555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by lili

Iarta-ma draga nimeni, te cicalesc cu intrebarile mele..nu am rabdare , pana ajung la dr.prof. Ancar... Ieri seara mergand la toaleta am observat o pata maronie..., am luat frumusel un scopantil ( supozitor) si utrogestan ( intravaginal ) nu aveam nici dureri.. si era doar o pata ..Marea mea problema este ca aceleasi pete ( uneori maronii uneori sange pur si simplu ) le-am avut si la celelalte sarcinii Ele nu corespund unor zile anume( de exemplu cand trebuia sa-mi vina menstruatia..) ci pu si simplu haotic...si trec dupa o zi.. La sarcinile trecute mergeam imediat la medic si la eco.. si totul era in rodine , imi dadeau utrogestan, scopantil si no-spa.. Aceste simptome trec pe la 4 luni.... cand nu se mai produc...
Acum iau zilnic utrogestan ( 1/zi), acid folic ( are legatura cu hemoglobina ridicata?) si no-spa ( 1/ zi )astept sa merg la dr.Ancar si dupa voi lua ceea ce va spune dumnealui...La sarcinile trecute luam si cate 4 utrogestan / zi.. si tot aveam aceste simptome..De asemenea nu au legatura cu efortul depus..
Nu stiu care ar fi explicatia?! Poate avea legatura cu colul meu incompetent?
Iti multumesc din suflet.
Lili
------------------------------------------------------------
Draga nimeni,
iarta-ma pentru insistenta.datorita scurgerilor acelea ciudate am mers azi la eco in Ploiesti.Iata rezultatul:
Uter moderat marit in volum, prezinta pe peretele postero-lateral dreapta mica formatiune tisulara, nodulara 8,3 mm bine delimitata
Prezinta sac gestational 6,3 mm corespunzand unei sarcini de 3 saptamani si 4 zile
dreapta formatiune transonica circumscrisa 27mm microchist ovarian.
Col usor deschia.
te rog spune-mi care este parerea ta?Ar putea fi cauza sangerarilor micute pe care le am?
iti multumesc.
Lili



Lili,

Scuze pentru intarzierea raspunsului, dar efectiv fac tot ce pot.

Ceea ce descrii tu sunt mici sangerari cu origine aparent uterina, fie cu sange recent pierdut (rosu), fie cu sange pierdut cu mai multa vreme in urma (maroniu-ciocolatiu). Ele sunt destul de ciudate, nefiind insotite de dureri si disparand, dupa cum spui din experienta sarcinilor anterioare, dupa 4 luni de sarcina.

Ecografia evidentiaza un lucru care ar putea semnifica o cauza a acestor sangerari: colul evident incompetent, din moment ce la 3 saptamani el este deja "usor deschis". Dar tot ecografia mai descrie un nodul in peretele uterin, descriere incompleta, dar care ma duce la intrebarea daca acela este un nodul fibromatos sau un focar de adenomioza (endometru prelungit in grosimea peretelui uterin). Ideea focarului adenomiotic imi vine de la afirmatia ta ca aceste sangerari dispar de la sine dupa 4 luni de gestatie.

Oricum, nu aceasta este problema importanta acum, ci colul incompetent. In loc de Utrogestan-ul pe care il iei ti-as sugera sa folosesti 2-3 comprimate de Duphaston pe zi, in mod continuu, pana la implinirea a 20 sapt. Continua No-Spa, poate 2 cp/zi. Desi nu are legatura cu cele discutate, continua si acidul folic (hemoglobina este greu de conceput ca ar putea fi prea ridicata, valori mari ale ei fiind de bun augur si indicand o alimentatie corecta, cu aport suficient de fier, si deci posibilitatea redusa de a dezvolta o anemie pe parcursul sarcinii).

Presupun ca Prof Dr. Ancar te va vedea in curand, pt ca dupa aspectul actual al colului esta aproape sigur ca va fi necesara practicarea unui cerclaj "la rece" pe la 12 saptamani.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Helen

Draga Teo,

Mersi tare mult pentru informatiile pe care mi le-ai dat in raspunsul tau! M-ai linistit in multe privinte dar ceea ce nu am inteles f bine este : ar exista posibilitatea ca de la hipoglicemie sa se ajunga la diabet, pe parcursul sarcinii si dupa?

Inca o data multumesc!

Helen



Nu, draga mea, nu se trece de la hipoglicemie la diabet pe parcursul sarcinii, dar imi pun problema ca daca ai o alimentatie atat de inadecvata incat ajungi frecvent la criza hipoglicemice, nu ar fi rau sa vezi un nutritionist (sau diabetolog), cu atat mai mult cu cat o sarcina poate determina aparitia clinica a unui diabet zaharat, de al carui tratament se ocupa tot acest tip de doctor. Ma rog, exprimarea mea a fost neclara, te rog sa ma scuzi.


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by VASIA

Buna Teo (imi e mai simplu asa),

Iti multumesc ptr.raspunsuri si ma bucur ca acum te simti mai bine
(n-am mai intrat demult pe forum de aceea sunt cam in ...urma).As mai avea o problema (cum altfel!) careia pana acum nu i-am dat prea multa importanta;dar acum incepe sa ma streseze!
Ei bine,eu sunt cea care a nascut prin cezariana acum 6 luni(datorita unei miopii forte operate-asta ca fapt divers,iti spun)si care te-a innebunit de cap cu aerobicul si lactatia.
In fine,am observat ca am inca o foarte mare retentie de apa.De fapt mai mare decat atunci cand eram insarcinata.Eu de felul meu am-aveam- gleznele si gambele subtiri,acum insa mi se umfla pe parcursul zilei de numa-numa.
Eu stiu ca e f.cald dar si altadata era si nu aveam nimic(inainte de sarcina).Nu sunt corpolenta(am 1,60 m si 53 kg- inainte aveam 48)deci nu e o diferenta f.mare la greutate.
M-am gandit ca se datoreaza alaptarii.Si,intr-adevar,alaptez inca dar nu am nici pe departe asa mult lapte ca la inceput.Secretia s-a reglat dupa nevoile lui si am sperat ca voi scapa de picioare umflate.M-am hotarat sa-ti spun aceasta intrebare(sper ca nu e puerila) ptr.ca acum imi e dubla gamba si am o senzatie neplacuta de la genunchi in jos(simt parca cum se umfla).
Spune-mi te rog se datoreaza alaptarii sau am alte probleme si atunci sa mi le rezolv.Voi scapa vreodata de aceasta retentie de apa???
Iti multumesc si scuze ca m-am lungit asa mult.O seara placuta (ca a mea nu e;am si crampe )

Cristina



Este drept ca alaptarea mentine prolactina la niveluri inalte, ceea ce contribuie la o mai mare retentie a apei in organism. Totusi, edeme atat de importante ca cele descrise de tine nu trebuie sa apara. S-ar putea ca ele sa aiba si natura hidrostatica, adica sa apara datorita faptului ca stai prea mult in picioare sau in sezut.

Din moment ce spui ca ai dureri atat de mari in gambe, si ca dimensiunile lor s-au marit semnificativ, imi pun intrebarea daca nu ai facut cumva o flebita profunda. Sau daca nu este vorba de vreo alta afectiune care sa nu aiba legatura deloc cu sarcina si alaptarea. Cred ca ar trebui sa te adresezi unui internist...



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Costi

Draga Teo,
Inflamatia colului uterin in urma purtarii de sterilet poate duce la sterilitate?
Acum o tratez cu metronidazol si cerviron, dupa am sanse sa ramin insarcinata?
Multumesc pentru ajutor.



Costi draga,

Problema infertilitatii cuplului este una atat de complexa si de insuficient cunoscuta, incat pot asemana intrebrea ta cu una de genul "Naveta spatiala americana a explodat. Va coloniza omul vreodata planeta Marte?"

Orice inflamatie a colului uterin poate duce la inferilitate. Am postat mai demult o explicatie mai detaliata a mecanismelor ce contribuie la reducerea fertilitatii in astfel de cazuri, te rog sa o cauti si sa o citesti. Prin excelenta cervicita data de firul steriletului este daunatoare progresiunii spermatozoizilor, pt ca afecteaza in special si in intreaga sa lungime canalul cervical (prin care firul mentionat trece spre exterior).

Rezolvarea cervicitei tale prin tratamentul mentionat, eventual si altele suplimentare, reprezinta eliminarea unei cauze evidente generatoare de infertilitate. Dar cauzele ce au efect similar cervicitei sunt foarte numeroase si nu am de unde sti daca tu nu mai prezinti si alte asemenea cauze.

Morala: daca cervicita ar fi singura cauza a infertilitatii, atunci ai mari sanse de a ramane gravida dupa vindecare. Dar cum nu stiu daca aceasta era singura cauza, nu-mi pot permite sa enunt vreun prognostic in acest sens.


"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by carmendraghici

Draga nimeni,
Sper sa iti gasesti putin timp sa-mi raspunzi si mie la o intrebare. Sunt insarcinata in 11 sapt. si m-am pricopsit cu Candida. Nu am facut analiza dar am facut Candida de atatea ori din cauza anticonceptionalelor incat cunosc foarte bine simptomele. Medicul meu este in concediu asa ca ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai spune ce pot face. Daca n-as fi insarcinata as sti ce sa ovule sa folosesc, dar asa... Spalaturi cu Septovag si ceai de galbenele pot face? Daca da, pot folosi irigatorul? Alte solutii?
Iti multumesc mult de tot si astept un raspuns cat mai curand posibil avand in vedere ca simptomele sunt extrem de neplacute.

Carmen



Carmen,

In primul rand trebuie sa te duci macar la un laborator in vederea prelevarii de secretie vaginala si efectuarii unui examen microscopic al acesteia. Diagnosticul etiologic (adica de cauza) a manifestarilor tale se impune, nu te poti baza strict pe propria experienta cu o anumita forma de vaginita.

Pornind de la premisa ca totusi este vorba deo candidoza vaginala, in cazul in care zici ca simptomatologia este "zgomotoasa", ti-as sugera spalarea vaginului cu solutie de Tantum Rosa (1 plic la 0,5 l apa calduta), care desi e infernal de scump (cca 40.000 lei/ pliculet) are proprietati anstezice si antiinflamatorii locale si determina disparitia imediata a mancarimilor si usturimilor locale. Foloseste Tantum Rosa primele 3-4-5 zile de tratament, pana cand inflamatia locala se va reduce suficient incat simptomatologia sa fie suportabila. Apoi continua cu spalaturi vaginale cu Septovag (tot 1 plic la 0,5 l apa calduta). Dupa fiecare spalatura aplica in vagin Clotrimazol fie sub forma de ovule vaginale (1/zi), fie crema, macar 15 zile.

Spalatura vaginala poate fi facuta cu irigatorul, dar atentie la canula, nu forta deloc! Si abandonati ceaiul de galbenele... Dupa 15 zile de tratament lasati vaginul nesapalat pt cca 2 zile si reveniti sa luam o noua lama, de control.

Nu luati pe gura nici un fel de tratament contra Candidei!!!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by ncristina

Draga Teo, eu sunt Cristina cea cu informatiile alandala. Imi cer mii de scuze ca ti-ai pierdut timpul in felul asta cu mine. Cantitatea de informatii destul de mare am vrut sa o sintetizez in cateva cuvinte si nu m-am gandit (desi trebuia!) ca trebuie sa o mai inteleaga si altcineva. Deci in martie 2001 am fost operata de endometrioza ovariana. Mi s-a curatat ovarul stang in proportie de 25% (mai am cei 75%). Tot atunci mi s-a facut o rezectie (aveam o rana pe col), doar au curatat rana aia. Nu mi-a scos nimeni nimic. Au urmat cele 10 luni Megestron, dupa care: 2 luni - nimic (nici tratament, nici ciclu), 1 luna - anticonceptionale, deci ciclu, alte 3 luni - nimic (tratament si/sau ciclu), alte 3 luni anticonceptionale cu tot cu ciclu, de aici incolo ciclu fara anticonceptionale, dar neregulat rau (la 30 de zile, la 50 de zile). Si uite asa a trecut anul trecut! In ianuarie anul asta am fost la medic. Mi-a dat Clomifen 5 pasile/luna, una pe zi din ziua 5. In prima luna de administrare, la a 4-a pastila am avut o sangerare. M-am speriat si nu am mai luat Clostilbegyt (ca asta am gasit in farmacii) lunile urmatoare. Tot atunci (in ianuarie) medicul mi-a zis ca am endometrul cam subtire, cu toate astea el parea destul de optimist, dar mi-a zis ca daca in 6 luni nu raman insarcinata sa vin din nou la el. Si acum problemele: daca zice ceva rau? Ce ar trebui sa fac sa fie bine, sa raman insarcinata (adica in plus fata de ce fac acum)? Ce parere ai?
Iti multumesc foarte mult si imi ce inca o data scuze!
Numai bine!
Cristina Incurca-Lume

cristina



Cristina,

Acum am priceput si eu!

Clostylbegytul nu se administreaza asa, dand pilulele pacientei si spunandu-i sa revina dupa 6 luni daca nu ramane gravida! Administrarea medicamentului presupune monitorizarea ecografica a ovarelor, pentru a se evidentia eficacitatea terapiei, respectiv dezvoltarea foliculilor si producerea ovulatiei.

In prima luna se da Clostylbegyt 1tb/zi in zilele 5-9 ale ciclului menstrual. Daca nu se obtine ovulatie, in cursul ciclului urmator se dau 2tb/zi in aceeasi perioada. Daca nici asa nu se obtine ovulatie, se mai inceraca inca o luna tot cu 2tb/zi si daca si a treia oara este un insucces privind ovulatia, stimularea cu Clomifen se abandoneaza.

Daca se obtine ovulatie, dar nu si sarcina, stimularea se poate repeta de 6 ori, dar cu o pauza de un ciclu intre ele (adica un ciclu e stimulat, unul nu, ceea ce inseamna ca cele 6 cicluri stimulate se intind de fapt pe parcursul unui an).

Prin urmare, nu neaparat tu cat mai ales medicul tau curant ar trebui sa faca (mult) mai mult pt ca tu sa ramai gravida.

Eu nu pot decat sa iti urez mult, mult succes si sa te-aud ca ai o mica d-ra Incurca-Lume peste vreo 10 luni!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Master Draciel

draga nimeni,
indraznesc sa te deranjez cu o intrebare la care nimeni nu mi-a dat raspuns pina acum.Din a treia luna de sarcina si pina la sfirsit(cezariana), am luat duvadilan ( sper ca asa se scrie), ptr a mentine sarcina, fiind nevoita sa o duc la capat cu cerclaj.Acum copilul este mare, sanatos , frumos dar totusi , nu ma pot impiedica sa ma gindesc:i-a afectat ceva acest medicament, vor fii probleme mai tirziu?Multumesc anticipat



Ei bine, felicitarile mele pentru reusita!

Si un raspuns extrem de scurt si de transant: NU, Duvadilan-ul nu a produs vreo afectare fetala, este folosit in mod curent in terapia amenintarii de avort si nastere prematura.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by selena

Salut,
Ma numesc Selena si am o intrebare pt. "nimeni". Sotul meu de doua luni a fost operat de varicocel. Urologul a spus ca aceasta boala este cauza, ca nu am ramas insarcinata(de 1 si 1/2 incercam). Poate fi aceasta boala o bariera in conceperea unui copil?
Multumesc



Daca partea masculina a fost identificata drept responsabila in infertilitatea cuplului, tratarea varicocelului poate constitui intr-adevar o solutie pt rezolvarea acestei probleme. Deci raspunsul tau este: indiscutabil varicocelul poate fi cauza in infertilitatea cuplului.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by danaA

Draga Nimeni, tot citesc si ma tot minunez de ceea ce faci. De unde ai atata rabdare sa raspunzi cu atatea amanunte? Nu pot decat sa te felicit si sa ma minunez in continuare.As vrea sa te intreb si eu despre problema mea.
Am nascut cu cezariana in urma cu 2 ani si 9 luni. Acum un an am simtit ca ma doare operatia in timpul menstrei. La inceput nu prea am luat-o in serios, dar dupa cateva luni durerea a inceput sa ma tina inca o saptamana dupa ciclu. Am mers la medic , mi-au facut un ecograf si au descoperit ca este ceva acolo, un chist , nu prea stiau. Am uitat sa mentionez ca operatia e verticala si durerea o simteam in partea dreapta a operatiei.
Mi-ai diagnosticat ca avand endometriasis( Nu stiu daca am scris corect). Dr. mi-a spus din start ca tre sa ma opereze fara sa ma lase nici sa respir. Nu mi-a dat alta alternativa de vindecare. Problema mea e ca vreau al doilea copil si asta cat mai repede ca e timpul....si nu vreau sa fac operatia cel putin nu inca.
Dar nu stiu ce se va intampla cu acest endometriasis si daca afecteaza copilul si mai ales daca impiedica sa raman insarcinata.
Cam lunga povestea mea. Multumesc mult.

Dana

Scuza-ma , am uitat sa spun ,( din cauza emotiilor)ca si eu pot sa-l simt daca palpez pe burta. Si l-au localizat ca fiind la nielul muschilor abdominali langa cicatrice.
Sper ca ai inteles ce ma chinui eu aici sa spun.
Multumesc muuuult!!!!!!!!!!!!

dana



Dana,

Ceea ce ai tu se numeste ENDOMETRIOZA (ENDOMETRIOSIS) si reprezinta dezvoltarea de mucoasa uterina (endometru) in alte parti ale organismului decat in cavitatea uterina (unde se gaseste in mod normal).

Se pare ca insamantarea endometriozica a fost facuta in timpul interventiei chirurgicale pt operatia cezariana - se intampla uneori si nu este vina operatorului, in mod normal celulele endometriale ar trebui sa dispara chiar daca au fost "transportate" in alta parte a corpului. Nu se stie precis in momentul de fata de ce la unele persoane (cum e cazul tau) ele nu numai ca rezista si in afara cavitatii uterine, dar chiar se inmultesc acolo.

Prezenta unui focar endometriozic in peretele abdominal anterior, unde zici ca il si simti la palpare, presupune posibilitatea existentei altor focare similare in alte parti ale cavitatii abdominale, deseori pe trompe sau ovare.

In principiu, exista niste tabele de stadializare a severitatii endometriozei, dupa numarul, dimensiunea si mai ales localizarea focarelor endometriozice. Exista 4 stadii, notate de la I (usor) la IV (sever). Interventia chirurgicala este indicata de la bun inceput in stadiul IV, ceea ce ma face sa imi pun problema daca nu cumva prin investigatiile facute s-a ajuns la concluzia ca tu te gasesti in acest stadiu, si asta ar fi determinat indicatia de operatie urgenta.

Daca acesta este cazul, inseamna ca ai leziuni extinse pe ovare si trompe. Dar aceasta este DOAR O PRESUPUNERE bazata pe cele afirmate de tine. In aceste conditii, a ramane gravida este foarte putin probabul, pentru ca una din consecintele endometriozei cu localizare tubara si ovariana este infertilitatea.

Daca totusi ramai gravida este de presupus ca severitatea leziunilor nu este chiar asa de mare si atunci indicatia operatorie nu este tocmai justificata. In cursul sarcinii, datorita concentratiilor foarte mari de progesteron natural din sange, focarele endometriozice se reduc sau chiar dispar, asa ca o eventuala sarcina ar avea un efect benefic pt tine. Copilul nu va fi afectat in nici un fel de prezenta endometriozei.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by valentinag

Draga Teo,saptamina trecuta iti spuneam ca in loc de menstruatie am avut niste pete 12 zile ,1 test de sarcina usor pozitiv,uter marit iar doctora m-a chemat peste 10 zile la o noua echo.
E,am fost si nu se vede nici o sarcina,endometru liniar si mi-au venit si rusiida nasol de tot cu dureri mari si cantitate impresionanta.
Asta este,astept ovulatia de luna asta si mai incercam...
Multumesc oricum pentru ca ne ajuti!

Valentina




Valentina,

Nu mai fi asa suparata de dismenoreea recenta (durerea la menstra), mai bine fii satisfacuta ca s-a infirmat diagnosticul de sarcina extrauterina, asta-i intr-adevar un lucru mare! Chiar asteptam vesti de la tine!

Nu ne ramane decat sa presupunem ca a fost o eroare in efectuarea testului de sarcina ce a iesit "usor pozitiv", sau ca acesta insusi a fost defectuos.

Cu linste si calm, si mai ales cu multa incredere in viitor, mergi inainte!!! Eu iti doresc succes!



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput