dezvoltarea vorbirii

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

vladhana, stai calma, baietelul tau nu pare sa aiba ceva...asta pt ca intelege, s-a integrat la dradinita si vb cat sa-ti comunice ce si cum .probabil o usoara intarziere de vb. e ok la varsta lui sa repete dupa tine, e iarasi ok sa foloseasca un limbaj jargonic(pe limba lui.

culmea, si fi-mea a stat la oxigen si ea tot cu apgar 7. sincer, nu avem probleme,DAR :

-nu pot sa nu remarc faptul ca a vorbit mult in urma copiilor de-o seama cu ea.
-inca mai foloseste, din cand in cand, vorbirea pe limba ei, cu gestica,mimica, etc, desi,daca o intrerupi cu o intrebare,ceva iti raspunde prompt.
-nu e in stare sa spuna cap coada o poezie sau un cantecel, asta in conditiile in care stie cred peste 50. stiu ca le stie pt ca, atunci cand le aude canta de regula sfarsitul versului in avans.
-nu e in stare nici macar numele sa si-l spuna intreg, ce naiba,trei cuvinte acolo, asta in conditiile in care stie sa citeasca deja pe literele de tipa si deseneaza ca unul de cel putin 4-5 ani

e o diferenta imensa intre ce poate efectiv, nivelul la care gandeste(putin superior varstei as spune)si ce scoate pe gura.

de cateva saptamani am citit mai mult, am invatt sa o ascult, sa nu o mai corectez, sa ii dau incredere in ea, si rez sunt uimitoare..si-a dat in sfarsit drumul la vorba, adica propozitii destul de lungi si destul de corecte.


filmulete si pozici cu bebita la 2 anisi"patu luni"
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

roxette, mi-au dat lacrimile cand te-am citit...si pe tine si pe mamica dulce! va doresc sa reusiti cumva cumva.
si prietena mea lidia a trecut cu bebele prin aceeasi kestie..apgar 6. si copilul are diagnosticul de intarziere pervaziva de dezvoltare.de cand merge la gradi speciala, s-a ameliorat mult, a inceput sa vorbeasca , e mult mai atent.
probabil la nastere nu se oxigeneaza bine centrul vorbirii.nu stiu ce sa zic...si eu intrasem in panica pe la 2 ani


filmulete si pozici cu bebita la 2 anisi"patu luni"
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladhana spune:

Sunt foarte suparata! Am citit aseara ce mi-ati raspuns si l-am rugat si pe sotul meu sa citeasca. De citit a citit dar neaga in continuare ca Vlad are o problema. De cand v-am gasit aici am tot citit despre autism si parca nici eu nu cred ca e vorba de asa ceva, dar o problema este si vreau sa stiu ce e si ce sa fac.Mi-a cerut o luna si jumatate in care sa ne straduim mai mult amandoi sa comunicam cu el. De parca pana acum n-am facut asta. Eu nu muncesc inca, de cand l-am nascut am fost tot timpul prezenta langa el si i-am dat toata atentia mea. Am incercat sa vad cat de bine memoreaza, la un an si zece luni stia aproape tot alfabetul si numerele, si desi atunci nu facea decat sa le recunosca aratandu-mi-le cu degetul, acum cand recunoaste una imi spune: "mama,2!" Cand se joaca cu masinile imi spune: "masina,nanu( adica masina de la nanu),buzu( autobuzu)...Si spre deosebire de ce spune Roxana, el intelege intrebarile mele si raspunde cu Da si Nu.Sau se intampla daca il intreb :vrei banana - nu,nu banana.
Dar tot nu sunt multumita. Cred ca v-am innebunit! Unde ma sfatuiti sa ma duc cu el,la un logoped, la psihiatru? Unde?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

vladhana, din cate spui tu baietelul tau e absolut normal. nu-ti mai face probleme. sunt copii care vb mai greu

se face inteles?
comunica cu alti copii fie si la nivel de cateva cuvinte?
CAUTA compania copiilor?
intelege ce ii cereti sa fac?

daca da, atunci s-ar putea ca sotul sa aiba dreptate :P. copilul e supaer ok

uite daca vrei, iti trimit o legatura de unde poti lua in lb romana, testul PORTAGE prin care poate fi evaluat orice copil cu varsta intre0-6 ani.
si alt test, in care poti afla, tu ca parinte care sti exact ce face si ce nu copilul tau, daca cumva, doamne fereste are note autiste.ceea ce cred ca nu e cazul!


filmulete si pozici cu bebita la 2 anisi"patu luni"
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladhana spune:

Flaviutza, multumesc mult pentru raspunsuri! Cred ca ai dreptate. Nu pot sa recunosc ca Vlad e si puturos. Stiu ca el poate dar cred ca nu vrea pur si simplu mai mult. Pe la un an si jumatate lui ii era lene sa-mi spuna si mie mama.Imi spunea ori "mai" sau pur si simplu "ma". Cred ca abia pe la doi ani a inceput sa spuna mama. Iar de la doi ani si jumatate intr-adevar a inceput sa-si dea drumul, sa repete dupa noi, dar in etapa asta ar fi trebuit sa fie acum un an,daca nu mai bine... Ei, am sa am rabdare, ce sa fac?
Va pup!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ianusca spune:

Am citit cu sufletul la gura tot subiectul si cred ca le inteleg foarte bine pe mamicute pentru ca...Am nascut prin cezariana de urgenta, APGAR 6.Nimeni nu mi-a zis nimic din ceea ce s-a intamplat atunci pentru ca a fost vina medicilor. Dar cred ca a fost privat de oxigen. De atunci sunt obsedata ca ar putea avea intarziere in dezvoltare ca sa nu zic retard.Puiutul meu are 1 an si doua luni, nu vorbeste, zice numai dai(de la a da cred) atunci cand vrea ceva.E poznas e vesel,intelege joaca,dar nu are rabdare sa ne uitam pe o carte sa-i spun de catel de pisica. Uneori parca nici nu ma aude.Stie cand face o prostioara ,rade si fuge. De curand a inceput sa faca pa.Recunoaste unele cuvinte, jucarii. Unde e mingea si se duce la ea, pe altele parca le-a uitat .Nu reactioneaza cand este intrebat unde este mama ,tata,dar i se lumineaza fata cand ne vede.E vreo problema cu invartitul in jurul propriei axe? Si baiatul meu face asa, dar am crezut ca se joaca. mereu il compar cu cpii de aceeasi varsta si parca nu e ok.Oare e prea mic si exagerez sau instinctul de mama imi spune adevarul ca ar fi problema?
Flaviutza as dori si eu testul PORTAGe parca. Multumesc
Mama dulce cum a fost la control? Sunteti ok? Eu sper ca da.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitecantrop spune:

Offf, ma trec frisoanele. Adrian, baietelul meu s-a nascut cu cezariana de urgenta(dupa 27 de ore de travaliu)si a avut Apgar 4. Si acum cind ma gindesc imi vine sa ii string de git pe medici ca m-au lasat atita, punind viata lui in pericol. Nu a respirat la nastere si a stat o saptamina la terapie intesiva fiindca respira prea repede. De aici au fost preobleme cu mincatul, fiindca nu reusea sa suga, asa ca il alimentau prin sonda.
A stat foarte tirziu in fund, cam pe la 8 luni, dar la 10 luni si jumatate fugea prin casa. Nu spune el prea multe, dar ma gindesc ca inca e mic. Pediatrul de aici mi-a zis sa nu-mi fac probleme ca e sanatos tun. Am fost si la un pediatru renumit in Cluj si mi-a zis ca e important cum s-a comportat Adi la 5 minute de la nastere. Zicea si el ca Adi e bine acum. Dar tot imi fac griji!
E un baietel foarte vesel, se culca cintind si se trezeste cintind, danseaza, si imita citeva animalute.
E foarte afectiv si ii place foarte mult sa se joace cu copiii.
Despre vorbit inca nu ma impacientez si ma consolez ca si Einstein a vorbit doar de la 3 ani.
Va doresc multa, multa sanatate!
Mamica dulce-sper din tot sufletul ca sinteti bine!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitecantrop spune:

Am uitat sa mentionez ca nu are rabdare sa stea 5 minute sa se joace singurel. Am zis ca poate e din cauza faptului ca e super energic-dar acum chiar ca imi fac probleme din cauza asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Draga pitecantrop , multa sanatate si fericire copilasului tau iubit!Eu merg cu al meu , micu' , tot la Cluj , si am foarte mare incredere in specialistii de acolo ... Noi nu am avut probleme la nastere si nici post-partum , am observat modificari de dezvoltare ( intarziere - la 4 luni). Dar nepoata mea ( o super-printesa , frumoasa orasului si desteapta familiei) , s-a nascut tot greu , dupa 26 de ore de travaliu , cu Apgar 4 la 5 minute si 7 la 10 minute , intubata si pe aparat de respirat 48 de ore , acum e in clasa a 6-a la un liceu de mate-fizica , intrat cu examen greu , bilingv , tot ce vrei ... * Dupa cate stiu eu , Einstein a vorbit muuult mai tarziu decat varsta de 3 ani , dar eu nu il consider un reper , mai ales ca , se pare , avea sindromul Asperger , iar celebrul de-acum , Blaga , a vorbit la aproape 4 ani , dar , daca cititi cu mare atentie " Hronicul si cantecul varstelor " , o sa ajungeti la concluzii diferite de " retard de limbaj " , in sensul ca Blaga a venit pe lume la cateva luni de la o tragedie in familie - moartea prin arsura grava a surorii lui de 2 ani , Lelia , mama depresiva si familia in doliu dupa disparitia unei mici printese vesele si dragalase , iar , noul venit , Lucian , un copil trist si pasiv , a trebuit , dupa spusele lui , " sa umple un gol" , dar mutenia lui era contrabalansata de intelegerea cuvintelor si a comenzilor , de " lumina din ochii mei" cand i se spunea sau cerea -ceva , si , ca sa nu credeti ca pe vremea aceea parintii nu se ingrijorau , Blaga mentioneaza ca , inainte de a implini 4 ani , parintii l-au dus la un neurolog renumit in Alba Iulia , asa ca , pana la urma , medicii specialisti ar trebui sa fie ascultati si urmate recomandarile lor... * Copiii nu sunt ai nostri... dar noi trebuie sa le dam aripi sa zboare... chiar daca nu se vor intoarce , intotdeauna , la noi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Eu de cand am citit ce ati scris ma slabesc puterile...
Fiul meu are 2 ani si 8 luni,si nu vrea sa vorbeasca.Eu simt ca nu mai rezist,stau cu el acasa,de cand s-a nascut,mereu am grija de el,ii explic,ii arat tot,incerc pe cat posibil sa nu il las la calculator,prea putin la tv. dar observ ca el cel mai bine se simte in fata tv.-ului sau a calculatorului.
El nu se bucura cand primeste o jucarie noua,sau daca se bucura este in felul lui,nu isi arata entuziasmul,e tacut,daca scoate ceva sunete acestea ar fi:" ce-i aia"(ceeai)",da",atat!!!Daca il intreb ceva da din cap in semn de negare sau spune "Da" ...
Este mare,si ma ingrijoreaza ca atunci cand va merge la gradinita va rade copiii de el ca nu spune nimic,tace.
Daca se intampla sa nu ii raspund sau sa nu actionez doleantelor lui ,se crizeaza,se arunca pe jos si plange...
De cate ori am incercat sa il ignor,sau sa ii spun"mami nu intelege ce spui"cand ma tragea de maneca,se arunca pe jos,apoi se ridica si mergea in camera lui,sau in alta camera si trantea usa cu putere si plangea.
El s-a nascut cu 6 degetele,(polidactilie),l-am operat acuma in noiembrie,scor apgar a avut 9/9 deoarece am nasut cu cezariana(a doua nastere).
Mie mi se pare un copil normal,ii cunosc toate dorintele si stiu tot ce isi doreste,dar as vrea sa spuna cate ceva...sa nu taca!
Aude bine,raceste foarte des(bronsite de fiecare data),de 5 luni nu mai foloseste scutece,ci doar olita,dar si atunci cand o vrea plange(si stiu imediat ce vrea)sau ma ia de maneca si ma duce la baie,sau aduce el olota la mine.
Nu are nici macar un limbaj al lui,nu spune nimic!se joaca cu masinutele,sau scrie.
L-am dus la un logoped,l-am dus si la psiholog,dar toti ma linistesc ca fiul meu nu are nimic,dar atunci,de ce nu spune nimic??
Va rog sa ma linistiti si voi,si chiar daca el ar avea ceva..macar sa stiu despre ce este vorba.

Mergi la inceput