555-OB-GYN

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by georgetaim

Eu sunt cea careia i-ati raspuns ca in urma unui tratament pentru insuficienta ovariana inclusiv pentru sterilitate copilul conceput nu va avea de suferit,dar trebuie facut in primul trimestru dozari hormonale. Mie nu mi-a spus nici medicul specialist de asa ceva si nici medicul de familie. Sarcina mea evolueaza aparent bine. Era strict necesar sa fac aceste dozari? Daca nu le-am facut ce se intimpla? Si in alta ordine de idei ,multi dintre colegii mei spun ca am burtica cam mare 88cm la saptamina a 26-a. Ce ziceti de asta? Multumesc mult mult mult pentru raspuns si

Geo



Geo,

Dozarile hormonale se efectueaza numai pe parcursul etapei de tratament al infertilitatii, pentru a se pune diagnosticul cert de insuficienta luteala. Odata sarcina instalata, insuficienta luteala poate fi probata prin dozari hormonale, dar aceasta nu este o modalitate de lucru uzuala. Probabil ce v-am scris in precedentul raspuns a fost o expunere teoretica, sau m-am referit la perioada mai sus mentionata si nu m-ati inteles.

In principiu, insuficienta luteala se manifesta prin fenomene specifice amenintarii si iminentei de avort (dureri de burtica, sangerari, modificari ale colului uterin), al caror tratament consta, printre altele, tocmai in administrarea unui progestativ (eu folosesc Duphaston). Deci nu, dozarile hormonale in primul trimestru de sarcina se realizeaza doar in mod exceptional si nu trebuiau efectuate in mod necesar.

88cm circumferinta abdominala la nivelul ombilicului este intr-adevar o valoare prea mare la 26 saptamani. Ar trebui facuta o ecografie de sarcina pt a se stabli dimensiunile si pozitia fatului (fetilor???), ca si cantitatea de lichid amniotic. Daca ati fost insa mai "plinuta" dinainte de sarcina, evident si circumferinta abdominala va fi corespunzator mai mare... O ecografie este totusi indicata chiar si in acest caz.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Christina

Buna Teo, zis si nimeni

Am citit cu mult interes raspunsurile pe care le-ati oferit pacientelor virtuale si m-am gandit in primul rand sa va multumesc ca existati. Am descoperit acest forum din pura intamplare si il citesc destul de regulat avand in vedere ca sunt in faza adunarii tuturor informatiilor necesare conceperii unui copilas. Trebuie sa recunosc ca eu personal sunt foarte recunoscatoare faptului ca acest site exista, considerand ca abia acum eu si sotul meu ne gandim sa devenim parinti, si ca suntem singuri departe de casa. Mi-e putin mai greu sa vorbesc despre mine, asa pe internet, dar raspunsurile dvs. pertinente m-au determinat sa va abordez.

In vara asta voi implini 28 de ani, iar in decembrie se implinesc 5 ani de cand m-am casatorit. Intotdeauna ne-am protejat fie cu anticonceptionale orale sau cu prezervativ. Nu am facut nici un avort niciodata, si nu am nici o nastere. Anticonceptionalele folosite au fost fie Diane 35 (pentru acnee si pilozitate), Marvelon, Microginon - nu neaparat in aceasta ordine. De cate ori le-am intrerupt n-am avut nici o problema cu revenirea menstruatiei. Inainte de a pleca din tara am avut o rana pe col, care a fost cauterizata la Giulesti, iar aici la controalele anuale totul pare a fi in regula. Tot inainte de a pleca din tara, un doctor ginecolog mi-a spus in urma unui control de rutina ca am uter infantil. si in ziua de azi ma intreb daca e posibil ca doar printr-o simpla palpare cineva sa stie exact cat de dezvoltate sunt organele interne. Bineinteles ca afirmatia m-a speriat si-am alergat la un alt doctor, la Municipal pentru o a doua opinie. In urma unei analize mai sofisticate (a trebuit sa beau vreo 3 l de lichid), nu-mi amintesc acum numele, mi s-a spus ca totul e normal si ca sa nu-mi fac probleme.

Anul acesta am oprit Dianele in luna aprilie, primul ciclu a fost putin mai scurt de 25 de zile, iar urmatorul la 29 de zile (in mod normal aveam menstre regulate la 28-29 zile). In prezent iau acid folic de vreo 2 luni, si imi iau temepratura bazala.

Imi cer scuze ca v-am povestit toata tarasenia, dar citind despre problemele altora, nu-mi pot retine o oarecare teama sa n-am probleme in a ramane gravida. De-asmenea, daca se poate as dori o initiere in citirea graficului cu temperatura bazala. Ovulatia se petrece cand temperatura e mai scazuta si apoi creste si se mentine crescuta? N-am reusit sa ma lamuresc. Cat de des e recomdat actul sexual? Ce alte analize ar trebui sa fac inainte de a ramane? sau recomandari ati avea pentru mine? Ma simt si putin presata de timp, parca imi intra zilele in sac...

In fine, va multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Si va urez sanatate maxima.



Christina,

Retinerile privitoare la postarea pe forum nu sunt justificate, iti poti alege o alta identitate sub care sa plasezi intrebari de orice natura. Cate Cristine sunt in lumea asta, numai slujbasii lui dumnezeu le pot sti!

Faptul ca ati povestit toata "tarasenia" este laudabil, nicidecum scuzabil, data fiind importanta informatiilor furnizate in formarea unei idei de ansamblu asupra cazului Dvs. Oricum, teama de o eventuala infertilitate este complet nejustificata: mecanismele de functionare a corpului man sunt asa complexe incat aflandu-le poti ajunge la concluzia ca ceva atat de complicat nu va putea functiona niciodata fara probleme. Si totusi, marea majoritate a indivizilor sunt perfct sanatosi cea mai mare parte a vietii lor.

Un uter infantil (uter foarte putin dezvoltat, deci de mici dimensiuni) este posibil de diagnosticat prin palpare bimanuala (tact vaginal), dar diagnosticul trebuie confirmat si prin investigatii suplimentare (ecografie, tomografie, RMN, laparoscopie). Eroarea de apreciere palpatorie a dimensiunilor uterului este frecventa, astfel incat supozitia clinica de uter infantil este usor explicabila, chiar daca ea a fost infirmata de explorarile ulterioare.

Referitor la graficul temperaturii bazale sau curba menotermica: pentru a fi pe deplin lamurita de cele ce se petrec in ovarele Dvs pe arcursul ciclului menstrual, va rog cititi post-ul lung din trecut referitor la ovulatie si ciclul functional ovarian. Veti afla de acolo ca in urma ovulatiei se formeaza o glanda speciala in ovar, numita corp galben. Acesta are proprietatea de a secreta progesteron, hormonul ce pregateste sarcina si care are drept consecinta secundara cresterea temperaturii bazale a corpului. In privinta acesteia si a modalitatii de masurare a ei, cititi va rog postul de acum 2-3 zile pe aceasta tema.

Prin urmare, in prima parte a ciclului menstrual (asa-numita faza foliculara), progesteronul este absent, deci temperatura bazala este mica. La mijlocul ciclului are loc ovulatia, in urma creia ia nastere corpul galben ce incepe a secreta progesteron. Temeperatura bazala creste si este identificata ca atare in dimineata imediat urmatoare ovulatiei. Ea se mentine ridicata atata timp cat corpul galben exista si e functional, adica cca 10-11 zile. Prin urmare, se poate identifica momentul ovulatiei prin studiul curbei menotermice ca fiind situat in ziua anterioara primei dimineti in care temperatura bazala a fost crescuta.

Cat de des este recomandat actul sexual este o chestiune mult prea variabil de la individ la individ si de la cuplu la cuplu pentru a-mi putea permite sa fac aprecieri. Banuiesc ca Dvs intrebati cat de des trebuie avut contact sexual pt a putea ramane gravida. Frecventa nu conteaza atata de mult cat momentul. Cu alte cuvinte, pt a ramane gravida trebuie sa aveti contact sexual in "perioada fertila", situata in jurul momentului ovulator. Care e perioada fertila a unei femei? In principiu, ea are aproximativ 5 zile, rezultata prin insumarea duratei de viata a spermatozopizilor in organele genitale feminine (48 ore = 2 zile) si durata de viata a ovocitului expulzat prin ovulatie (72 ore = 3 zile). Practic, perioada de fertilitate maxima este reprezentata de primele 48 ore (2 zile) dupa ovulatie. Cum momentul ovulatiei este identificabil pe curba menotermica, devine evident faptul ca trebuie sa aveti contacte sexuale pe parcursul urmatoarelor doua zile de cand temperatura pe grafic apare crescuta.

In principiu, inainte de a ramane gravida nu sunt necesare investigatii speciale decat daca va stiti bolnava intr-un fel sau altul. Un examen clinic general urmat de investigatiile de baza ale organelor principale ar fi indicat. Alte optiuni, mai mult sau mai putin necesare, gasiti intr-un raspuns anterior exact pe aceasta tema.

Nu aveti de ce va simti preasata de timp, sunteti inca foarte tanara si astfel de senzatii sunt complet nejustificate.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by sofiabebe

Draga Teo,
A fost foarte instructiva plimbarea pe subiectul tau, multumesc, nu am apucat sa citesc chiar tot, dar sper ca nu a intrebat altcineva chestia asta, cel putin nu in contextul urmator:
Alaptez de 10 luni si rushii respectivi nu mai dau nici un semn de viata, o fi normal? Stii de ce intreb - inainte de sarcina eu am avut mari probleme legate de rushi, de fapt cred ca toate menstruatiile din viata mea au fost "fara scop" fiindca veneau la doua-trei luni (doar cand am luat anticonceptionale - microginon, la sfatul medicului, trei ani, pana m-am hotarat sa fac copii - aveam in fiecare luna, la inceput la 28 de zile fix, apoi incepusera sa varieze ca numar de zile si pilulele imi faceau rau, greata, ameteli). Dupa intreruperea tratamentului contraceptiv menstruatia a inceput sa apara din ce in ce mai rar, dupa cateva luni a disparut si a trebuit sa fie "chemata" cu medroxiprogesteron (?). Venea si atat. Data urmatoare o chemam din nou. Dupa trei luni medicul a decis sa-mi prescrie clomifen si sa-mi urmaresc temperatura bazala. Luna aceea graficul arata destul de ciudatel, dar nu venea nimeni. La eco nimic. Dupa doua saptamani iar nimic, dar aveam un test de sarcina cu o liniuta rosie si una roz (!) Dupa alte doua saptamani s-a vazut sarcina - de 4-5 saptamani. Ti-am scris povestea asta ca sa-mi spui: e posibil sa am din nou aceleasi probleme cu rushii aia? Sarumana anticipat.

bebe



Bebe,

Ceea ce-mi ceri este imposibil de facut atata vreme cat nu esti Mafalda... Nu se poate spune care vor fi modificarile caracteristicilor ciclului menstrual in urma unei sarcini dusa la termen nici pentru persoanele cu cicluri absolut perfecte anterior sarcinii, cu atat mai putin pentru cele care au avut cicluri anovulatorii si deci total neregulate.

Din ceea ce povestesti se intelege destul de clar ca ti s-au diagnosticat anterior sarcinii cicluri anovulatorii (care necesitau terminarea prin administrarea limitata a unui progestativ - Medroxiprogesteron), fapt pentru care ai urmat un tratament de stimularea ovulatiei (cu Clomifen) care a dat rezultatele scontate.

In momentul de fata, atata vreme cat alaptezi, nu este cazul sa iti pui problema amenoreei (lipsei menstruatiilor), este o situatie normala. Ce va urma dupa intreruperea lactatiei este, dupa cum ti-am spus mai devreme, absolut imposibil de prezis. Dat fiind faptul ca inteleg ca nu ai avut niciodata cicluri "normale", este destul de greu de imaginat, dar nu complet imposibil, ca ele vor deveni astfel in urma sarcinii.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Bombonica27

Draga Nimeni
Eu sunt un caz mai special... Nu am avut menstruatie niciodata cu organe genitale infantile sanii practic inexistenti ca la baieti. Am stat asa ca proasta ani de zile fara sa merg la medic eu fiind si orfana de mica, nu aveam cu cine discuta despre "problemele mele" ma simteam ok insa dupa multi ani mi-am luat inima-n dinti si am consultat un medic.

Acesta mi-a spus in urma analizelor sange +ecograf ca nu am ovulatie, dansul mi-a recomandat anticonceptionale de la firma Schering. Sanii au inceput sa creasca bucurie mare mai ales ca deja aveam 30 de ani, uterul se dezvoltase si aveam si un fel de ciclu menstrual. La ecograf totul este ok fara chisturi pe ovare samd.Acum medicul mi-a recomandat Klimalet de la firma olandeza Organon ( primele 11 zile estrogen 2 mg/zi, ultimele 10 zile estrogen 2mg/zi combinate cu 10 mg medroxinprogesteron ).

Intrebarea mea este: Exista riscul de a provoca vreun cancer ovarian acest tip de hormoni? mi-e frica de estrogenul acela "curat" din prima perioada deci necombinat cu un progesteron...

Sarut-mana si multumesc




Bombonico,

Nu exista nici un pericol de declansare a unui cancer endometrial sau mamar datorita compozitiei pur estrogenice a pilulelor din prima jumatate a ciclului indus. Cancerele mentionate sunt intr-adevar induse de estrogeni, dar numai in conditiile in care acestia sunt in exces timp foarte indelungat. Noua pilula este una de tip "bifazic", care mimeaza mai bine evolutia naturala a hormonilor in organism. In partea a doua a ciclului, pilulele contin si progestativ, deci riscul de cancer este ca si inexistent. Deci poti lua cu maxima incredere noua pilula, este superioara functional celor luate pana acum (banuiesc ca ai luat pilule monofazice), iar riscul de care te temi este neglijabil.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Bombonica27

1000 de scuze ca te deranjez din nou eu am uitat sa precizez ca am o sora mai mare care a avut aceeasi diagnoza amenoree primara... a fost la ginecolog si fara a i se face analiza a sangelui sau ecografie i s-a administrat etinilestradiol + medroxinprogesteron + tiroida forte... si la ceva timp dupa a facut un cancer ovarian acestea fiind scoase in urma unei operatii la spitalul judetean Constanta in 1989... din cauza asta mor de frica si sunt disperata... ce sa fac?

Un gand curat si o raza de soare de la
Bombonica



Bombonica,

Iti repet pentru siguranta ta: pilulele contraceptive, fie ele monofazice, bifazice sau trifazice, sunt astfel concepute incat riscul de cancer sa fie echivalent sau chiar mai mic decat cel din cadrul menstruatiilor normale. Probabil sora ta a avut o problema ovariana anterior de inceperea tratamentului mentionat, in orice caz este extrem de putin probabil ca ea sa fi aparut ca urmare a acestuia.

Este drept ca unele forme de cancer ovarian au incidenta (frecventa de aparitie) mai mare in unele familii. Dar asta nu inseamna neaparat ca daca sora ta a avut probleme, e absolut necesar ca si tu sa ai...

Uite, pt siguranta ta: daca esti din Constanta (asa ma lasi sa inteleg din mesajul tau secund), vino la mine si facem un test Papanicolau ca la carte, ecografie la fel, tot ce-i nevoie. Partea mea in "munca" asta nu te costa absolut nimica. Va fi placerea mea sa te vad plecand zambind. OK?



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Bombonica27

Draga Teo
Bunatatea ta a reusit sa-mi smulga cateva lacrimi... as dori sa-mi trimiti adresa ta print-un mesaj privat daca se poate, mi-ar face placere sa te vizitez in Constanta, nu garantez ca vin chiar maine... stau tocmai in Suedia... dar ma intereseaza indeosebi testul acela Papanicolau sau cum se cheama, nu de alta dar medicii pe aici n-au auzit de asa ceva!? Multumesc pentru raspunsuri.
Bombonica



Bombonica,

Este absolut imposibil ca medicii suedezi sa nu stie de testul Papanicolau...
In engleza se cheama "Pap smear"... incearca asa.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by dani hesson

Buna TEO,
sunt disperata cu atat mai mult cu cat nu am gasit nimic pe forum legat de problema mea. Sa va explic: sunt gravida in 8 saptamani, este a doua sarcina (mai am un baietel de 2,4 ani). La prima am nascut normal fara nici o problema, sarcina fiind ca la carte. Acum insa,pe langa faptul ca imi este tare rau (stare de lesit si greata)mai e o problema: la ecografia facuta pe data de 14.06 s-a vazut un hematom chiar la baza sacului gestational. La o analiza aprofundata cu o sonda transvaginala s-a determinat diametru:46 mm (aria 1,7cm patrati, volum 1,35 ml). Doctora mi-a explicat ca este corpul galben dar ca nu trebuia sa aiba mai mult de 2cm si mi zis sa iau UTROGESTAN 4 tab/zi. Acest hematom se simte si la palpare, insa nu am dureri de burta, nu am scurgeri de sange, nici un simptom anormal.
Eu imi doresc foarte mult acest copil si nu cred ca as suporta pierderea lui: exista riscul pierderii sarcinii? nu imi dau seama cum de s-a intamplat, cu ce am gresit; inainte de a ma hotara sa fac bebeul mi-am facut toate analizele... Am vazut bebelusul: ii bate inimioara, se vede un pic cordonul ombilical (diametru GS 19mm, ORL 9mm, VG 6,3saptamani ).
Va rog din suflet sa ma ajutati,
toata stima mea

dani



Dani,

In mod clar ai inteles gresit ce ti-a aratat doctorul tau pe ecranul monitorului la ecografie. Sacul gestational (adica oul in dezvoltare) este situat in interiorul cavitatii uterine. Corpul galben (glanda tranzitorie care se formeaza in urma ovulatiei si persista pe parcursul primelor 3 luni de sarcina) se gaseste in ovar.

Ceea ce vi s-a aratat pe ecran a fost probabil mai intai o imagine a cavitatii uterine in care a fost evidentiat sacul gestational (normal) dar si o acumulare de sange intre peretii cavitatii si sac (un hematom - anormal). Deci in cavitatea uterina a avut loc o mica sangerare ce a dus la acumularea sangelui cu formarea hematomului, datorita faptului ca sangele nu s-a scurs la exterior (de aceea nu aveti hemoragie).

Mai apoi a fost vizualizat corpul galben gestational (corpul galben de sarcina), care are intr-adevar dimensiuni prea mari, probabil datorita altui mic hematom la nivelul sau (corp galben hemoragic). Acesta, asociat sangerarii mici din cavitatea uterina, sugereaza o insuficienta de corp galben (secretie redusa de progesteron a corpului galben). Drept care vi s-a dat un progestativ de sinteza (artificial), UTROGESTAN-ul, care sa compenseze cantitatea insuficienta a hormonului mentionat.

Nu va autoinvinuiti, nu aveti absolut nici o vina in cele petrecute. Cauza insuficientei de corp galben este necunoscuta, dar oricum starea Dvs NU a fost generata de erori in intretinerea sarcinii.

Atata vreme cat urmati tratamentul prescris, nu exista motive deosebite de a crede ca se va produce un avort. In absenta tratamentului insa un avort este foarte probabil. Tratamentul trebuie urmat cel putin pana in momentul in care functiile de secretie hormonala ale corpului galben sunt preluate de placenta, adica pana in saptamana 12 de varsta gestationala inclusiv (la data ecografiei erati in saptamana 7).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Anny

Draga Nimeni,

Problema mea este urmatoarea: sunt insarcinata in 29 de saptamani si am intrat in contact cu un copil care s-a imbolnavit de rubeola (eruptia a survenit la 2 zile dupa "contact"). Acum astep sa vad daca se va mai imbolnavi inca un copil, care de asemenea, a intrat in contact cu copilul bolnav (si cu care la fel, am avut de-a face)
Stiu ca in copilarie am facut varicela(sigur 100%) si rubeola (cred, dar nu sunt foarte sigura). Tin minte ca am avut o usoara eruptie, ca o alergie si am stat in casa o saptamana-10 zile, fara nici un fel de tratament.
La analizele din trim I, Rb IgG mi-a iesit neconcludent (o valoare un pic peste limita de negativitate) iar RbIgM negativ.
Nu sunt foarte sigura daca atunci cand eram mica acea boala a fost rubeola (din pacate, nu mai poate sa-mi confirme nimeni).
De asemenea, te rog sa-mi spui care este diferenta intre rubeola si rujeola (pentru ca nu stiu exact daca ceea ce am avut in copilarie a fost rubeola/rujeola)
In trim al III-lea de sarcina o asemenea boala mai poate afecta copilul?
Ce pot face? Ar fi bine sa-mi fac analize?

Multumesc mult,
Anny



Anny,

Rujeola este pojarul. Seamana in buna masura cu rubeola, dar e insotita de febra mai mare si altfel de eruptie cutanata (si a mucoaselor).

E putin relevant daca iti poate confirma cineva ca ai avut rubeola sau nu. Ai facut analize de determinare a titrurilor anticorpilor anti-rubeolici si s-a demonstrat ca imunitatea ta este la limita.

Prin urmare, exista posibilitatea limitata de a face o noua infectie rubeolica. Chiar daca eruptia in sine NU va apare, perioada de viremie (prezenta virusurilor in sange) va fi prelungita, datorita cantitatii reduse de anticorpi de care dispui. Ori aceasta este perioada in care se produce infectarea fatului.

In trimestrul III rubeola gravidei poate avea drept consecinta in exclusivitate o rubeola congenitala a nou-nascutului, care poate avea efecte negative pe termen lung, nu la nastere. Deci oricum trebuie evitata.

Pt aceasta ar trebui sa ti se administreze cat mai repede posibil ser antirubeolic (care contine concentratii mari de anticorpi antirubeolici) ce iti va asigura o imunitate pasiva pentru o perioada de timp. Oricum, subliniez ca viremia se instaleaza inaintea eruptiei cutanate, deci momentul administrarii serului poate fi esential (cu cat mai repede dupa contactul infectant, cu atat mai bine).

Ar fi o idee sa faci un nou set de analize privind anticorpii antirubeolici, atat IgG, cat si IgM. Daca IgM sunt in continuare scazuti, inseamna ca nu ai fost contaminata la contactul cu copilul bolnav.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Ionutza

Draga Dr. nimeni,

Intai de toate iti multumesc pt. toate raspunsurile de pe forum, sunt f.f.f. utile.

De aprox 2 ani incercam si noi sa avem un bebe si de vreo luna m-am hotarat sa iau ACID FOLIC; nu credeam ca e asa important, pana cand o prietena a nascut un copil cu spina bifida, si mi-a spus ca nu a luat acid folic pe timpul sarcinii, pentru ca era asociat cu fier, pe care nu l-a suportat digestiv.

Am citit pe internet ca doza de acid folic recomandata este intre 0,4 - 0,8 mg/zi. La noi tabletele de ACID FOLIC sunt de 5 mg (deci de 10 ori doza recomandata!!!). Am gasit in farmacie vitamine care se numesc "PRENATAL" (de la firma Pharmex) care au 0,4 mg acid folic, dar au si vitamina A, care am inteles ca nu prea e recomandata in timpul sarcinii. Mi s-a mai recomandat MALTOFER FOL, care are acid folic si fier, dar chiar sa iau in fiecare zi fier (100 mg) tot timpul, pana cine stie cand voi reusi sa raman insarcinata, mi se pare prea mult!
Deci, ce fel de acid folic sa iau?

Multumesc mult,
Ionutza



Ionutza,

Poti lua linistita cate o tableta de acid folic de 5mg pe zi timp indelungat, nimic rau nu se va intampla. Incearca sa iei tableta intotdeauna in jurul aceleiasi ore.

In primul rand, ia pe tot parcursul sarcinii (cand va veni) Prenatal-ul, contine exact dozele din fiecare vitamina care sunt necesare organismului in aceasta perioada.

In al doilea rand, daca ti s-a recomandat un preparat de fier, inseamna ca ai o anemie. Suplimentarea acidului folic in aceste conditii e necesara, astfel incat Maltofer Fol este corect indicat. Nu se iau 100mcg de fier pe zi, ci o data la 2-3 zile (cu exceptia situatiei in care anemia ta este importanta).



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arian spune:

quote:
Originally posted by Tia

Teo,

multumesc din suflet pentru raspuns.... pacat ca nu sunt cuvinte sa exprime cat de mult ma bucur ca existi si ca esti alaturi de noi... Nu-ti mai pot spune nimeni, pentru ca tu esti ... contrariul. Prefer Teo!

Te intrebasem despre evolutia endometrului de la 6.3mm cat iesise in ziua 13. Am inteles de la tine ca e ok, si sunt bucuroasa sa aud asta. As dori sa te mai intreb ceva... ma simt ca in fata unei panze pe care as dori sa o pictez si imi trebuie o sumedenie de culori sa ajung sa finalizez tabloul. Fiecare informatie venita de la tine este o culoare care imi intregeste putin cate putin tabloul. Si cum sunt atat de departe de final, te mai intreb ceva... o alta culoare spre destinatia finala...

Iata ca dupa prima luna de stimulare, nu s-a intamplat minunea... am raspuns exceptional la stimulare, foliculi multi, mari, endometru ok, dar nimic. Temperatura in ziua 22 se mentinea (dupa 3 zile) tot la 37.5, dupa care a inceput sa scada si sa oscileze iar (si lunile trecute fara stimulare graficul arata ca dintii de fierastrau): 37.4, 37.35, 37.45, 37.4, 37.45 si 37.3 in preziua venirii menstruatiei. Sa fie o problema legata de corpul galben? N-ar fi trebuit sa ajute si tratamentul de stimulare (clostilbegyt, pregnyl si utrogestan)? Mai exista si alta posibilitate pentru care "nu se prinde bb"? M-am "intins" mai mult, sper ca nu mai mult decat era plapuma...

Multumesc si astept raspunsul tau cand ai timp



Tia,

Iarta-ma, dar esti putin cam exagerata cu propriul tau corp! E organism, nu masina!!! Sincer, pana acum nici n-am mai vazut temperaturi corporeale exprimate cu doua zecimale!!! Ai termometru electronic, probabil... Temperaturile pe care le expui in sirul dat se invart in jurul lui 37.4, deci alcatuiesc cu aproximatie un platou. Ar fi si imposibil altfel, atata vreme cat vad ca esti tratata si cu Utrogestan, care nu e altceva decat o substanta similara in actiuni progesteronului (care e responsabil de aspectul curbei menotermice).

Despre cauzele infertilitatii s-au scris carti de sute de pagini!!! In linii ultra-grosiere, ele pot fi grupate in endocrine si mecanice. La tine s-a descoperit o cauza "endocrina" ce are drept consecinta absenta ovulatiei. Pe aceasta o tratezi prin stimulare ovariana si adaos de progestativ. Bineinteles ca pe langa aceasta cauza mai poate exista si una sau unele de tip mecanic. Prin urmare, daca sarcina continua a se lasa asteptata, ar trebui facute investigatii si eventual tratamente corespunzatoare (examen microbiologic al secretitei vaginale, test Papanicolau, histerosalpingografie, etc etc etc).

A propos, eventuala cauza masculina a fost investigata? Adica sotului i s-a facut o spermograma de curand? Urmata, daca e buna, de un test de contact al spermei cu secretia cervicala.



"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski

Mergi la inceput