesc ( arunc in oale ) mincarea, bag masina de spalat in functiune.
Intra in casa :
El : - Iti place cum am facut curat ?
Eu : - Da ! Rasplata mai pe seara
Si nu vin cu observatzii ca nu a dat bine cu mopul, nu a sters bine praful pai mai face altadata ?!
O mica lauda nu strica, asa sa fie mindru ca stie si poate sa ajute.

Nu datzi cu rosii.Petruta & bb Mihai
http://community.webshots.com/user/gabrielmil

Mergi la inceput