noile legi ale educatiei

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by viviana

- incepand cu acesta varsta incepe sa perceapa educatia care trebuie sa vina din familie, de la parinti: cine garanteaza parintilor ca educatoarele sunt capabile sau au notiunile necesare pentru a le asigura aceasta educatie?



Te-ai intrebat vreodata cam care e procentul copiilor carora le-ar fi mai bine sa stea cateva ore la gradinita de la 3 ani decat inchisi in casa sau in grija fratilor mai mari?
La tara, unde nu se pune decat exceptional problema unei bone sau bunici, pentru ca toata lumea lucreaza in camp cand vine vremea, stii cum se asigura educatia la aceasta varsta? In curte sau pe maidan, cu cei mai marisori.

Cand formulam judecati de valoare cred ca ar trebui sa avem o vedere globala asupra lucrurilor, si sa ne gandim ca nu toti copiii sunt ca ai nostri, si nici toti parintii ca noi.

Sa fie clar, eu nu mi-as fi dat copilul la 3 la gradinita (l-am dat la 4), dar aceasta alternativa poate fi folositoare pentru multi, si copii, si parinti. Iar cu amenda - sa fim seriosi, nu au fost amendati parintii de copii scolari care nu-i trimit la scoala (si exista cadru legal demult). Daca ai vedea niste cifre, te-ai speria de absenteism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

quote:
Originally posted by tlaura

Nici eu nu sunt pentru inceperea scolii la 6 ani!

Dar, am si eu o intrebare, poate stie cineva sa-mi raspunda: daca un copil nu a fost la gradinita, la grupa pregatitoare ce se intampla? nu-l primesc la scoala? Bine, asta nu o cred, dar cum stiu ca e obligatorie clasa pregatitoare la gradi, ma intreb si eu! cat de obligatorie e? si daca nu am facut-o?


Laura, mama lui Andrei

Poze






Daca nu merge la pregatitoare,va fi defavorizat fata de ceilalti copii.Cred ca la 6 ani,desi nu sunt foarte atenti,intr-un an de zile pot invata multe..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Si eu sunt de parere ca se impunea obligativitatea gradinitei.
Ganditi-va, fetelor, Romania nu e asta de pe forum, e aia de stirile de la ora 5, aia e Romania profunda, pentru toti copiii aia s-a luat masura, asa ca eu o laud! Trebuie sa supravietuim, eu n-am vazut niciunde atatea fete grobiene ca la noi in anii pe care-i traim, ne transformam, va spun, e o situatie de urgenta.
Un alt argument este faptul ca asa e in UE, macar sa copiem in sfarsit, dupa atatia ani, un model cat de cat logic.
Le multumesc fetelor de afara ca ne spun cum e pe acolo, pe mine ma intereseaza tare.

In al doilea rand, eu salut trecerea anului pregatitor la scoala, era prea mare diferenta intre copii atunci cand incepeau scoala, unii faceau calcule, altii nu stiau litere. Si unii si altii se simteau indreptatiti sa aiba nivelul respectiv. Cred ca la 6 ani un copil poate face fata unui an pregatitor, iar daca nu, oricum nu cred sa fie exigentele din clasa 1. De asemenea, logic e ca daca un copil a efectuat clasa pr in gradinita, n-o s-o repete in scoala, o vreme se va merge in paralel dupa parerea mea.

Despre religie, n-am citit proiectul dar as baga mana in foc ca nu s-a inteles ceva,ea nu poate fi obligatorie macar pentru faptul ca urmam si noi normele UE si n-am auzit sa fie undeva obligatorie religia.

Sunt pentru infiintarea claselor de performanta, de ce n-ar exista?
Sunt impotriva actualului sistem de intrare in liceu, asta ar trebui sa se schimbe cu prioritate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutz spune:

Baietelul meu are doar un an si o luna, dar nu ma pot opri sa nu gandesc in perspectiva.
Iar schimbarile din ultimii 15 ani din sistemul de invatamant romanesc pe mine una m-au ingrozit. Pur si simplu copiii au fost niste cobai, pe care fiecare ministru numit mai mult sau mai putin pe criterii politice a testat ce a vrut el!
-Gradinita obligatorie de la 3 ani. Idee minunata in teorie, practica o sa ne omoare. De unde atatea gradinite? In anii astia de profunda criza a gradinitelor, s-a construit o singura gradinita noua in sector 3, si abia acum se va incepe constructia unei alteia...celelalte sectoare stau si mai prost. Grupele au acum si cate 30 de copii din ce am vazut eu, alternativa privata e o alternativa insuficienta si ea. La tara sunt spatii dar care trebuie renovate din temelii. Daca se vor rezolva aceste probleme...gradinita de la 3 ani va fi un succes...daca nu, va fi un alt fiasco pe lunga lista a Min. Invatamantului!
- Religia obligatorie...e un abuz dupa parerea mea. Istoria religiilor da, materie extrem de utila care-i poate invata pe micuti despre diversitatea oamenilor. Daca o vor gandi ca o serie de automatisme religioase...ma abtin de la alte comentarii
- Anul pregatitor de la 6 ani in scoli. Sunt copii care la 6 ani au nevoie sa doarma in timpul zilei intre 4-5 ore. Sau nu se pot concentra mai mult de cateva minute. Ce vor face cu ei?
-Despre admiterea la liceu...aici chiar nu stiu ce sa zic. Sistemul de examene dat pe vremea noastra era destul de bine gandit, dar predispunea sa inveti doar la cateva materii in anii terminali de liceu, ceea ce, eu una, consider ca e limitativ pentru o cultura generala cuprinzatoare. Parerea mea...
Macar de opiniile parintilor sa fie luate in considerare si sa mai ajusteze noul proiect de lege mai adaptat de realitate.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Numai in sectorul 2 Bucuresti sunt in constructie 19 gradinite noi. M-as mira ca celelalte sectoare sa stea mult mai prost.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Niciun profesor,invatator ,educator sa-si dea cu parerea despre legi?Sunt multe modificari si pentru ei.Tatal meu a fost zilele trecute la o dezbatere cu ministrul ,iar acesta insista pe invatamantul prescolar.Din pacate,pentru cei care sunt acum in grupa mare nu exista inca niciun raspuns desi scolile au inceput inscrierile pentru clasa I.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

E greu e foarte greu sa-ti dai cu parearea despre aceste legi.

Eu nu am sustinut ca gradinita este ceva de care trebuie sa fugi. Am spus doar ca trebuie lasat la latitudinea parintelui cand, unde si cum iti dai copilul la gradi.

Copiii sunt ai nostri, nu ai sistemului.

Exista un site fitforeurope.info unde poti afla despre sistemul de invatamant din diferite tari.
Eu nu am gasit obligativitatea intrarii la gradi la 3 ani, nici macar in Franta.

Mai exista un site http://www.education.gouv.fr/cid166/l-ecole-maternelle.html unde scrie asa: "Originalite du systeme français, l'ecole maternelle accueille les enfants avant la scolarité obligatoire qui débute à 6 ans.

Mai jos explica:
Majoritatea copiilor francezi merg la gradi - l'ecole maternelle - intre 3 si 5 ani si ca scoala obligatorie incepe la 6 ani. Scolarizarea obligatorie in Franta dureaza 10 ani, de la 6 la 16 ani.
Deci gradinita nu este obligatorie.

Azi mi-a spus invatatoarea ca vor sa implementeze aceste teste nationale incepand cu clasa a V-a.




Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

E adevarat ca nu sunt decat de 5 luni in Suedia, dar nu stiu ca aici sa fie obligatorie gradinita. Tocmai urmez un curs de initiere in "ingrijirea copiilor" si organizarea sistemului de ingrijire a copiilor si scolarizare din Suedia.
Ce stiu sigur este ca e obligatorie scoala de la 7 la 16 ani. Insa nu am auzit despre copii care sa nu frecventeze caminul sau scoala, sigur ca nu am informatiile necesare, nu prea sunt in contact cu persoane suedeze. La 2 saptamani dupa ce am ajuns aici, Silvia a inceput caminul si eu am mers timp de 3 saptamani si am stat cu ea, asa ca am vazut ce se face intr-o zi la camin. Copiii sunt intre 1 si 5 ani. Grupele sunt mixte: intre 1-3 ani, 1-5 ani si 3-5 ani. Aici concediul de ingrijire a copiilor este de 1 an si apoi copiii merg la camin(dagis). Activitatile de aici la camine sunt foarte diferite din Ro, nu intru in detalii decat daca e interesat cineva...

La scoala exista clasele de "prescoala", unde merg copii intre 5 si 7 ani. Abia apoi incep cl.1. Nu stiu daca este o varsta obligatorie, dar in clasa unde e Diana (cl.5-a) ea e cea mai mica...a implinit 11 ani in noiembrie, a mers la 6 ani la scoala. Religia nu este materie in scoala, defel...nici optionala. Nu prea stiu sa va spun despre clasele 1-4, dar in cl. 5-a materiile sunt foarte diferite de cele din Ro, structura unei saptamani arata asa: matematica(3 ore), suedeza(6 ore), natura(2 ore), istorie+geografie(3 ore), muzica(1 ora), engleza(4 ore), sport(3 ore), desen (2 ore), miscare+plimbare(1 ora), o materie la alegerea elevului(Diana si-a ales sa lucreze pentru ziarul scolii-1 ora), lucru manual(1 ora), bucatarie(1 ora si jumatate). Aici nu se dau note, nici calificative, elevii au niste nivele bine stabilite la care trebuie sa ajunga si pe baza testelor pe care le dau periodic, profesorul stabileste daca elevul a ajuns la nivelul respectiv. Asta pana in cl.7-a cand incep notarile si care au importanta in admiterea la liceu.
De asemenea temele de casa sunt putine in clasele mici, copiii au timp liber pentru relaxare, joaca, sport, etc.

Nu stiu daca ajuta pe cineva ceea ce scriu aici, poate diferentele sunt mult prea mari si e greu de aplicat ceva in Ro, mai ales dupa ce am citit chiar si articolul www.jurnalulbtd.ro/articol-Furtuna-este-dezamagit-de-sistemul-de-invatamant-suedez-5-681.html" target="_blank">acesta.



vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petruta spune:

Inscrierile in clasa I au inceput. Exista un comunicat pe site-ul ministerului educatiei, in care se solicita inscrierea copiilor pina la 1 mai. M-am interesat la o scoala unde ma gindesc sa-l inscriu pe Mihai, iar directorul scolii a spus ca nu au primit nicio indicatie cu privire la inscrierile in clasa pregatitoare, decit pentru clasa I.
Am gasit ieri o declaratie a Svetlanei Preoteasa, facuta la una din dezbaterile la care a participat pe marginea pachetului de legi:

" Referitor la grupa pregatitoare, secretarul de stat a mentionat ca educatorii nu trebuie sa intre in panica pentru ca nu vor mai avea de lucru, in conditiile in care multi copii nu sint oricum inclusi in gradinite. "Copilul nu se va duce la 6 ani direct la scoala, ci tot la gradinita, numai ca aceasta ultima treapta, clasa pregatitoare, o va face cu un invatator. Acum copilul intra in clasa I direct pe teme, pe calificative, iar parintii sint foarte stresati. La clasa pregatitoare copilul va invata niste reguli pentru scoala, dar dupa programa de gradinita", a explicat Preoteasa. "

Pe unde au fost, au tot fost bombardati cei de la minister cu brambureala legilor.
Sa vedem ce modificari vor mai fi, si cum va fi votat pachetul de legi.Petruta & bb Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

toata lumea isi doreste copii geniali care sa scrie,citeasca,socoteasca de la 3 ani,dar totusi varsta de 6 ani e considerata prea mica pt. inceperea scolii.parerea mea sincera?cred ca acea clasa pregatitoare e timp pierdut din moment ce se reiau aceleasi notiuni de la grupa mare din gradinita.cred ca o solutie de compromis ar fi ca gradinita sa se inceapa de la 3 sau 4 ani(la alegerea parintilor),primul an(grupa mica sa nu fie obligatorie),iar copiii sa treaca direct in clasa 1 la 6 sau 7 ani,in functie de varsta la care au inceput gradinita.oricum,in 3 ani de gradinita nu poti doar sa asezi bile si sa joci baba oarba,acolo se predau (sau ar trebui) si cateva notiuni de baza,premergatoare/pregatitoare clasei 1.in afara de literele alfabetului,cifre si cateva adunari simple(care banuiesc ca se fac si la gradi) ce se mai invata in clasa pregatitoare,chiar sunt curioasa.ca doar nu i-o invata tabla inmultirii,ecuatii si alte bazaconii.

sa-mi scuzati tonul,nu vreau sa fiu inteleasa gresit,dar vad ca la caruta numita invatamant,fiecare trage in alta directie si stiti si voi ca asa nu se va urni in vecii vecilor.din experienta mea de aici,de mama cu doi copii ,unul prescolar si unul scolar,pot sa va spun ca ideea cu gradinita de la 3 ani si scoala de la 6 nu e rea deloc.copiii se adapteaza bine,chiar si cei mai naravasi si mamosi.gradinita ii ajuta sa se obisnuiasca cu programul de la scoala si sa nu credeti ca profesorii sunt atat de absurzi incat sa aiba pretentia ca in clasa 1 copiii sa stea smirna la ore.noi(romanii) suntem plini de idei preconcepute si avem o teama innascuta de note,examene,evaluari.aici din clasa 1 copiii au "examene" si cu toate astea sunt foarte relaxati,spre deosebire de mine care eram foarte stresata la inceput.

desi mi se par normale temerile parintilor in Romania vizavi de unele probleme,mi se pare totusi ca se face prea mult caz.ganditi-va ca in alte tari sisteme asemanatoare functioneaza de ani de zile si inca f. bine,scoala face parte din copilarie,nu fura copilaria copiilor nostri :-D


parerea mea:-)

I've gt you under my skin

Mergi la inceput