noile legi ale educatiei
Raspunsuri - Pagina 7
A_Iulia spune:
Eu cred ca cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru copiii nostri este sa nu le limitam posibilitatile de a invata.
Nu cred ca ar fi fii-mea mai castigata sa-i las mosteniri case, masini si bani, ci sa-i ofer posibilitatea sa invete. Si asta nu inseamna sa n-o trimit la gradinita (unde m-am convins ca aculumeaza de 1000 de ori mai multe informatii decat acasa, cu tot efortul meu), sau s-o mai tin un an acasa la 6 ani, sau sa o "protejez" de materii care mi se par mie ciudate.
Ca n-o sa faca ea fata este cu totul alta problema: am sa ma reorientez spre o scoala de nivelul ei, cu cerinte mai putine, nu toti trebuie sa frecventeze cele mai bune scoli, nu toti sunt la fel de dotati, si sunt foarte constienta de acest lucru.
Dar pentru inceput n-am s-o descalific eu din aceasta cursa pentru viitor doar pentru ca mie mi se pare ca-i frang copilaria (ceea ce este doar o speculatie, putini din cei ce au fost copii studiosi la vremea lor considera ca si-au compromis copilaria).
Adina + Olivia Q1.04
loryi1974 spune:
Adinaiulia,eu vreau sa-mi dau copilul la scoala in clasa I la 6 ani .Pana acum,cine vroia si considera ca nu are copilul pregatit putea sa amane scoala un an si era OK.
viviana spune:
Ortansa si Adina Iulia.
Si la clasele primare exista manuale optionale.
Anul acesta copiii au primit manuale folosite de generatia precedenta.
Deci, lor le-a revenit la istorie un manual scris de Giurescu (profesor universitar) la stiinte scris de profesori de liceu cu referenti profi universitari iar la mate Aurel Maior si Angelica Calugarita.
Invatatoarea lor nu ar fi ales aceste manuale. Dar nu a avut ce sa faca.
Exista un manual de istorie scris de Bogdan Teodorescu care este o poezie, o poveste.
La istorie, stiinte si geografie, copiii nu pot invata ce este scris acolo. Aici nu mai este vorba de fi-mea ci de toti copiii din scoala ei din clasa a Iv-a sau de copiii din alte scoli. Asa ca invatatoarele procedeaza in urmatorul fel pentru testare: le dau la aceste materii testul din carte de la sfarsitul fiecarui capitol, iar lucrurile se petrec asa: ori fac testul acasa, ori la scoala cu cartea pe banca.
Ideea este ca elevul tot cautand prin manual raspunsul la intrebare si dupa aceea scriindu-l va retine cate ceva.
Si acuma revin la manualul de istorie la 2 intrebari din test.
Prima se refera la retragerea Aureliana ce a avut loc in anul 275 si intrebarea suna asa:
Imparatul Aurelian retrage in anul 275 toata populatia romana din Dacia. adevarat sau fals?
Copilu a scris ca e adevarat. Cand i-am corectat tema i-am spus ca este fals. Si ea imi explica ca uite aici scrie anul 275 si este anul bun. Si atunci i-am spus ca anul este bun, dar Aurelian a retras doar armata si functionarii, ca daca retragea populatia romana din Dacia nu mai ne laudam azi ca suntem pui de latini.
A doua intrebare suna asa:
Sasii si slavii sunt populatii germanice colonizate in Transilvania. Adevarat sau Fals.
Copila a scris ca este adevarat. Iar eu i-am spus ca e fals ca slavii nu dunt germanici.
Exista copii de FB (a propos FB inseamna 9 sau 10 Bine 7 si 8, Suficient 5 si 6) si exista si copiii care isi fac temele foarte repede. Dar exista si copii tot de FB, dar mai inceti, mai mocaiti.
Deci trebuie pastrat un echilibru intre aceste 2 categorii.
Si mai exista parinti care nu deschid manualele copiilor si habar nu au ce invata ei la scoala. Ei vad doar B sau FB si sunt multumiti. Sau daca vad Suficient spun ca copilu' e prost si nu il mai intereseaza sa umble la fond.
Sunt parinti care nu vin la sedinte si nu stiu ce face copilul la scoala. Cu acesti parinti nu ai ce discuta. Nu ai cum discuta.
Ramane doar o mana de parinti care sunt cu adevarat implicati in scoala copiilor si o mana de profesori care si-au dat seama de aberatiile sistemului si ar vrea sa schimbe ceva.
Dar unde ii gasim?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Amethyst spune:
Ortansa, pai nu e chiar asa greu cu legea aia. Legea trebuie sa permita parintelui sa aleaga, de a-si trimite sau nu copilul la gradi, de a face homeschooling si tot asa. Atat timp cat se pastreaza aceasta libertate si vor fi locuri si gradinite suficiente parintii vor lua decizia care se potriveste familiei lor.
Pentru elevii de exceptie, clase de perfomanta, sa poata face mai multi ani intr-unul, renuntarea la nu stiu cate manuale alternative, pana la urma, nu este urmarit a avea un anumit bagaj de cunostinte, de ce trebuie sa existe nu stiu cate variante? sa aiba de unde alege? care e scopul acestor variante? pacat ca nu s-au gandit la posibilitatea de-a alege si in alte aspecte si in loc sa inventeze 10 altfel de manuale mai bine ar investi timp si idei in alte lucruri.
viviana ai dreptate. Uite, eu nici nu m-am gandit ce-o sa fac cand fetita se va imbolnavi (inevitabil) cand o voi duce la gradinita? si va trebui s-o duc mai devreme de 3 ani... si varianta bona o exclud din start. Nici nu stiu...
Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine
“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”
A_Iulia spune:
Amethyst, daca s-ar da asa o lege, sunt convinsa ca un procent majoritar din populatia rroma va alege homeschooling. Cei ce de bine de rau s-au mai incadrat in legea actuala, n-o vor mai face.
Adina + Olivia Q1.04
loryi1974 spune:
Citat: |
Originally posted by Amethyst Uite, eu nici nu m-am gandit ce-o sa fac cand fetita se va imbolnavi (inevitabil) cand o voi duce la gradinita? si va trebui s-o duc mai devreme de 3 ani... si varianta bona o exclud din start. Nici nu stiu... |
Te vei descurca cum am facut-o si eu cu un copil inscris nici 3 ani la gradi.Nu va fi tot timpul bolnava,cateva zile acolo pe an.
Dar libertatea de optiune trebuie sa existe.Si la inscrierea la gradi si la cea la scoala si pentru religie.Iar ei trebuie sa asigure respectarea numarului de prescolari/scolari din clase.
Amethyst spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Amethyst, daca s-ar da asa o lege, sunt convinsa ca un procent majoritar din populatia rroma va alege homeschooling. Cei ce de bine de rau s-au mai incadrat in legea actuala, n-o vor mai face.
Adina + Olivia Q1.04
Vorbesc de homeschooling facut asa cum sunt normele in alte tari. Se dau teste, se verifica cunostintele. Cei care vor neaparat sa-ti tina copiii acasa, n-au nevoie de legea cu homeschoolingul, o fac cu de la sine putere.
Dar cred ca o lege bine definita in acest sens ar ajuta parintii interesati, capabili si dornici sa faca asta. O astept pe inaioana pe aici ca ea ar putea spune mai multe in sensul acesta.
Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine
“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”
A_Iulia spune:
Stiu la ce te referi, Amethyst, dar in general o lege trebuie sa ia in considerare implicatiile asupra majoritatii (si interesul majoritatii).
Cel mai probabil la noi, cu mici exceptii, s-ar aplica sub forma de "streetschooling". Putini sunt aceia care chiar ar putea sa ofere homeschooling la un nivel rezonabil, astfel incat pentru copil sa reprezinte o optiune mai buna decat scoala (chiar asa cum e ea acum, cu multe bube).
Majoritatea se va folosi de acest lucru pentru a-si tine copiii acasa si atat (pe baza celebrei vorbe: ce-ti trebuie atata carte, acum nu-ti mai foloseste la nimic, minte sa ai sa te duca sa faci bani).
Nu cred ca ne putem permite asa ceva, cel putin nu la nivelul populatiei de acum. Si cred ca e in interesul tuturor, pana la urma, sa nu se scape din mana educatia celor din tara in care traim.
Adina + Olivia Q1.04
viviana spune:
Un articol interesant in ziar: www.cotidianul.ro/index.php?id=17450&art=42378&cHash=f2e96a6817" target="_blank">http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17450&art=42378&cHash=f2e96a6817
Parerea doctorului:
Timpul optim pentru teme:
clasele I-II 30 minute - pot fi atenti 15 minute
clasele III-IV 45 minute - pot fi atenti 25-30 minute
clasele V-VI 90 minute - pot fi atenti 30-35 minute
clasa VII 2 ore - pot fi atenti 30 minute
clasa XII 4 ore - pot fi atenti 35-45 minute
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
P&ANA spune:
quote:
Initial creeata de loryi1974
*Religia intra in trunchiul comun,adica va avea acelasi statut ca romana si celelalte obligatorii; *Desfiintarea scolilor profesionale;
De asemenea,religia tebuie inlocuita cu un curs de istorie a religiilor,fara separarea copiilor la 7 ani pe criterii religioase,fie chiar si pentru o ora de curs.
Eu am cel putin 2 nemultumiri fata de aceast proiect de lege:
1. obligativitatea studierii religiei : trebuie sa fie optionala sau inlocuita cu educatie civica (unii copii au mare nevoie de asta) sau cu Istoria Religiilor.
2. cum imi explica acea "minte luminata "care a propune desfiintarea sc.profesionale motivul pt care nu mai avem nevoie de ele ??
-De cand Romania nu mai are nevoie de "clasa de mijloc" ?
si nu am spus totul..dar ma scuzati :))mi-a crescut tensiunea deja.
Alina
a fi om e lucru mare ...