Copilul si televizorul

Copilul si televizorul | Autor: inca o zi

Link direct la acest mesaj

Fetelor,pornind de la un mesaj pe care l-am citit pe forum, as vrea sa va propun si eu un subiect de ´´discutat´´.Poate ca la unii le va fi de folos!! Ce parere aveti despre rolul ( educativ sau needucativ) pe care-l ´´joaca´´ televizorul in viata celor mici?Multi parinti folosesc televizorul in loc de....bona si sunt tare bucurosi ca cei mici sunt ....´´cuminti´´, iar ei pot sa se ocupe de treburile de prin casa sau ce au ei de facut.Eu cred ca o buna perioada de timp cei mici nu ar trebui sa fie lasati la TV fara sa fie supravegheati de parinti.Ba, am mai vazut la unii ca le mai lasa si telecomanda,asta pt ca sa....schimbe ei , sa butoneze ei pana dau de ceva ce lor le place,pt ca apoi sa fie lasati cat vor ei si la ce vor ei sa se uite!!
Cunoasteti asemenea cazuri??

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns candy24 spune:

Baietelul meu se uita la tv doar la desene animate in special Scooby doo.In rest nu prea il incanta nici muzica nici filmele.Daca il las la tv ai dau pe programul de desene si cu ocazia se si joaca. http://community.webshots.com/user/candy24ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Eu, deocamdata, nu sunt de acord cu TV la copii. Am unul de 18 luni si incerc sa-l tin cat mai departe de el. Ce-i drept, inca nu-l intereseaza.
Dar atunci cand un copil se uita la TV, nu mai e capabil sa alerge prin casa, sa se joace cu altii, sa asculte povesti, sa se uite pe carti sau sa deseneze.
Privitul la Tv excesiv retine copiii de la o dezvoltare de indemanare. Ei vor depinde de TV ca sa fie stimulati si multumiti.
Cititul le hraneste imaginatia, sunt in stare sa "picteze" lucrurile prin prisma lor, isi imagineaza tot felul de actiuni, etc. Pe cand uitandu-se la TV, activitatea lor mentala e zero. Te asezi in fata TV, mai mananci una-alta (ca sa nu mai vorbim de cazurile de obezitate sau sindromul couch potato), si imaginile vin una dupa alta.
Apoi valorile negative transmise: violenta, minciuni, etc. E indicat ca parintii sa priveasca impreuna cu copiii si sa comenteze fazele de vilenta prin a le spune ca nu e bine, ca totul e imaginatie, etc.
Cei care depind de TV nu sunt capabili sa se joace singuri, nu sunt motivati sa o faca.
So, nu-s de acord ca atunci cand copilul imi e plictisit, suparat sau are o problema o rezolv cu o simpla apasare pe butonul telecomenzii. Incerc sa caut motivul supararii, plictiselii si sa-l indepartez prin a vorbi cu copilul, a-i distrage atentia, a-i spune ca-l inteleg, a ma juca cu el, etc.
Expertii prezic ca copiii ai caror parinti folosesc TV in sensul asta s-ar putea sa aiba probleme cu infruntarea dificultatilor vietii.
Apoi foarte multi au probleme de citire si note mai mici in scoala decat cei care stau mai putin la TV.
Deci, pana la 18 luni, copiii nu au nevoie de TV. Dupa 18 luni, este suficient o juma de ora in fata TV, iar la doi ani pot sa stea o ora.
Nu este o idee buna sa-i lasi mai mult decat timpul stabilit.
Nu sunt de acord cu vizionatul TV in timpul meselor.
Mela, ca ai mentionat de bona. Daca angajati una care ii lasa pe copii sa se uite la TV, atunci cred ca nu e cea potrivita. Aveti nevoie de una care sa-l asculte pe copil, sa-i raspunda la intrebari si sa intre in "jocul" lui.
Acum multi vor spune ca TV il ajuta pe copil sa inteleaga lumea ce-l inconjoara, intr-un mod realist, dar si ca reprezinta o fantezie. Da, asa e, dar avand grija sa-i limitezi timpul.
Deci nu neg ca Tv nu are o latura educativa. Este foarte bun. Chiar aici sunt renumite acele documentare pentru copii, Baby Einstein, dar care nu dureaza mai mult de o jumatate de ora.


Numai bine,
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

Eu nu sunt deacord cu TV la copii, in special la cei mici.. mi-a zis pediatra ca un copil pana la 3 ani daca se uita la TV are sanse mari sa aiba in ani de scoala ADD. Asa ca Julian nu se uita dleoc la TV (are 2 ani si 5 luni) nici nu il intereseaza, pot fi desene, filme, muzica, reclame, e nepasator ca si cum nici nu exista TV in casa.
Iar dupa 3 ani sunt de parere ca 30 minute pe zi e suficient la copil la TV...

Cunosc copii care au 2,5 ani si stau ca legumele in fata TV-ului , nu scot un pas toata ziua.... parca sunt drogati...iar in aprk foarte greu comunica, si se socializeaza cu cei din jur.
PS: Pe la 7 ani un film de maxim o ora sunt deacord, dar nu mai mult.
Deci TV este NOOO la noi in casa.



Gabbriela & www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
0 - 2 years 2 - 3 years
Opere de arte

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Monica are 2 ani si 8 luni. Se uita la TV (sau calculator) maxim 1 h pe zi, in mai multe reprize. Nu sunt de acord sa folosesti TV-ul pe post de bona. Copilul trebuie sa iasa si la aer, trebuie sa se joace cu jucarii/jocuri, etc. Eu nu i-am interzis sa se uite la TV, dar daca exista ceva mai bun de facut (de ex. sa mergem in parc, sau intr-o vizita) merge cu noi. Pe de alta parte exista momente cand s-a plictisit si de lego si de alte jucarii si trebuie sa recunosc ca imi prind bine alea 15-30 minute cat se uita ea la TV (pot sa mananc de ex.). Nu foloseste telecomanda, daca sunt desene nu ii trebuie, nu a cerut-o niciodata. Chiar si la desene cred ca trebuie sa alegi - de ex. Monica se uita la Bliky Bill sau la alea cu o profesoara si o clasa de elevi care au tot soiul de aventuri care demonstreaza legile fizicii sau chimiei (nu prea stiu ce intelege ea, dar se uita foarte interesata) la TV iar la PC se uita la desenele clasice (Alba ca Zapada, Tom si Jerry, etc). Inca nu are rabdare sa vada un film intreg, dar ma pune sa ii pun si de 3 ori bucata in care piticii danseaza sau "Hai-Ho" (adica venirea acasa, de la mina) sau se uita cca. 30 min. si dupa aia se joaca sau facem altceva si uita de desene....
Am vazut cateva minute niste desene de m-a apucat groaza ... oricum si Monica a zis "astea sunt urate, hai sa cautam altele" (mai, ce copil cuminte am)


Sorana si Monica (2 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inca o zi spune:

Sorana,bine ai scris ca parintii ar trebui sa selecteze si ce fel de desene sunt de ´´privit´´si care nu.Unele desene sunt mai urate decat.....filmele de groaza.Orice altceva,numai desene pt copii nu le poti numi.Si eu cred ca timpul alocat copiilor pt privitul la televizor ar trebui ´´cronometrat´´,pt ca vorba ta, sunt multe alte lucruri frumoase de facut in timpul liber!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivi.chiriac spune:

Andrei era obsedat de pina intr-o zi cind am sters din memorie posturile de desene...Asa ca acum daca il las sa se uite laii pun casete la video si stau linistita ca nu vede timpeniile pe care le dau la tv.Totul cu tinp{30min}dimineata,la fel seara,pt. ca dupa-amiaza se recreeaza la calculator cu diferite jocuri educative,de logica, de muzica...Acum e totul O.K.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns axxa spune:

Si copilu meu se uita tare mult la tv, si parca si mai mult sta in fata calculatorului. Ma necajeste, de cum se trezeste, deschide televizorul, apoi dupa ce mananca la fel...
Seara nu pierde Scooby Doo, iar peste zi preferatele lui sunt Tom si Jerry, desenele cu cainele Curaj, Johnny Bravo. Eu nu prea le stiu, dar sotul meu se mai uita si le stie, motiv pentru care i-a interzis sa se mai uite la Ed, Edd & Eddie..de ce? cica nu-s prea educative...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea_claudia14 spune:

Si copilul meu se uita seara de la ora 9 la Scooby Doo,asa ca nu am nimic impotriva sa se uite la desene animate.Nu consider ca ii strica cu ceva.Si mai are obiceiul sa se mai uite la seriualul La bloc care este difuzat la PRO TV,asa ca eu nu consider ac ar strica cu ceva uitatul la televizor mai ales la programe speciale ptr. ei cum ar fi desenele animate care nu ctrica cu nimic daca se uita la ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speranta_m spune:


" Copiii televizorului
Ziua, Magda Severin, Miercuri 3 August 2005 http://www.ziua.net/display.php?id=181939&data=2005-08-03

Concluzia-soc a unui studiu comandat de CNA: tinerii preiau de la
televiziune agresivitatea, violenta, placerile vietii, vulgaritatea,
vedetismul si dorinta de imbogatire * Familia are cea mai mica pondere in educatia copiilor.
Scoala ocupa primul loc de unde elevii invata principalele valori precum creativitatea, competenta, cultura civica, spiritul de competitie, succesul si performanta, urmata de televiziune, de unde preiau agresivitatea, violenta, placerile vietii, vulgaritatea, vedetismul si dorinta de imbogatire, iar familia - singura care ii invata adevarul, respectul, afectiunea si dragostea, este abia pe locul trei, avand cea mai mica pondere in educatia copiilor. Aceasta este una dintre tristele concluzii ale studiului comandat de CNA si realizat de Centrul de Sociologie Urbana si regionala Curs, in colaborare cu Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Universitatii Bucuresti. Cercetarea a fost realizata pe doua esantioane de subiecti (varste cuprinse intre 11-14 ani si
15 -18 ani), fiecare de cate 2300 de persoane, iar rezultatele au fost prezentate ieri, intr-o conferinta de presa, de prese-dintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip. Majoritatea elevilor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani nu citesc nimic si se uita la televizor pentru ca nu au alternativa, iar 50% dintre cei chestionati au raspuns ca au invatat expresii vulgare si un limbaj violent de pe strada, intre 23,9% si 31,4% din anturajul pe care il frecventeaza, iar aproximativ 10% din scoala.
Lipiti de ecran
Potrivit coordonatorului acestui studiu, Dorel Abraham, majoritatea elevilor (aproape 60%) se uita la televizor intre trei si patru ore zilnic, intre orele 19.00-22.00, in vreme ce 30-40% dintre ei nu asculta deloc radioul.
Cei mai multi dintre ei, adica 46% dintre cei cu varste intre 11-14 ani si 34% dintre cei cu varste intre 15-18 ani, au raspuns ca televizorul le ofera distractie si placere, in vreme ce 31% dintre elevii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani si 33,8% dintre cei intre 15 si 18 ani opteaza pentru micul ecran pentru a se informa. 14,9% dintre copiii cu varste intre 11 si 14 ani si 23,4% dintre cei cu varste intre 15 si 18 ani au declarat ca se uita la televizor "pentru a-si umple timpul". In aceste conditii, a explicat
Dorel Abraham, se poate constata ca pentru o treime dintre subiecti lipsa televizorului ar produce o mare deruta.
Guta, modelul preferat
ProTV, Antena1, Acasa si AtomicTV sunt posturile de televiziune preferate de elevi, iar vedetele cele mai indragite sunt Andreea Marin, Teo Trandafir, Andreea Esca si Mircea Radu. Genurile de emisiuni preferate sunt filmele politiste, cele de actiune, comediile si telenovelele; filmele science fiction si cele de aventura prezentand interes pentru foarte putini dintre subiecti. Manelele sunt cel mai ascultat gen muzical, ele fiind preferate de 32,8% dintre elevii intre 11-14 ani si de 21,9% dintre cei cu varste
cuprinse intre 15 si 18 ani. Pe locurile urmatoare se afla muzica dance, hip hop, house si rock. Nicolae Guta este interpretul preferat pentru 10,3% dintre respondentii cu varste intre 11 si 14 ani si pentru 8,3% dintre cei care au 15-18 ani.

Fotbalist sa-ti dea mamica
Un alt element care se desprinde din acest studiu este ca 40% dintre elevii cu varste intre 11 si 14 ani si aproape 50% dintre cei intre 15 si 18 ani nu stiu ce ocupatie ar dori sa aiba in viata. Pentru 10% dintre cei apartinand primei categorii ocupatia dorita este cea de fotbalist, pentru 9% aceea de doctor, pentru 7,6% cea de cadru didactic, iar pentru 5,2% aceea de avocat. 5,9% dintre elevii din cea de-a doua categorie aleg profesia de doctor, 4,8% pe cea de cadru didactic, 4,7% pe cea de avocat, iar 4,6% pe cea de fotbalist."
Eu sunt invatatoare de 14 ani. Nu sunt inca mamica, dar rog parintii sa reflecteze la datele acestui sondaj si sa ia masuri in consecinta. Cred ca nu mai este nimic de adaugat la cele de mai sus....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

de cand a implinit 1 an copilul meu e terminat dupa tv si calculator,la 1 an si 2 luni cauta cd-uri in casa si le baga in dvd sau calc si nu pt ca l-am invatat ci pentru ca a prins singur.
miscarea.La 1 an jumate era expert in toata aparatura electronica din casa si acum la 2 ani jumate isi pune singur filme pe calc,m-a lasat masca cand am vazut si e chiar complicat sa deschizi programul,sa selectezi.Si nu i-am aratat nimic,doamne fereste,scot si calc din priza,ma ia de mana si mi-o pune acolo sa il pornesc,tot prinde.
Suntem intr-un razboi continuu de ,si pedeapsa pt crizele de personalitate e interzicerea filmelor..sper sa mearga.

Insula Mainau,Bodensee-Marc 2 ani jumate aprilie 2005
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/ancuta_hoppe/album?.dir=/8c1c

Mergi la inceput