Agentiile imobiliare

Agentiile imobiliare | Autor: blue_rain

Link direct la acest mesaj

Pentru ca tot mai e un topic "Imobiliarele vor creste cu 414%", vin si eu cu un alt subiect "inrudit". Ce parere aveti despre agentiile imobiliare? Ati apelat la serviciile uneia? Ati apela? Nu ati apela? Din ce motive? Care au fost motivele care v-au determinat sa apelati la serviciile unei agentii? Ati fost multumiti de serviciile acesteia? Care sunt asteptarile d-voastra de la o agentie imobiliara? Aveti experiente pozitive sau negative? Preferati sa tranzictionati singur/a? De ce?
NOi (eu si sotul), am apelat la serviciile unei agentii imobilare, si nu am fost multumiti. Efectiv nu au facut nimic altceva decat sa ne puna in contact cu persoana care facea tranzactia. Nu s-au interesat de nimic, nici macar nu stiau exact care e terenul. Toate formalitatile le-am facut noi: extras CF, etc. Am pierdut mult timp cu asta, dar ne doream foarte mult terenul respectiv. Si comisionul lor a fost
Astfel ca eu ma gandesc foarte serios sa deschid o agentie imobiliara care sa se ocupe de toate aspectele unei tranzactii, si mi-ar fi de mare folos parerile voastre.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Am apelat de vreo trei ori dar nu m-au ajutat cu nimic. Pana la urma am facut tranzactiile pe cont propriu. Aceeasi lipsa de profesionalism ca in toate domeniile in Romania se manifesta si in agentiile imobiliare. Cel putin in provincie...
Ultimul apartament l-am scos la vanzare prin agentie si in trei saptamani din momentul in care au facut fotografii nu reusisera sa le puna pe Internet. M-am infuriat, am dat anunt in ziar si in 48 de ore l-am vandut. Daca asteptam dupa ei ma inbolnaveam de nervi si le plateam si un comision nerusinat de 3%.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

Uite parerea mea (): intr-o afacere care de fapt are loc intre doua partzi interesate, agentzia care intermediaza, pe langa mijocire mai shi intervine cu propriul/al_treilea interes !

Am observat "in actziune" un agent si o agenta de la firme diferite, iar ce pot sa spun ca nu mi-a convenit, a fost "favorizarea" uneia din partzi, pacaleala sau romaneasca "tzeapa" de la care nu se dadeau inapoi daca le-o dicta interesul foshnitor.

Asha ca fiind o afacere care rareori se bazeaza pe clientzi fideli,ci mai ales pe clientzi ocazionali, totdeauna altzii,rezulta conform 'dictoanelor':

Are balta peste!

si

In fiecare clipa se nashte un fraier; totul e sa sti sa-l gasesti!




... ca in functzie de dexteritate si talentul la "vrajeala" poate fi o afacere de mare succes, insa daca chiar ai de gand sa constitui si mentzi o afacere corecta-corecta... poate sa fie mai greu decat itzi inchipui in contextul asta, caci padurea aia de "tzepe" inaltzata candva de domnitorul Vlad, nu numai ca nu s-a desfintzat, dar a si "evoluat", ca nu mai este asa de vizibila si... tzepele alea erau atunci contra vrajmasilor cotropitori, da acum nu mai conteaza ca-s contra celor din propriu-i neam sau a oamenilor obisnuitzi...


Oricum vei proceda si unde vei trage tu linia, eu itzi urez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

In 2003, cand mi-am luat primul apartament, am avut parte de o agentie de zile mari. Agenta m-a dus la apartamentul pe care l-am si cumparat ulterior, dar fara ei. De ce am procedat asa? A doua zi dupa vizionare, am sunat la agentie sa anunt ca m-am hotarat si am specificat la ce ora ajung la firma pentru plata comisionului si avansul pentru vanzator. La ora stabilita au avut nesimtirea sa-mi spuna ca mai au un client pentru apartamentul respectiv, care nu a vizionat inca apartamentul si daca nu-l vrea el, mi-l dau mie . Insa foarte amabil, imi ofereau altceva.
Cum am plecat de la sediul lor am mers la apartament si am tratat cu vanzatorul direct, chiar daca semnasem un contract de vizionare care ma obliga sa cumpar apartamentul prin firma. Chiar si vanzatorul mi-a spus ca a fost cautat de agenta respectiva, care l-a sfatuit sa nu-mi vanda mie, cu credit ipotecar, ci altora, cu banii in mana.
La catva timp, au aflat ca am cumparat apartamentul si mi-au trimis notificare sa le platesc comisionul. Am fost la firma, i-am spus patronului ce-am avut de spus si au renuntat sa mai ceara banii pe care nu-i meritau, chiar daca isi mai trimiteau din cand in cand agentii la usa mea.
A doua peripetie cu o alta agentie imobiliara, a avut loc anul asta, cand mi-am cumparat cel de-al doilea apartament (intre timp il vandusem pe primul). Am vizionat un apartament pe care nu-l avea aceasta agentie in baza de date, ci o alta, cu care mai colaborau. Cand m-am hotarat sa-l cumpar, mi-au cerut un comision si jumatate, ei luand doar jumatate din comision, pentru ca nu ei descoperisera apartamentul care urma sa se vanda. Nu mai spun ca n-au ridicat nici un deget, eu am facut toata documentatia.
Asa ca, in privinta agentiilor imobiliare, m-am lamurit si sper sa n-o sa mai am niciodata nesansa sa apelez la ele.

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalynaa spune:

Eu am apelat la serviciile unor agentii atunci cand eram in cautarea unui apartament cu chirie,nemobilat.Bineinteles ca am sunat la n agentii si toti erau amabili ,cereau numarul de telefon spunandu-mi ca ma vor cauta ei daca se iveste ceva si cucu nu stiu daca m-au sunat 3 agentii dintre cele peste 50 la care apelasem...in fine..am stabilit ca ma vad cu o domnisoara a unei agentii sa vizionam un apartament cu 3 camere,pretul fiind mai mult decat convenabil pt mine 180 E...am mers,l-am vazut,ne-a placut..si cand sa ne intelegem cu proprietarul,acesta i-a cerut agentei sa ramana putin sa vb cu el..cand a coborat aceasta o daduse la intors..ca s-a razgandit proprietarul,ca ea n-are ce sa faca si ca acesta nu mai vrea 180,ci 250E..mi-am pierdut si timpul de pomana...am trecut la alta agentie..aceasta chiar m-a surprins placut..am fost la vizionare,ne-am inteles cu proprietarul si a doua zi semnam actele,dand si comisionul aferent celor de la imobiliara.
Ar mai fi de scris,dar as umple 10 pagini si nu vreau sa va plictisesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anairda36 spune:

In Romania am avut de doua ori de facut tranzactii prin agentii imobiliare (de fapt aceeasi). M-au tapat de bani la greu dar cel putin si-au facut treaba la modul ca au umblat dupa fostul propietar sa-si plateasc toate datoriile, au pregatit toate actele pentru notariat, au umblat cu noi in foarte multe parti pana ne-am hotarat. Asa ca nu pot sa spun de rau in privinta profesionalismului ci doar a sumei foarte mari de bani care nu prea este justificata si pentru care bineinteles ca nu am primit chitanta.
In US cand ne-am cumparat casuta, agentul imobiliar (de fapt agenta ca era o doamna) ne-a gasit un consilier financiar care s-a ocupat de toate actele si aprobarile legate de finantare, noi doar am semnat, ne-a plimbat intr-o gramada de locuri (si aici distantele nu sunt deloc de neglijat) fara a incerca sa ne impuna o anumita casa sau o anumita zona, s-a ocupat de toate maruntisurile, de toate micile reparatii pe care trebuiau sa le faca fostii propietari, a avut grija de toate detaliile (contract cu furnizorul de curent, cu compania de cablu, etc). Toate au fost rezolvate intre agenta noastra si agentul vanzatorilor. Noi nici nu i-am vazut pe cei care au vandut. Dupa semnarea contractului final am primit de la ea un cos cu de toate, inclusiv sampania si paharele.
Agentiile imobiliare trebuie sa existe, nu are nimeni nimic impotriva lor. Ceea ce lasa de dorit la noi, dar cu timpul sper ca se va rezolva si asta din cauza concurentei, este profesionalismul, respectul fata de client.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_rain spune:

Multumesc de raspunsuri, am vazut ca si voi ati avut experiente neplacute...
Anairda, mesajul tau e foarte interesant. Oricum faptul ca agentia a pregatit toate actele pentru notariat, a umblat dupa fostul proprietar sa-si plateasca datoriile e deja ceva, in Romania:)), sau cel putin in Baia Mare, nu am auzit sa ofere nici o agentie serviciile astea. Cand am cumparat noi, proprietarul avea de platit impozit 16 milioane:)) Noi ne-am interesat de toate datoriile lui... Noi am pregatit toate actele,agentia chiar nu a facut nimic... de aia sunt eu asa de revoltata si pornita sa deschid o agentie care chiar sa raspunda nevoilor celor care fac tranzactii: atat a celor care vand cat si a celor care achizitioneaza. Acum doar studiez "problema", vreau sa ma angajez la o agentie imobiliara, macar 6 luni ca sa capat experienta, si dupa aceia sa deschid si eu o agentie imobiliara care sa ofere toate serviciile de care e nevoie. De aceea am nevoie de parerile voastre, sa stiu care sunt asteptarile voastre de la o agentie? Si mai ales experientele pozitive dar si cele negative...
Spuneai ca atunci cand v-ati cumparat casa, toate au fost rezolvate intre agenta voastra si agentul vanzatorilor. Deci, voi ati apelat la o agentie... ati cumparat imobilul de la o alta agentie? Sau agentii sunt independeti? Cum e? nu inteleg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Succes Blue Rain!

Speram ca agentia pe care ti-o vei deschide nu va semana cu cele descrise aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue_rain spune:

Multumesc Daniella. Chiar asta vreau sa fac. Dar pentru asta am nevoie de parerile voastre. De experientele voastre si mai ales de asteptarile voastre vis a vis de serviciile unei agentii imobiliare.
Sotul meu a dezvoltat un soft imobiliar foarte performant si foarte apreciat, de la el a venit de fapt ideea asta. Il intereseaza tot ce se intampla pe piata imobiliara.
Eu abia incep sa invat. Vreau sa urmez si un curs pentru agenti imobiliari, dar unul care intr'adevar sa imi fie folositor. Ah, si din toamna o sa ma apuc sa fac si dreptul, pentru ca mi se pare necesar (sau macar,un atuu) sa ai astfel de studii daca vrei sa lucrezi in domeniul acesta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

blue_rain nu vreau sa te dezamagesc, dar dupa ce te vei angaja la o agentie imobiliara , ultimul lucru pe care-l vei vrea va fi sa deschizi o agentie si asta pentru ca o agentie imobiliara pur si simplu nu e necesara. In sua au succes pt ca printre altele iti negociaza de cele mai multe ori si o scadere de pret substantiala si din cate stiu eu parca din comision se platesc si taxele notariale ( nu bag mana in foc) . In ro e o tampenie sa ceri 2-3 % din valoarea apt doar ca l-ai gasit mai ales ca poti foarte bine sa trimiti un prieten de exemplu sa vada apartamentul si apoi sa mergi tu la adresa sa inchei contractul....

"The harder you work, the luckier you get"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anairda36 spune:

Blue rain, aici in US lumea apeleaza la agentii imobiliare pentru ca asa este firesc, asta e rolul lor, sa intermedieze tranzactiile imobiliare (asa cum aici nimeni nu-si pune problema sa-si tracteze masina cu ajutorul vreunui prieten pentru ca exista companii specializate care fac asta).
Cei care au vandut casa au inregistrat-o la o agentie imobiliara care s-a ocupat de publicitate, open house, poze pe internet, etc. Eu cautand sa cumpar, am apelat la o agentie care in primul rand m-a ajutat cu finantarea, stabilind totodata si suma lunara de plata in functie de valoarea case si astfel am putut sa spunem ca dorim o casa la valoarea X si s-a pornit cautarea. Asa cum am mai spus, noi doar am vizionat si am semnat. Totul s-a petrecut intre cei doi agenti, foarte civilizat si foarte convenabil pentru noi si probabil si pentru vanzatori.
Daca iti doresti sa faci din asta o afacere, go ahead dar sfatul meu : fa-o cu profesionalism, fa o diferenta si te asigur ca se va simti. Eu, pe vremea cand aveam afacere in RO, aveam un motto : un client multumit iti aduce inca 5 clienti dar unul nemultumit iti alunga cel putin 20. Bafta!

Mergi la inceput