dezvoltarea vorbirii

dezvoltarea vorbirii | Autor: mamica dulce

Link direct la acest mesaj

in subiectul asta apelez in primul rand la membrii forumului care sunt logopezi,sau au avut nevoie de unul pentru copilul lor si sunt informati,cu rugamintea sa posteze cateva metode care se pot aplica acasa.Puiul merge la logoped,dar o ora/sapt e absolut insuficient.

Copilul meu face in decembrie 4 ani si nu vorbeste nici cat unul de 2 jumate.Inutil sa mai spun in ce stadiu de disperare am ajuns,ce ganduri imi trec prin cap(de la autism pana la forceps,retard si cate si mai cate) si in ce hal sunt cu nervii,moralul si rabdarea.Si cat ma doare sufletul.Imi iubesc cu disperare copilul,sunt mandra de el ,nu fac comparatie intre el si alti copii..dar undeva ma doare al naibii de tare ca el nu vorbeste mai bine,mai mult.Si cand citesc pe forum de copii care scot perle sau toaca la cap nonstop,care fac faze nasoale cu vorba,scandal etc.. eu imi spun ca nu stiu parintii astia cat de norocosi sunt ca VORBESTE copilul.

Nu stiu unde e problema pentru ca e foarte inteligent si demonstreaza asta la fiecare ora prin ceea ce face si la ce il duce mintea..si are un vocabular foarte dezvoltat(asta a spus logopedul la care mergem de 2 saptamani,dupa ce l-a testat destul doua sedinte)are toate cunostintele pentru varsta lui si peste,stie alfabetul,culorile,formele,numara, stie cateva cantecele (lungi) care i-au placut (numai ca cineva strain nu ar intelege toate cuvintele)se joaca la computer uimitor-si ma refer la jocuri pentru copii cu 2-3 ani mai mari),are o memorie de elefant pur si simplu,stie absolut tot ce e intrebat,face toate jocurile,intelege doua limbi,e iubitor,sociabil..Doamne..ce nu face.. etc DAR NU comunica.Pricepe tot ce-i spun sa faca,sau sa-mi aduca,are preferinte la haine,e capos de n-are margini,imposibil de pacalit,dus de nas sau mai stiu eu ce.E de mic foarte independent si si-a gasit de treaba de la 6 luni,nu sta agatat de mine,el isi cauta ceva de facut.Se face inteles in ce-i priveste nevoile si dorintele,dar foarte concis(un cuvant-doua) si e imposibil sa discutam,sa povestim...NU astept marea cu sarea,dar macar putin,macar un pas,macar ceva.Dar face la iarna 4 ani si ar putea mai mult,jur ca ar puteaDa,sigur ca acum spune mai multe ca luna trecuta de ex..dar mult,mult prea incet.

Nu introduce in conversatie cuvintele pe care le stie(de exemplu..chiar daca stie un cuvant nu se straduie sa-l zica ci incepe sa miorlaie,sa se enerveze,nu incearca sa-si aminteasca cuvintele),nu initiaza niciodata o conversatie-decat daca-mi cere ceva ce nu poate singur,nu-mi povesteste nimic nici daca-l intreb-parca nu pricepe ce vreau de la el,nu raspunde activ daca incep eu una cu el,nu se concentreaza,nu il intereseaza,nu are practic dorinta de a comunica,decat daca e ceva legat de dorintele lui.
In schimb repeta mecanic dupa mine,tot ce spun,cuvant cu cuvant,fara sa am senzatia ca se chinuie sa coreleze ceva.El stie ca ma astept sa zica ceva si repeta ca un papagal,nu se uita in gura mea ce zic,nu il intereseaza,ba chiar il scot din sarite.Ceea ce ma ucide psihic pentru ca in rest are logica,intuitie,memorie,e destept pana in maduva oaselor.

O sa ziceti ca face asta pentru ca e rasfatat,nu zic ca nu e,dar va rog sa ma credeti ca e mai mult decat atat,undeva nu face un clic.realistic vorbind e cu mult in urma in ce priveste limbajul,si,desi stiu ca fiecare copil are ritmul sau propriu si toata teoria,sunt totusi cateva limite-si la un moment dat,cu tot optimismul posibil,e o nebunie sa nu recunosc ca are o problema majora.
Face in 3 luni 4 ani si nu putem purta nici o conversatie,nu se chinuie macar sa vorbeasca,nici cu mine,nici la gradinita.E al doilea an la gradi si nu isi da drumul la vorba,desi anume l-am dat la full-timeNu se poate juca cu copiii,pentru ca toti la varsta lui(si mai mici) vorbesc fluent,stiu jocuri sociale si automat nu se poate integra in grupul lor.Nu ca ar incerca macar :(-el isi face joaca lui si daca se joaca alti copii cu el e ok.Cum am spus e prietenos,iubeste fetele,pricepe jocurile,se ditreaza dar..daca e sa fie,ok,daca nu-nu.Nu se straduie,nu se chinuie .El e fixat pe computer,pe bicicleta,pe alte chestii...Nici nu sunt la gradi sa vad exact ce face,stiu de la educatoare.Ii place acolo,e dragut,cuminte,vesel...DAR..nu vorbeste,nu comunica.Nu imi povesteste niciodata nimic de acolo,abia am reusit performanta sa-mi spuna intr-un cuvant ce a mancat la pranz acolo,la genul carne sau spaghetti.

...Stie tone de cuvinte dar nu le foloseste decat daca e intrebat expres ce e aia,spune si propozitii scurte,dar din categoria standard pe care le invata ca atare si le foloseste,dar nu create de el,din dorinta de a impartasi ceva,de a-mi spune ceva-decat daca e legat de nevoile lui...si acolo cat mai scurt,de obicei un singur cuvant.De ex el nu spune nici acum macar "mama,mi-e foame!" el spune "fish,sau clatituza sau ce vrea el.Eu il iau pe departe Mami,ti-e foame?Vrei sa mananci?blabla.El spune dupa mine.Ti-e foame!,vei sa mananci! si data viitoare la fel si nu numai cu foamea,ci cu orice altceva.Si,dat fiind ca are aproape 4 ani am facut chestia asta de milioane de ori-degeaba.In schimb,daca e de numere sau de computer..nici nu-i arat macar ca prinde si face de ne lasa masca,imi citeste ziarul,literele,preturile,reclamele etc.Dar nu s-ar uita pe-o carte decat cu forta...nici atunci de fapt.Nu stie povesti ca n-are rabdare sa asculte,nu ma lasa,nu ii captez interesul.In schimb se uita la un film de cand avea un an jumate,cap-coada,ca un om mare.Lui asta ii place,sa vorbeasca cineva in fata lui si sa nu fie solicitat.Poate gresesc,NU STIU ce sa mai fac sau sa cred.

Sunt sigura ca se poate face ceva ,mai mult,mai eficient decat am facut pana acum...Eu nu mai am imaginatie,nu stiu ce sa mai fac,de asta postez aici..ce jocuri sa mai fac..stiu ca sunt metode speciale(cum ar fi jocul de rol),poate simple si eficiente dar la care nu ma gandesc,cum sa-l iau,ce sa fac si ce sa NU fac,cu ce activitati sa-l mai atrag sau sa-i impun ca in afara de computer si filme nu vrea(de unde 90%din stress ca eu nu-l las pe cat vrea el...ce atitudine sa am,ce trucuri sa folosesc sa-l determin sa-si deschida gurita si sa spuna odata ceva,"de la el cetire",cum sa-l mai stimulez sa comunice?? CUM sa pun presiunea asupra lui sa nu fac mai mult rau-ca daca nu pun deloc el e happy :(Si sa aiba si fun in a comunica?Fara nervi si stress pentru amandoi.DE CE NU VORBESTE????de ce nu se straduie mai mult??

Cred ca multi parinti ar trage foloase mari daca am aduna catea sfaturi,cateva pareri,cateva metode testate, diverse jocuri,strategii,sfaturi de la specialisti,sau de la alti parinti care au trecut(sau trec) prin asta in legatura cu lucrul acasa cu copilul care refuza sa vorbeasca sau are o problema anume de comunicare.

Imi cer scuze ca m-am lungit atat de mult,va multumesc pentru timp si bunavointa, dar ,odata ce incep pe tema asta imi e greu sa ma opresc.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Mamico, merge la gradinita puiul tau?
Am observat ca ei isi dau drumul mult la vorbit in colectivitate, cu copii de varsta lui. Tu ai povestit cum e fata de tine, dar cu copiii vorbeste?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

crini am facut editare si am povestit si de gradi,pe scurt.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Am citit ce-ai editat de gradi, mi se pare ciudat ca nu vorbeste nici cu copiii. Dar eu nu sunt specialist, asa ca ma pun pe bara si astept parerile unora mai cu experienta.
Logopedul ti-a spus daca ar putea fi legat de faptul ca e bilingv?
Ca pe-aici cum e o problema - ca vorbeste mai tarziu, ca n-are vocabular, ca nu citeste cursiv - imediat sar toti cu raspunsul 'da, dar e bilingv' de la pediatru pana l.a profesori inclusiv prietenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Anca...eu nu inteleg....
are un vocabular foarte dezvoltat
stie absolut tot ce e intrebat
intelege doua limbi
Pricepe tot ce-i spun sa faca,sau sa-mi aduca
Nu introduce in conversatie cuvintele pe care le stie
nu initiaza niciodata o conversatie
Stie tone de cuvinte
le foloseste decat daca e intrebat expres ce e aia
spune si propozitii scurte,

Deci are vocabularul unui copil de 4 ani sau de 2 ani jumate?
E foarte bine ca stie absolut tot ce e intrebat
E foarte bine ca intelege 2 limbi
E foarte bine ca pricepe tot
Nu putem sa introducem in conversatii toate cuvintele pe care le stim
Nu e neaparat nevoie sa initieze o conversatie (mai ales daca are o mama vorbareata)
Daca stie tone de cuvinte e foarte bine!!!
Pai cum ai vrea sa le foloseasca? Daca el le stie, si stie ca tu le stii, la ce sa isi mai piarda timpul sa iti explice si tie???
E ok ca la 4 ani sa faca propozitii scurte...nu inseamna ca e in urma cu limbajul...


Adica mie mi se pare ca e un copil de 4 ani (nici macar) cu un limbaj adecvat varstei...
Poate tie ti se pare ciudat, ca stie prea multe dar vorbeste prea putine...ceea ce este foarte normal (din pc de vedere al limbajului).
Spuneai ca reda poezii...iar este foarte bine...

Eu nu cred ca limbajul e problema...ci comportamentul fata de ceilalti copii si de tine...ca nu VREA sa vb cu voi...
Din cate spui, el vorbeste si stie ceea ce e normal sa vorbeasca si sa stie un copil de 4 ani...

Fiecare dimineata e un nou inceput

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga



varsta David

poze David

De-ale lui David

Atelierul Piticilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Sanziana,..asta e,e discrepanta asta imensa intre ce are in cap,intre ce stiu SIGUR ca are in cap si intelege si ce spune,cum comunica.Eu sunt zi de zi cu el si,desi stiu ca intelege si ar putea vorbi,NU O FACE!!!Nu sunt nebuna,nici paranoica,dar cand se uita la mine si repta cuvant cu cuvant ce spun,cand nu e in stare sau nu vrea sau nu poate sa-mi spuna NIMIC???e groaznic pentru mine,nu pot purta nici o conversatie cu el,cat e de destept si cat de multe stie.Nu pot sa-i explic nimic aproape,nu ma asculta,ii fug ochii si nu se uita la mine,nu se concentreaza,intelegeti????

Daca il intreb daca vrea ceva..repeta dupa mine.Ex.Vrei sa mergem la gradinita? El spune Vrei sa mergem la gradinita?Eu vrei mai pui,hai spune,uite mergem cu busul blabla.El spune Vrei...?Eu ,exasperata Da sau nu?El dupa mine Da sau nu??Innebunesc.NU o face cu intentie,efectiv nu coreleaza,.
Sau,faza de ieri-se duce cu ta-su 2 ore la locul de joaca (spielplatz in germana,cuvant si loc pe care il viseaza si noaptea)
Eu ii dau o banana in mana.
Cand vine inapoi il intreb,super dulce,Unde ai fost mami?Pauza-dar totala,nu POATE sa raspunda oricum as intreba.Daca spun eu de spielplatz,da,stie.
Il intreb Ai mancat banana? El la fel:Ai mancat banana? Nu poate sa spuna Da sau nU.Daca intreb direct Vrei banana?-atunci da,raspunde adecvat,in rest NU ,repeta doar!!!
Azi ta-su i-a cumparat inghetata.Eu il intreb Mami,ce-ai mancat?
NIMIC!!sau,eventual Ce-ai mancat?Daca spun eu inghetata?-el spune "inghetata" Daca eu adaug "cartofi"?,pizza?-(ceea ce sigur n-a mancat) el spune dupa mine-cartofi,pizza.Si stie ce-s aia cartofi ca-mi arata la supermarket,in bucatarie,prajiti sau cruzi.Stie si ce-i aia pizza,ca-i place.
INNEBUNESC!!!-si pot sa dau si alte exemple de felul asta.Sute!Mii!-in afara de nevoile lui de baza unde e cat mai concis,cum am explicat mai sus,nu reusim sa comunicam cu el.Nu vorbim de maine,de ziua ta,de craciun..adica eu vorbesc si el repeta.

Si face 4 ani!!!!De asta spun ca are o problema-ori nu pricepe,ori nu gandeste ce vorbeste,ori nu se concentreaza,naiba stie-toata lumea zice ca sunt eu nebuna,paranoica,exagerata cand il vede sau cand povestesc ce stie si ce face,dar NU SUNT!!!Ceva nu e normal si nu stiu ce,nu stiu unde e problema,daca fac eu ceva gresit.

Azi a fost la balci-asta e un eveniment,s-a dat in masinutze cu ta-su ,a mancat vata pe bat etc.A venit direct acasa si una ca n-a povestit nimic,nu ca ar fi incercat dar nici cand am incercat eu sa-l trag de limba n-a iesit nimic.Exact ca in exemplele de mai sus.
Si asa mereu.La fiecare pas,la fiecare activitate,la orice!!!

Nimeni nu ma crede-toti care il vad(pediatru,logoped)spun ca e perfect,ca sare din schema la memorie,ca aia ca ailalta ca comunicarea o sa vina.DAR NU VINE!!!la fel repeta si la 3 ani,doar ca acum repeta toata fraza.
daca il intreb si daca vrea suc spune vrei suc! sau simplu suc! nu spune Mai toanto,mi-e sete! daca ma fac ca nu pricep se pune in kur si miorlaie.Nu a spus in viata lui Mi-e sete!mi-e cald!,Ma doare!desi stie astea,cand le spun eu le repeta si bag mana in foc ca intelege!!!
NU E NORMAL!!!,NU E OK pentru varsta lui-undeva nu face un clic in capul lui,in ideea asta vorbesc copiii cu 2 ani mai mici,numa' ca el are si vocabularul si stie fiecare imputit de cuvant ce inseamna.Pe doua limbi chiar.L-a inteles pe EU-sunt convinsa de asta,ca spune si ICH möchte (adica eu vreau)cand cere ceva sau cand e randul lui la joc.

Normal ca ma inchin sa fie asa cum spui tu,sa fie plodu' ok,dar eu,care stau zi de zi cu el,vad ca totusi nu e!!pune-te in situatia mea si ai sa vezi ca o iei razna de griji.
Care dintre voi,cu copii normali si sanatosi de 3 ani si 9 luni mai trece prin asta?cati nu poarta nici o conversatie cu copilul?sa vad si eu cat e de normal sau is io cu adevarat cu pluta??NU imi compar copilul cu altii,dar sa vad macar statistic ca suntem in limite in ceea ce priveste comunicarea,ca-n rest,slava Domnului nu-mi fac nici o grija.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Anca, fiecare copil e diferit...asa ca nu il poti compara cu alti copilasii...
Fiecare are personalitatea lui...
Cert este ca copilul tau POATE si tu stii asta...si dr au vazut asta...dar nu VREA....
Eu nu cred ca trebuie sa il obligi sa face ceva ce nu vrea...

Acum te mai intreb, el repeta dupa tine si in germana si in romana??? Adica e la acelasi nivel in ambele limbi?
Stadiul in care imita este normal, intr-adevar pentru un copil de 2 ani, chiar daca imita orice dupa tine fara logica...
Asa stocheaza copii informatiile, prin imitatie chiar daca pare fara logica...

Ca jocuri cu el, de dezvoltare a limbajului(desi eu nu cred ca are pb de limbaj, ci de comunicare, si nu cred ca are nevoie de logoped, ci de un psiholog sau psihiatru care sa isi dea seama de ce NU VREA...)

1. In fiecare seara (sau mai des daca ai ocazia) citeste-i o singura carte, una scurta care sa il intereseze foarte mult. In asa fel incat sa o memoreze, si sa fie in stare sa anticipeze cuvintele.
2. Daca repeta dupa tine, atunci povesteste tu in locul lui ca el sa te imite, si foloseste de fiecare data cuvinte noi
3. Incearca sa canti, cantecele scurte ca el sa le invete si sa anticipeze cuvintele.
4. Insista sa pronunte cuvintele corect, si insista sa repete pana ii iese bine...(daca isi pierde interesul, sau pare frustrat nu forta)
5. Incearca jocul asta: cartonase cu imagini (cate 3 sau 2 de inceput apoi mareste numarul), le afisezi pe toate, apoi el trebuie sa inchida ochii si pune-l sa spuna ce lipseste...in propozitie (poate chiar incerci o melodie) adica "lipseste calul albastru"...
6. Alt joc: la inceput tu da-i comenzi, el executa (sa se invarta, sa stea jos, sa sara intr-un picior etc) apoi invers...el sa iti dea comenzi tu sa executi...

Incearca sa ii umpli tot timpul, sa nu il lasi sa se joace singur, sa il tii in compania UNUI SINGUR copil...si nu la gradi, unde sunt mai multi si poate pe el il exculd...si poate gasesti un vecin ceva mai mare, care e in stare sa organizeze un joc in doi....

Pare dureros, dar incearca sa excluzi computerul, televizorul, jocurile electronice, care ii incurajeaza sa se joace singuri, si sa nu foloseasca limbajul activ!!!!!
Scoate-l cat mai mult afara (poate incerci sa te joci tu cu el, daca nu are cu cine) si incearca sa faci cat mai multe cu el: colorat, decupat, curatenie, mancare...etc...

Fiecare dimineata e un nou inceput

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga



varsta David

poze David

De-ale lui David

Atelierul Piticilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Mamica dulce, mai mult decat ca ar exista o problema reala la puiul tau, e faptul ca tu simti ca exista asa ceva, iar eu cred in instinctul de mama!
Andrei e de aceasi varsta cu Marc (2 luni diferenta), si nici el nu vorbeste ca majoritatea copiilor de 4 ani, si intr-adevar sunt persoane care nu il inteleg cand vorbeste.
Eu pun acest lucru pe seama faptului ca de mic l-am tot plimbat dintr-o tara in alta, iar el nu si-a dezvoltat partea fonetica foarte bine. cand a inceput sa vorbeasca eram in state, dupa care ne-am intors in romania, dupa care am venit in turcia; sa-l vezi aici cum se prosteste cand se joaca cu copii turci; el are impresia ca vorbeste ca si ei!
Nu il pronunta pe r si pe s, iar cateodata nici noi nu intelegem ce spune cand e vreun cuvant nou. Si a inceput sa vorbeasca dupa 2 ani.
Singura diferenta intre el si Marc, e ca lui ii cam turuie gura, chiar daca de multe ori incepe in mijlocul frazei cu "aaaaaaaaaaa", ca raspunde la intrebari, povesteste ce i s-a intamplat (chiar daca uneori mai si inventeaza) si isi exprima starile (mi-e foame- desi asta nu am auzit-o de cat de vreo 2 ori, mi-e cald, sete, etc)!

In concluzie, sigura problema pe care o "vad" eu la Marc e ca repeta intrebarea si nu iti raspunde la ea.
Pentru asta trebuie sa stai de vorba cu un specialist (altul decat logopedul) si sa vezi ce e de facut.
dar nu mai amana!
iar faptul ca nu vorbeste poate sa fie ori de lene, ori ca pur si simplu nu e vorbaret.
Aaa, si sa nu-l mai lasi la calculator si la desene decat max. o jumatate de ora pe zi (cumulate). Aceste 2 "modernitati" ale vremii, intarzie foarte mult copilul in unele abilitati, cum ar fi vorbitul si socializarea.
Din pacate pentru mine, si el il las destul de multisor la acestea doua, dar am sa iau masuri!
Pupici si sa auzim de bine!




www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Draga mamica dulce,
Si copilul meu (face 4 ani in ianuarie, la sfarsit) a avut o faza de genul asta, cand repeta dupa noi ce il intrebam si ce ii spuneam. Si eu ma enervam, insa mi-am dat seama ca va trece. Si a trecut, nu am facut nimic special, adica nu logoped sau psiholog... Doar i-am atras atentia ca nu stiu ce vrea sa spuna daca repeta dupa mine ce spun eu.
Si ii ziceam DA sau NU? Si el zicea DA sau NU? Era destul de frustrant. Trebuie sa ai rabdare. Si sa petreceti mai mult timp impreuna. Dupa mine, as taia accesul la calculator pentru muuult timp, pana dupa ce va invata sa comunice foarte bine verbal. Multe jocuri, povesti spunse seara, multe intrebari pentru el ca sa invete sa si raspunda la ele (pe noi ne-au ajutat revistele pentru copii, sunt unele faine aparute la noi, frantuzesti, Toupie, spre ex, ca cele de la noi sunt cam naspa...), intrebari despre gradi... Socializare multa. Cam astea sunt sfaturile mele... Si ai rabdare, daca tu ii faci pe plac desi el este lacunar in exprimare, nu va face niciun efort sa isi perfectioneze stilul. Spune-i ca nu intelegi ce vrea de latine daca nu iti explica (asta fara sa il stresezi).
Multa rabdare.
Nicoleta
PS POate li se intampla copiilor bilingvi. El intelege bine germana?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Mamica dulce, raspund la subiectul tau nu prin prisma unui specialist ci pt ca-l recunosc in Mark pe Alexis al meu, ce-i drept mai mic cu 2 ani si nu bilingv.
Pt ca am sesizat un dezinteres total fata de comunicare la Alexis am fost la un neuropsihiatru si psiholog, iar diagnosticul a reprezentat confirmarea temerilor noastre: intarziere in dezvoltarea limbajului expresiv, mai mult psihiatra a adaugat si elemente de autism (pe care psiholoaga nu le-a sustinut).
Si Alexis e f incapatanat, mintea il duce, intelege destule, e independent, pisicos dar refuza sa repete vreun cuvant, macar apa sa ceara cand ii e sete.

Cum sta Marc cu contacul vizual? Se uita in ochii vostri?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

multumesc de raspunsuri si de sfaturi.Da,el face la fel si in germana.Am incercat sa vorbesc cu el numai germana,n-am observat nici o schimbare,in bine sau in rau.Eu nu cred ca problemna se trage din faptul ca er bilingv,dar am facut-o si pe asta,desi cu strangere de inima,pentru ca am ajuns intr-un punct in care le intelege pe amandoua si nu vreau sa piarda startul asta.De raspuns o face in germana-atunci cand raspunde,imi cere sau imi arata ceva.

Ideea ca e doar o faza,ca o sa treaca,ca fiecare copil are ritmul lui si sa am rabdare-cu tot respectul dar e expirata.Exact la fel facea si la 2 ani jumate,dar acum repeta toata fraza.Si la 2 ani spunea ce vrea (suc,peste etc)Performantele noastre de comunicare activa sunt ca imi spune intr-un cuvant ce mananca la gradi(dar numai daca e carna ,prajituri sau paste) si ca acu vreo 2 zile mi-a zis "lasa-ma in pace" cand il pupam prea cu foc.Si azi dimineata a raspuns la intrebarea Unde mergem?a spus "la gradinita" .-deja m-a dat pe spate!
Si eu nu am senzatia ca NU VREA ,ci ca NU POATE,nu intelege ce vrem de la el,nu coreleaza cuvantul cu fapta-decat atunci cand cere el ceva,cand vrea el undeva sau cand e intrebat expres ce e aia sau ailalta-unde nu exista sa nu stie!....sper sa ma insel.

Maine avem iar programare la logoped-nici eu nu stiu cat ajuta ca acolo face totul super,am fost deja de doua ori si e impresionata logopeda de ce stie,de memorie,de vocabular,de cum se joaca etc.Intelege jocurile,le face imediat,..de la foarte bine in sus, pana deschide gura.Ii place sa joace memory de exemplu-imi da clasa,e super bun!memoreaza TOT,pana si statiile de autobuz le stie dupa nume si numarul busului si strazile din oras ...tot!!!
Si mai e si chestia ca e bine dezvoltat fizic,e inalt,solid,cine il vede prima data cum arata,ce face,,spune ca are 5 ani -pana deschide gura.
Eu sunt disperata,ma gandesc la ce e mai rau,ca la nastere au folosit forcepsul si poate de la asta i se trage,ca are o problema psihologica,ca e autist...nu mai pot oameni buni,NU MAI STIU CE SA FAC!!!Avem programare la psiholog abia in decembrie(facuta din aprilie!!!) dar nu vreau sa mai astept pana atunci.

Sanziana exercitiile tale sunt bune,pe unele le-am incercat,la unele nu m-am gandit.Cu cartile nu merge,cu comenzile ...nu cred.Adica el o sa faca tot ce-i spun eu,dar el n-o sa-mi zica nimic.
Da-mi niste idei de jocuri de rol si tot ce-ai mai facut cand erai educatoare.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput