despre tuica

despre tuica | Autor: adrienne12

Link direct la acest mesaj

Citesc cu multa placere rubrica "Ciorne" a Jurnalului national in fiecare saptamina. Saptamina asta este un articol care m-a pus pe ginduri. Pe scurt este vorba ca daca Ro intra in UE nu va mai fi permisa producerea artizala de tuica intrucit alambicul sau cum se numeste chestiunea in care se face tuica nu corespunde normelor sanitare ale UE. Acum ca sa fiu sincera cred asta pt. ca indiferent ce tuica beau (facuta la tara, de rude, deci curata) ma doare capul. Daca beau aceeasi cantitate (citeva paharele) de vodca, coniac/sau chiar produsul numit slibovitza (care e facut in serbia cred si are 2 prune pe sticla, de unde deduc eu ca ar fi totuna cu tuica) nu ma doare absolut nimic.Inteleg din articol ca taranii vor fi frustrati etc, dar de ce oare nu se poate fabrica tuica industrial cu instalatii conforme cu normele UE?E palinca mai curata decit tuica? Nu ma pricep cum se face insa cu niste ani in urma am petrecut o saptamina pe Valea Izei. Gazdele noastre, oameni gospodari ne ofereau intotdeauna palinca si slana la micul dejun. Dupa prima zi in care m-am conformat obiceiului cu greata, ca sa nu-i jignesc, m-am obisnuit cu stilul lor si nu m-a durut capul. Voi ce credeti? Se va ajunge sa se faca tuica clandestin, precum faceau americanii pe vremea prohibitiei? Inteleg din articol ca toate ca toate pina la tuica...http://www.jurnalul.ro/articol_41550/la_cazan.html

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns KUKI spune:

Nu ca as fi vreo cunoscatoare, dar am avut ocazia sa vad cum se face tuica. Se pun fructele (eu am vazut facandu-se din prune sau caise) intr-un vas care desigur la tara e un ditamai butoiul si se lasa acolo o perioada la fermentat. Dupa ce fermenteaza se pun intr-un cazan special, la fiert, iar aburii care se degaja condenseaza si rezulta tuica. Palinca se face din tuica rezultata, fiarta inca o data in instalatia aia si iese mai tare decat tuica. Ce n-o fi in regula pentru UE in tehnologia asta, nu prea-mi dau seama. Inclin sa cred ca probabil conditiile nu tocmai igienice in care se face toata aceasta operatie la tara. Ma refer la igienizarea butoaielor, a cazanului, alte vase folosite, incinta in care se face...ma rog, chestii din astea. Ma gandesc ca tehnologia e veche de zeci de ani si poate ca e in esenta aceeasi si la alte natii, dar se produce in alte conditii si cu o igiena controlata.
Un lucru e clar, insa: taranul roman nu concepe viata fara tuica lui cea de toate zilele si bineinteles ca fiecare isi va face in ograda lui fel de fel de improvizatii si se va ascunde sa nu il vada vecinul si sa-l parasca la primarie, dar la tuica tot nu renunta.
Si nu numai la americani erau cazane clandestine. Erau si la noi inainte de '89. Si atunci erau interzise, dar de ce nu stiu. Sigur nu pe motive de igiena.

Iulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tzuni spune:

E palinca mai curata decit tuica?

sunt unul si acelasi lucru! In unele zone se foloseste prima denumire, in alte zone cea de-a doua. Durerea de cap vine din faptul ca bautura nu e pura. adica e facuta cu tot felul de amestecuri care sa provoace mai rapid fermentatia sau sa o mai ..."lungeasca". In unele locuri se foloseste pentru fermentatie...gainatzul de gaina. Greu de crezut, dar adevarat. Bautura facuta, de exemplu, strict din prune, NU da dureri de cap! Garantez!

Ca o curiozitate. Noi nu fabricam in Romania nici tuica, nici palinca. De ce? Pt ca ungurii din Ungaria si-au inregistrat "Palinca" ca fiind bautura lor, iar sarbii au luat "Tzuica". Noi am ramas cu...."taria", daca ne-o iau altii iar inainte!


www.fastcoolcars.com/images/sexy_ladies_fast_cool_cars9/legs_car.jpg" target="_blank">Tzuni mic si drag si scump

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Pai din ce stiam eu productia de alcool e monopol al statului si orice producator privat are nevoie de autorizatie. In cazul asta toate alambicurile din gospodarii sunt ilegale, atata timp cat oamenii nu sunt autorizati.
Dar nu cred ca UE va reusi sa stopeze productia de tuica. Va incerca, dar la asta chiar nu va renunta romanul. Poate isi va omori porcul prin electrocutare, dar pe teghe va curge tuica in continuare. Doar avem o traditie puternica de lupta in ilegalitate.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KUKI spune:

quote:
Originally posted by Donia

Doar avem o traditie puternica de lupta in ilegalitate.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)



Hai, ca mi-a placut! Mare dreptate ai. Luptam cu ilegalitati de orice natura, nu ne lasam deloc !

Iulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorela hoff spune:

aceeasi problema era si cu vinurile!
acum vreo 3 ani am vazut un reportaj despre vita de vie romaneasca, cum ca nu ar mai exista decat hibrizi si de aceea calitatea vinurilor romanesti a scazut in ultimii ani.
se vorbea tot despre normele eu si ca taranii vor fi obligati sa sadeasca o anumita vita de vie (nu ma pricep ce fel)
dar erau inca pe atunci frustrati, intre timp nu stiu ce s-a mai intamplat, cert este ca vinurile romanesti mi-au provocat si mie dureri de cap.

Vio

Tina catelus de catifea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Well, a pune romanu' sa renunte la tuica e ca si cum ai pune brazilianu' sa renunte la samba, dar de ce nu se poate fabrica asta industrial tot nu pricep. Francezii au inventat vinul si vin imbuteliem si noi? Atunci de ce nu si tuica? Tre' sa platim royalties la unguri ori care e ideea? Si de ce nu le punem si noi in sticle frumoase sa aiba strainii ce cumpara cind vin la noi?Cit despre vinuri sint slabute. AM cumparat intr-o zi o sticla de pinot noir dealu mare si una similara ungureasca. Vinul nostru era transparent (vedeai prin el), nu se urca pe pahar daca rotesti paharul, dopul farimicois si avea gust de butoi. Cel unguresc era mai opac, dopul bun, adera ceva mai bine la pahar si avea gust bun. Nu m-a durut capul de la nici unul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns KUKI spune:

Pai tuica fabricata industrial avem si noi, insa taranul roman stii cum e, nu are incredere decat in ce face el cu mana lui. Si acu saracii ce sa inteleaga ei, care fac tuica din mosi stramosi? Ce sa faca cu prunele, compot, iar tuica sa se duca sa o cumpere de la supermarket ? Si strainii cred, ca au ce cumpara. Am vazut sticle cu tuica fabricata industrial si ambalata frumos. In fel de fel de impletituri din paie sau rachita, butoiase din lemn, sau sticle cu o para sau un mar inauntru, aratau super. E drept ca nu le gasesti chiar in orice magazin pentru ca sunt destul de scumpe, sau ca de obicei nu ne pricem noi sa ne promovam suficient produsele traditionale. Eu am vazut intr-o benzinarie Shell.

Iulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Adica in Maramures nu va mai fi palinca.Nu cred acest lucru, lui Ioan ii trebe pe langa slanica o palinca de pruna sa nu ii urce colesterolul, iar Mariei la fel, sa poata aduce lemnele din padure.
Hai sa fim seriosi! Eu nu cred ca ceasta traditie va dispare din cauza UE.Ce o sa faca badea Gheorghe cu prunele si merele pe care le are acasa, le arunca?
Si inca un lucru, ca palinca de Maramures mai rar.Europenii sunt inebuniti dupa ea, asa ca eu nu pre cred acest lucru.
O seara buna sa aveti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devylla spune:

tataia meu nu o facea altfel decat asa....din prune puse la fermentatie 7 zile...apoi puse pe foc intr-un cazan mare si bine spalat(ca este obsedat de curatenie) le punea la fiert.Tuica lui era foarte buna....acum imi pare rau ca nu o sa mai faca....







poze foarte noi
bubulinele
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ontica Camelia spune:

Din cate am inteles eu vor avea voie sa produca doar o mica cantitate pt consum propriu. Sper sa nu fi inteles eu gresit.
Oricum palinca este suuuper buna asa ca "tratament" .

poze cu noi



Camelia & Alexandra Elena (27 feb 2004)

Mergi la inceput