certificat nastere romanesc, copil nascut inCanada

certificat nastere romanesc, copil nascut inCanada | Autor: MJord

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu e nascut in Canada (Alberta), si nu sintem aproape de ambasada ca sa dam o fuga sa ii obtinem certificat de nastere romanesc (am inteles ca trebuie sa mergi personal sa il ridici de la ambasada).
Stie cineva cum se obtine certificatul in Romania (o sa mergem in RO cind Stefan o sa fie de 10-11 luni)?
Multumesc!

Gabi, mami de Stefanita ( 5 luni)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamamariana spune:

Noi am scos certificatul lui Emi din Romania, de la primaria sectorului 1. Insa chiar daca l-am luat de acolo, ne-a trebuit certificatul de nastere de aici (local, chiar din orasul in care s-a nascut Emi) tradus si legalizat de la ambasada si certificatul de nastere eliberat de ambasada in limba romana. Acolo, la Bucuresti, procedura e simpla - in jumatate de ora (cu dar, evident) am avut certificatul in mana.
Poate ca ar fi bine sa dai macar un telefon la Ambasada ROmaniei de acolo de la voi sau poate aveti vreun consulat prin zona??? si te pot lamuri ei. Cred ca e diferit pentru emigranti, nu am idee. Sau poate stie cineva care a trecut prin asta.
Numai bine,
Mamamariana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaMario spune:

Nu mai stiu toate detaliile dar eu cind m-am interesat nu am putut sa-i scot pe motiv ca nu avem inregistrata casatoria in Romania.
Deci trebuia mai intii sa inregistram casatoria in tara si am renuntat ca era o procedura foarte complicata.

Dar vezi ca de aici poti scoate certificat de nastere romanesc de la ambasada sau consulat numai pina la virsta de un an dupa aceea se poate scoate numai din tara.

Va pupici
Dana si Joshua
http://members.rogers.com/joshuas/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Gabi,

eu nu stiu precis de Canada, dar fetita noastra s-a nascut in State si
noi i-am scos certificat de nastere. Am fost obligati sa mergem sa depunem actele la un consulat nu neaparat la ambasada, deci vezi daca nu ai un consulat mai aproape. Copilul nu trebuie sa vina cu voi. Eu eram romanca cu acte in regula si o alaptam ca altfel nu era nevoie, daca avea deja un alt pasaport cu aceeeasi poza.
Nu am avut casatoria inregistrata in .ro si ne-au cerut doar actele mele ca sa poata dovedi ca e cetatean roman. Intr-adevar se pare ca nu se poate face decat pana la un an.



Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Poate i-ti foloseste, asta e ce scrie pe site-ul Ambasadei Romane din Suedia:

ACTE DE STARE CIVILA
1. Intocmirea si eliberarea certificatului de nastere

Parintele sau parintii cetateni romani pot solicita misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei, pe baza unei declaratii scrise a nasterii, intocmirea si eliberarea unui certificat de nastere romanesc pentru copilul lor nascut pe teritoriul unui stat strain.
Declaratia nasterii se face la Ambasada sau Consulat in termen de 15 zile de la data nasterii.
Daca parintii se afla in imposibilitatea de a se prezenta la Consulat si a face declaratia, termenul de 15 zile se poate depasi, cu o justificare corespunzatoare si cu dovada imposibilitatii respectarii termenului. Totusi, nu se poate depasi 1 (un) an de la data nasterii, pentru inregistrarea la Consulat.
ATENTIE!
Daca se depaseste un an de la data nasterii, intocmirea si eliberarea certificatului de nastere se poate face numai in Romania, pe cale judecatoreasca.


Acte necesare
a) declaratia nasterii, data in scris de unul din parinti, cetatean roman;
b) certificatul medical de constatare a nasterii, eliberat de spitalul unde a avut loc nasterea si semnat de medicul care a asistat la nastere, in original;
c) certificatul de nastere eliberat de autoritatile administrative ale localitatii in care a avut loc nasterea, in original;
d) actele de identitate ale parintilor (pasaport, buletin de identitate);
e) certificatul de casatorie al parintilor;



"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Eu de pilda, nu i-am facut fiului meu certificat de nastere romanesc, in schimb se poate face chiar si la copiii minori clarificare de cetatenie romana (daca unul din parinti e cetatean roman).
Tot de pe site-ul Ambasadei Romane din Suedia:
Clarificarea cetateniei romane
Persoanele care nu mai detin documente de identitate sau acte de stare civila ori de orice alta natura eliberate de autoritati din Romania, care sa ateste cetatenia lor romana, pot solicita clarificarea cetateniei lor. In urma indeplinirii procedurii de clarificare a cetateniei, persoanelor respective li se vor elibera dovezi de cetatenie romana, in conditiile "Legii cetateniei romane" nr.21/1991 republicata.
Acte necesare
a) cererea privind clarificarea cetateniei romane, completata si semnata;
b) un document de identitate valabil;
c) orice act sau document care poate ajuta la clarificarea statutului solicitantului.


"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Adela99 sunt convinsa ca ai scris ce scria pe site... da eu mor de ras... adica daca nu esti casatorit legal... n-ai act de nastere pentru copil...
Hai mey, ca-s duri.
Nici prin cap nu ne-a trecut vreodata sa ne legalizam casatoria de aici in .ro. Dar nici nu ne-au cerut nimicutza, poate pentru ca fiecare si-a pastrat numele...oricum sunt duri.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Ah si am avut nevoie:

-originalul certificatului de nastere (cel in forma completa cu security number-ele locurile noastre de nastere si cu numele si semnatura medicului care m-a asistat.)+ 2 sau 3 copii xerox cred
-o cerere in trei exemplare facuta de parintele roman cum ca vrea sa se i se elibereze un certificat de nastere romaneasca, in cazul unei cetatenii multiple sa scrie ca doreste sa i se elibereze certificatul si sa capete cetatenia
- un act de indentitate ne-expirat al parintelui/parintilor (pasaport sau buletin preferabil primul, merge si pasaportul expirat +bulketin ok adica) +copii xerox tot asa 2 au 3
- copie dupa viza/green card/ pasaport.. ca sa arati de ce esti acolo


Si nu uitati sa cereti si CNP -ul. Ca nu-l dau toti automat:):)



Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MJord spune:

Va multumesc mult!
Uite ca nu stiam mare lucru despre ce se cere, si o sa vad cum sa obtin [quote]certificatul medical de constatare a nasterii, eliberat de spitalul unde a avut loc nasterea si semnat de medicul care a asistat la nastere, in original[/quote]
Noi sintem amindoi romani, casatoriti in ro., deci certif de casat nu e problema.
Consulatele romanesti sint toate in estul Canadei .
Nu avem nici o urgenta sa-i facem certificat romanesc, o sa mergem in Ro cu pasaport canadez, insa trebuie sa-i obtinem baiatului cetatenia romaneasca, ca e pui de roman!


Gabriela & Stefan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

MJord,

eu cred ca cer asta in Suedia pentra ca asa se da... am vrut in post sa fac o chestie comparativa citand din Adela99... dar uita-te pe site-ul ambasadei.. ca-ti vor cere ce ofera tara ca documente nu altceva.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Gabi, eu sunt oarecum in situatia ta si am renuntat sa ii fac Dianei prin Consulat actele pentru ca (am sunat la Ottawa si mi s-au cerut):
- copii dupa acte - certificat de nastere canadian; certificatele de nastere ale parintilor, actul de casatorie; lui Andrei ii expirase pasaportul romanesc, nu a vrut sa-l refaca acum daca tot il are pe cel canadian valabil, iar numai pe baza pasaportului meu mi s-a spus ca nu se poate obtine (????)
- mi s-a mai spus ca "ar trebui" sa ajung si cu copilul sa-l vada (????) insa cand am intrebat de unde stiu ei ca va fi copilul meu si nu altul s-a ajuns la concluzia ca merge si fara sa fac drumul de pe o coasta pe alta numai pentru asta, dar pentru a ridica actul trebuie fie sa se deplaseze unul din parinti ca sa-l ridice, fie sa imputernicim (legalizat) vreun prieten/cunostinta care sa semneze de primire.

In conditiile astea noi am renuntat momentan si am hotarat ca la un viitor drum in Romania ne vom ocupa si de problema asta. O prietena din Toronto mi-a povestit mai demult aventurile ei de cu vreo 3 ani in urma in Bucuresti pentru ca sa scoata asa ceva. Nu mai tin minte precis amanuntele, ideea era ca a pierdut vreo 2 zile pe drumuri (cu "atentii" date), desi a cerut sa nu i se scrie cumva pe certificatele originale din Canada ca asta i le va anula, cei din tara i-au scris pe ele (de a trebuit apoi sa ceara si sa platesca pentru altele aici), iar pentru a le ridica a imputernicit prin notar (alt drum, alti bani) pe unul din parintii de acolo pentru ca originalele au fost gata in cam o luna.
Sigur, poate intre timp s-a mai simplificat procedura, poate nu mai dureaza atat de mult, sau poate depinde si din ce oras din Romania le scoti.

Concluzia mea: mai usor ma fac eu "canadian" decat o fac pe Diana "roman"!
( Asta e buna la subiectul cu "Emigrarea..." )

In legatura cu "certificatul medical de constatare a nasterii", de la consulat prin telefon nu mi s-a cerut. Dar noua chiar ne-au dat inainte de a iesi din spital o foaie numita "Newborn Record". Ni s-a si explicat ca era in trei copii: una pentru spital, una pentru medicul de familie si una, "amintire", pentru parinti. In Alberta nu se da asa ceva?

Ca sa inchei, indiferent ce varianta alegeti, va trebuie multa rabdare si calm.


Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput