CODUL BUNELOR MANIERE

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Cum e cu oferitul florilor? Cine, cui si cand ofera un buchet de flori?

Eu am primit flori de la doamne mai in varsta decat mine, cu nicio ocazie speciala. Am programat o intalnire, ne cunosteam, dar nu foarte bine si dansa a venit cu un buchet de flori. Doamna face parte din cultura anglo saxona.
M-a surprins, eu nu ma gandisem la asta.

Am primit flori de la prietenii sotului meu cand au venit in vizita, iar noi ducem de fiecare data flori cand mergem in vizita.(nu prietenilor foarte apropiati,insa)

Cand vizitam pe cineva la spital, ducem si un buchet de flori.

Acum imi dau seama ca domnilor nu le-am oferit flori niciodata. Se ofera flori domnilor?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

ladyJ, daca impartim lumea in 3 (vest, est si... rest), atunci ma refer la cultura din vest (G7, NATO, spune-i cum vrei)

cultura asta este uniformizanta, la o rata foarte mare
asa ca de-asta pot vorbi despre disparitia 'codului' (sau inlocuirea cu ceva cat mai ... neutru) si in US, si in UK, si in Sweden...



Poate e important sa vorbim si despre clasa sociala, de educatie.

Daca observi oamenii, nu stiu, poate in concedii cand ai timp si cand ai ocazia sa cunosti oameni diferiti, cred ca vei fi surprinsa sa constati ca cel care ii tine haina sotiei cand pleaca din restaurant(doar un exemplu) e un om cu un statut social de la mediu in sus. Nicidecum un anti-social, nicidecum genul acela de om care-si bate nevasta si isi bea toti banii.

Ma poti contrazice, nu e vreun studiu, e mai mult o constatare persoanala.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

am trecut prin multe situatii diferite

am luat candva pranzul cu doi domni, distinsi membri ai societatii regale britanice de stiinte, ambii trecuti de-o varsta, intr-un restaurant ieftin,

si alta data, o cina sofisticata intr-un resto de 3 stele Michelin (nu spun cat ar fi pt 4 oameni, ca si-asa sunt dusman al popolului pt unele aici), cu 2 businessmen tineri si un coleg de varsta 'apropiata'

din astea si alte exemple, constat ca experienta de viata e un factor mai important decat statutul social sau chiar varsta

poti intalni un tanar de 30 de ani cu maniere absolut ireprosabile (era francez, apropos), si un scriitor excentric de 70 de ani, la fel de stangaci ca un adolescent


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Xenia, dar ti-au placut manierele tanarului francez? (cred ca da, daca le numesti ireprosabile)
Ti-a facut o impresie buna
Fara sa te discrimineze.

Manierele sunt asadar bune.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Xenia, dar ti-au placut manierele tanarului francez? (cred ca da, daca le numesti ireprosabile)
Ti-a facut o impresie buna
Fara sa te discrimineze.

Manierele sunt asadar bune.


--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.


pai am spus-o de la inceput, citeste primul meu mesaj aici

bunele maniere, ca si o buna educatie in general, sunt 'a personal favorite' pt mine

dar nu pretind sa le impun altora preferintele mele; mai degraba observ ce-si doresc cei mai multi...

o tempora...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe


Imi amintesc in Romania mina interlocutorului (putea fi discutie oficiala, job, etc) peste a mea, un luat de dupa umeri pe coridor din partea unui coleg/sef, etc...e considerat aproape sacrilegiu;






Nici in Romania nu face parte acest comportament din categoria ´´bune maniere´´. Dimpotriva.

Cum e in Canada cand primesti oaspeti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Imi place foarte mult subiectul asta !!Felicitari!

Mi-as enumera si eu cateva pareri despre asta.
1. Bunele maniere vin pe fondul unei culturi, educatii si principii dobandite inca din copilarie si adolescenta.
2. Din aceasta cauza, bunele maniere 'veritabile' dau senzatia ca izvorasc extrem de natural si normal. (cel care le are, nu pare strain de propria persoana, stangaci, nesigur si artificial)
3. Bunele maniere isi au radacina intr-o persoana 'de caracter' , care asa percepe existenta. Sunt naturale si firesti si persoana respectiva nu face gesturi frumoase doar superficial si pentru ca 'da bine'.

Sigur ca bunele maniere sunt foarte variate in functie de cultura. Ceea ce noi, romanii, europenii consideram 'de bun simt' poate fi jignitor pentru un japonez si viceversa. Eticheta este mereu diferita in functie de istorie si cultura. Felul in care salutam, cum stam la masa, ce cuvinte utilizam si in ce context, cum ne raportam la superiori sau la cei in varsta.

Dar, ca sa revin.....
bunele maniere sunt utile, placute si spun lucruri despre noi in momentul in care depasim formalitatile si aspectele superficiale. Bunele maniere sunt intr-adevar, usor anacronice, dar asta nu este un lucru neaparat bun.
Ca femeie, imi place sa particip la discutiile despre politica, despre starea vremii, despre societate si finanate. Nu sunt experta in nici unul din domeniile astea, dar imi face placere sa iau parte la discutii atunci cand am destule informatii si cateva opinii. Intamplarea face, insa, ca de cele mai multe ori astfel de discutii le au barbatii. De cele mai multe ori, ei ignora femeile din principiu si nu considera femeia un egal in astfel de situatii. Asta numesc eu proasta crestere si lipsa de bune maniere. Conteaza cum saluti, e adevarat. Dar daca dupa ce m-ai salutat politicos, ma ignori sau imi zambesti din cand in cand superficial.....educatia si caracterul lasa de dorit....
Degeaba las oaspetii sa intre in casa incaltati, daca cu prima ocazie ii intreb cu nonsalanta cele mai intime lucruri si incerc sa aflu detalii picante din viata lor.
Degeaba imi tine un barbat haina, daca la iesirea din restaurant iese primul si imi tranteste usa-n moaca.
Ceea ce e foarte interesant, apropo de naturaletea bunelor maniere, este ca, in general, oamenii care se cunosc mai indeaproape si devin mai familiari, incep sa 'isi dea arama pe fata'....cum se spune in popor. Daca la inceput suntem politicosi si draguti, treptat ajungem sa ne scobim in nas si sa vorbim ca la usa cortului in fata celorlalti.

Bunele maniere nu sunt numai la masa sau la salutul de intalnire. Bunele maniere ar trebui sa fie cu noi peste tot, in orice moment al vietii noastre.
In magazine vad oamenii care se imbrancesc, ti-o iau inainte la coada si se rastesc la casiere. Casierele sunt plictisite, pline de dispret si te reped imediat daca nu intelegi vreun amanunt. La macelarie nu esti servit, ti se canareste in sila si daca se poate esti si furat la cantar.
La restaurant se vorbeste tare (fara perdea), se hahaie tare si vulgar.
In taxi te uiti cu ochii in patru ca sa nu te ocleasca si nici macar nu ti se spune de fiecare data "la revedere, multumesc"
In trafic esti claxonat si injurat in orice moment al zilei. Ii scoti pe ceilalti din sarite...
La cafenea ii vorbesti fetei care te serveste cu "tu" fara nici o jena...ca si cum o cunosti de cand lumea.
Nu rareori, femeile fac observatii si reprosuri barbatilor lor in public. "Ti-am spus draga ca nu asa trebuia sa faci!" sau "Nu mai face/zice asta, stii ca nu-mi place!"
De multe ori barbatii se uita dupa fustele mini tinandu-si prietena/sotia de mana. Fara nici un fel de jena.
In tramvaie copiii sunt asezati pe scaune (ca doar sunt obositi) si batranii stau in picioare.
Tot in tramvaie si autobuze se vorbeste foarte TARE la telefonul mobil.
Pe strada se aude oricand (tare!) bagami-as, scoteami-as!
La teatru se comenteaza cu voce tare in direct. Oamenii vin imbracati in tricouri 'casual' si blugi. La fel si la opera sau la concerte.
Cand niste cunostiinte te invita acasa la o masa, el este in trening si sotia are niste botosei foarte simpatici si o helanca comoda. O sa spuneti: Dar ce? Daca oamenii nu au bani de haine scumpe, cu ce vrei sa se imbrace? Sau o sa-mi spuneti: Daca asa e modern ce vrei? E mai bine in blugi si trening decat la camasa si cravata. ei bine, lasati-ma sa cred ca nu este deloc asa.
Cred ca respectul de sine este strans legat de bunele maniere. Daca te respecti pe tine, nu esti indecent, nu sorbi ciorba din lingura, nu refuzi gazdele pe motiv ca tie nu-ti place, nu vorbesti urat si/sau tare, nu incerci sa atragi atentia asupra ta prin glume proaste, imbracaminte si comportament vulgar....etc.

Si in alta ordine de idei, da, mi se pare o mitocanie sa fiu descaltata la usa - indiferent cat de curata sau noua este casa respectiva.
Mi se pare o grosolanie cand cineva ma intreaba in public de cate ori o fac pe saptamana sau cat de mare o are prietenul meu.
Mi se pare de prost gust sa fiu ignorata la o petrecere doar pentru ca cei care m-au invitat indirect nu ma cunosc personal.
Mi se pare de prost gust ca o gazda sa insiste sa mananc pana mi se face rau si sa imi aduca 7 feluri la aceeasi masa.
Mi se pare oribil ca la un hotel sa las parul imprastiat prin cada sau chilotii murdari imprastiati prin camera.
Mi se pare de prost gust sa calatoresc cu un autocar si persoanele din jurul meu sa vorbeasca la telefonul mobil non-stop.
Mi se par de ultima speta cei care isi fac observatii in public (fie ei femei sau barbati)
Imi repugna cei care sunt foarte familiari cu ospatarii.
Mi se par prost crescuti cei care rad tare sau stau imbufnati in public pentru ca au ei probleme.
Mi se par lipsiti de bune maniere si cei care vorbesc in continuu fara sa asculte si sa respecte regulile elementare ale dialogului.
Lista poate continua la nesfarsit....
O sa ma opresc aici....

O seara buna va doresc!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miha81 spune:

Eu am o mare problema cu descaltatul...locuiesc la casa, am spatiu foarte mult, deci fac curat mai mult ca la bloc. Nu ma deranja cand intra cineva incaltat atunci cand nu aveam copii. Dar acum chiar nu suport ca copilul sa mearga in sosete prin casa si apoi sa se urce in pat cu toti microbii...stiu ce scrie in Codul bunelor maniere dar Bianca nu vrea papuci sub nici o forma. Ca si educatie ambii parinti sunt intelectuali, noi la fel la ai mei si la socrii toata lumea intra cum vrea dar eu nu suport! In rest sunt de acord intru totul cu Maria.

pozeBianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

As putea spune ca in general le lipsesc manierele barbatilor americani; exista si exceptii totusi; nu am vazut sa le deschida usa sa intre femeile primele, sau sa le puna scaunul sub fund la masa, si ale manierisme din astea; totusi prin magazine inainte sa treaca cineva prin fata ta zice scuzati-ma...
dar nu exista datul locului in autobuz la batrini/femei gravide/copii ca in ro, si nimeni nu se asteapta sa faci gestul asta; de obicei nu iti deschide nimeni usa sa te lase sa intri daca te vede femeie sau gravida sau cu copil in brate sau cu carucior...te descurci pe barba ta.
cu pupatul pe fata am vazut ca se practica intre latinos aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Maria, ce inseamna sa fii "foarte familiar" cu ospatarii? Si cum anume iti repugna chestia asta?


Mie nu imi plac cei care vorbesc fara sa cear acordul, sau fara sa li se spuna, cu "tu". Ma refer l situatiile in care te adresezi unui superior, om mai in varsta. pana nu iti spun persoana ca nu trebuie sa ii vorbesti cu "dumneavoastra", nu i te adresezi altfel. sau intrebi dac iti permite.

Mergi la inceput