un suvenir.....spart

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

apropo de evitarea lui NU. al meu copil are o pleazna. calculatorul. si m-am saturat de Nu e voie urmat de clasica explicatie: strica ochii. azi mi-a venit ideea. i-am aratat ca modemul, monitorul au facut febra(se incalzesc, normal) din cauza ca ea sta prea mult. ca sa nu mai fie bolnav, calculatorul trebuie pornit numai 10 minutetele. uite cand se termina nisipul din clepsidra de jucarie, gata calculatorul a obosit. pai acum ma cheama din minut in minut sa verific daca are febra domnul modem,domnul monitor.

cu calm si imaginatie!!

apropo de faza initiala. copilul ala de-o seama cu al meu ,2,9 luni, era doar curios.nu stia ce-i ala blid de horezu, pt ea era doar ceva nou. asa sunt la varsta asta. a fost de ajuns o secunda de neatentie. se poate intampla, mamicile cu copii foarte curiosi, genul de plod ce trebuie sa aiba permanent in mana ceva,stiu ca se poate intampla sa-ti scape o secunda din mana. nu a fost nici un "incident" ci un lucru normal. un copil curios conform varstei a apucat un obiect nou si, neavand suficient dezvoltata motricitatea fina,iarasi conform varstei l-a scapat. simplu si previzibil.

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Eliza eu nu stiu de unde ai ajuns de la nespusul lui NU la lipsa de limite. Si eu cand merg in vizite mi-am pazit copilul in primul rand pentru el pentru ca nu stiam peste ce poate da si in al doilea rand din bun simt. Si acum cand merg la persoane fara copii ii car de acasa propriile jucarii (mai nou car playstation-ul) numai sa ma asigur ca nici el nu se va plictisi si deci nu va avea prea multe motive sa incerce sa atraga atentia. Insa daca o face are toata atentia mea si a tatalui lui tocmai pentru a nu ajunge in situatii limita.

Cat despre trasul de par, aruncatul pe jos bagatul in gura, crezi ca daca spui tu NU va inceta? Un copil la varsta aia descopera gustul, mirosul numai de NU-ul tau nu il intereseaza pe el. Si astfel interdictia isi pierde valoarea. Normal cand te treage de par ii iei manuta si i-o dai la o parte, cand baga in gura trebuie sa ai grija sa il pui in locuri unde e inconjurat numai de jucariile lui care sunt spalate si curate numai bune de ros, iar cand arunca pe jos ii dai jucaria sau ii distragi atentia. Simplu. Iar pe NU il folosesti cand chiar este nevoie si copilul intelege notiunea de interdictie. Iar faza cu cititul cartilor si spusul povestilor stii bine ca e o exagerare cum as putea sa fac si eu si sa incep sa zic ca cele care il "educa" cu metoda NU pe un copil de ce nu-i dau copilului si o mama de bataie? Credeam ca aici discutam normal nu ne luam peste picior.

Cine a citit carti de psihologia copilului stie clar ce valoare are NU si cat de periculos e sa-si piarda valoarea.

Normal ca e mai simplu sa spunem NU decat sa distragem atentia si sa comunicam cand copilul poate pricepe ce ii spunem.

Corina sa-ti traiasca fata sa fie sanatoasa. Nu pot sa spun decat ca limitele se impun si altfel, prin discutie normala cu tratament de la egal la egal nu cu atitudini gen "eu sunt seful tu executi" , mai ales ca daca al meu la 5 ani pricepe sunt sigura ca si fata ta va pricepe. Explica-i sincer ce te supara, de ce esti dezamagita si intreab-o ea ce parere are. Apoi mai exista si metoda taierii fondurilor si a compensatiei. La mine functioneaza, suntem pe aceeasi lungime de unda si ne respectam exista compensatii (nu neaparat de ordin material) nu ne intelegem taiem din beneficii.

E doar o idee imi cer scuze daca te-a deranjat sfatul meu.

Luna 17 sapt+ Cosmin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

quote:
Originally posted by lorelaim

Eliza-p... daca tot dai un citat din ce am scris eu... "Tot timpul i-a repetat mamei ca el trebuie sa aiba EXPERIENTELE LUI de viata ca sa inteleaga ce este rau si ce este bine... "
sa stii ca fratele meu este generatie de decretei (are 40 de ani) cand nu li s-a bagat de loc in cap LIBERTATEA... din contra... si este un om f bine realizat atat personal cat si profesional... multumim lui Dumnezeu ca, chiar incercand (si uneori si reusind) sa aiba experientele lui proprii... in ciuda severitatii mamei... a reusit f bine in viata...
Oamenii cu un respect de sine solid chiar daca au plecat de acasa la varsta frageda nu s-au pierdut pe traseu...
Bunicul din partea mamei a lucrat de la 16 ani si si-a strans bani si a facut Academia Comerciala... Tatal meu a plecat la 14 ani la Liceul militar si a devenit medic militar... Sotul meu a plecat la 17 ani de acasa ca atlet de performanta si a jucat apoi handbal in echipa nationala... ceea ce nu l-a impiedicat sa faca si facultatea la zii si sa devina inginer...
Crescandu-ti cu dragoste copilul, intelegandu-i nevoile si ajutandu-l sa inteleaga societatea si regulile ei, fara a-i ingradi libertatea ii poti oferi mult mai multe sanse in viata decat tinindu-l in "lesa" unei educatii severe. Cunoaste-ti copilul si trairile lui, invata-l sa aprecieze ce-i bun si drept, ce-i periculos sau nu, da-i posibilitatea sa se exprime si sa se faca auzit si inteles, sa-ti spuna ce simte si ce gandeste el... Incurajeaza-l sa exploreze si sa evalueze situatii, sa negocieze si da-i dreptate atunci cand are.

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."



Lorelai, acusi 30 ani regula era ca fetele si baietii sa fie mai ..cumintei. mai putine tentatii. eu am 25 ani, adolescenta dupa 95 mi-am petrecut-o si sustin cu tarie ca o fata mai ales trebuie sa stie sa discearna intre un cautator de sex si un baiat indragostit. asta e numai un exemplu.pot sa-ti dau zeci de exemple.

sti ce a facut tata cand ne-a prin la ziua mea, 14 ani ca beam lichior in baie? ne-a obligat sa-l bem tot si ne-am facut de ras ,ca ne-am imbatat nitel ,si zau ca in viata mea nu am mai intrecut masura cu alcoolul.poate nu a fost cea mai buna alegere sa ne faca sa bem 750 ml de alcool/4 fete, dar a functionat!

sunt altele vremurile acum. majoritatea fetelor " cu limite mai stricte" stiu ca au cam dat-o in bara emotional , scolar ,social la contactul cu realitate, cu liberatea. cam cum am dat-o noi rumanii in bara cu libertaturile dupa revolutie.

eu cred ca un parinte poate face in asa fel incat copilul sa creada ca este liber,cand de fapt, moral,este controlat de parinte. atunci cand copilul are totala incredere in parinte si il considera frate mai mare, nu babalac!!

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
eu cred ca un parinte poate face in asa fel incat copilul sa creada ca este liber,cand de fapt, moral,este controlat de parinte. atunci cand copilul are totala incredere in parinte si il considera frate mai mare, nu babalac!!



cam asa e... daca te percepe ostil, in mod cert de la o anumita virsta il vei scapa de tot. Pentru ca, daca nu iti povesteste el ce si cum, si de frica nu-ti va mai povesti, atunci chiar nu mai ai de unde sa stii cum se deruleaza viata lui.
Recunosc ca eu am avut parintzi "smekeri" din punctul asta de vedere.
Acum imi dau seama de ce eram noi asa buni prieteni...si eu ma gindeam ce de gashka sint ei si ce bine ma inteleg! De fapt, era vorba de manipulare din umbra...

In alta ordine de idei, eu n-as avea nimic impotriva ca fie-mea sa faca cit sex vrea, si cu cine vrea, in facultate. Nici sa traga o betie sau doua, sa vada cum e.
Important este sa nu sara calul si sa stie pericolele: sa nu se imbolnaveasca, sa nu faca bbi daca nu vrea, sa nu se implice (prea) tare cu cine nu merita si sa-si dea seama de diferentza dintre distractie si prioritati.
Atit.
In rest, n-am nici un chef sa n-o las sa-si traiasca viatza cum considera, cit timp e "on the safe side", intreaga si fericita. Daca in adolescentza nu se distreaza, atunci cind, cind o avea 40 de ani si or apuca-o nostalgiile?
Pentru orice nebunie exista un timp... daca l-ai pierdut, salut. Anii nu se mai intorc.

Elise & www.youtube.com/watch?v=xUveIVrEHxo" target="_blank">BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Cred ca tot ce a fost de zis s-a zis in primele pagini ale subiectului. Concluzie:toata lumea are dreptate. Asa-s cazurile astea.
Daca problema se punea de partea cealalta a baricadei in felul urmator:
"Aseara pe la noua eram pe punctul de a face un dus, eram obosita-moarta,toata ziua am curatat prin casa, burta mi-e grea, abia asteptam sa-mi pun picioarele in sus pe canapea si sa vad un film cand m-am trezit la usa cu niste cunostinte ca nici macar prieteni nu-i pot numi, in fine, au venit cum spuneam pe nepregatite ca au vizitat un apartament in zona. Erau ei doi si fetita. Ce era sa mai zic,i.am poftit in casa si i-am servit cu suc. Totusi nu aveam nici un chef de musafiri la ora aia, fierbeam deja. Fetita a pus mana pe suc si l-a varsat pe masa. Deja vedeam negru, am lustruit-o abia ieri dupa-amiaza si am acoperit-o cu un "prosop" frumos. Bun, mai stam un pic si imi varsa suc si pe covor, pe care l-am frecat in genunchi o ora intreaga. Ma simteam frustrata si imi inghiteam cu greu lacrimile de furie. As fi vrut sa plece si sa fiu in sfarsit singura. Mama fetei era foarte calma in schimb.M-as fi asteptat sa fie mai ferma,sa zica ceva, sa o opreasca sau sa o ajute cu paharul ala,de unde sa stiu eu ca nu se descurca?.. Cireasa de pe tort a fost ca fata mi-a rasturnat vasul de Horezu, ultima amintire de la bunica pe care am adus-o in Canada in bagajul de mana si am protejat-o ca pe ochii din cap ani de zile. Atunci m-au lasat nervii si am explodat,am certat fetita desi eu eram nervoasa pe parinti,ca au venit asa tarziu si ca nu au avut grija de ea."
Asa deci,intrebarea mea e: cum ati fi reactionat la mesajul de mai sus? SUnt sigura ca majoritatea vocilor ar fi fost pro-gazda. Deci suntem desigur subiectivi si moneda are doua fetze..

Laura cu
LARA si
Surpriza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Flaviutza - stii de ce cred eu ca sunt oamnei care esueaza (indiferent de generatie si indiferent de "clasa sociala") - pt ca nu viseaza, pt ca nu au teluri, pt ca nu au o viziune a ceea ce ar dori sa fie, pt ca nu se respecta pe sine suficient si pt ca nu se iubesc (si accepta) asa cum sunt...
Ar trebui sa invatam sa le dam aripi copiilor si sa le ascultam visele... si de ce nu... sa visam alaturi de ei... dar visele lor... nu ale noastre. Nu trebuie sa fortam un patrat intr-un cerc... adica nu trebuie sa le impunem sa fie asa cum vrem noi pt ca vrem noi, sa devina ceea ce noi credem ca le va asigura "fericirea". Trebuie sa le lasam posibilitatea sa-si incerce puterile si sa vada realist daca sunt sau nu capabili sa-si atinga telurile. Sa-i invatam sa-si faca planuri de viitor fara insa a se supra-solicita si surmena si simti ne-impliniti daca nu reusesc. Vor cobori un pic stacheta si vor incerca din nou. Cu pasi marunti se ajunge departe.
Este normal sa-i educam si sa le spunem ca volens-nolens exista reguli in viata si in societate pe care TREBUIE sa le respectam daca dorim sa fim acceptati de catre societate.
Nu sunt de acord cu vesnicii nemultumiti si vesnicii rebeli... care nici cum nu reusesc sa-si gaseasca locul in societate pt ca pur-si-simplu nu pot sa se regaseasca pe ei insisi.


"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Lauraa - daca eram in locul acelei pers descrise de tine in povestire (simteam ca ma prabusesc de oboseala si ca nu am nici un chef de vizite) i-as fii tinut la usa, am fii discutat 3 min (intalnire schi a doua zi, etc) ce aveam de discutat si tai-pa-si-un-praz-verde-nenicule! Cam asta e - nu vrei musafiri - NIMENI SI NIMIC IN LUMEA ASTA NU TE OBLIGA SA-I PRIMESTI! Scurt-pe-doi: casa ta este regatul tau! Iar daca i-ai primit atunci fii gazda pana la capat!

"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

quote:
Originally posted by lorelaim

Lauraa - daca eram in locul acelei pers descrise de tine in povestire (simteam ca ma prabusesc de oboseala si ca nu am nici un chef de vizite) i-as fii tinut la usa, am fii discutat 3 min (intalnire schi a doua zi, etc) ce aveam de discutat si tai-pa-si-un-praz-verde-nenicule! Cam asta e - nu vrei musafiri - NIMENI SI NIMIC IN LUMEA ASTA NU TE OBLIGA SA-I PRIMESTI! Scurt-pe-doi: casa ta este regatul tau!

Ideal asa ar fi dar vezi tu ca in practica nu e asa usor ca pe forum...

quote:
Iar daca i-ai primit atunci fii gazda pana la capat!

Ma intreb unde e capatul ala de care zici? Ca am putea sa ducem situatia la extrem,sa vedem unde e sfarsitul,pana unde sa fii gazda (iti face zob toata vesela, mazgaleste pereti,infunda wc.ul cu shalurile tale de matase,iti arunca mandolina pe geam (asta mi s-a intamplat mie cu un domn Goe venit in vizita ),etc,ca si aici,fiecare are limitele lui...



Laura cu
LARA si
Surpriza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Laura, din povestirea ta lipsesc invectivele si isteria, urletele si lipsa bunului simt. Pe care, desigur din subiectivism, persoana care povesteste le-a "omis"

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=10" target="_blank"> Deiu cu diploma - ma votati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

quote:
Originally posted by Siminaf

Laura, din povestirea ta lipsesc invectivele si isteria, urletele si lipsa bunului simt. Pe care, desigur din subiectivism, persoana care povesteste le-a "omis"

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=10" target="_blank"> Deiu cu diploma - ma votati?




Simina, s-ar putea sa ai dreptate,le-am omis pentru ca nu avem garantia ca mesajul de inceput nu e este subiectiv/exagerat. Puteam sa insist asupra neglijentei mamei in schimb,vazuta de gazda. Cum spuneam aceeasi poveste spusa de doua persoane diferite poate sa dis(z?)loce (in mine cel putin,recunosc macar) doua atitudini/pareri/concluzii diferite. De aceea ziceam ca toata lumea are dreptate si de aia se si folosesc la tribunal niste fiinte numite martori (nu ca ar fi cazul aici,desigur)

Laura cu
LARA si
Surpriza

Mergi la inceput