Reteta ungureasca
Am fost invitata la cineva acasa, o familie din Ungaria, si ne-a servit cu o mancare buna buna de tot ... Cum nu suntem foarte apropiati, nu am cerut detalii despre reteta. A bucatarit o doamna in varsta, soacra care oricum nu vorbeste romaneste.
Retin doar cuvantul vodosh..sau vudosh,ceva de genul.Am cautat pe net, dar nu stiu cum se scrie corect in ungureste si deci nu am gasit nimic. Este vorba de carne de vita, felii groase cat degetul cu un sos gros care continea multi morcovi.
Stie cineva despre ce e vorba? O reteta poate..
Raspunsuri
Criss75 spune:
Este vorba despre sosul vanatoresc. Se face cu morcovi, patrunjel (radacina), se condimenteaza cu sare, piper, foi de dafin. Ceva de genul asta, reteta exacta n-o stiu nici eu.
Criss si Alex (11.05.2003)
Printisorul meu
EMMA, printesa primaverii
Criss75 spune:
Am gasit ceva reteta. Bunica mea facea dar nu eram fan al acestei mancari asa ca nu pot da mai multe detalii.
Friptura de vitel cu sos vanatoresc
1 kg. carne vitel(vrabioara), 3 morcovi, 3 radacini patrunjel, 1 telina mica, o ceapa, 1 lingurita zahar, 1 lingura faina, sare, piper, 2 foi dafin, 3 linguri smantana, o jumatate cana vin rosu sec, ulei
Mod de preparare:
Se fierbe bucata de carne intreaga. Dupa ce e bine fiarta se taie fasii subtiri. Intr-o cratita cu ulei(cam de un deget) se pun bucatile de carne, morcovii, patrujelul si telina taiate rondele mai groase si ceapa taiata marunt, sare. Se lasa la pajit un sfert de ora, amestecand din cand in cand. Se adauga apa fiarta in oala cat sa acopere continutul si se lasa la fiert cu capac, la foc mic, pana se fierb legumele. Cand e gata se scoate carnea. Legumele se strecoara, pastrand sosul. Legumele se mixeaza. Intr-o oala se pune 1 lingura zahar si se caramelizeaza, apoi se adauga 1 lingura ulei, 1 lingura faina, legumele mixate, sosul de pe ele si se lasa la fiert amestecand continuu. Se mai adauga piper, foile de dafin, smantana, vinul si se lasa sa mai dea un clocot. La sfarsit se adauga carnea.
Se serveste cu macaroane
Criss si Alex (11.05.2003)
Printisorul meu
EMMA, printesa primaverii
Criss75 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Multumesc! Asta e. Un adevarat deliciu |
Cu placere. Ma bucur ca am reusit sa te ajut. E un avantaj sa provii din familie mixta.
Criss si Alex (11.05.2003)
Printisorul meu
EMMA, printesa primaverii
Emeralde spune:
este vorba de vadas tokany - intr-adevar un deliciu /iese foarte bine si cu ciuperci proaspete champinion
Criss75 spune:
Nici n-am auzit ca s-ar face si cu ciuperci. Trebioe sa fie buna asa cu ciuperci.
Criss si Alex (11.05.2003)
Printisorul meu
EMMA, printesa primaverii
szivarvany spune:
Ooo, acest vadas nu l-am mai mancat nici eu ce mai bine de 15 ani, il facea bunica mea de la Bistrita, dar in loc de carne de vita, cu limba.
Poate voi avea curaj intr-o zi sa-l fac.
Multumesc foarte mult pentru aceasta reteta !
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
nikole spune:
Wow...suna ...apetisant!
Se potriveste de minune gusturilor sotului, eu daca mananc asa ceva cred ca si mor de rau.
Lady, dar nu pica greu??mie cam asa mi se pare o mancare delicioasa dar f grea.
Pun si eu sa o fac, nu stiu insa cat de reusita va iesi ptr ca am doar file pus la dezghetat.
Sunt curioasa cum arata, sau trebuie sa arate acest fel, merg sa caut pe net, sa-mi fac o idee.
Nikole, mami lui Albastrel(4.08.2007) si fericita 18+cu...Albastrica
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
rose_selavie spune:
Uau ce gustos suna, mi-ati facut pofta si cum am carne de vita am sa incerc azi reteta. Am lasat la dezghetat un pachet de vita ragout, taiate cuburi mai mari si cand e gata ma apuc de treaba.
Nu e greu deloc! Mersi mult de tot Lady J de idee! Mersi Criss 75 de reteta!
Nikole bafta si tie la gatit
eunice78 spune:
Si eu si mama facem vadas dar il facem nitel diferit de reteta de mai sus.
Personal nu am auzit sa se faca cu ciuperci, nu stiu cum o fi. Stiu ca cel mai bine iese cu vanat ( vadas de fapt este un termen care se traduce ceva de genul salbatic, nu imi vine termenul acum) sau cu limba de vita. Intr-adevar fac insa si cu vita, iese oricum ff bun.
Ce fac diferit fata de reteta de mai sus (eu fiind din Harghita):
Carnea o fierb cu legumele, exact ca la supa de carne, nu separat, iese mai gustoasa carnea. Legumele pe care le pun sunt morcovi, patrunjel, ceapa, preponderent este insa morcovul (din asta pun ff mult, pentru ca morcovul este cel care completeaza gustul dulceag, specific vadasului).Telina nu pun.
Dupa ce a fiert totul, scot carnea si o tai felii, iar legumele le pasez. Fac un rantas cu o lingura de faina, zaharul caramelizat, adaug rosiile, legumele pasate, carnea taiata si las totul la fiert.
Condimentez cu sare, piper (din astea pun si la fiert in prima faza), foi de dafin si nucsoara. Eu stiam ca nucsoara este secretul unui vadas bun, cel putin mama asa zice. Cine pune nucsoara nu pune vin, ca, cel putin eu asa stiu, cele doua nu se pupa. Daca sosul vi se pare prea dulce puteti adauga un strop de otet (sau isi poate pune fiecare).
Smantana, la fel, se pune daca vrea cel care consuma, nu pun in toata cantitatea. Mie imi place mai mult fara smantana si mi se pare mai usoara fara.
Servesc cu paste.
Pofta buna!
Baietzii mei