Specialitati grecesti

Specialitati grecesti | Autor: Theodora

Link direct la acest mesaj

PORC CU PRAZ SI TELINA
HIRINO PRASOSELINO

INGREDIENTE:
1 1/2 kg pulpa de porc
1/2 kg praz
1/2 kg radacina de telina
1 ceasca de ulei(de masline)
1 pahar de vin alb
1 lingura de bulion
3 oua
sucul de la 2-3 lamii
sare si piper

PREPARARE:
Punem intr-o oala uleiul si calim prazul taiat feliute.Dupa aceea adaugam radacina de telina,de asemenea taiata feliute.Dupa 5 minute le scoatem intr-o farfurie.Punem in oala carnea taiata in bucatele si o calim pe ambele parti.Amestecam cu prazul si radacina de telina,adaugam vinul si fierbem 5 minute.Completam cu un pahar de apa in care am diluat bulionul.Punem sarea si piperul,incetinim focul si fierbem timp de o ora pina se fierbe carnea.
Batem ouale cu sucul de lamiie si turnam peste mincare cind e gata putin cite putin.
POFTA BUNA!!!

P.S.
In bucataria greceasca se foloseste foarte mult combinatia de ou cu lamiie si INTOTDEAUNA ulei de masline!




SUPA DE PERISOARE CU OU SI LAMIIE
GHIUVARLAKIA AVGOLEMONO

INGREDIENTE:
1/2 kg carne tocata(de vita)
1 ceapa tocata marunt
1/2 cana orez
patrunjel,marar si menta tocate
2 linguri de ulei de masline
sare si piper
putina faina
5 cani de supa de carne sau apa
1/4 cana de unt sau margarina
2 oua
sucul de la 1-2 lamii

PREPARARE:
Intr-un lighean amestecam carnea tocata,orezul,verdeata,uleiul,sarea si piperul.Framintam bine continutul pentru citeva minute si facem perisoarele...Le dam prin faina si le punem una linga alta si le lasam sa astepte!
Intr-o oala mare punem supa de carne sau apa cu untul sau margarina sa fiarba.Adaugam perisoarele,punem capacul si la foc mic le lasam sa fiarba aprox.30 min.Intre timp batem ouale cu sucul de lamiie adaugind citeva linguri din supa(pentru a nu se taia oul) si-l turnam peste perisoare,clatinind oala ca sa se imprastie oul cu lamiia in supa...O dam jos de pe foc si o servim calda! POFTA BUNA!!!

Theodora, Alexandros, Yannis(11 luni...)
Duble the joy,duble the love,twins are a blessing,from above...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

MIEL FRICASSEE
ARNAKI FRICASSEE
INGREDIENTE:
1-1 1/2 carne de miel
3-4 linguri ulei de masline
1 legatura de ceapa verde
1 cana de apa(calda)
2 salate verzi taiate marunt
1 legatura de marar
2 galbenusuri de ou
sucul unei lamii
sare si piper

PREPARARE:
Taiem carnea in bucati.Incalzim uleiul si prajim putin carnea,cit sa ia culoare(intr-o oala).Adaugam ceapa verde tocata marunt si o calim cu carnea.Punem sare si piperul,apa calda si punem capacul pina se fierbe carnea.Daca aveti oala sub presiune,ajung 15-20 minute,daca nu in functie de carne...cind s-a fiert,adaugam salata verde si mararul si lasam inca 3-5 minute pe foc.Se serveste cu sos de ou si lamiie care se adauga cind mincarea e gata asa cum am spus la supa de perisoare...

PUI STIFFADO
KOTOPULO STIFFADO

INGREDIENTE:
1 pui
2 lingurite de sare
putin piper
1/4 cana de ulei de masline
usturoi(dupa preferinta)
3-4 foi de dafin
patrunjel tocat marunt
4 linguri de otet
4 linguri de apa
1 1/2 bulion de rosii
1/2 ceapa mica(arpagic)
4 linguri unt sau margarina

PREPARARE:
Cu o seara inainte,punem ceapa in apa si a doua zi e foarte usor de curatat.
Taiem puiul in portii si il dam cu sare si piper.Incalzim uleiul si punem usturoiul tocat,apoi puiul pina se rumeneste.Cind e gata,il punem(puiul) intr-o tava oarecare ce poate intra in cuptor.Adaugam foile de dafin,patrunjelul,otetul,apa,si bulionul.
Curatam ceapa si o calim intr-o tigaie cu untul sau margarina,apoi,cind e gata,o adaugam jur imprejurul puiului.Acoperim tava(daca nu are capac,e suficient o bucata de poleiala,aici se cheama"foaie de aluminiu")si punem la cuptor mediu 350g Farh sau 177g C(eee!!! aproximativ...ce iti e si cu cartile astea de bucate!!!) timp de o ora...KALI OREXI!!!
Theodora, Alexandros, Yannis(11 luni...)
Duble the joy,duble the love,twins are a blessing,from above...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theodora spune:

MUSCHI FILLE CU VOTCA
FILETO ME VOTKA
INGREDIENTE:
2 muschiuri fille(de preferinta de vita)
3 linguri de unt
1/2 pahar de votca
zeama de la 1 cub cu gust de carne de vita
1 lingurita de piper
1 lingurita de oregano

PREPARARE:
Prajim muschiul intr-o tigaie cu 1 lingura de unt,apoi il punem intr-o farfurie.Incalzim votca(intr-un mic ibric),o aruncam apoi in tigaia calda si o aprindem(cu grija...sa nu luati foc!!!) Imediat ce se sting flacarile,adaugam cubul de carne diluat in jumatate de pahar de apa si piperul.Amestecam si cind sosul se ingroase luam tigaia de pe foc.Punem restul de unt(2 linguri),oregano si punem sosul obtinut in farfuria care...asteapta!!!
Se serveste cu orez sau cartofi prajiti,sau legume sotte.




PORC CU MUSTAR SI ARDEI
HIRINO ME MUSTARDA CHE PIPERIES


INGREDIENTE:
800gr carne de porc
2 ardei verzi taiati marunt
2 ardei rosii taiati marunt
2 ardei galbeni taiati marunt
3 linguri de mustar iute
1/2 cana supa de legume(din cub)
4 linguri de smintina
sare si piper

PREPARARE;
Cu putin ulei de masline calim intr-o cratita adinca ardeii si carnea pina se rumenesc.Adaugam mustarul si supa de legume(din cub) si amestecam.Fierbem la foc mic timp de 20 min si adaugam sarea si peperul.Cind este gata(carnea e fiarta) punem smintina,amestecam si e gata de servit...
POFTA BUNA!!!

Theodora, Alexandros, Yannis(11 luni...)
Duble the joy,duble the love,twins are a blessing,from above...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de otilia


Tzatziki

Ingrediente:
- iaurt sau fromage blanc
- un castravete
- 2-3 catei de usturoi

Spalati si decojiti castravetele, taiati-l in cubulete f. f. mici si lasati-l 30 de minute (sa se "odihneasca").
Scurgeti-l bine si amestecati-l cu iaurtul si usturoiul maruntit.
Puneti sare si piper, dupa gust, eventual si putin ulei de masline.
Pastrati la rece cel putin 30 de minute inainte de a servi.

Pentru a da mai multa savoare acestui antreu, puteti adauga si masline verzi (tot in cubulete mici-mici)
Daca va place mai picant, puteti pune putin mustar iute.
Daca vreti sa-i dati un strop de culoare puteti adauga putin ardei gras rosu (tot in cubulete minuscule)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de adelap


Ingrediente pentru 4 portii:

1 castravete
3 catei usturoi
25 ml ulei de masline
500 ml iaurt
10 ml otet sau vin alb

Se alege un castravete mai mare, se spala si se taie felii f subtiri (eu il decojesc). Feliile se pun intr-un castron si se presara deasupra putina sare. Se lasa 15 minute apoi se stoarce apa pe care a lasat-o castravetele.
Usturoiul, uleiul, iaurtul si otetul se amesteca cu castravetele si se da la rece 30 min.
Aceasta salata se poate orna cu frunze de menta proaspete.
Se serveste cu preparate din pui sau peste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de felixa


500g ciuperci de Paris (mari, cele care se pot manca crude)
1 castravete mare
1 pot de iaurt (200 g.),
1 lingura de maioneza sau o lingurita de mustar
1 lingurita de oregano si un praf de ierburi la alegere

Se feliaza finut ciupercutele una cate una, pastrand forma lor .
Se decojeste castravetele si se pregateste in felii subtiri cu sare, ca in reteta de mai sus.
Separat se amesteca iaurtul cu maioneza sau mustarul in cantitatile mentionate, cu o lingurita rasa de oregano (sa vedeti ce culoare misto!) si un praf de sare. Se toarna peste amestecul de ciuperci si castravete si se mai lasa un pic la rece, precum se si serveste...
Innainte d a o pune pe masa, se presara sau se amesteca un praf de ierburi aromate (dupa preferinta) sau MARAR... pentru cine gaseste, ca in Franta nu exista!
Poate insoti cu succes orice gratar de vara sau poate constitui un antreu usor. Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de theodora


Tzatziki asa cum i-l fac eu:

1 castravete
3-4 catei de usturoi
400 gr iaurt
putin marar
putin ulei de masline
sare

Castravetele curatat de coaja se da prin razatoare(pe dintii mari),apoi se stoarce foarte bine...
Iaurtul e de preferinta sa fie cit mai gros(aici exista un iaurt special,daca pot spune asa!!!)
Striviti cateii de usturoi si toate impreuna le amestecati cu putin ulei de masline,marar tocat marunt si sare dupa preferinta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial postat de otilia


Preparat traditional greceasc, Tzatziki se serveste in Grecia cu paine taraneasca si ca garnitura la vinete sau dovlecei prajiti sau la peste la gratar.

Ingrediente:
2 castraveti mari, insa fara seminte
1 lingura ulei de masline
1 catel de usturoi
500 ml iaurt gras sau degresat (dupa gust)
sare

1. Decojiti castravetii, scoateti semintele (daca e cazul) si taiati-i in cubulete cat se poate de mici. Nu folositi razatoarea sau robotul de bucatarie. Scurgeti apa si sarati.
2. Usturoiul trebuie pisat si toate ingredientele amestecate.
3. Bagati amestecul la frigider pana in momentul servirii.

Alte variante:
In functie de regiune, se accentueaza gustul acru al preparatului adaugand o lingura de otet sau suc de lamaie. Pentru cei care adora maioneza, se poate adauga si o lingura de maioneza acrisoara. In mod normal, nu se adauga piper. Acesta ar innegri oricum amestecul. Insa celor care le place condimentat le recomandam adaugarea piperului alb pentru pastrarea aspectului estetic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osna spune:

initial posta de qsar


- 500 ml iaurt omogenizat
- 1-2 catei de usturoi
- 1-2 linguri de ulei de masline
- un praf de sare
Tot secretul sta in verdeturi: patrunjel, tarhon, hatzmatzuchi (denumire regionala, nu stiu cum se numeste "oficial"), menta proaspata (nu mai mult de o frunza!)... si tot ce-mi trece prin cap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de Theodora
Prajituri de Craciun din Grecia


MELOMACARONA
PRAJITURI CU MIERE

Ingrediente
1Kg faina,2 cesti de ulei de masline,1 ceasca de zahar,1/4 ceasca coniac,3/4 ceasca suc de portocale,2 cesti nuci pisate,3-4 lingurite scortisoara si coaja de portocala rasa(de la 2-3 portocale),2 lingurite praf de copt,1 lingurita de soda(bicarbonat,cred e in romaneste!!!)

Pentru sirop
1 1/2 ceasca miere,1 1/2 zahar,1 1/2 apa

Preparare

Puneti uleiul,zaharul si sucul de portocale in mixer si amestecati foarte bine.Adaugati nucile macinate,scortisoara,portocala rasa,praful de copt si soda si continuati amestecatul .Adaugati incet,incet faina pina obtineti o masa omogena ce poate fi lucrata cu mina.Luati cantitati mici(ca pentru o chiftea),faceti mici prajiturele si puneti-le in tava unsa cu unt.Le coaceti pina devin maronii,ca fursecurile.
Intr-o oala puneti ingredientele pentru sirop si le fierbeti 2-3 minute.Cind MELOMACARONA sint coapte si fiind inca calde,le puneti una cite una in sirop si apoi intr-un platou.Cind le-ati insiropat pe toate,adaugati nuca macinata pe deasupra si scortisoara!

Pare dificil,dar nu e,daca aveti intrebari si nelamuriri,astept intrebari!


KURABIEDES

Ingrediente
4 cesti de faina,3 cesti de unt proaspat,3 cesti de migdale decojite,3 cesti de zahar pudra,4 galbenusuri de ou,2 ligurite de praf de copt,,si mult zahar pudra pemtru pudratul final

Taiati migdalele(la mixer) si intr-o tigaie le prajiti putin sa ia putina culoare.Puneti untul intr-un mixer(sau intr-un lighean,daca aveti mixer de mina) si amestecati pina se albeste si devine crema.Adaugati galbenusurile,unul cite unul si in continuare zaharul pudra,continuind sa amestecati.In continuare puneti migdalele prajite,faina si praful de copt.Opriti mixerul si continuati cu mina pina cind compozitia nu se lipeste de mina. Faceti mici prajiturele,orice forma doriti.Le puneti in tava si le coaceti la 170g C 20 minute si cind sint gata le pudrati cu foarte mult zahar pudra!

Theodora, Alexandros, Yannis
LOVE U ALL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de lela

TZATZIKY

Hello !
Sunt noua pe acest forum si doresc sa va impartasesc reteta de tzatziky adusa de fratele meu din Santorini,unde a fost bucatar la un restaurant !
2 castraveti mari se dau pe razatoare si se lasa la scurs intr-o sita de plastic. 5 catei de usturoi se piseaza si impreuna cu 100 ml ulei de masline se face o maioneza. Se i-a cate un pumn de castraveti care se mai stoarce odata bine si se adauga treptat in maioneza de usturoi adaugandu-se cate o lingura de iaurt ( sau smantana ). Dupa ce tot castravetele (repet - bine stors )a fost adaugat se drege totul cu lamaie si se da la frigider pt 24 ore !
Pofta mare !

Lela

danab
Reteta pe care am luat-o de la un restaurant grecesc suna astfel :iaurt, castravete, usturoi,sare, putin ulei si otet. Eu mai adaug si marar. De preferat ar fi iaurtul grecesc dar poti face si cu alta marca. Pofta buna!

Dana

Mergi la inceput