*** Mamici de mai-iunie 2007 *** (69)
Raspunsuri - Pagina 23
ankaa spune:
Mary_lou imi pare tare rau ca ai trecut prin atatea si ceea ce trebuia sa fie o experienta cat de cat placuta s-a transformat intr-un chin pt tine.Sper sa-ti revii repede,bebe are nevoie de tine sanatoasa si linistita
.
Pe unde ati disparut fetelor?Se vede ca e we si ca sunteti ocupate si cu bebeii
.
Maine merg toate burticile la control,din cate am citit...deci ma alatur si eu
.sunt tare curioasa ce imi spune.
lilly love spune:
Off, Mary, fata draga, prin ce chin trebuie sa treceti voi acum!
Iata, am gasit niste informatii, te rog sa le citesti (un sfat am si eu, insa: nu mai lasa toate manutele pe sanii tai si mai ales atentie extrema la igiena sanului, spalat tot timpul- mai bine maseaza-te singurica incet si cu grija sau foloseste-te si de o pompa electrica mai de doamne ajuta, de ex Avent):
"
Infundarea canalelor de lapte sau inflamatia sanului - mastita - este una din problemele care pot aparea in perioada alaptarii. De obicei la inceput nu este grav: o parte dureroasa sau noduroasa la un san care de cele mai multe ori se poate vindeca si fara tratament. Durerea se poate insa intensifica si se poate raspandi in tot sanul, in urma careia alaptarea devine dureroasa, iar mama face febra.
De multe ori si mama singura poate sa-si trateze canalele de lapte infundate sau sanul inflamat, dar si daca se trateaza singura sau se adreseaza medicului, atat pentru mama cat si pentru bebelus cel mai bine este daca se continua alaptarea.
Canalele de lapte infundate sau inflamarea sanului - mastita
Intre infundarea canalelor de lapte si inflamarea sanului sunt diferente doar de gradul de inflamare. Infundarea canalelor este semnalata prin puncte dureroase sau sensibile, respectiv noduli si nu produce febra. Motivul este ca un canal de lapte nu se goleste cum ar trebui si drept urmare, se inflameaza. Presiunea din partea partii infundate se exercita si asupra tesuturilor din imprejurimi rezultand inflamarea si acestora. Se mai numeste si "infundare" si deobicei apare doar la un san.
Daca partea dureroasa sau noduroasa se asociaza si cu febra sau simptome de gripa (oboseala, dureri in maini si/sau picioare, lipsa chefului de viata) se numeste mastita. Mastita mai poate prezenta simptome ca ameteli sau greturi. De multe ori se intampla sa se inflameze sanii cand ceilalti membri ai familiei sunt raciti sau au gripa. La fel ca in cazul infundarii canalelor de lapte, deobicei se intampla doar la un san.
Tratamentul este acelasi
Indiferent daca durerea este pricinuita de infundarea canalelor sau inflamarea sanului, ea trebuie tratata la fel: trebuie tinut sanul la caldura, trebuie alaptat de multe ori din sanul inflamat si trebuie odihna multa.
In urma caldurii se imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce grabeste vindecarea. Pentru aceasta, este cine foloseste perna electrica, alte mame sticla cu apa fierbinte. Si masarea partii sensibile ajuta: trebuie inceput de dupa zona inflamata si prin inia o pauzare in multa apa curata, trebuie indepartate ramasitele de lapte de pe sfarcuri. Cel mai bun mod pentru aceasta este culcarea pe o parte in apa de baie calda sau, sub un dus cald, in timp ce sanul se inmoaie, masarea usoara a lui. Masarea se face cu toate cele 5 degete, cu miscari circulare, incepand cu partea neinflamata si ajungand treptat spre sfarcuri. Imediat dupa caldura si masaj se alapteaza bebelusul sau se pompeaza putin lapte pentru a desfunda canalele de lapte!
Prin alaptare frecventa se poate evita ca sanul sa fie prea plin si poate ajuta sa curga laptele fara dificultati. Pana cand sanul este foarte sensibil la atingere sau fierbinte, incearca sa alaptezi bebelusul din sanul inflamat cel putin din 2 in 2 ore - si noaptea!
Partea a treia, cea mai importanta, a tratamentului este odihna. Adesea infundarea unui canal sau inflamarea sanului sunt primele semne ca mama care alapteaza isi ia prea multe responsabilitati si incepe sa se epuizeze, sa oboseasca peste masura. Daca se poate realiza, renunta la toate treburile gospodaresti si culca-te odata cu bebelusul pana cand nu te simti mai bine! Daca renuntarea nu este posibila, atunci fa numai lucrurile de maxima necesitate si daca asa reusesti sa-ti faci 1-2 ore libere, petrece-le punand bebelusul la san in timp ce te odihnesti cu picioarele la orizontala!
Sunt si alte moduri prin care poti sa te vindeci mai rapid. In primul rand, nu purta imbracaminte stramta, in special sutiene! In al doilea rand asigura-te ca bebelusul suge intr-o pozitie adecvata, respectiv apuca sanul cum trebuie! Cand bebelusul apuca sfarcul, ai grija sa se aseze vis-a-vis de san, fara intoarcerea capului, si sa-si deschida gura bine, parca ar casca! Este important sa apuce cu gura cel putin 2,5 - 3cm din mamelon. In momentul in care il pui la san, bebelusul trebuie sa stea aproape de tot, astfel incat nasul si barbia sa, sa atinga sanul in timpul alaptarii. Punerea corecta la san si apucarea corecta a sfarcurilor face posibil ca bebelusul sa goleasca mai bine toate canalele de lapte in timpul alaptarilor. In al treilea rand, merita sa incerci si diferite pozitii de alaptare: daca deobicei alaptezi sezand, incearca sa alaptezi de cateva ori bebelusul in pozitie culcata sau "minge de fotbal"!
In multe cazuri ajuta daca bebelusul este pus pe o patura pe podea sau in mijlocul patului pe o perina mare, iar mama se pune in patru labe de-asupra bebelusului, astfel incat sanii sa atarne in jos. In acest fel, se poate alapta in pozitia "de-asupra copilului".
Sunt cateva cazuri in care imediat trebuie sa te adrsezi medicului. Daca de exemplu amandoi sanii se inflameaza, sfarcul pare infectat, observi sange sau puroi in lapte, apar dungi rosii in preajma zonei inflamate, daca primele semne apar brusc si grav, acestea sunt semne de o infectie bacteriala a sanului care trebuie aratata imediat medicului.
In schimb continuarea alaptarii este cea mai buna atat pentru mama cat si pentru bebelus, chiar daca este nevoie sa iei antibiotice. Cele mai multe antibiotice se pot lua si in timpul alaptarii. Si nou-nascutului bolnav se prescriu antibiotice, pe cand prin intermediul laptelui matern ajunge efectiv o cantitate mult mai mica la bebelus. Daca medicul nu este sigur ca antibioticul prescris se poate lua pe parcursul alaptarii, trebuie intrebat pediatrul si daca mai sunt dubii, trebuie prescris un antibiotic care sigur se poate lua si pe parcursul alaptarii. Antibioticul trebuie luat pana cand a fost prescris de catre medic, nu ai voie sa intrerupi tratamentul.
Posibile cauze
Este un sentiment de usurare daca cunosti motivele crearii inflamatiei sanului sau infundarea canalelor si poate ajuta la prevenirea lor in viitor. Inflamarea sanului si blocarea canalelor de lapte se datoreaza de cele mai multe ori urmatoarelor cauze: sarirea sau scurtarea unei/mai multor mese, presarea sanilor, apucarea mamelonului incorect de catre copil sau pozitie gresita de alaptare.
sper sa-ti fie de folos!
Andreea cu baby boy Cristian 38 sapt
alynta27 spune:
Ramona7, Ankaa si eu merg maine la control, dar seara! Ramona intra pe mailul comun si vezi ca ai acolo lista cu numerele de telefon! Alege de acolo!
Mary_lou imi pare rau ca a trebuit sa suferi atat! Recuperare rapida!
Alina-Mirela
39+ cu
DAVID
Poze burtica
Pozele mele
lilly love spune:
si tot pentru Mary:
Adesea o cauza a mastitei sau infundarii canalelor este strangerea sau presarea sanilor o perioada mai indelungata. Daca se preseaza o parte din san o perioada mai indelungata, aceasta impiedica circulatia laptelui si poate cauza infectii
Incearca odihneste-te, relaxeaza-te, fii mamoasa cu bblusul, gadila-l, agita-l, fa-l sa caute sursa de hrana, chiar daca treci prin dureri crunte!
BBlusul eu zic ca e bine ca doarme, important e ce va spune si pediatrul maine (sper sa ai un pediatru
competent)! Uite, eu din ce stiu, la maternitate de la Municipal in Bucuresti, copilasii pana sunt adusi la mama sunt hraniti daca e nevoie, cu lingurita (cel putin acum 3 ani asa a fost in cazul cumnatei mele), tocmai pentru a nu crea dependenta de biberon- obicei pentru care greu mai gasesti dezvat la copilas!
am si eu insa 2 intrebari: de ce hemoragia ta nu a fost prevazuta -nu ai facut coagulograma, probele de coagulare sunt obligatorii la cezariana si nu in ultimul rand, daca ai sarcina obtinuta prin fiv e obligatorie cezariana?
hai, curaj 
petit_ange spune:
Mary Lou imi pare rau de prin cate a trebuit sa treci! groaznic! nu prea sunt in masura sa dau sfaturi, deocamdata nu am nici o experienta in domeniu... dar sper sa se rezolve problemele cat mai repede! Recuperare rapida!
Sobi zodia Racului incepe in 22 iunie. 
Bebe Isabella creste
38+
Isabella
The world is full of wonders if you look with open eyes!!!
chiquitita spune:
Michigan felicitari!
Mary_lou te inteleg perfect. Si eu am facut depresie de plangeam mereu la spital, si numai_eu iti poate confirma.
Doare groaznic si la san dar trece, asculta-ma ca sunt patita, si spun si pt celelate fete care au probleme cu alptatul. Eram depreimata de nu mai stiam sa pun un pampers dar acasa s-au rezolvat toate. Inca nu alaptez 100% la san dar 70% sigur. Are un orar aiurea care se schimba de la zi la zi, dar sper la mai bine. Te pup si nu te descuraja.
PS. Nici eu nu o sa uit urletele fetelor care nasteau natural toata viata mea.
Chiqui +
Livia
Androix spune:
Mary, nu te descuraja! Pune bble la san, sa stii ca asta este cea mai buna si rapida rezolvare pentru sanii tai! Uita-te pe desnele astea si foloseste-te de ele ca sa poti inmuia sfarcul si bb sa poata apuca sanul http://www.lalecheleague.org/FAQ/engorgement.html
Cu canalele tot el te va ajuta, sa dea Domnul sa fie lacom si mancacios! Si eu la primul copil am avut doar cate 2-3 canale pana l-am intarcat la 5 luni jumate, de fapt am ramas fara lapte. Abia acum m-a desfundat Georgia si am la canale de nu le pot numara, dar in primele zile pana a tras ea bine avem tot cate 2-3.
Curaj, e greu dar trece! Daca iti doresti sa alaptezi nu te lasa doborita de greutati, esti puternica si vei trece si peste dureri si peste depresie si peste toate neplacerile de inceput. Noi suntem aici si daca ai nevoie te ajutam macar cu un sfat, o vorba buna. Te pup, ai curaj si incredere in tine si vei reusi 
Andreea, mama de Filip si Georgia
Sobi spune:
of, doamne mary_lou prin ce ai trecut si tu...ca bine intreba lilly-love a fost o problema legata de timpii de coagulare sau a fost placenta anterior pozitionata? multa bafta de acum incolo, mamicile noatre te vor sfatui cu siguranta legat de problemele cu lapticul.
ramona7, trebuie sa-ti activezi optiunea de mesaje private (intri in meniu / masaje private), ne anunti ca ai activat-o si una din fete iti va trimite parola de la mail-ul comun. legat de uleiul de ricin, stiu doar ca didialex a incercat un cokteil care continea si uleiul si cred ca a avut rezultate.
mult noroc burticilor care merg azi la control: florina, alynta, ankaa, ramona,petit_angel .... si pentru toate celelate care asteapta sa-si vada bebelusii saptamana asta!
Andreea 38+
Vladut
POZE
ELTEKA spune:
Andrada 

Liviana, m-ai dat gata cu meniul, mor dupa ardei copti dar aici nu sunt decat din aia colorati (galbeni, rosii si verzi); de cand am plecat din RO mor dupa ardei....ahhhhhh
Hai ca e super chestia cu suzeta..al meu nu vrea suzeta...si nici sticla de la Avent (numai 7 euro e o bucata aici
), nu-l pot lasa cu taica-su, tampesc
Cred ca sunt prea rigide...Nu i-o fi placand siliconul? La spital aveam de latex, super misto,ceva model japonez, ma apuc sa caut din aia, dar nu pot pleca de acasa, ori in metrou nu vreau sa-l bag inca 
Chiqui, si al meu sughita, dar nu i-as da nimic altceva decat lapte. Cateodata numai ce am terminat de alaptat, nu mai curge nimic si nici el nu mai are chef de supt..Il mai las si asa, in cartile mele zice ca ii deranjeaza mai mult pe adulti decat pe bebei si se maturizeaza muschiul diafragm (parca).
Lilly_love, multumesc 

Florina, pai daca alaptatul non-stop e colici, atunci avem si noi, indiferent de ce au zis japonezii. Nu tot timpul, dar azi de exemplu - exact cum ai descris tu. Il pun la san, adoarme, in cateva minute (max o ora) incepe sa urle. Ma duc langa el, ii dau un san (nici nu mai stiu care e la rand, ca numa' morfoleste pe ei) - si tot e bine. Pana adoarme...Vin si eu la computer...Si ce se aude din dormitor??? Buuuuuuuu. Si tot asa.
Abia am dormit azi...e mai rau daca te trezeste cineva la 20 de minute decat daca nu dormi deloc, am un cap cat banita
Meeeeeeeeeey si ieri a dormit 5 ore cat am umblat prin oras, asa ceva...
Mary_lou, imi pare rau ca ai suferit atat!
Si eu am pierdut tare mult sange ( mie imi facusera testele marti, ca aveam programare la ceza sapt viitoare, dar am nascut peste 2 zile, asa ca nu stiu daca aveau rezultatele gata, bine ca m-au intepta in urechi si etc...
) . Am vazut in fisa ca scria sangerare maxima, catre 800ml. Aveam 3 sonde si eu, din care una de urina, mi-o schimbau masiv.
Dureri la fel...pana cand m-am hotarat sa ma dau jos din pat ca-mi murea copilul de foame. Si dupa aia, nu mi-a mai dat voie sa ma plang
- ma solicita mereu...Acum, de exemplu, il prinde urlatul numai cand stau eu pe spate..asa ca sar direct in sus...fac cel putin 6 abdomene masive pe zi...Ma doare operatia (a mea e si mare, ca n-au putut sa-l scoata, era blocat in col), dar ce sa zic?
Am avut zile in care urlam de una singura de deprimare (inca mai imi vine
)
Sper sa fie ok cu laptele si sanii! Atata timp cat piticului tau pare sa-i mearga bine, e parca mai usor! OOOO, si mai ales ca doarme!! Nu-l trezi, se trezeste el singur de foame! Ai grija de tine 
Sa stiti ca mai schimb mesaje si cu Raluca, totul e bine, i-a venit laptele, sotul ei sta mereu cu ea, numai ca o dispera programul de spital, ca pe mine: de la 6 incepeau: cu termometru, cu verificat operatia, cu mancarea, cu spalatul pe jos, cu spalatul chiuvetei, cu spalat baia, cu golit cosul (intotdeauna alta persoana !
), cu cantarit bebe, pediatru, doctor...buuuuuuuu! Eram zombi, nici cand dormea el nu ma lasau sa dorm...Abia am asteptat sa vin acasa. La fel si Raluca.
Asa creste bebe
Elias, sau DOLOFANEL, Fat Frumos cel Chel