De ce sinteti atei (3)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Dupa ce RA m-a convins ca am afinitati cu Confucius iar voi tocmai ati ajuns la concluzia ca nu exista ordine in Univers -parca invatasem la scoala legea aceea cu maxima entropie- de ce cautati un sens al existentei DUPA moarte in loc sa cautati un sens al existentei (sau sa va creati unul) in timpul vietii?? E.g nu rivnesc sa ajung in Paradis pt. ca nu am idee ce e aia. chiar descrierea Paradisului in Biblie e puerila si plictisitoare, cum adica sa nu faci nimic toata ziua si sa maninci numai ambrozie si nectar, nu tu o friptura, nu tu internet! Prefer sa-mi canalizez energia dind vietii mele un sens, canalizindu-mi viata sa fac bine, sa fiu un om drept etc, etc... Vorba lui Confucius (vezi Ra ca m-am apucat sa-l citesc :-)), daca fac asta nu mai am nevoie de rugaciuni.Daca ar fi sa-mi aleg o religie proabil ca as alege una care sa raspunda nelamuririlor mele si care sa faca sens pt. mine.Dragele mele credincioase, daca credeti in D-zeu probabil ca credeti si in existenta diavolului. cum vi-l inchiputi, caci mie imaginea cu coarne mi se pare de asemeni puerila.Adusca, ce sa-ti sumarizam puiule, crezi mai stie cineva despre ce mai vorbim? Poate doar tata' lu' Toma care a raspuns scurt si la obiect.pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

"Nu cred in ordinea universala."
----------------------------------------

Chiar eram convinsa,sincer.Altminteri n-ai fi spus NU,ci
NU STIU,ca raspuns la intrebarea:exista Dumnezeu...ceea ce-i cu totul altceva.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RA spune:

Sa-ti spun drept,Adrienne,nici eu nu ma dau in vant dupa pictura naiva.De aceea cred ca mi-l definesc ca o notiune,nu ca o-ntrupare.
(Pe Confucius l-am citit si eu cu incantare,dar cu mult timp in urma.Cred ca mi-ar placea sa-l reiau).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Alin, vorbeai mai devreme de demnitate. Poti sa-mi explici cum o vezi tu in absenta ordinii si sensului?

Ingrid, distinctia animus/anima e teoretizata de Lucretiu (secolul 1 a.Chr., sau inaintea erei noastre, pentru cei care nu cred in existenta istorica a lui Iisus). In epicureism (reprezentat de Lucretiu) animus e spiritul, partea rationala a omului prin opozitie cu anima, care e respiratia, suflul vital care impregneaza corpul. Ambele au ca paralel indo-european in greaca anemos (= vint, suflu de aer)

Acum, distinctia s-a mentinut vie in limba, caci anima a devenit in rom. inima, iar rom. a trebuit sa inventeze un alt termen masculin pentru spirit si a preluat tot din latina "a sufla" < sufflare, din care si-a creat singurica "suflet". Apoi a venit duhul din slava, care inseamna fix respiratie.

In greaca exista termenul pneuma, neutru, care desemneaza respiratia oamenilor si a universului deopotriva (e importanta la stoici, ca principiu de coeziune universala) si bine-cunoscutul psyche, care e feminin pe un radical indo-european care desemneaza "racoarea". Exista un fir de gindire care porneste de la presocratici si strabate cultura greaca, al recelui/feminin/umed pe de-o parte, si al masculinului/fierbinte/uscat pe de alta.

Stientifisti dragi, apropo, sint curioasa (ca nu m-am gindit ever sa compar stiinta cu filozofia greaca). Sa nu va suparati pe mine daca spun prostii: mai exista apa altundeva decit pe Pamint? Si ce temperaturi sint in afara Pamintului ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

myrrha, nu dispera.sunt multi care vad in teoria haosului chiar o dovada pt existenta Dumnezeirii.aceasta dezordine aparenta are un sens.nu e miraculos ca falfaitul un fluturas determina un ciclon in partea ailalta a globului?
iar daca faci experienta cu pendulul (2 de fapt, asa e xeno? ca nu mai tin minte exact)se observa cum miscarea tinde (variabil, ce-i drept) spre punctul intial, exista reintoarceri, dar nu exact in acelasi loc, un milimetru mai incolo.de obicei mai incolo inseamna si un pic mai inainte

dupa mine , asta in arta se explica in felul urmator.exista cei care respecta regula si genii.geniile duc regula mai departe, n-o lasa sa devina fixa. dpdv tehnic...ei sunt tot pe-acolo, dar cu un milimetru mai departe


asa si cu Dumnezeu. daca ar fi doar regula.....n-ar fi Dumnezeu.pt ca L-am putea explica pe deplin. Imprevizibilul, revenirea intr-un punct apropiat ,dar nu acelasi, asta inseamna interventie Divina, adica ceva ce omul nu ar putea gandi dinainte.cu alte cuvinte, Dumnezeu ne-a lasat bucuria de a fi permanent surprinsi.



si librariile sunt pline de catastrofe, haos si fractali de muuuulta vreme, deja m-am plictisit



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by myrrha
mai exista apa altundeva decit pe Pamint? Si ce temperaturi sint in afara Pamintului ?


pe Marte si Europa (sub crusta tectonica de suprafata, se comporta ca magma sub presiune), dar exista supozitii si despre Ganimede (apa sarata) si, se crede, si pe Uranus (asta nu e dovedit, e dedus din masurarea densitatii). despre apa pe Marte vorbim la trecut, dovada -albiile de rauri si probele din meteoritii desprinsi din planeta rosie. tot in meteoriti dintr-astia s-au descoperit si fosile microscopice de bacterii si excrementele aferente :-)se pare ca Marte a avut la un moment dat o atmosfera ceva mai densa decat Pamantul, dar un climat asemanator.

temperaturi in afara Pamantului, unde? adica pe alte planete sau asa in general in Cosmos?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by myrrha

N-am stiut ca deja nu mai e nici ordine universala.


bineinteles ca exista Ordine in Univers, exact aceea la care te referi si tu. Univers Ordonat nu mai inseamna demult, nici in stiinta macar, un univers geometric simetric, perfect, gravitand in jurul unui centru in miscare continua regulata. stelele se prabusesc toate la fel in gaura neagra galactica a lui Xeno, nu avem de-a face cu o stea care se supune legii x si cu alta stea legii y, atunci cand vorbim despre acelasi sistem. Lumina tot pe aceleasi frecvente comunica, oriunde s-ar afla, nu conteaza ca noi poate nu le deslusim chiar pe toate inca. :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Multumesc de incurajari, Sabina si Conchita.
Nici eu nu ma gindeam bineinteles la un univers ordonat adica simetric, ci la un univers condus de legi/reguli/principii/sisteme.

ieri barbatu-meu s-a tavalit pe jos de ris cind a ajuns acasa, si la intrebarea: "ce faci, catolico?" eu i-am raspuns: "tu stiai ca nu mai e ordine in univers?"

Multumesc si de lamuririle cu apa. Ma gindeam ca filozofii greci sustineau ca umezeala si raceala e caracteristica pamintului, partea de jos, in timp ce in partea superioara domina uscatul si fierbintele (mai pur, acolo e si locul zeilor)

Fara sa suparam pe nimenea, si daca Doruletz n-a nascut (sau nu e in primejdia sa nasca in timp ce tasteaza) eu as fi curioasa sa luam mita din partea cealalta, adica nu de la cosmos si gauri negre, ci de la om ; adica sa discutam, in mod teoretic, despre cum (in ce fel) poate fi moral cineva care se considera ateu. Pina la urma, asta e o chestiune importanta cind decidem daca sa fim religiosi sau atei sau cum sa ne crestem copiii.

evident ca nu ma pun la indoiala nici o clipa ca toate persoanele prezente in discutie sint morale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by myrrha
adica sa discutam, in mod teoretic, despre cum (in ce fel) poate fi moral cineva care se considera ateu. Pina la urma, asta e o chestiune importanta cind decidem daca sa fim religiosi sau atei sau cum sa ne crestem copiii.



Sincera sa fiu, nu prea inteleg ce vrei sa spui!!! Este "morala" o notiune eminamente religioasa??? Daca tu spui ca da, atunci astia, "nereligiosii", la morala carei religii ar trebui sa ne raportam cind am incerca sa demonstram "moralitatea noastra"??? ...sint de-a dreptul siderata de intrebarea asta si inclin sa cred, mai degreaba, ca n-am inteles-o!!!

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Lil, cred c-a vrut sa spuna ca e mai simplu pt un credincios sa explice morala, dpdv reguli religioase ce trebuiesc resptectate intru Dumnezeire.




Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput