Dulceturi si papanasi de sept-oct 2007 (6)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Roxana_G spune:

quote:
Originally posted by carpatina

Mie asistenta mi-a zis ca scaunele sunt influentate si de calitatea apei cu care faci laptele. Cu cat continutul de SO4 e mai mare cu atat riscul de constipatie e mai mic. Initial il faceam cu apa de la robinet, fiarta si racita.. am schimbat apoi pe apa imbuteliata si avem scaun in fiecare zi, si de consistenta "normala"

de Ioana (27.09.2007)

Eu apa plata folosesc, si sa stii ca am schimbat numai formula nu si apa. Oricum cea de la noi de la robinet este groaznica, este din put, foarte dura, uneori zici ca e ruginita. Ne tot foim de un an sa luam dedurizator.

O fi valabil si pentru noi? Eu am mari probleme, sangerari la fiecare scaun. Ma tot codesc sa ma duc la doctor ca imi e jena.

Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)

Poze

Mergi la inceput

Gata, am culcat baiatul. De regula foirea in brate ca sa adoarma dureaza aproape la fel de mult ca si somnul de la ora asta. E crunt de frig afara dar iesim musai ca altfel ma capiaza aici.

Va rog nu ma uitati cu cele 5 mese, la ce ore sunt? Cum le repartizati ziua?

Rox ,

Poze

Mergi la inceput

SCHEMA LU' PESTE PENTRU DIVERSIFICARE

3 1/2 luni

ora 7 masa laptic
ora 10 suc conf schema mai jos + lapte
1zi 5ml = 1lingurita suc mar
2zi 10 ml suc mar
3zi 15 ml suc mar
4zi 20 ml suc mar
5zi 25 ml suc mar
6zi 30 ml suc mar
7zi 25 ml suc mar + 5 ml suc morcov
8zi si mai departe 20 ml suc mar + 10 ml suc morcov

ora 14 supa de zarzavat + lapte
Supa de zarzavat = 400 ml apa + 1 morcov + 1/2 patrunjel + 1/2 pastarnac + telina fierte
1 zi 2-3 lingurite (10-15 ml)zeama stracurata
2 zi si mai departe 6 lingurite (30 ml)

ora 18 lapte
ora 22 lapte

Supa se face zilnic

4 luni

ora 7 lapte

ora 10
Mar ras (50 gr) + lapte (progresiv in 7 zile)
Banana (50 gr) + lapte (idem)
Se poate face si un fel de banana shake, pusa banana in laptic si facuta la blender

Ora 14
Supa pasata = un fel de supa crema
Din morcov, telina, pastarnac, patrunjel, salata verde, dovlecel
Se paseaza orice mai putin salata verde astfel = 100 ml zeama si 50 gr legume pasate

Ora 18 lapte
Ora 22 lapte cu cereale (4 lingurite de cereale Nestle orez puse in biberon)

Fiecare schimbare se introduce pe rand. Supa se face zilnic

5 luni

Ora 7 Lapte (eventual cu 2 lingurite cereale - la noi s-a dat asa pentru crestere mica in greutate)

Ora 10 Fructe piure + branza de vaci

Variante de fructe piure = Mar plus banana, sau visine plus banana, sau caisa plus mar plus banana
La piure se pune branza vaci 30 gr facuta in casa - facuta din 500 ml lapte formula fiert plus 4 pastile calciu lactic.

Branza se face zilnic.

Ora 14 Supa de zarzavat = se pun morcov, albituri ca mai sus, ceapa, dovlecel, cartof, 1 lingurita ulei (dupa ulei se mai da un clocot). Nu se paseaza ceapa si cartoful.
Separat se fierbe carne de pui.

50 ml zeama, 100 gr legume + 30 gr carne

Se da desert 30 ml sun natural de fructe (portocala, mandarina, mar, visine)

ora 18 Lapte (eventual cu 2 lingurite cereale pentru greutate mica)

ora 22 Lapte cu 4 lingurite cereale (Numai Nestle orez)

6 luni

Ora 7 Lapte
Ora 10 Fructe 120 gr (mar, visine, banane, piersici, nectarine, caise) + 30 gr branza vaci pe reteta de mai sus

Ora 14 Supa de zarzavat la fel ca mai sus. Numai ca se paseaza si cartoful. Se poate pune si foarte putina sare. In plus, la piureul respectiv se poate pune foarte putin unt.

Carne poate fi de pui, curcan sau manzat

O data la 2-3 zile se poate da galbenus de ou fiert tare. Se introduce dupa cum urmeaza:

In prima zi doar 1/4 din galbenus, apoi 1/2, apoi 3/4 si ulterior 1 galbenus intreg.

Desert 30 ml suc fructe.

Ora 18 Iaurt simplu (e.g. din cel natural) Se introduce trepatat:
1 zi 2 lingurite + lapte
2 zi 4 lingurite + lapte
3 zi 8 lingurite plus lapte
si asa mai departe pana la 120-150 gr iaurt (fara lapte completare)

Ora 22 Lapte cu cereale (se pot pune Nestle Orez sau Hero orez, porumb, tapioca)

Supa se face zilnic sau la 2 zile maxim, ce se pastreaza se tine la congelator.

6 1/2 luni

In supa se pot pune si o rosie si un ardei gras, dar nu se paseaza. La piure legumele trebuie sa creasca spre 150 gr, doar 50-60 ml zeama. Sa predomine cartof.

La suc se pot da si struguri albi.

La iaurt se pot pune fructe naturale si se amesteca cu blender (caisa sau visine).

7 luni

ora7 lapte
ora 10 Piure fructe - se pot adauga in afara ce cele de pana acum si mango si struguri albi. Nu uitati 50 gr branza vaci. In total cam 170 gr la masa

ora 14 Supa ca la 6 luni jumate.
Masa = zeama + legume + carne sau ou sau ficat de pui, alternativ.

Ou de 2 ori pe saptamana, ficat o data pe saptamana, in rest carne de pui, curcan sau manzat.

Desert suc de fructe

Ora 18 Iaurt ca si pana acum (la greutate mica se pot pune cereale

Ora 22 Lapte cu cereale (se poate face tip piure de acum, insa nu cleios, spre lichid)

10 luni

Mesele de 7 si 10 la fel.

La ora 14 se diversifica meniul

Se introduc 2 feluri de mancare, una cu zeama, si un fel principal.

Se pot da ciorbe cu bors, supe de legume, supa de rosii - 100 ml

Felul 2 : sufleu dovlecel, ciulama de pui, piure de legume cu carne, pilaf de orez cu carne (ficatel eventual), spanac cu galbenus de ou, piure de cartofi cu rasol alb, chiftelute de peste.

Desert suc fructe.

Mesele de 18 si 22 raman la fel.

1 an

Mic dejun

Sandwich cu branza sau cascaval sau galbenus ou, sau rosie, sau dulceata si 250 ml lapte

ora 10 fructe - se pot da si bucatele

ora 14 Ciorbe sau supe si felul 2 ca mai sus. Se pot da si dovlecei umpluti, fasole verse, gratar

Desert suc de fructe

ora 17-18 Placinta cu mere, papanasi fierti, chec, pandispan

ora 20 Cina peste cu garnitura, spaghete, carne cu cartofi
Daca mai cere la culcare si lapte.

Rox ,

Poze

Mergi la inceput

O sa mai fac cateva precizari practice, poate va ajuta. Eu am mers pe ideea de flexibilitate, dar nu foarte mult, ca eram la primul copil si eram ceva mai fixista pe ideile doctoritei. Acum voi fi super flexibila. Va spun repede ca s-a trezit Andrei din pricina unora care bat de au rupt casa.

Pentru ca Alex nu lua bine in greutate puneam la un moment dat cerealele acelea in cam toate felurile de mancare, mai putin la pranz. E de tinut minte.

Branza de vaci nu a pus gura niciodata, asa ca am folosit de la Milupa niste cereale biscuiti care erau cu tot cu laptic si le puneam in fructe.

Atentie la fructe, dintre ele bananele sunt controversate si sunt opinii care nu accepta banane asa devreme. Eu i-am dat si de altfel numai banana ii placea. La fel sugestiile de fructe au fost facute in functie de fructele de sezon, Alex a prins diversificarea vara si toamna, adica la fix. Capsuni, kiwi si alte chestii alergene nu se dau pana la 2-3 ani. Eu i-am dat capsuni la 2 ani si a fost ok, kiwi mai devreme, dar oricum dupa un an jumate.

De pe la 8-9 luni incepeti sa pasati cu furculita mancarea, nu la blender, ca nu mai incep ei sa mestece niciodata. Ma rog, a mea a fost puturoasa.

Meniurile de 1 an posibil sa poate fi folosite si mai devreme, eu nu am putut din pricina unei alergii al carei cauza a ramas neidentificata si pana la un an si 3 luni am dat inapoi si am stat pe regim. Oricum cacao nu pana la 2 ani.

Cerealele din lapte puteti sa le alegeti voi dupa 7 luni cand se pot da cu gluten. Fara gluten sunt numai cele de la Nestle care se dau de la 4 luni. Nu stiu alte marci, poate or avea. Insa acelea se dizolvau super in biberon si nu era nevoie de tetina speciala.

Am scris pe la supa la un moment dat si sare. Asta e alta chestie controversata, unii pediatri interzic. Eu nu am pus cred pana pe la 10 luni, si de atunci numai un varf.

La fel fie-mea a urat untul in piureul ala de legume, si daca puneam numai un varfulet imi vomita imediat. Asa ca nu am mai pus.

De la un an nici gand sa manance ce scrie acolo, ramasese pe undeva pe la 10 luni, si chiar si asa nu manca tot, fost un chin cu mancarea la noi.

V-am facut precizarile astea ca sa nu va ingrijorati daca nu merge totul ca pe roate, suntem diferiti cu totii, chiar si bebelusii. Este important sa perseverati cand refuza ceva, adica ii lasati macar o saptamana si apoi se incearca din nou, dar nu la nesfarsit. Cred ca exista suficiente alternatve si nu e nevoie chiar asa de habotnicie. Pediatra mea era fixista rau, insa eu cu timpul am devenit mai flexibila si asa am adus-o pe calea cat de cat drepata pe fie-mea, gradi a ajutat si mai mult. Perioada de vara cu bunicii au stricat insa tot. Nu va spun ce mananca acum fie-mea (ca de Kinder stiti) ca imi e si jena.

Rox ,

Poze

Mergi la inceput

Vecinii sparg pur si simplu peretii. Iau baiatul afara ca am si eu draci. Ma si duc la usa sa le urez de bine putin.

Rox ,

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaiosif spune:

si David se constipase de la Nan 1 si am trecut pe Humana. si e mai bine.

andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

quote:
Originally posted by alina.clau
Yaiasi fetita mea a avut o secretie la buric usor galbuie care se usca mereu si o cuartam cu alcool sanitar pe compresa sterila.Pediatrul mi-a spus atunci ca e normala.Acum nu mai are nimic.

Mersi mult! M-am mai linistit si eu...mai ales ca azi dimineata buricul era curat. Poate secretia aia, desi normala, s-a speriat de voi si a plecat... :)))

Irina, mami de Tudor Cristian (8.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

Nana, pe unde esti?
Vreau sa te intreb cu avea Andreiutzul tau tremurarile. Si lui Tudor in tremura cate un picior cand face caca sau cand mai sta pe picioare la noi, pe spate. Nu mi-am facut griji pana acum, ca asistenta mi-a spus ca e ok, dar voiam doar sa compar ce si cum.
Mai spusese cineva aici ca se datoreaza lipsei de calciu. O sa mai inteb si eu joi, cand mergem la control.

Oricum, sper ca voi sunteti mai bine si problema se rezolva. Uite, de la noi sa treaca!

Irina, mami de Tudor Cristian (8.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carpatina spune:

Fetele care folosesc batista bebelusului... se foloseste pe "uscat" sau inainte de folosire mai muiati secretiile cu ser?

de Ioana (27.09.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

totusi..e vreo dif majora intre gripe water cu girafa si cel fara, cel egiptean?
eu am luat cel din urma..

Poze
Cristina fericita de Alessia Stefana (16.10.2007)

Mergi la inceput