OU158/17.11.2005 privind concediile medicale

OU158/17.11.2005 privind concediile medicale | Autor: laura radulescu

Link direct la acest mesaj

Rezumat cu ce mi s-a parut nou sau interesant :

1. Dreptul la concedii medicale (din care fac parte si concediul pentru maternitate, concediul pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani si concediul de risc maternal) si indemnizatii este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii. Se va constitui un fond nou de 0.75% din fondul de salarii.
2. Cei 0.75% se datoreaza si de catre cei care primesc ajutor de somaj.
3. Concediul de sarcina si lauzie este de 126 zile calendaristice. De acest concediu beneficiaza si femeile care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
4. Durata de acordare a concediului si indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani (18 ani pentru cei cu handicap)este de max 45 zile calendaristice /an. In cazul in care copilul a suferit interventii chirurgicale, este in aparat gipsat, aceasta perioada este stabilita de carte medicul curant.
5. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
6. Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
7. Plata indemnizatiilor se face lunar de catre angajator cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva

Legea o sa o puna probabil Marius pe pagina legislativa.



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Aveti toata ordonanta pe pagina legislativa

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

proiect norme

(VARIANTĂ DE LUCRU DIN DATA DE 20.01.2006)
(Prezentele norme de aplicare a OUG nr. 158/2005 vor fi elaborate și aprobate in termenul prevăzut la art.56 din OUG nr. 158/2005)
MINISTERUL SĂNĂTĂȚII CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

NR. ……………………….. NR. ………………………..
ORDIN nr. ……/….. din ……………………
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

Având în vedere:
- prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind
concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate;
În temeiul:
- art. 56 din O.U.G. nr. 158/2005, al dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr.
168/2005 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu
modificările și completările ulterioare și al art. 77 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin:

ART. 1
Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

ART. 2
Prezentul ordin se va aplica de către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, direcțiile de sănătate publică, casele de asigurări de sănătate, precum și de către persoanele juridice și fizice cărora le revin drepturi și obligații care decurg din O.U.G. nr. 158/2005.

ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

Capitolul 1
Contribuția pentru concedii și indemnizații

Secțiunea I
Dispoziții generale

Dreptul la concediile și indemnizațiile prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005 este condiționat de plata contribuției pentru concedii și indemnizații.
A. Declarația privind obligațiile de plată către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru contribuția pentru concedii și indemnizații
1. Evidența obligațiilor de plată către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se realizează pe baza Declarației privind obligațiile de plată către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, denumită în continuare declarație, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
Obligația de plată către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este reprezentată de contribuția pentru concedii și indemnizații.
Declarația reprezintă titlu de creanță și devine titlu executoriu la data la care contribuția pentru concedii și indemnizații este scadentă, respectiv la expirarea termenului de plată a acesteia.
2. Declarația se depune lunar, la data stabilită de casa de asigurări de sănătate, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția pentru concedii și indemnizații. Declarația se depune pe suport de hârtie cu semnăturile persoanelor autorizate și ștampila angajatorului și în format electronic conform metodologiei prezentată în Anexa nr. 3.
Declarația va fi însoțită de centralizatorul privind evidența nominală a persoanelor care au beneficiat de concedii și indemnizații reglementate de O.U.G. nr. 158/2005, al cărui model este prezentat în anexa nr. 2, și exemplarul 2 al certificatelor de concedii medicale.

În cazul în care sumele reprezentând indemnizații plătite de către angajatori asiguraților depășesc suma contribuțiilor datorate de aceștia în luna respectivă, se recuperează din contribuțiile datorate pentru lunile următoare sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinație.
Persoanele juridice și persoanele fizice, în calitate de angajator, care, potrivit O.U.G. nr. 158/2005, au obligația de plată a contribuției pentru concedii și indemnizații către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, depun declarația la casele de asigurări de sănătate la care sunt luați in evidență salariații.
3. Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C) din O.U.G. nr. 158/2005, instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj se asimilează angajatorului, având obligația să depună declarația potrivit prevederilor pct. 1 și 2.
4. Casele de asigurări de sănătate au obligația de a verifica și valida datele cuprinse în respectivele declarații.
În cazul în care, după validarea datelor, se constată neconcordanțe care implică rectificarea datelor și/sau sumelor cuprinse în declarația inițială, casele de asigurări de sănătate vor transmite angajatorilor sau asimilaților acestora, o notificare.
6. În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data confirmării de primire a notificării, angajatorii sau asimilații acestora au obligația de a depune la casele de asigurări de sănătate, după caz, centralizatorul și/sau declarația rectificativă conform modelelor prezentate în anexele nr. 1 și nr. 2.

B. Declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații
1. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, sunt obligate să depună în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la casa de asigurări de sănătate la care aceștia sunt luați în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate.
Declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații se întocmește în formă scrisă conform modelului din anexa nr. 4 și se depune personal sau de către persoana împuternicită de titularul declarației.
2. Persoanele fizice asigurate pe bază de declarație de asigurare, declară obligațiile de plată a contribuției pentru concedii și indemnizații către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate
3. Ori de câte ori intervin modificări asupra elementelor care au stat la baza declarației de asigurare, este obligatorie depunerea comunicării de modificare, în termen de maxim 30 de zile de la apariția modificării respective, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
4. Persoanele fizice asigurate pe baza de declarație de asigurare pot solicita retragerea declarației de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. În acest sens vor depune la casele de asigurări de sănătate formular tip de retragere conform modelului prezentat în Anexa nr. 6.
Nedepunerea formularului tip de retragere nu exonerează asiguratul de obligațiile asumate prin declarația de asigurare
5. Toate operațiunile legate de înregistrarea și evidența declarațiilor de asigurare, a comunicărilor de modificare și a solicitărilor de retragere a declarației de asigurare, precum și de plata contribuțiilor pentru concedii și indemnizații, sunt în sarcina caselor de asigurări de sănătate care au primit și înregistrat documentele respective.
6. Plata sumelor reprezentând contribuția pentru concedii și indemnizații se poate face prin virament sau direct la casieriile caselor de asigurări de sănătate.
7. Perioadele pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale conform declarațiilor de asigurare încheiate în sistemul public de pensii în baza actelor normative anterioare datei de 1 ianuarie 2006, constituie stagiu de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Dovada stagiului de cotizare realizat anterior acestei date, se face în baza unei adeverințe eliberate de casa teritorială de pensii la care s-a achitat contribuția de asigurări sociale, potrivit legii.

Secțiunea II

Contribuția pentru concedii și indemnizații
1. Persoanele juridice sau fizice prevăzute la art. 5 lit. a) din O.U.G. nr.
158/2005 au obligația plății contribuției pentru concedii și indemnizații în cotă de 0,75%, aplicată la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislației financiar-fiscale în materie.
Fondul de salarii realizat reprezintă totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natură salarială.
2. În situația persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C din O.U.G. nr. 158/2005, instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj are obligația plății contribuției pentru concedii și indemnizații în cota de 0,75% aplicată drepturilor reprezentând indemnizația de șomaj.

Contribuția se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
3. În situația persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005, cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de 0,75% se aplică veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care se aplică după cum urmează:
- asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative/anuală eliberate de unitățile fiscale teritoriale, pentru persoanele prevăzute la lit. c) și d);
- asupra indemnizațiilor prevăzute în contractele de administrare sau de management, pentru persoanele prevăzute la lit. b);
- asupra indemnizației lunare la nivelul valorii înscrise în declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații, pentru persoanele prevăzute la lit. a);
4. Termenele de plată a contribuțiilor pentru concedii și indemnizații sunt :
a) până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata, în cazul angajatorilor;
b) până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata, în cazul instituției care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj;
c) la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata, în cazul persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) și b);
d) până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. c) și d) din O.U.G. nr. 158/2005.
5. Pentru neachitarea la termenul de scadență de către angajatorii, asimilații acestora și asigurații care au obligația plății contribuției pentru concedii și indemnizații, aceștia datorează după acest termen majorări de întârziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanțelor fiscale.
6. Contribuabilii care realizează venituri din activități independente virează trimestrial contribuția calculată la venitul estimat.
Diferențele rămase de achitat, calculate în raport de decizia de impunere anuală, se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează majorări de întârziere.
La expirarea termenului de 60 de zile, pentru sumele datorate și rămase
neachitate se vor percepe majorări de întârziere conform procedurii instituite prin Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care contribuția calculată la venitul estimat este mai mare decât cea calculată în raport cu decizia de impunere anuală, casele de asigurări de sănătate vor proceda conform prevederilor legale în materie de colectare a creanțelor fiscale.

Secțiunea III

Stagiu de cotizare
1. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din O.U.G. nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical și se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații de către angajator sau, după caz, de către asigurat.
b) pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse, în condițiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare; Dovada efectuării serviciului militar pe durata legal stabilită, se face cu livretul militar sau cu adeverințe ori certificate eliberate de instituțiile militare competente în care este precizată cu
exactitate perioada.
c) pentru care, până la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 158/2005, plata
contribuției de asigurări sociale de sănătate s-a făcut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 150/2002, cu modificările și completările ulterioare. Dovada plății contribuției de asigurări sociale de sănătate se face cu adeverință eliberată de casele teritoriale de pensii, respectiv cu adeverință eliberată de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței
de muncă .
2. Se asimilează stagiului de cotizare și perioadele în care asigurații prevăzuți laart. 1 din O.U.G nr. 158/2005 au realizat, până la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare în sistemul public de pensii, precum și perioadele în care asigurații au beneficiat de indemnizații de risc maternal potrivit Legii nr. 19/2000;
3. În situația în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor art. 10 alin.(1) din O.U.G nr. 158/2005, se constituie baza de calcul a indemnizațiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare dintre cele prevăzute la punctul 2, veniturile ce se iau în considerare sunt cele în baza cărora s-a datorat sau, după caz s-a achitat contribuția de asigurări sociale în sistemul public de pensii, respectiv cuantumul indemnizației de risc maternal.
4. Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile și indemnizațiile prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005.
5. Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III sau de pensie de invaliditate ca nevăzător și este membru al unei asociații familiale sau este autorizat să desfășoare activități independente; în această situație, dovada se face cu adeverință eliberată de casele teritoriale de pensii și cu documente oficiale din care să rezulte calitatea de membru al unei asociații familiale sau de persoană autorizată să desfășoare activități
independente.
b) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învățământului universitar se face cu diplomele eliberate de instituțiile autorizate, în condițiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolă sau cu adeverință eliberată de
Ministerul Educației și Cercetării.
6. Perioadele prevăzute la pct. 2 și 3 se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.
7. Se consideră stagiu de cotizare și situația în care prin însumarea
perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de cotizare cel puțin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
Exemplul nr. 1 - situație în care există 6 luni integrale de stagiu de cotizare -

luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrătoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 22 20 21
zile de stagiu 19 19 16 20 13 5 21 22 10 22 20 16

- luna 1 reprezintă prima lună anterioară producerii riscului; ...
...
- luna 12 reprezintă a 12-a lună anterioară producerii riscului.
În acest caz condiția de stagiu de cotizare pentru acordarea drepturilor
prevăzute la art. 2 alin. (2)lit. a - d din OUG 158 /2005 este realizată, întrucât se constată că există 6 luni integrale de stagiu de cotizare (lunile 2, 3, 5, 6, 9 și 12).
Exemplul nr. 2 - situație în care nu există 6 luni integrale de stagiu de cotizare
-

luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrătoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 22 20 21
zile de stagiu 10 19 16 10 13 5 21 22 10 22 20 16

În acest caz se ia în considerare perioada ultimelor 6 luni anterioare
producerii riscului (lunile 1 - 6).
Numărul total de zile lucrătoare din această perioadă este de 126 de zile, iar numărul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferența este de 15 zile.
În acest exemplu, pentru a completa stagiul de cotizare necesar de 126 de zile se iau în calcul 15 zile de stagiu de cotizare din lunile 7 - 12 (5 zile din luna 7, respectiv 10 zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de cotizare necesar pentru deschiderea drepturilor.
8. În cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor și SIDA, dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă nu este condiționat de realizarea stagiului de cotizare.

Capitolul 2

Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

Secțiunea I
Dispoziții generale

1. Concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care audreptul asigurații, în condițiile O.U.G. nr. 158/2005, sunt:
a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă,cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
2. Asigurații beneficiază de concedii și de indemnizații, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare. În acest sens, medicul curant prin reprezentantul său legal, încheie o convenție cu o singură casă de asigurări de sănătate, respectiv cu cea în a cărei rază administrativ-teritorială își are
sediul unitatea sanitară, sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, respectiv Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, după caz. Modelul de convenție privind eliberarea certificatelor de concedii medicale este
prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme.
3. Certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul de zilele de concediu medical necesar. Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical ”în continuare” . În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.
4. Se pot elibera și la o data ulterioară certificate de concediu medical, numai pentru luna anterioară, pentru următoarele situații:
- în caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate)
- pentru perioada de internare în spital
- pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped / chirurg
- situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile
5. Medicul curant din spital eliberează certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului. Fac excepție situațiile în care durata internării este mai mare de 30 de zile, caz în care medicul curant va acorda certificatul de concediu medical lunar.
6. La camera de gardă a spitalului se eliberează certificate de concediu medical în caz de urgențe medico-chirurgicale neinternate, numai de medicii de specialitate.
7. În situația în care certificatul de concediu medical se eliberează în data de 1 a lunii cu durată de 31 de zile, medicul poate elibera certificatul pentru perioada 1 - 31 alunii respective.
8. Medicii sunt obligați să dea indicații pacienților în legătură cu unitatea sanitară la care trebuie să se adreseze aceștia în vederea obținerii în continuare a asistenței medicale și a certificatelor de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă.
9. Orice prelungire a unui concediu medical se efectuează pe un nou certificat de concediu medical.
10. În cazul certificatelor de concedii medicale completate cu codurile de
indemnizație 02, 03, 04 și 10 ca urmare a unui accident de muncă, dar fără avizul inspectoratului teritorial de muncă/avizul direcției de sănătate publică, calculul și plata indemnizațiilor se va realiza conform prevederilor O.U.G. nr. 158/2005, referitoare la concediile și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli
obișnuite, respectiv la concediile și indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.
11. La sfârșitul fiecărei luni casele teritoriale de pensii transmit caselor de asigurări de sănătate codurile numerice personale și numele cazurilor care au primit confirmarea de accident de muncă sau boală profesională.
12. Decontarea cheltuielilor aferente indemnizațiilor de la punctul 10 se va face între CNPAS și CNAS prin intermediul caselor teritoriale, după primirea confirmării caracterului de accident de muncă sau de boală profesională. În vederea decontării cheltuielilor aferente acestor indemnizații, casele de asigurări de sănătate vor depune facturile însoțite de un borderou centralizator și copiile certificatelor medicale, la casa teritorială de pensii pe raza căreia a fost înregistrat accidentul de muncă sau declarată boala profesională. Borderoul centralizator va cuprinde următoarele informații: codul numeric personal (CNP), seria și numărul certificatelor de concedii medicale, sumele aferente indemnizațiilor plătite pe baza certificatelor de concedii medicale respective.
13. Termenul de depunere a documentelor de plată este data de 25 a lunii următoarele celei în care s-a primit de către casa de asigurări de sănătate confirmarea caracterului de accident de muncă sau de boală profesională.
Decontarea se va face în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor la casa teritorială de pensii.

Secțiunea II
Concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii
1. Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 90-a zi concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

2. Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale și se diferențiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătății;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an și 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;
c) un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
5. Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
6. In cazul menținerii incapacității temporare de muncă pentru aceeași
afecțiune, concediul medical se poate prelungi, de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la totalul de 90 de zile calendaristice in decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
7. Durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporara de munca nu poate depăși 45 de zile calendaristice in ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu
încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
8. Asigurații care prezintă unele dintre bolile cardiovasculare menționate in Anexa nr. 5, beneficiază de concediu medical până la duratele maxime prevăzute de lege.
9. Asigurații bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcție de stadiul bolii, beneficiază de concediu medical pana la duratele maxime prevăzute de lege.
10. Asigurații bolnavi de tuberculoza pulmonara sau extrapulmonară
beneficiază de concediu medical pana la duratele maxime prevăzute de lege.
11. În situațiile prevăzute la punctele 8, 9 și 10, certificatele de concediu
medical se eliberează pentru perioade de maxim 30 de zile calendaristice numai de medicul curant din unitățile sanitare care acordă asistență medicală în specialitățile respective.
12. Certificatele de concediu medical pentru durata internării se acorda de medicul curant din spital care a îngrijit si externat pacientul. In cazul in care durata internării este mai mare de 30 de zile, medicul curant va elibera certificatul de concediu medical lunar.
13. La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-șef de secție, până la maximum 21 de zile calendaristice.
13. Medicii curanți din unitățile sanitare cu paturi care îngrijesc pacienți cu TBC, SIDA, neoplazii eliberează certificatele de concedii medicale pe durata internării asiguraților, iar la externare pot acorda concediu medical până la 30 de zile calendaristice. În cazul pacienților cu TBC medicii au obligația să îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat în evidență.
14. Pacienții internați în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile cumulat de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de îmbolnăvire, vor fi trimiși de spital la cabinetele de expertiză medicală a capacității de muncă în a căror rază teritorială este situat spitalul respectiv. In cazul în care pacienții nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observație, rezultatele investigațiilor și Referatul din Anexa nr. 6, în vederea avizării prelungirii concediului medical.
15. În caz de urgențe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordă de medicul care a asistat urgența (medic de familie, medic din ambulatoriu de specialitate, de la camera de gardă, ambulanță, centru de permanență), pentru o perioadă de maximum 5 zile calendaristice. Dacă incapacitatea temporara de muncă se menține, concediul
medical poate fi prelungit de către medicul curant, pentru aceeași afecțiune, dar nu pentru cod de indemnizație de urgență (06), în condițiile și pe duratele stabilite de lege.
16. Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate, pentru afecțiuni care nu pot fi tratate în țară, beneficiază de concediu medical acordat în condițiile și pe duratele prevăzute de lege.
In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant cu avizul direcțiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse și autentificate, la o data ulterioara, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii in țară.
17. Asigurații care își pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă țară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul Direcțiilor de Sănătate Publică, în baza actelor doveditoare traduse și autentificate, în condițiile și pe duratele prevăzute de lege.
Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanți, la maximum 5 zile de la data obținerii avizului de la direcțiile de sănătate publică.
18. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină conform art. 17 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 158/2005.
19. Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă potrivit art.12 din O.U.G. nr. 158/2005 de către angajator sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, pentru zilele lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de incapacitate;
20. Pentru plata indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă,
aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din O.U.G. nr. 158/2005.
21. În situația în care unui asigurat i se acordă în aceeași lună două sau mai multe concedii medicale pentru afecțiuni diferite, fără întrerupere între ele, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se calculează și se plătește separat, iar plata se suportă conform art. 12 din O.U.G. nr. 158/2005.
22. Plătitorii de indemnizații de asigurări sociale de sănătate au obligația să elibereze asiguratului adeverințe din care să rezulte numărul de zile de concediu pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical.

Secțiunea III
Concediile și indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de:
A. indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
B. concediu și indemnizație pentru carantină;
C. tratament balnear, în conformitate cu programul individual de recuperare.
A. – 1. Indemnizația pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală se acordă asiguraților prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. A și B din O.U.G. nr. 158/2005, care, din motive de sănătate, nu mai pot realiza durata normală de muncă și se acordă, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, pentru cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, în una sau mai multe etape.
2. Certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală de lucru se eliberează de către medicul curant care a propus această reducere pentru maxim 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, până la duratele maxime prevăzute de lege.
3. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru reducerea timpului de muncă se determină conform art. 19 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005.
4. Indemnizația pentru reducerea timpului de muncă se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
B. – 1. Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.
2. Certificatul de concediu medical pentru carantina se eliberează de medicul curant asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică. Dacă durata perioadei de carantină stabilita de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică depășește 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
3. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină se determină conformart. 20 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005.
4. Indemnizația pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
C. – 1. Asigurații aflați în incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive beneficiază de tratament balnear și de recuperare medicală, pe baza prescripțiilor medicale, cu sau fără contribuție personală, în condițiile prevăzute în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
2. Tratamentul balnear și de recuperare medicală se desfășoară în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare întocmit de medicul curant, cu avizul obligatoriu al medicului expert al asigurărilor sociale, în funcție de natura, stadiul și prognosticul bolii, structurat pe etape. În funcție de tipul afecțiunii și de
natura tratamentului, durata tratamentului balnear este de 15 - 21 de zile și se stabilește de către medicul expert al asigurărilor sociale la propunerea medicului curant.
3. Programul individual de recuperare este obligatoriu și se realizează în unități sanitare specializate aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
După fiecare etapă prevăzută în programul individual de recuperare asigurații sunt supuși reexaminării medicale. În funcție de rezultatele acesteia medicul expert al asigurărilor sociale, după caz, actualizează programul individual de recuperare, recomandă reluarea activității profesionale sau propune pensionarea de invaliditate.
4. Plata indemnizațiilor nu se cuvine pe perioadele în care asiguratul, din
motive imputabile lui, nu își îndeplinește obligația de a urma și de a respecta programul individual de recuperare.
5. Tratamentul balnear și de recuperare medicală a capacității de muncă se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate în condițiile prevăzute de Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și de normele metodologice de aplicare a acestuia.
6. Beneficiază concomitent de prestații pentru același risc asigurat numai asigurații aflați în incapacitate temporară de muncă pe o durată mai mare de 90 de zile, care urmează tratament balnear.

Secțiunea IV
Concediul și indemnizația de maternitate
1. Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de
pțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
2. De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora.
În această situație, baza de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția pentru concedii și indemnizații, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005.
3. Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
4. În situația copilului născut mort sau în situația în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizația de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
5. Concediul medical pentru maternitate se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina si nu pentru afecțiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
6. Certificatele de concediu medical pentru sarcina se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice, de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetricaginecologie care ia în evidență și urmărește pe parcursul sarcinii gravida, cu anunțarea medicului de familie prin scrisoare medicala, până la duratele maxime prevăzute de lege.
7. Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de către medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de către medicul de familie, pentru perioade de maxim 30 de zile calendaristice.
Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
8. În situația în care survine decesul mamei, la naștere sau imediat după aceasta, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, în condițiile Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal, certificatul fiind eliberat de către medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a născut femeia sau de
către medicul de familie, după caz.
9. Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate se determină conform art. 25 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005.
10. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Secțiunea V
Concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav
1. Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
2. Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani și îngrijirea copilului cu handicap în vârstă de până la 18 ani pentru afecțiuni intercurente se eliberează de medicul curant, în condițiile și până la duratele maxime prevăzute de lege.
3. Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijire copil bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeași afecțiune.
4. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 30 zile calendaristice.
5. În situația în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase,
neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenții chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de către medicul curant din unitățile care acordă asistență medicală în specialitate respectivă, pentru durate stabilite de acesta, în funcție de gravitatea afecțiunii. Dacă durata concediului medical depășește 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
6. Beneficiază de indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, opțional, unul dintre părinți, dacă solicitantul îndeplinește condițiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7 din O.U.G. nr. 158/2005 .
7. Beneficiază de aceleași drepturi, dacă îndeplinește condițiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, și asiguratul care, în condițiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredințat copii în vederea adopției sau i-au fost dați în plasament.
8. Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecțiuni care nu pot fi tratate în țară, unul din părinți, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau în plasament familial și care însoțesc copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului. În aceste cazuri certificatele de concediu medical se eliberează de către medicul curant care a întocmit dosarul
copilului, cu avizul Direcțiilor de sănătate publică pe baza actelor doveditoare traduse și autentificate, în condițiile și până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în țară.
9. Durata de acordare a indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenții chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
10. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav se determină conform art. 30 din O.U.G. nr. 158/2005.
11. Indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Secțiunea VI
Concediul și indemnizația de risc maternal
1. Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004.
2. Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicului de specialitate obstetrica-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maxim 30 de zile calendaristice, pe o durata totala de maxim 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
3. Cuantumul brut lunar al indemnizației de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din O.U.G. nr. 158/2005.
4. Indemnizația de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
5. Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare.
Secțiunea VII
Alte dispoziții privind indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate
1. În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări
sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
2. Prevederile pct. 1 se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
3. Drepturile achitate în condițiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
4. Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, precum și a concediilor pentru sarcină, lăuzie și îngrijirea copilului bolnav nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.

Secțiunea VIII
Calculul și plata indemnizațiilor de asigurări sociale
1. Calculul și plata indemnizațiilor prevăzute de OUG nr. 158/2005 se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Pentru situațiile prevăzute la Cap. 2, secțiunea I , pct. 4, secțiunea V pct. 8 și Secțiunea II, pct. 16 și 17, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârșitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
2. Baza de calcul a indemnizațiilor prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuția pentru concedii și indemnizații, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
3. În situația în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor pct. 2, se constituie baza de calcul a indemnizațiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) și c) din O.U.G. nr. 158/2005, veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizațiilor, pentru situațiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) și alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005;
b) salariul de bază minim brut pe țară, din perioadele respective, pentru situațiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) și alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005.
5. În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31 din O.U.G. nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuția pentru concedii și indemnizații, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuția, cu respectarea prevederilor pct.3.
6. Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile
calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare. La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum și cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.
7. Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B din O.U.G. nr. 158/2005 și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situație primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se
prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalți angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate.
Angajatorii plătitori au obligația respectării prevederilor de la Cap. I , secțiunea I, litera A, punctul 2 din prezentele norme.
8. Media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuția pentru C I și numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuția în această perioadă, astfel:
_
| _ |
| \ |
| Mzbci = > V : NTZ, |
| / |
|_|
în care:
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor ;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat
contribuția ;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuția ;
Numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații în această perioadă nu poate fi mai mare decât numărul zilelor lucrătoare corespunzătoare fiecărei luni din perioada luată în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 75/1996.
Excepția o constituie asigurații prevăzuți la art. 9 și art. 31 din OUGnr. 158/2005 , care beneficiază de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă fără condiții de stagiu de cotizare, în situația în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni. În aceste cazuri baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuția pentru concedii și
indemnizații, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuția pentru concedii și indemnizații, cu respectarea art. 10 alin(2) din OUG nr. 158/2005.
9. Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical , astfel:

| Ci = Mzbci x .... % x NZLCM, |
||
în care:
Ci = cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
NZLCM = numărul de zile lucrătoare din concediul medical.
Exemplul nr. 1
- lei -

luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 500 500 500
NZ 21 19 21 20 21 20

în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și
indemnizații, pe fiecare lună din baza de calcul.
SUMĂ V = 6 x 500 lei = 3.000 lei
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile
Mzbci = 3.000 lei : 122 = 24,5902 lei
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005]
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 24,5902 lei x 75% x 22 =405, 7377 lei, rotunjit la 406 lei conform legii.

Exemplul nr. 2
20
- lei -

luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20

în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și
indemnizații, pe fiecare lună din baza de calcul.
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei +281) lei = 2.906 lei
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 zile
Mzbci = 2906 lei : 122 = 23,8197 lei
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005]
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună)
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii .
------------
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizație de asigurări sociale de sănătate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuția( 125 lei).
Exemplul nr. 3 - pentru cazurile prevăzute la art. 9 și art.31 din O.U.G. nr.
158/2005
- lei -

luna 1*) 2 3 4 5 6
V 500 - - - - -
NZ 21 - - - - -

în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și
indemnizații, pe luna respectivă sau pentru care s-a stabilit să se plătească această contribuția.
SUMĂ V = 1 x 500 lei = 500 lei
NTZ = 21 de zile
Mzbci =500 lei : 21 = 23,8095 lei
.... % = 100 % [conform art 17 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005], respectiv 75% [conform art. 31 alin. (4) din O.U.G. nr. 158/2005]
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lună)
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8095 lei x 100 % x 22 = 523,8095 lei, rotunjit la 524 lei conform legii.
21
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8095 lei x 75 % x 22 = 393 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
------------
*) Persoana respectivă are un stagiu de cotizare de o lună.
10. Pentru stabilirea cuantumului lunar al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 19 alin.(3) din O.U.G. nr. 158/2005 baza de calcul se stabilește astfel:

| _ |
| \ |
| Bcli = > V : NTZ x MNTZ |
| / |
||
_
| Bmax = Bcli x 25% |
|_|
_
| Ci = Bcli - S, |
| care nu poate depăși Bmax |
|_|
în care:
Bcli = baza de calcul lunară al indemnizațieide asigurări sociale de sănătate;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat
contribuția pentru concedii și indemnizații ;
NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații;
MNTZ = media zilelor lucrătoare din ultimele 6 luni din care se constituie baza de calcul;
Bmax = baremul maxim pentru cuantumul indemnizației, conform 19 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005 (25% din baza de calcul);
Ci = cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
S = venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncă.
Exemplul nr. 1
- lei -

luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 500 500 500
NZ 21 19 21 20 21 20

22
în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și
indemnizații, pe fiecare lună din baza de calcul.
Se presupune că în luna acordării drepturilor venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncă este de 375 lei (S).
SUMĂ V = 6 x 500 lei = 3.000 lei
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile
MNTZ = 122 : 6 = 20,33 zile (în acest caz numărul de zile lucrătoare coincide cu numărul de zile lucrate efectiv)
Bcli = 3.000 lei : 122 x 20,33 = 499,9180 lei
Bmax = 499,9180 lei x 25% = 124,9795 lei, rotunjit la 125 lei conform legii.
Ci = 499,9180 lei - 375 lei = 124,918 lei, rotunjit la 125 lei conform legii.
Exemplul nr. 2
- lei -

luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 281+125 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20

în care:
NZ = numărul de zile pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și
indemnizații, pe fiecare lună din baza de calcul.
Se presupune că în luna acordării drepturilor venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de lucru este de 375 lei (S).
SUMĂ V = 5 x 500 lei + 281 lei +125 lei = 2.906 lei
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 zile
MNTZ = 122 : 6 = 20,33 de zile (în acest caz se ia în considerare numărul de zile lucrătoare din cele 6 luni)
Bcli = 2.906 lei : 122 x 20,33 = 484,2539 lei
Bmax = 484,2539 lei x 25% = 121,0635 lei, rotunjit la 121 lei conform legii.
Ci = 484,2539 lei - 375 lei = 109,2539 lei, rotunjit la 109 lei.
------------
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuția.
11. Sumele reprezentând indemnizații, care se plătesc asiguraților și care, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se rețin de către plătitor din contribuțiile pentru concedii și indemnizații datorate pentru luna respectivă.
12. Sumele reprezentând indemnizații plătite de către angajatori asiguraților, care depășesc suma contribuțiilor datorate de aceștia în luna respectivă, se recuperează din contribuțiile datorate pentru lunile următoare sau din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinație, în condițiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.
13. Indemnizațiile se achită beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procură de către acesta. Indemnizațiile cuvenite și neachitate asiguratului decedat se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, persoanei care dovedește că l-a îngrijit până la data decesului.
14. Plata indemnizațiilor încetează începând cu ziua următoare celei în care:
a) beneficiarul a decedat;
b) beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile legale pentru acordarea
indemnizațiilor;
c) beneficiarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România nu are încheiată convenție de asigurări sociale;
d) beneficiarul și-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenție de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că indemnizațiile se plătesc de către celălalt stat.
15. Asigurații prevăzuți la art. 1 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 158/2005 care
beneficiază de indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate datorează, pentru acestea, contribuția individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare. Contribuția individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, și se suportă din cuantumul brut al indemnizației stabilite conform prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 și se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
16. Calculul și plata contribuției individuale de asigurări sociale se efectuează lunar, de către plătitorii prevăzuți la art. 36 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005, odată cu plata indemnizațiilor.

Capitolul 3
Dispoziții finale
1. Asigurații au obligația de a înștiința plătitorii de indemnizații de asigurări sociale de sănătate asupra acordării concediilor medicale.
1. Modelele prezentate în anexele la prezentele norme sunt obligatorii.
2. Indemnizațiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termenul de prescripție de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite.
Cuantumul indemnizațiilor astfel solicitate se achită la nivelul cuvenit în perioada prevăzută în certificatul medical.
3. Indemnizațiile pe care plătitorii de drepturi le achită fără îndeplinirea
stagiului minim de cotizare și pe care aceștia le decontează din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, reprezintă sume încasate necuvenit, care constituie debite ce urmează să fie recuperate potrivit legii.
4. Casele de asigurări de sănătate recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuți la art. 36 alin. (3) din O.U.G nr. 158/2005.
5. Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor de asigurări de sănătate se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
6. Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizații se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripție de 3 ani.
7. Recuperarea sumelor prevăzute la punctul 6 se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituția care efectuează plata acestor drepturi.
8.Casele de asigurări de sănătate recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuți la art. 36 alin. (3) din O.U.G nr. 158/2005.
9.Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor de asigurări de sănătate se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
10.Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmăresc.
11. Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizații, ca urmare a unei infracțiuni săvârșite de beneficiar, se recuperează de la acesta, inclusiv dobânzile aferente, până la recuperarea integrală a prejudiciului.
12.Sumele stabilite în conformitate cu punctul 11, nerecuperate din cauza decesului asiguraților, se recuperează de la moștenitori, în condițiile dreptului comun.
13.Debitele provenite din indemnizațiile prevăzute de O.U.G nr. 158/2005 se recuperează prin executorii proprii ai CNAS și ai caselor de asigurări de sănătate și constituie venituri ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
14. În înțelesul prevederilor O.U.G nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizațiilor, următoarele situații:
- nu face dovada calității de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
- neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepțiile prevăzute de lege;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- neprezentarea certificatului de concediu medical în termenul prevăzut de lege;
- acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situațiilor prevăzute de lege;
- certificate de concediu medical ce depășesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
- amânarea plății ca urmarea sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
- alte situații similare temeinic fundamentate;
15. Medicii care eliberează certificate de concediu medical au obligația de a raporta date referitoare la aceste certificate. Raportarea se va face lunar, la termenele stabilite de casele de asigurări de sănătate, atât pe suport de hârtie, conform formularului de raportare din Anexa nr. 8, cât și electronic în formatul solicitat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
16. Casele de asigurări de sănătate au obligația de a ține evidențe distincte cu înregistrarea certificatelor de concediu medical distribuite medicilor, precum și a certificatelor de concediu medical eliberate de aceștia.
17. Contribuția de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra
indemnizațiilor reglementate de O.U.G. nr. 158/2005, cu excepția contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate suportate din fondurile proprii ale acestora.
18. Perioadele în care asigurații prevăzuți la art. 1 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 158/2005 beneficiază de indemnizațiile aferente concediilor medicale, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizații datorându-se contribuția individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Contribuția de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, se suportă din cuantumul brut al indemnizației stabilite conform prevederilor OUG nr. 158/2005 și se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
Calculul și plata contribuției individuale de asigurări sociale se efectuează lunar, de către plătitorii de indemnizații odată cu plata acestora, conform formulei:
Salariul de bază minim brut pe țară x 9,5 % x număr zile lucrătoare de concediu medical Număr zile lucrătoare din lună
19. În cazul în care baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale cuprinde și perioade anterioare datei intrării în vigoare a legii, la calculul indemnizațiilor se iau în considerare, pentru aceste perioade, veniturile lunare care, potrivit legislației anterioare, ar fi constituit baza de calcul al drepturilor respective, astfel:
a) Baza de calcul al indemnizației pentru concediul de maternitate cuvenită femeilor care nasc în intervalul de 9 luni de la data încetării plății contribuției de asigurări sociale se determină asupra veniturilor pentru care s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în ultimele 6 luni anterioare pierderii calității de asigurat, cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare prevăzut de lege pentru deschiderea dreptului, sau asupra veniturilor care potrivit legislației anterioare ar fi constituit baza de calcul al dreptului.
b) În cazul în care baza de calcul al indemnizațiilor se constituie și din perioade anterioare intrării în vigoare a OUG, la calculul drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare veniturile lunare care potrivit legislației anterioare ar fi constituit bază de calcul al drepturilor și se cumulează cu veniturile lunare pentru care s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, potrivit legii.
20. Pentru constituirea bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale cuvenite asiguraților care realizează venituri exprimate în moneda altor țări se ia în considerare contravaloarea în lei a acestor venituri, obținută prin aplicarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României din data stabilită pentru plata drepturilor salariale sau a veniturilor asigurate, din lunile respective.
21. Drepturile de asigurări sociale care s-au născut anterior situației de încetare a activității angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
22. În vederea preluării în plată din fondurile de asigurări sociale de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situațiilor sus-menționate angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaților aflați în plată de indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
b) situația plății lunare a drepturilor până la data depunerii documentației;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale și alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă se mai depune și copia de pe contractul individual de muncă, cu viza inspectoratului teritorial al muncii, după caz;
f) în cazul încetării activității angajatorului se mai depune și unul dintre următoarele acte:
- actul oficial care atestă începerea procedurii de încetare a activității angajatorului (încheierea judecătorului-sindic, hotărârea adunării generale a acționarilor, rămasă definitivă, privind lichidarea administrativă);
- copie legalizată de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerțului (pentru angajatori, agenți economici);
- confirmarea scrisă a expirării valabilității sau a anulării autorizației de funcționare sau a autorizației de liberă practică (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unitățile fiscale teritoriale;
- copie legalizată de pe actul de desființare a organizației cooperației
meșteșugărești;
- confirmarea scrisă a expirării mandatului exercitat în cadrul autorității elective, executive, legislative sau judecătorești;
- orice alte acte prevăzute de legislația în materie în vigoare la data încetării activității angajatorului.
23. În cazul persoanelor care, înainte de a ocupa funcții elective sau de a fi numite în cadrul autorității executive, legislative sau judecătorești, au fost angajate cu contract individual de muncă a cărui executare se suspendă, pe durata exercitării mandatului, potrivit unei legi speciale, indemnizațiile cuvenite la data expirării mandatului se plătesc de către angajatori, în condițiile legii (dacă aceștia nu și-au încetat activitatea), în cuantumurile stabilite la data deschiderii dreptului.
24. Casele de asigurări de sănătate, după verificarea legalității acordării dreptului, vor efectua plata direct asiguraților, potrivit legii.
25. Drepturile preluate la încetarea activității angajatorilor sau la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă și achitate din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și care, potrivit legii, trebuiau să fie suportate din fondurile angajatorilor se recuperează ulterior de către casele de asigurări de sănătate, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
26. În cazul în care sumele cu titlu de contribuție pentru concedii și indemnizații datorate lunar fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sunt mai mici decât cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pe care, potrivit legii, angajatorii le achită direct asiguraților, plătitorii de drepturi depun la casele de asigurări de sănătate dispoziții de încasare împreună cu documentația necesară.
27. În cazul în care termenul de plată a indemnizației expiră într-o zi nelucrătoare, plata se consideră în termen dacă este efectuată în ziua lucrătoare imediat următoare.
………………………

Anexa nr. 4
|
| CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
| _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
| CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
|
| |
| |
| COMUNICARE DE MODIFICARE |
| _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| Nr. |_|_|_|_|_|_|_| din ziua |_|_|, luna |_|_|, anul |_|_|_|_| |
| |
| Pentru asiguratul: |
| _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| Nume și prenume: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |
| _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| Cod numeric personal: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |
| _ _ _ _ _ _ _ _ |
| Începând cu data de: zi |_|_|, lună |_|_|, an |_|_|_|_| |
| |
| în Declarația de asigurare |
| _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| Nr. |_|_|_|_|_|_|_| din ziua |_|_|, luna |_|_|, anul |_|_|_|_| |
| |
| au survenit următoarele modificări: |
| _ |
| | _ | |
| | _ | |
| | _ | |
| | _ | |
| | _ | |
| | _ | |
| |_| |
| |
| Această comunicare de modificare a fost completată în 2 exemplare în |
| prezența mea având funcția de _ |
| în cadrul Casei de asigurări de sănătate |
| |
| |
| Semnătură asigurat, Semnătură asigurator, |
| |
||
Anexa nr. 5
BOLILE CARDIOVASCULARE
pentru care se pot acorda concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca cu durata de un an in intervalul ultimilor 2 ani
1. Infarct miocardic complicat cu angina pectorala postinfarct
2. Infarct miocardic complicat cu tulburari de ritm (fibrilatie atriala
persistenta,flutter atrial persistent,aritmii ventriculare severe,bloc atrioventricular de grad inalt)
3. Infarct miocardic complicat cu disfunctie ventriculara stanga
4. Angina pectorala stabila cu crize frecvente, zilnice
5. Valvulopatii semnificative hemodinamic complicate cu insuficienta cardiaca clasa
NYHA II-III
6. Valvulopatii/proteze valvulare complicate cu endocardite infectioase
7. Transplantul cardiac si operatii alternative transplantului cardiac
8. Insuficienta cardiaca clasa II-III NYHA de orice etiologie
9. Hipertensiunea arteriala secundara necontrolata sub tratament medical :
#56256;#56473; Renoparenchimatoasa, cu insuficienta renala asociata
#56256;#56473; Renovasculara
#56256;#56473; Endocrina
10. Boala vasculara periferica invalidanta( cel putin stadiul III Fontaine)
11. Insuficienta venoasa cronica la membrele inferioare, cu sindrom posttrombotic si tulburari trofice(ulcere varicoase) rezistente la tratamentul medicamentos
12. Afectiuni cardiovasculare tratate chirurgical cu complicatii postoperatorii severe
ANEXA 7
CONVENȚIE
privind eliberarea certificatelor de concediu medical
I. Părțile convenției
Casa de Asigurări de Sănătate .............., cu sediul în municipiul/orașul ................, str.
............... nr. ....., județul/sectorul ..........., tel/fax ..................................................,
reprezentată prin președinte - director general ............................................................,
și
Furnizorul de servicii medicale organizat potrivit legii…………………………………reprezentat prin……………………………………………………………………….. cu
autorizație sanitară de funcționare nr…….din.........., având sediul în
municipiul/orașul/comuna ................., str. ...................... nr. ....., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap......, județul/sectorul ..............., telefon .....................
I. Obiectul convenției
Art.1 Obiectul prezentei convenții îl constituie eliberarea certificatelor de concediu medical, conform prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Art. 2 Eliberarea certificatelor de concediu medical se face de către următorii medici:
1………………………………Cod parafă….…….autorizația de liberă practică nr…/……
2………………………………Cod parafă….…….autorizația de liberă practică nr…/……
3………………………………Cod parafă….…….autorizația de liberă practică nr…/……
4………………………………Cod parafă….…….autorizația de liberă practică nr…/……
III. Prezenta convenție este valabilă de la data încheierii până la 31 decembrie 2006.
IV. Obligațiile părților
A. Obligațiile casei de asigurări de sănătate
Art. 3 Casa de asigurări de sănătate are următoarele obligații:
a) să controleze modul de acordare a concediilor medicale și de eliberare a certificatelor de concediu medical ;
b) să țină evidențe distincte, cu înregistrarea certificatelor de concediu medical distribuite medicilor ( serie și număr), a certificatelor de concediu medical eliberate (pe cod numeric personal și pentru fiecare tip de afecțiune).
B. Obligațiile medicilor care eliberează certificate de concediu medical
Art. 4 Medicii care eliberează certificate de concediu medical, au următoarele obligații:
a) să elibereze certificate de concediu medical cu respectarea prevederilor O.U.G nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate ;
b) să raporteze lunar caselor de asigurări de sănătate datele necesare pentru urmărirea desfășurării activității privind eliberarea certificatelor de concediu medical;
c) să respecte confidențialitatea datelor și informațiilor privitoare la certificatele de concediu medical eliberate asiguraților;
d) să anunțe casa de asigurări de sănătate despre orice modificare privind condițiile obligatorii care au stat la baza încheierii convenției și să îndeplinească în permanență aceste condiții pe durata derulării convențiilor;
e) să pună la dispoziția organelor de control ale casei de asigurări de sănătate, documentele medicale primare care au stat la baza eliberării certificatelor de concediu medical;

V. Încetarea și rezilierea
Art. 5 Convenția se reziliază de plin drept, printr-o notificare scrisă a caselor de asigurări de sănătate, în termen de 10 zile calendaristice de la data constatării, în următoarele situații:
a) ridicarea de către organele în drept a autorizației sanitare de funcționare a furnizorului, expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
b) ridicarea de către organele în drept a autorizației de liberă practică a medicului care eliberează certificate de concediu medical, expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
c) nerespectarea obligațiilor asumate prin prezenta convenție, constatată cu ocazia controlului efectuat de comisia constituită potrivit prevederilor OUG nr. 158/2005;
d) neanunțarea casei de asigurări de sănătate cu privire la orice modificare în legătură cu condițiile care au stat la baza încheierii convenției privind eliberarea certificatului de concediu medical în termen de 10 zile lucrătoare;
e) refuzul furnizorului de servicii medicale de a pune la dispoziția organelor de control actele de evidență a serviciilor furnizate.
Art. 6 Convenția încetează cu data la care a intervenit una dintre următoarele situații:
a) furnizorul de servicii medicale se mută din teritoriul de funcționare;
b) încetare prin faliment, dizolvare, lichidare, desființare sau reprofilare, după caz;
c) încetarea definitivă a activității casei de asigurări de sănătate;
d) acordul de voință al părților;
e) denunțarea unilaterală a convenției de către reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale sau al casei de asigurări de sănătate, printr-o notificare scrisă, cu 30 de zile calendaristice anterior datei de la care se dorește încetarea convenției.
f) a survenit decesul titularului cabinetului medical individual;
g) medicul titular al cabinetului medical individual renunță sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
Art. 7 Situațiile prevăzute la art. 5 și la art. 6 lit. b), c), f), g) se constată de către comisia constituită potrivit prevederilor OUG nr. 158/2005.
Situațiile prevăzute la art. 6 lit. a) se notifică casei de asigurări de sănătate, cu cel puțin 30 de zile înaintea datei de la care se dorește încetarea convenției.

VI. Corespondența
Art. 8 Corespondența legată de derularea prezentei convenții se efectuează în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul părților.
Fiecare parte din convenție este obligată ca în termen de 3 zile din momentul în care intervin modificări ale datelor ce figurează în prezenta convenție să notifice celeilalte părți, schimbarea survenită.

VII. Modificarea convenției
Art. 9 În condițiile apariției unor noi acte normative în materie, care intră în vigoare pe durata derulării prezentei convenții, clauzele contrare se vor modifica și se vor completa în mod corespunzător.

VIII. Sancțiuni
Art.10 Constituie contravenție eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. și se sancționează potrivit O.U.G nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Prezenta convenție privind eliberarea certficatelor de concediu medical în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost încheiată astăzi ........... în două exemplare a câte ...... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte din conveție.
CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE FURNIZOR DE SERVICII MEDICALE
Președinte - Director general, Reprezentant legal,
...................................... .............................
Vizat
Oficiul juridic
ANEXA NR. 8
nr.ctr serie si numar
certificat CAS asigurat
cod urgenta
medicochirurgicala
cod boala
infectocontagio
asa
cod
indemni
zatie
CNP asigurat
zile
calendaristice
acordate
ambul/internat
zile
calendaristice
acordate la
externare
cod
diagnostic
cod parafa
medic
Raspundem de realitatea si exactitatea datelor
………………………………………………………
Reprezentant legal al unitatii sanitare,
in luna………………… anul……………….
Unitatea sanitara …………………..
Nr conventie………… cu CAS ………
CENTRALIZATOR CERTIFICATE DE CONCEDIU MEDICAL eliberate



Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarmisa spune:

Sunt incepatoare in ale forumului,asa ca eventualele greseli rog sa-mi fie iertate.Am o problema:poate ma puteti ajuta.
Dupa terminarea facultatii, negasindu-mi un loc de munca am incheiat un cotract individual de asigurare cu Casa de Pensii.La Casa de Asigurari de Sanatate mi s-a spus ca sunt asigurata fara plata contributiei datorita sotului,care lucra deja.Apoi am ramas insarcinata si in octombrie anul trecut am nascut.Conform legii stiu ca am dreptul la concediul de maternitate.problema e ca medicul de familie nu s-a mai confruntat cu asemenea cazuri si a refuzat sa-mi elibereze concediul medical.Cei de la casa de pensii nu imi elibereaza adeverinta cu stagiul de cotizare fara aceasta hartie.Ce pot sa fac concret?
Sotul meu (care lucreaza de dimineata pana seara) s-a saturat sa fie trimis dintr-o parte in alta si acum refuza sa ma mai ajute.Eu alaptez la fiecare 3 ore si nu am cu cine-mi lasa copila,dar daca as sti exact unde sa merg si ce sa fac as gasi poate o solutie pentru a-mi eficientiza timpul.Va rog ffff mult ajutati-ma! multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Medicul de familie trebuie sa iti dea certificatul medical. Mergi la el cu o copie dupa contractul de asigurare. Daca nu vrea, nu stiu ce sa faci, poate sa il reclami undeva, la seful lui din policlinica. Multi dintre medicii de familie sunt pe dinafara legislatiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarmisa spune:

Multumesc mult pentru raspuns.O sa va tin la curent.
P.S.Trebuie sa va zic ca asa de bine m-am simtit cand am primit un semn de la voi!

sarmisa mamica de mayanna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loreena spune:

M. Of. nr. 147 / 16 feb. 2006

ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE CENTRALE

60/32. — Ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

http://www.cnas.ro/ vedeti la Legislatie/proiecte legislative




Poze cu toata Familia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pana voi actualiza pagina legislativa si cu aceasta dispozitie legala va informez ca am actualizat cu Ordonanta 1 - 12 ianuarie 2006 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul asigurarilor sociale

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

As vrea sa stiu daca concediul prenatal poate fi intrerupt. Urmeaza sa nasc pe 20 septembrie si vreau sa intru in concediu la 1 iulie pana la 31 august. Apoi vrea sa intrerup pana nasc, pentru ca apoi sa intru in postnatal. In fine, din ratiuni personale si financiare, m-ar ajuta daca as putea sa fac acest artificiu. Intrebarea e daca e legal asa ceva?
Multumesc,
Marina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

Draga Sarmisa, te/ar ajuta sa urmaresti emisiunea NE PRIVESTE de la B1tv din fiecare miercuri, de la ora 11. Poti intra in direct daca vrei i sa afli raspunsuri de la ministra care este invitata. eu asa am procedat!!! crestere mare la bb.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cghitescumd spune:

Nu am o idee foarte clara despre topicul la care ar fi trebuit sa pun cele de mai jos, dar dat fiind ca mi se pare totusi un lucru important de stiut, am ales sa scriu aici:

Dupa cum probabil stiti, persoanele care erau deja in CIC la data de 01 01 2006 beneficiaza de un termen de 90 de zile (lucratoare, pare-mi-se,)in care se poat depune actele necesare la primarii, astfel incit sa se poata primi neintrerupt indemnizatia cuvenita,de la o1 ianuarie 2006.
Sotia mea a depus actele la primaria de domiciliu in februarie, dar initial nu a primit banii pe ianuarie. Pentru aceasta a trebuit acum in aprilie sa faca o sesizare scrisa catre "organele" in drept ale primariei, urmind ca cererea sa se solutioneze pozitiv.
Ce e mai interesant insa, e ca i s-a spus ca pentru persoanele care se afla in aceeasi situatie, daca nu depun sesizare scrisa nu au vreo sansa de a primi banii cuveniti pentru intervalul ianuarie - luna de depunere a dosarului.
Altfel spus, daca faci greseala de a nu formula in aceasta situatie inca odata in scris pretentiile legale, ramii cu buza umflata.

Mergi la inceput