Spiridusi de ianuarie-februarie 2006 (240)
Raspunsuri - Pagina 20
Bee spune:
BUna dimineata.
Moni, eu ii dau fetei si iaurt cu miere si cu dulceata. Il mananca cu placere ocazional.
Acina, eu am luat ghimbir cand eram ingretosata si nu l-am suportat. In schimb a mers cu lichide foarte reci care taie greata (apa plata rece rece) si cu chestii sarate si uscate. A mers, vorba vine, ca tot am dat afara din mine pana la 6 luni.
Ioana, nu poti sa-i dai afara o banana, sau altceva? Eu Anei ii mai dau in deplasare banane, iaurt, sau vafe (ceva painos/fainos/dulceag). DIn pacate banane acum nu mai merg ca e prea constipata.
mai ales la bolnavici!
si Ana Teodora (22.12.2005)
http://www.dropshots.com/dochia
monica70 spune:
ACINA habar nu am cu ghimberul,dar eu de greatza numai telemea cu rosii consumam la greu primele 3 luni,dar noroc ca eu nu vomitam .
BEE super ideea si cu dulceatza,o sa incerc sa vad ce iese!
Cu banana si constipatia nu stiu ce sa zic,ca Diana un an jumate a manacat zilnic una si tot mare kk-cioasa era.Acum nu mai baga zilnic,dar sunt in schimb zile cand baga doua ... si tot nu se constipa.
Am uitat sa va zic premiera mondiala: a mancat Diana ieri ceapa goala!!! Dupa cateva linguri de fasole uscata,i-am dat si o feliutza de ceapa (cu sare si otzet de miere si mere) si taaare i-a placut,cred ca mai ales din cauza ca avea si gustul acrisor.Doua feliutze a papat!
MONI SI DIANA (01.01.2006)
www.dropshots.com/moni2" target="_blank"> NOUTATI
monica70 spune:
Iar am gasit ceva interesant:
Preferintele alimentare si evolutia personalitatii
Exista o legatura între genele care determina atractia pentru unele gusturi si un anumit model de evolutie psihologica a copilului
Evolutiile neurobiologiei si neurochimiei au permis o dezvoltare rapida a tehnicilor de investigatie din psihologie. Cercetatorii scotieni au descoperit ca poate exista o corelatie directa între preferintele alimentare ale copiilor si modelul de evolutie caracteriala al acestuia. Spre exemplu, genele care creeaza o senzatie placuta la simtirea gustului foarte dulce sunt întotdeauna transmise ereditar, odata cu genele implicate în dezvoltarea unor retele de neuroni care fabrica hormoni serotoninici, ce determina o mai rapida dezvoltare a reactiilor emotionale, deci si o inteligenta intuitiva superioara.
Gustul foarte dulce
Atractia pentru dulce determina o buna dezvoltare a compartimentului afectiv emotional. Copilul atras de dulce intens este labil, emotiv, uneori agitat si în permanenta stare de alerta. Evolueaza catre o personalitate usor instabila, influentabila, care va lua deciziile mai mult intuitiv decât rational. Linia generala este însa una buna: un caracter complex, bogat, flexibil, adaptabil rapid si de cele mai multe ori moral. Problemele cele mai mari vor aparea la trecerea catre adolescenta, în cazul baietilor, si în plina vârsta a adolescentei, la fete. Aceste probleme vor fi, cum e de asteptat, de ordin sentimental, pasional si devin periculoase în cazul esecurilor în dragoste. Parintii trebuie sa stie foarte bine cum sa se poarte la aceasta vârsta cu adolescentul, iar apropierea prieteneasca este secretul reusitei.
Gustul amarui
Atunci când copilul prefera gustul „dulce-amarui” este vorba de o evolutie catre o personalitate puternica, stabila, bine conturata, însa rigida. De obicei, acest copil va fi predominant rational, de multe ori foarte calculat si chiar egoist sau zgârcit. Evolutia pozitiva este însa dominanta, în sensul „absorbtiei” mai usoare a principiilor dreptatii, respectului si recunostintei. S-a dovedit ca majoritatea au cicluri intelectuale destul de exacte ale posibilitatii de munca intelectuala. Astfel, la baieti, o data la 6 ani apar perioade de 1-2 ani în care randamentul intelectual scade drastic. Urmeaza apoi ciclul pozitiv, în care randamentul creste pâna la al treilea sau al patrulea an, dupa care scade treptat 2-3 ani, prabusindu-se apoi brusc. La fete, ciclul este de 10 ani pozitivi, urmati de 3 ani „rai” si iarasi 10 ani buni etc.
Parintii trebuie sa fie foarte atenti la regimul de munca intelectuala al copiilor, mai ales în timpul vârstelor critice de trecere catre pubertate sau adolescenta.
Foarte important: numai preferinta pentru ciocolata amaruie intra la aceasta categorie, cea pentru alte ciocolate, mai ales cele aromate, intra la categoria prefeintelor pentru gustul foarte dulce.
Gustul acrisor
Acest copil prefera fructele în locul altor dulciuri sau prajituri. Testarea este usoara, având în vedere ca adora orice mâncare cu otet si îi plac, de asemenea, muraturile.
Micutii din aceasta categorie evolueaza de obicei catre un caracter echilibrat, relativ stabil. Sunt putin influentabili, nu cred pâna nu vad sau li se demonstreaza, fiind nativ negativisti si, cel mai adesea, neîncrezatori. Desi au o inteligenta vie, activa, pot gresi atunci când iau decizii grabite. Secretul este sa fie lasati sa judece încet si profund oricare lucru si niciodata sa nu fie grabiti sau obligati sa gândeasca foarte repede. În lipsa unei bune educatii, copilul poate refuza orice sfat al parintilor sau adultilor. Din acest motiv este de preferat ca parintii sa aiba o atitudine cât mai apropiata fata de ei si sa le explice foarte exact de ce nu au voie sa faca anumite lucruri.
Gustul sarat
Se va lua în calcul numai atractia pentru gustul foarte sarat al brânzeturilor din mai multe categorii, de preferat de calitate foarte buna. De asemenea, copilul îsi pune singur foarte multa sare, mai ales în salate si mâncaruri cu sosuri dulci. Copiii care prefera gustul sarat, indiferent daca manifesta si alte preferinte, au o evolutie a personalitatii foarte rapida. Peste 70% se maturizeaza precoce psihologic si biologic, pot ajunge mai rapid la vârsta pubertatii. Evolutia generala este catre un caracter foarte închis, foarte rigid, dar moral, în 60% din cazuri. Paradoxal, în unele cazuri apare o evolutie exact catre polul opus, adica directionat catre un caracter foarte deschis, comunicativ, dar deseori cu un risc ridicat de amoralitate si imoralitate. Majoritatea au însa o inteligenta rece, o viteza de gândire peste medie, dar o foarte slaba componenta intuitiva. În cazul baietilor, problemele cele mai mari apar dupa un an de la debutul adolescentei si sunt în general legate de obsesii pe teme sexuale. La fete apar mai ales probleme ale depresiei cauzate în 40% din cazuri de crize de personalitate, gelozie sau dezamagiri sexuale.
Parintilor li se recomanda sa poarte discutii cât mai deschise despre dragoste si mai ales intimitate cu copilul, înainte de semnele evidente ale pubertatii.
Important de retinut
1. Aspectele caracteriale descrise sunt valabile numai daca micutul are o atractie foarte evidenta pentru gusturile descrise. În cazul în care nu exista nicio preferinta aparte pentru un gust, este vorba de un viitor caracter foarte echilibrat, o scazuta reactivitate la mediu si o adaptabilitate sociala mai scazuta.
2. Daca prefera doua-trei gusturi foarte intense, se va lua în calcul numai gustul amar, în cazul în care apare printre cele preferate. Altfel, se va lua în calcul numai preferinta pentru gustul dulce. Daca prefera numai doua gusturi, sarat si acritor, se ia în calcul numai gustul sarat.
3. Semnificatia psihologica descrisa pentru cele patru gusturi este valabila doar pentru copii cu vârste de pâna la 12 ani.
4. Toate aspectele descrise pot fi modificate prin educatie, mai ales de catre parinti
Ingrid S spune:
Ceau fetelor!
Aseara am adormit relativ repede, pe la ora 23,45, nu eram asa de obosita, dar m-a furat somnul langa Diana.
Am mai citit ce ati scris, m-au distrat fazele povestite de Bombo si Irinatuntza
. Eu n-am ce sa ma laud la capitolul nazbatii, ca sunt mereu cu ochii pe ea. Cat despre dezvoltarea copiilor si noi ne incadram la 2 cuvinte (propozitie) si abilitati pe la 22-24, plus aia cu partile corpului, unde indica demult sprancenele, genele, obrajii, fruntea si altele. In rest, e normala zic eu pt varsta ei.
Denisa, nu am ce sa-ti zic de polen, dar daca gasesti tu mai multe informatii, please spune-ne si noua, intareste sistemul imunitar? Eu tot la faza cu ulei de peste am ramas...sa vad de unde gasesc.
Diana ma "beste taie"...aseara am intrebat-o daca ma iubeste si mi-a spus asa, plus ca a adaugat "taie" (tare) de la ea...s-o mananc, nu alta. Inainte de a adormi se infasoara pe gatul meu ca un fular...si sta asa vreo 5 min, pana se desprinde si se pune la loc pe perna.
Dragostea, ce sa-i faci.
Nu mai tuseste asa, ii tot pun Karvolul ala si vad ca doarme bine. Parca i-au trecut secretiile, sper sa fi scapat de ele.
Ioana, ma bucur ca ati dat de un medic bun, sa stii ca in general, pediatrii recomanda iute antibiotic (asta o spun din conversatia pe care am avut-o cu 2 pediatri, inclusiv verisoara mea ce a practicat ani buni medicina) ca sa scape de complicatii. De regula, nu vor sa se streseze ca face febra mare si sar rapid cu antibioticul, desi poate e viral.
Pe Astery cand o externeaza cu Razvanel? E ok acuma? 
Acina, n-am avut greturi deloc, as aca nu stiu ce sfat sa-ti dau. Sper sa scapi cat mai repede de perioada asta
.
Anasol, cum se mai simte Dav?
Moni, eu am sa-ti zic altceva in legatura cu laptele. Prietenul nostru de familie a lucrat la Directia Sanitar-Veterinara si a fost la sat. Ei bine, lua lapte de la o singura persoana (din zecile ce vindeau) si asta pt ca era foarte curata. Mi-a spus ca sub nici o forma, daca iau lapte sa nu i-l dau nefiert, vacile oricat ar fi de ingrijite, tot pot avea microbi, si, in general, nu e atat de sigur laptele direct de la tarani ca cel pasteurizat. Se pierd sau nu substante nutritive, dar calciul ramane, si pt asta e important laptele. Gandeste-te la cum mulg ei vacile, la gunoiul din grajd, oricat ar fi de curata vaca, tot nu e la standardele unei vaci mulse mecanizat.
Ma duc sa-mi iau copilul de afara, revin.
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
monica70 spune:
INGRID pai normal ca mai pot avea microbi,dar cand pun copiii mana pe-afara pe toate alea si pe urma o baga in gura e fix acelasi lucru.La lapte e periculos din cauza ca e un mediu in care se dezvolta rapid si se multiplica microbii.Adica daca s-a contaminat cu ceva si sta vreo ora-doua nefiert la temperatura mai ridicata,sa zicem vara,atunci e periculos rau cica.Dar faza stii care e? Asa se face laptele prins,adica lasi laptele nefiert pana se acreste.La tzara il tineau in niste borcane d-alea mari uriase (cam cum erau alea in care puneam castravetii iarna) Si stateau borcanele alea cu lapte prins zile intregi la temperatura camerei si beam cantitati industriale
,cel putin eu ,cum ajungeam cum ma aruncam direct pe el si acum fac la fel cand vad pe la careva! Mai eu am baut la greu lapte nefiert si lapte din asta prins si sa stiti ca de fiecare data cand venea mami dupa mine la tzara ma gasea cu un kg doua in plus.Nu mai zic de branza proaspata facuta de ei "scoaca" se zice in zona.Si nu la toti era mare igiena,era ca la tzara,nu aveau apa curenta,ci din fantana,mai erau muste,mai stiu eu ce.Si eram si am fost sanatoasa tun,ce sa mai zic de verisorii,nepotii etc,n-am auzit pe vreunul sa faca vreo indigestie,toxiinfectie alimentara sau alergii.Eu continui sa sustin ca super igiena si mediul steril ii fac pe majoritatea copiilor supusi la asa ceva sa fie super sensibili.
Aaa si la fel cu ouale! Stiti cum le pastrau "proaspete" pe vremuri? Le puneau intr-o lada uriasa in care erau ceva cereale macinate pentru gaini! Ce frigider,ca si cand aveau,nu era loc in el,numai carnea o tieau acolo?!? Mai si faceau saptamanal prajituri cu oua da' n-avea nici pe naiba nimeni.De fapt imi amintesc ca si soacra-mea le pastra intr-un cos, in camera nelocuita cand avea multe.
Giova spune:
Neatza din Timisoara!!!
azi de abia l-am trezit pe Marco la 9.30 si asta din cauza ca a adormit tarziu de tot.
eu nu am mai mers la gaz, cretinii aia nu au facut trecerea pe pers. fizica, pe noi...nu stiu de ce...au ratacit dosar naiba stie, ceryt e ca din mai asteptam.
am facut cumparaturi la Real si acasa.
ma pun sa deschid cap. nou si sa citesc din urma.
_
Gio si
Marco (6 ian. 2006)
poze www.dropshots.com/giova" target="_blank"> si filmulete Marco
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=20b0170d301bd72a22e2bb&skin_id=0&large" target="_blank"> Marco- ingerashul nostru(montaj)
Ingrid S spune:
Da Moni, hai sa-ti zic si eu de un copil care mananca kkat..acum foarte serios vorbesc, ia "bobitze" de la capra si mananca, are 4 ani. Ca sa nu mai spun de biberonul de lapte niciodata spalat, ma-sa ia laptele proaspat si il toarna direct peste cel vechi si plin de bacterii, il scutura bine-bine si i-l da la copil. (Ei stau la sat, langa Lipova). Si ala un grasan si jumatate, pocneste de sanatate si n-a avut nicio boala pana acum. Dar nu poti s-o compari pe Diana ta sau a mea cu acel copil, cand ala are un fel de imunitate, ai nostri alt fel. Pai daca Diana manca laptele asa, facea o gastro-enterocolita de toata frumusetea.
Vreau sa spun ca e destul de periculos laptele nefiert, probabil ca tu ai fost rezistenta, eu de mica tot faceam fel de fel de boli de la mancare, pai ce sa mai vb de mers la bunici, mereu febra, raceli, diaree...
Eu zic sa mai astepti macar pana creste putin Diana, e prea micutza pt asa ceva. Eu oricum n-am sa-i dau la a mea lapte nefiert. Ce dracu, are destule vitamine din alte parti...![]()
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
monica70 spune:
INGRID buna poanta cu kk de capra
Da' stai tu linistita,cati sunt si pe la oras cu asa igiena super,vai doamne, ca imi amintesc cand eram mica si mai mergeam sa ne jucam pe la vecini.Era o vecina ce avea doua fete,ce era pe-acolo prin casaaaa .. bomboane lipite de covor,vase nespalate tronau in chiuveta pana in tavan etc. pana si eu copil fiind bagam de seama ce-i prin zona si ma uitam pe unde calc.
Mai da' io chiar nu cred ca facea Diana gastro-enterita daca ar fi baut laptele nou pus peste cel vechi. Ca doar n-o fi fost vechi de trei zile
Dar normal ca daca tu ai fost mai sensibila cand erai mica,sa fi mai precauta acum cu ea,ca doar fiecare isi stie istoria personala si isi da seama cam ce ii pica bine si ce nu,copilului.E fix cum incerc eu sa o protejez pe Diana de fructele acide,ca stiu ca avem sensibilitate la ele.Intotdeauna am mancat sa zicem si 5 mere pe zi, ca desi sunt acre dau reactie bazica,dar mai mult de o portocala nu m-am simtit foarte ok sa mananc...
Si stiu eu ce imi face cel mai rau acid ... cafeaua
Cica ar trebui sa beau ceai verde,are cofeina si e mai sanatos,dar nu imi place delooc.