Dialog cu medici: vitamine, minerale pentru copii

Dialog cu medici: vitamine, minerale pentru copii | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

Draga comunitate,

Prin amabilitatea unei campanii de informare care vine de la Pikovit vom avea in perioada urmatoare doi invitati pe forumul nostru care va vor raspunde la intrebari! Este vorba de:

- Dr. Cristina Gabriela Mandric, Medic specialist pediatru, mai multe www.desprecopii.com/info.asp?id=1741" target="_blank">aici
- Dr. Valeria Herdea, Medic primar medicina de familie.

Pikovit si Desprecopii.com va invita la o discutie privind sanatatea si necesarul de vitamine si minerale in alimentatia copilului.

Pikovit este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie. Acest produs este un supliment alimentar.
Intra acum pe www.pikovit.ro si afla ce suprize a mai pregatit Pikovit in aceasta iarna!


Alte intrebari sunt de asemenea permise dar vor fi tratate in limita timpului disponibil.

Iata cateva reguli de baza:
- orice intrebare este bine venita dar nu orice intrebare isi va gasi raspuns (avand in vedere capacitatea limitata a medicilor)
- va rugam sa aveti rabdare pana primiti raspuns si sa folositi un limbaj civilizat
- va rugam sa aveti respect fata de sponsorul nostru si produsele sale. Evident ca va puteti spune parertea pro sau contra dar pastrati un limbaj civilizat si argumentati-va opinia
- pentru a pastra calitatea in cadrul acestui subiect, Desprecopii.com isi rezerva dreptul sa stearga/editeze mesajele care nu se supun regulamentului Desprecopii.com si regulilor de mai sus fara explicatii suplimentare

Lasand acum la o parte formalitatea... va invitam la discutie. Deci aveti cuvantul si sa uram bun venit celor doi doctori!





**************
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Buna ziua,

Am un baietel de 9luni jumatate care in proportie de 90% mananca lapte de la mine. Va rog sa-m spuneti care ar fi cantitatea minima de alimente solide pe care ar trebui neaparat sa o manance intr-o zi si care ar fi alimentele de nelipsit la acesta varsta pentru a beneficia de tot necesarul de vitamine.
Multumesc,

Ana, mami de bubulet zambaret (09.02.2009)

Poze Vladut la 9 luni

www.youtube.com/watch?v=43YgLgNVMpM" target="_blank">Asa merge Vladut la 9 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns triple_axa spune:

Buna ziua,

Ca si medici si banuiesc ca si parinti, ce recomandati, vitamine si minerale direct de la sursa( fructe si legume) sau suplimente naturale?
De ex. bebele meu mananca asa:
- fructe - mere ( soiuri diverse), pere ( soiuri diverse), portocale, mignole, banana, sweety, lamaie, nectarine, piersici, caise
- legume - telina, morcov, rosie, ardei ( rosu, gras), brocoli, avio, conopida, cartof.

Alte alimente: carne pui fiarta sau la gratar, peste alb, iaurt
Mentionez ca are aproape 11 luni. De ce ar mai avea nevoie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui anna-mama
Buna ziua,Am un baietel de 9luni jumatate care in proportie de 90% mananca lapte de la mine. Va rog sa-m spuneti care ar fi cantitatea minima de alimente solide pe care ar trebui neaparat sa o manance intr-o zi si care ar fi alimentele de nelipsit la acesta varsta pentru a beneficia de tot necesarul de vitamine.Multumesc,


Buna ziua.

in legatura cu cantitatea de solide, raspunsul ar fi: facem o scadere. pentru varsta lui, sunt necesare 5 mese de 200 ml, sau 6 de 180 ml (in functie de modul in care a fost invatat pana acum). din aceste mese, aproximativ 500 ml/zi este necesarul de lapte (simplu, cu cereale sau derivati:iaurt). restul il constituie alimentatie diversificata variata, care contine atat lichide (supa, ciorba) cat si semisolide: piureuri de fructe sau legume, branza de vaci, galbenus de ou, ficat pui, etc (toate acestea ar trebui pasate sau tocate marunt, decat date prin blender, pentru a putea stimula masticatia). oricum, recomandarile sunt orientative; nu trebuie o respectare stricta a acestor reguli: fiecare copil este unic, asa ca-si modifica singur programul si cantitatea de alimente, dupa pofte si necesar; e bine sa ne ghidam dupa aceste sfaturi pentru a putea aproxima cantitatea zilnica de alimente(lactate, fructe, carne, legume), ca sa putem asigura necesarul zilnic de nutrienti.
toate bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui triple_axa

Buna ziua,

Ca si medici si banuiesc ca si parinti, ce recomandati, vitamine si minerale direct de la sursa( fructe si legume) sau suplimente naturale?
De ex. bebele meu mananca asa:
- fructe - mere ( soiuri diverse), pere ( soiuri diverse), portocale, mignole, banana, sweety, lamaie, nectarine, piersici, caise
- legume - telina, morcov, rosie, ardei ( rosu, gras), brocoli, avio, conopida, cartof.

Alte alimente: carne pui fiarta sau la gratar, peste alb, iaurt
Mentionez ca are aproape 11 luni. De ce ar mai avea nevoie?


buna ziua.

este bine ca incercam sa oferim copilului nostru o dieta corecta si echilibrata, care sa contina necesarul zilnic, insa este dificil de gasit o formula magica care sa va stabileasca cu exactitate acest lucru; fiecare carte sau tratat de nutritie explica o varietate de procentaje pentru fiecare aliment, insa, in viata de zi cu zi, acestea le putem folosi orientativ. din acest motiv, este bine ca mai rar, sau mai frecvent(in functie de fiecare copil in parte, modul de alimentatie fiind doar unul din factorii luati in calcul), sa fie administrat si un supliment nutritiv (vitamine, minerale).
ps. in legatura cu alimentatia copilului dumneavoastra, din ce mentionati, nu reiese ca primeste branza de vaci, galbenus de ou sau ficat(poate au fost date doar cateva exemple); ca alternativa la carnea de pui, puteti folosi carnea de vita ( ciorba de perisoare, ardel umplut - fara prajeli sau grasimi!!etc); cat despre peste, parerile sunt impartite - majoritatea pediatrilor sustin ca acesta ar fi alergizant, asa ca, pana la varsta de 1 an ar trebui evitat.
numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana11 spune:

Buna ziua!
va rog sa-mi spuneti care sunt simptomele unei lipse a vit. D si ce supliment imi puteti recomada, deasemenea si doza la 4,9 ani.

multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui diana11

Buna ziua!
va rog sa-mi spuneti care sunt simptomele unei lipse a vit. D si ce supliment imi puteti recomada, deasemenea si doza la 4,9 ani.

multumesc.


buna ziua!
din punct de vedere clinic sunt putine modificari pe care le poate vedea un parinte: discreta hipotonie musculara,toleranta scazuta la infectii si, cel mai important, modificari ale scheletului (curburi exagerate ale mb inferioare, modif. ale toracelui, etc).
In tratamentul profilactic (tratamentul curativ e diferit, trebuie intai evaluat prin analize specifice)pot fi utilizate diferite medicamente, insa pornind de la acelasi principiu - asociere de preparat de Ca si vitamina D.
pentru perioada de prescolar (in care se incadreaza copilul dumneavoastra) este recomandata administrarea unei scheme pe toata perioada anotimpului rece (octombrie-aprilie).
- Vitamina A+D2 sau ulei de peste, 1 dj/zi, 10 zile /luna, asociat cu Ca 500 mg/zi, 10 zile /luna, lunar, in perioada sus-mentionata.
- vitamina D3 1 fiola de 200.000 ui per os, la 3 luni, asociat cu Ca 500 mg/zi,10 zile/luna, lunar.
(acesta este un exemplu, pot fi utilizate si alte preparate, care insa sa contina doze adecvate de Ca sau vitamina D).
in special in perioada rece, cand este mai putin respectat aportul de fructe si legume proaspete, este bine de adaugat la tratamentul respectiv si un supliment de minerale si vitamine, de exemplu Pikovit, pentru varsta de 4 ani 1 dj x 3/zi.
toate bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Buna ziua cu bucurie mare ca ati revenit

Baiatul meu in varsta de 4 ani, este foarte selectiv la mancare, aproape ca nu mananca deloc legume. Prefera carnea, cartofii prajiti, pastele ( facute cu dovlecei, ardei gras, ceapa si sos de rosii ) snitzele de pui, batoane de paine facute la cuptor cu sunca, cascaval, ceapa si rosii,covrigii,unii biscuiti, cozonac,iaurturi si crema de branza ( dulci toate ) supa de rosii cu ceapa, telina, cartofi...cam asa....am gasit in sfarsit multivitamine sub forma de ursulet( ca sa le poata accepta ) si am inceput sa.i dau de 10 zile cate 2 pe zi cum scrie in prospect. Cat timp trebuie sa urmeze cura de vitamine avand in vedere ca nu mananca prea variat? Precizez ca mananca si mere,bobite de la rodii, mezeluri...

va multumesc anticipat pt raspuns si va urez un Craciun fericit si sanatos

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Bine ati revenit!

In luna iulie i-am facut si eu analizede sange lui Andrei.
A reiesit ca este un pic anemic si ni s-a prescri , ptr 3 luni Calciu gluconic 10ml/zi timp de 10 zile pe luna si Fier Tot'hema 10ml/zi timp de 10 zile, 3 luni, alternativ.
Am apucat sa-i dau doar o singura luna, ptr ca pe urma a intrat la gradinita si au aparut raceli, pneumonii, etc.
Intrebarea mea este:
- calciu gluconic este similar cu gluconat de calciu solutie perfuzabila? (ca eu tot nu am fost convinsa ca e corect sa-i dau solutie perfuzabila in loc de buvabila)
- cum pot creste imunitatea organismului, pentru ca acum il tin acasa pana in ianuarie, in urma a 2 pneumonii.
Ce recomandati pentru intarirea sistemului imunitar?

Multumesc anticipat!

Edit: De aproape 2 saptamani, ii dau zilnic o lingurita de ulei de peste. Este ok daca i-l dau dimineata pe stomacul gol?

Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!

"Nu-i nimic, ce daca... Tot ce-i rau o sa treaca!
Nu-i nimic.... Cad si mereu ma ridic!" Laura Stoica


Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki

Buna ziua cu bucurie mare ca ati revenit

Baiatul meu in varsta de 4 ani, este foarte selectiv la mancare, aproape ca nu mananca deloc legume. Prefera carnea, cartofii prajiti, pastele ( facute cu dovlecei, ardei gras, ceapa si sos de rosii ) snitzele de pui, batoane de paine facute la cuptor cu sunca, cascaval, ceapa si rosii,covrigii,unii biscuiti, cozonac,iaurturi si crema de branza ( dulci toate ) supa de rosii cu ceapa, telina, cartofi...cam asa....am gasit in sfarsit multivitamine sub forma de ursulet( ca sa le poata accepta ) si am inceput sa.i dau de 10 zile cate 2 pe zi cum scrie in prospect. Cat timp trebuie sa urmeze cura de vitamine avand in vedere ca nu mananca prea variat? Precizez ca mananca si mere,bobite de la rodii, mezeluri...

va multumesc anticipat pt raspuns si va urez un Craciun fericit si sanatos



buna ziua si multumesc pentru urari.

pentru inceput, trebuie sa mentionez ca, din ce mi-ati enumerat, e un pic cam deficitara alimentatia dar si incorecta. cartofii prajiti, de exemplu, sau mezelurile, nu ar trebui sa apara in alimentatia unui copil de 4 ani; imi imaginez ca ati dat asa ceva ca sa compenseze cantitatea mica de mancare care o primeste. insa ar trebui de acum, treptat, facute niste modificari. de exemplu: cativa cartofi prajiti la schimb cu una-doua guri de salata de cruditati (pe care trepat le schimbam - reducem cartofii, crestem nr.de linguri de salata); carnea in principal gratar sau fiarta,(puteti pune putin ulei la pieptul sau pulpa de pui dezosata la gratar, si o sa-si schimbe gustul), facem suc de fructe in care adaugam si putin morcov sau sfecla rosie, etc; nu poate fi nimic brusc schimbat, insa treptat, e de dorit sa treceti la o alimentatie mai variata si sanatoasa. cat despre vitamine, daca ati reusit sa gasiti ceva care sa accepte, cred ca ar trebui sa dati pt. inceput 2 luni (asa ar acoperi eventualele carente pe care le are si, eventual, ar creste apetitul), faceti pauza 2 luni; ulterior doar la 2- 3 luni, cate o cura mai scurta, de 15-20 zile; trebuie sa tineti cont ca aceste comprimate sunt doar un supliment, nu contin doza zilnica necesara de vitamine si, oricum, nu poate lua toata viata medicamente. eu cred ca pana la urma va fi bine si o sa manance de toate, insa aveti putintica rabdare...

toate bune! Craciun fericit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DrCMandric spune:

Citat:
citat din mesajul lui NanaMotoc

Bine ati revenit!

In luna iulie i-am facut si eu analizede sange lui Andrei.
A reiesit ca este un pic anemic si ni s-a prescri , ptr 3 luni Calciu gluconic 10ml/zi timp de 10 zile pe luna si Fier Tot'hema 10ml/zi timp de 10 zile, 3 luni, alternativ.
Am apucat sa-i dau doar o singura luna, ptr ca pe urma a intrat la gradinita si au aparut raceli, pneumonii, etc.
Intrebarea mea este:
- calciu gluconic este similar cu gluconat de calciu solutie perfuzabila? (ca eu tot nu am fost convinsa ca e corect sa-i dau solutie perfuzabila in loc de buvabila)
- cum pot creste imunitatea organismului, pentru ca acum il tin acasa pana in ianuarie, in urma a 2 pneumonii.
Ce recomandati pentru intarirea sistemului imunitar?

Multumesc anticipat!

Edit: De aproape 2 saptamani, ii dau zilnic o lingurita de ulei de peste. Este ok daca i-l dau dimineata pe stomacul gol?



buna ziua!

intr-adevar, este acelasi preparat, utilizat in ambele moduri, chiar daca nu scrie pe fiola si administrare orala (la fel se intampla si in cazul fiolei de vitamina D3 care se poate administra atat injectabil, cat si per os); este cel mai utilizat preparat de calciu in perioada de sugar si prezinta o absorbtie intestinala buna.
cat priveste uleiul de peste, depinde de care tip aveti (simplu, sau asociat cu vitaminele A si D); oricum,ar fi necesar, dupa varsta de 2 ani sa administrati calciu si vitamina D in perioada rece. atentie la uleiul de peste, caci necesita asocierea unui antioxidant (de tipul vitaminei C - 1 cp 100 mg sau un pahar de suc prospat de fructe), iar administrarea se face intre mese, deci nu dimineata, pe stomacul gol.
cu imunitatea, este mai problematic; nu s-a descoprit pana acum nici un panaceu universal (un medicament super-minune); la o parte din opii merg anumite scheme, la altii altele, deci, fiecare parinte este multumit sau nu de o anumita schema de tratament.
o schema de imunizare ar fi:
Isoprinozina cp 500mg (doza se stabileste in functie de greutatea copilului), 10 zile/ luna, 3 luni (protectie impotriva infectiilor virale)si Luivac, 1cp/zi, 28 zile, apoi 28 zile pauza, si iar se repeta schema, 28 zile cate 1 cp (protectie impotriva infectiilor bacteriene);
de tinut cont ca, pana la varsta de 6-7 ani, copii din colectivitate pot prezeta diverse infectii respiratorii (in special in sfera ORL), cu o frecventa de pana la 1/luna, fara sa ne ingrijoram suplimentar. aparitia acestor 2 pneumonii, necesita o monitorizare suplimentara din partea medicului dumneavoastra pediatru.
sanatate multa!

Mergi la inceput