Copil "avansat".Unde sa-l duc?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Oricine are dreptul la pereri personale, bineinteles!

Imi pare rau ca am atins acest punct sensibil, in acelasi timp imi pare bine pentru ca ar putea declansa un fenomen pozitiv...

DAR

Din nefericire nivelarea aptitudinilor este una din misconceptiile cele mai vehiculate in legatura cu acest subiect chiar si in vest, de catre persoane care nu sint la curent cu cercetarile in domeniu. Cind se intimpla ca aceste persoane sint cadre didactice si informatia vine in mod oficial devine o afacere deosebit de periculoasa.

Fiul meu a trait pe propria piele si efectele ignorantei si pe cele ale recunoasterii potentialului uman, iar eu alaturi de el am vazut diferenta. Imi fac procese de constiinta adesea: daca as fi stiut de la inceput!

Urmatoarea pe lista misconceptiilor ar fi ca un copil stie ceea ce stie pentru ca parintii nu fac altceva decit sa-l invete si sa-l streseze acasa...

De aceea se folosesc teste psihometrice in aflarea relativa a realitatii. Sentimentul parintelui este doar presumtia care duce la testare, si asta numai in cazul in care e necesar (ex. scoala cere o evaluare). Altfel, acceptarea realitatii este suficienta.

Imi cer scuze daca am ofensat in vreun fel, nu asta era intentia mea...

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Posibil insa din experienta mea la catedra pot sa spun ca am avut parte de persoane care aveau natural discutand abilitati, sau un grad de inteligenta (sclipire) peste medie ca sa nu spun altfel si care in egala masura (poate si constiente fiind de acestea) aveau sentimentul (a se citi exact asa) ca defapt totul este foarte usor, ca ce mare lucru si asa mai departe insa la nivel de asimilare de baza, acel basement al cunoasterii lasau extrem de mult in urma. Cum numesc eu asa ceva este superficialitate. De aceeea am scris ceea ce am scris pentru ca acest talent nativ sau stiu eu cum sa il numim exista in sine dar uneori nu este decat o scanteie, defapt in marea majoritate a cazurilor. Una este sa ai nativ un starter bun in orice clipa si alta este sa devii cu adevarat bun. Eu nu ma hranesc cu imagini. Cei 10 ani de predare (formare) mi-au demonstrat mie cel putin ca succesul se obtine doar cu efort. Poti sa pornesti usor sau sa recuperezi usor dar efortul ramane dupa mine singurul motor real al succesului. In majoritatea cazurilor astfel de cazuri cineva le cataloga intr-o expresie ciudata dar reala "Branza buna in burduf de caine". Poate este ceva exagerat, insa am intalnit atatea cazuri incat nu ma imbat cu apa rece. Am vazut si oameni care statea prost la capitolul cunostinte, nu erau nici veleitati nativ discutand insa s-a gresit metodologic cu ei. Odata repusa logica lucrurilor in matca nu numai ca au recuperat dar au devenit chiar buni in bransa. Si asta pentru ca a existat metodologia cuplata pe seriozitate si munca. Cum am vazut si veleitati care nu au ajuns niciodata nicaieri pentru ca aveau nativ discutand acel "avansat(a)" insa era un sentiment atat de nobil si personal incat a devenit un esec lamentabil unde bineinteles scuzele erau standardizate "altii(-ltele) n-au stiut cum sa faca, eu(ea) e super super, comunistii, preistoricii etc etc." De aceea daca la inceput am avut un gust amar ulterior am devenit extrem de distant pentru ca in 99% din cazuri pur si simplu nu merita. Socoteala a devenit rece, calculata, cine vrea si cine poate face cine nu, va face ce va mai putea sa faca (ceva tot va face insa "it's too late") si chiar nimanui nu ii (mai) pasa de explicatiile explicative.
Tot metodologic am scris primul mesaj in care numai din experienta mea mi-am expus punctul de vedere conform careia suntem extrem de eterogeni. Unii vin cu un bagaj de cunostinte, altii cu altul, unii au un ritm de asimilare infernal intr-o perioada a vietii lor altii in alta si de aceea la momentul X e relativ dupa mine sa ma exprim de genul "Hei e chiar o exceptie". Cea ce nu inseamna ca nu ar putea sa fie. Dar eu am fost sau am devenit mai circumspect pentru ca realitatea mi-a demonstrat aproape invariabil relativitatea impresiei. Si tot ce am scris nici in momentul de fata nu cred ca tine de preistorie sau comoditate chiar si acum cand (cu un mare regret personal) nu mai sunt la catedra.


Parere personala.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

marius, la 4 ani nu se pune problema asa.eu inteleg f. bine ce vrei sa spui, pt. ca eu am patit pe pielea asta.eram din aia supradotati si pt. ca imi venea totul f. f usor m-am delasat.abia la 17 ani mi-am revenit, datorita unor profesori exceptionali.adica eram branza buna in burduf de caine, chiar profa de pian imi zicea sa
insa doar la pian si compozitie mi-am revenit, matematica din generala s-a dus de mult....si eram. f. tare.am citit de la 4 ani si 9 luni etc.
de aia nu ai dreptate.cu cine are start bun cum zici tu trebuie lucrat la varsta scolara in mod special. Eu nu am beneficiat de tratamentul adecvat si am devenit lenesa, pt. ca nivelul era scazut fata de ceea ce imi trebuia.Plus colegii care ma cam marginalizau
Abia acum imi dau seama ce-ar fi trebuit sa se faca.Imi trebuia mult mai multa stimulare.
dar la 4 ani trebuie lasat sa se exprime, nu se pune problema ca o sa-l ajunga altii din urma
Si e f. clar ca nu are doar o scanteie, e intr-adevar supradotat.
Inca ceva marius.
unii au succes in mod natural, le vine mai usor.tot respectul pentru cei nu sunt asa dotati dar prin perseverenta reusesc.Insa cazul supradotatilor e mult mai sensibil.Succesul e ceva normal la ei.De aia le trebuie o pregatire mult mai subtila, nu poti sa-i incadrezi in turma.
Vistiana, tot respectul pt. mamica de 3 ori!


Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Sabina,
Bravo tie ca ai gasit resursele sa "stai deasupra"! Si ai avut noroc...

Din pacate, sint nenumarate cazuri in care neglijenta, plictisul, confuzia si neacceptarea s-au soldat cu renuntare la liceu (high-school dropout) sau chiar sinucidere in rindul tinerilor supradotati. Parintii acestor copii, trebuie sa aiba posibilitatea sa-i protejeze... Nu are nimic de-a face cu elitismul sau aroganta, asta tine de personalitatea fiecaruia, iar in general gifted sint recunoscuti in gradul ridicat de empatie si sensibilitate.

In cazul meu, cind a trebuit sa le explic copiilor "diagnosticul" si de ce merg ei in acest program (si sa stiti ca ei stiu singuri ca sint diferiti de norma, nu trebuie sa le-o spuna nimeni) am raspuns asa:
- cind un copil se naste, primeste de la D-zeu o galetusa goala(potentialul) in care ei isi vor pune cunostintele dobindite
- galetusele pe care le primesc oamenii sint de dimensiuni diferite, iar ale lor se intimpla sa fie mai mari decit a majoritatii copiilor)
- depinde de fiecare cit o va umple, ideal este complet, iar atunci se poate spune ca si-au atins maximul de potential
- ritmul si adincimea cunostintelor in acest program le va da oportunitatea sa-si umple galetusa mai mult, dar in final depinde numai de ei si nu exista nici o garantie ca vor avea succes ca adulti, este decizia lor de a munci zi de zi, iar o galetusa goala nu are nici o valoare
Ceva elitist sau arogant? Nu cred! De fapt le cunosc colegii de clasa si nu pot spune ca unul din ei se considera superior din cauza asta.

In general, saracii, cel mai adesea se plictisesc de moarte, iar daca nu se face nimic ani de zile se deconecteaza complet, iar atunci e tare greu sa mai faci ceva, obiceiurile proaste sint deja inradacinate.

Sa va dau un exemplu, fiul meu nu-si nota tema la mate uneori, inainte de a fi mutat. Explicatia lui era ca proful repeta si repeta acelasi lucru de nenumarate ori si nu putea intelege de ce, si "I got it the first time" asa ca el cadea pe ginduri in lumea lui. Bietul profesor n-avea ce face, ca trebuiau sa inteleaga toti copiii. Intre timp se preda si altceva, se dadea tema, dar el nu se aduna in timp util. Americanii au o vorba: "ca sa intelegi un om trebuie sa umbli o mila in papucii lui"...

Exista invatatori, profi care au simtul asta in singe, si satisfactii grozave din a lucra cu acesti copii. Se poate face o diferenta majora, cu putin efort si intelegere! Totul e sa nu negam o problema numai pentru ca nu ne place cum suna...

Marius, statistic, vorbim de 2% din populatie. Daca faci un calcul, la 20 de copii intr-o clasa si 10 ani ca profesor, probabilitatea ca nu ai intilnit nici unul dintre ei mi se pare imposibila totusi. La 2% din populatie, ar fi posibil sa poti culege de la toate scolile dintr-un orasel de-o clasa, deci faptul ca sint cantitate neglijabila si nu se poate face nimic nu e o scuza buna. Avem materie cenusie in Ro, o gramada, dar nu o valorificam. Cum sa-mi explic altfel ca in toata scoala fiicei mele sint 4 copii romani, din care 3 sint in clasa ei, gifted?

Sint sigura ca mai devreme sau mai tirziu se va face ceva, e nevoie. Desi deadline era ieri!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurajr spune:

Draga mama de copil supradotat,
Daca am inteles eu bine tu dai o gramada de bani la o gradinita ( 7000E!!) de care nu esti multumita.M-am gandit si m-am pus putin in situatia ta, cred ca acum baietelul tau pune f. multe intrebari si are nevoie de raspunsuri stiintifice, nu balbaieli ...de ce nu apelezi la niste profesori pensionari care stau si mucezesc dar adora sa explice fenomene complicate dar n-au cui ?
Sa faca lungi plimbari cu el si sa discute astronomie, teoria numerelor, biologie, istorie si poate asa afla pustiul ce-l pasioneaza mai mult !
Tactul unui profesor pensionar si vastitatea cunostintelor sale valoreaza mai mult de 7000 E dar fii sigura ca nu ajungi sa le dai lor astfel de sume .

Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu'Otilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Nu stiu daca am copii supradotati insa si copiii mei se cam plictiseau la scoala.
Tot asa cum spunea cineva aici nu-si gaseau locul, nu intelegeau de ce profesorul trebuie sa explice de citeva ori acelasi lucru.
La fiica cea mare poate ca mi-am dat seama prea tirziu...era deja in clasa a V a, am incercat sa o mut la o scoala unde se ocupau mai bine de copii de genul asta dar n-am reusit, in schimb baiatul era doar in clasa II asa ca am reusit si de atunci nu l-am auzit sa spuna ca se plictiseste si nici ca vreun profesor repeta acelasi lucru.

Copiii mei nu au citit de foarte mici, au stiut literele pe la 4-5 ani dar mie nici nu mi-a trecut prin cap ca ar fi supradotati, mi se pareau foarte normali, defapt si acum mi se par normali.
Cind erau mici le citeam foarte mult, ne uitam in enciclopedii facute pentru copii , adica cu multe poze si cu explicatii pe intelesul lor(adica al copiilor) nu la un nivel de enciclopedie pentur maturi.
Intotdeauna au fost atrasi de de tot ce e legat de biologie, fizica,geografie, baiatul are o inclinatie aparte si spre limbi straine, vorbeste foarte bine engleza si acum vrea sa invete si germana, deseneaza comics inca de cind era mic de tot, au invatat sa cinte la pian.
Amindoi invata la o scoala normala insa clasa lor este o clasa mai speciala, inainteaza intr-un ritm mai alert...adica vor termina aproape toate cursurile si bacalaureatul in clasa XI , pentru clasa XII vor ramine doar cu foarte putina materie si vor invata doar 3 zile pe saptamina, in restul de 3 zile vor face diferite cursuri cu profesori universitari care vor veni la scoala, din cite am inteleg vor fi cursuri unde nu neaparat se va preda se va discuta mai mult despre tot felul de subiecte.Fiecare elev va participa la cursurile care crede el ca-l vor interesa. De exemplu Andra invata in plus pe linga programa scolara psihologie si sociologie, asta si-a ales ea.
Au posibilitatea de a semna cu armata un contract ca vor face armata(adica vor lucra in cadrul armatei) dupa ce termina facultatea...pentru a nu avea intrerupere intre liceu si facultate.
Fiica cea mare este acum in clasa XI deci inca putin si termina.
Baiatul e in aceeasi scoala si este doar in clasa VIII.
Saptamina trecuta a fost sedinta cu parintii si am discutat cu amindoua dirigintele. Amindoua mi-au laudat "odraslele".
Diriginta lui Andrei chiar spunea ca are o vechime de peste 30 de ani insa as un copil deosebit nu a intilnit...la care eu i-am spus cu vocea tremurind ca-i multumesc.

Nu stiu cum va fi cum Laura care e inca mica, are doar 3 ani si patru luni insa din cite se observa de pe acum e un copil foarte matur pentru virsta luni.Vorbeste deja 2 limbi si la desene animate se uita doar in engleza. Educatoarea ne-a spus ca e un copil care stie ce vrea. E cel mai mic copil la gradinita insa foarte dotat, mult peste cei care deja au 4-5 ani.

Sa speram ca totul va fi bine.
Eu iti recomand sa-l duci la o gradinita absolut normala unde sa se joace cu copii de virsta lui si dupa-masa sa-l duci la tot felul de cursuri.



"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

De unde credeam ca n-o sa raspunda nimeni la subiect,sunt foarte bucuroasa sa vad ce discutii interesante a generat.Pacat ca eu stau acum et cu timpul,mi-ar fi placut sa particip mai mult.Mi-am dorit trei copii pentru ca mi s-a parut mie ca e numarul ideal pentru educatia optima a fiecaruia.Acum cand vad cat de putin timp imi ramane pt fiecare si pt ca David e cel mai intelegator tocmai lui ii ofer cel mai putin ma simt vinovata pentru decizia mea,dar n-am ce face,trag de mine incercand sa ma impart cat mai bine.
Va multumesc mult pentru sfaturi,mai ales pentru cele incurajatoare. Marius,fara suparare,parerea ta e cam pesimista,ar trebui atunci cand vedem o "sclipire" sa o lasam balta pentru ca oricum credem ca se va stinge. Mi se pare si mie o optiune mai comoda,dar cine se gandeste la varianta cea mai comda pt copilul lui?
Cruis,ce pacat ca nu pot sa-l dau la scoala unde sunt copiii tai!
Cu ajutorul vostru mi-am dat si eu seama ca pot sa-l duc la orice gradinita ,o sa incerc sa gasesc o educatoare care sa inteleaga in mod pozitiv "sindromul" copil supradotat(am fost de multe ori blamata chiar si de cadre didactice ca am chinuit copilul sa-l invat sa citeasca!)
Si ideea de a angaja extra profesori e super,mai ales ca -imi vine sa urlu- nu mai am timp sa ma ocup de el!
Cruis,o sa incerc totusi sa-mi fac timp sa studiez macar pe internet(stiu bine engleza).Daca mai gasesti site-uri interesante te rog mai trimite-mi link-uri.Multumesc mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

[quote]Originally posted by craluca

www.copiisupradotati.ro
ia legatura cu florin colceag

Raluca,nu reusesc sa deschid pagina.Daca crezi ca dl.Florin Colceag m-ar putea ajuta,te rog spune-mi pe ce cale as mai putea lua legatura cu el.Mersi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

quote:
Originally posted by Vistiana

[quote]Originally posted by craluca

www.copiisupradotati.ro
ia legatura cu florin colceag

Raluca,nu reusesc sa deschid pagina.Daca crezi ca dl.Florin Colceag m-ar putea ajuta,te rog spune-mi pe ce cale as mai putea lua legatura cu el.Mersi!



Cred ca link-ul la care se referea Raluca este http://www.supradotati.ro/

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

Mersi mult,Dori,am intrat si i-am si trimis un mesaj d-lui F.Colceag,dar nu cred ca au facut mare lucru,era vorba de lipsa de fonduri...Oricum,astept raspunsul lui.

Mergi la inceput