indemnizatia de nastere pt al 2-lea copil

indemnizatia de nastere pt al 2-lea copil | Autor: mihaela_s

Link direct la acest mesaj

Stie cineva care este actul normativ cre se referra la indemnizatia de nastere pt al 2-lea copil?
Am probleme privind ridicarea ei si as vrea sa citesc si eu legea...sau ce act normativ o fi.

Multumesc!

Mihaela, Diana si Silvia
http://community.webshots.com/user/mihaela_s20
www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Gasesti cam tot ce vrei din punct de vedere legislativ la mine pe site www.marius.rdsor.ro - pagina legislativa. E cam generic pusa problema de catre tine. Daca ai fi mai exacta poate te-am putea ajuta.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Marius, am citit cateva din legi...nu am gasit nimic...asa ca scriu despre problema mea:desi locuiesc de 2 ani in Satu Mare, nu am buletin aici, ci in Zalau, orasul unde am locuit pana la sf anului 2001. In septembrie 2003 am nascut o fetita, aici in SM, iar in ian. 2004, tatal fetitei a depus la Primarie actele necesare pentru indemnizatia de nastere pt cel de-al doilea copil si pt. alocatie. Cei de la Primarie, au spus atunci ca e OK daca nu am domiciliul aici, sa aduc o negatie de la Primaria Zalau cum ca nu am ridicat de la ei indemnizatia, ceea ce am facut. Ca la mijlocul lunii febr, sa primesc telefon de la Primaria SM ca nu pot primi indemnizatia pentru ca nu am domiciliul aici, sau sa imi fac buletin cat mai repede, dar nu mai tarziu de luna martie pentru ca imi pierd dreptul de a ridica aceasta indemnizatie, ea se da numai pana copilul implineste 6 luni. Problema aici incepe...le spun ca pe 20 martie am starea civila si ca nu pot promite ca in luna martie voi avea buletin, mi se raspunde ca e OK, ma vor astepta si nu nici o problema, deoarece am depus dosarul din ian. Dar sa trec pe la ei sa ridic hartiile sa nu se piarda...?????? aici n-am inteles. Am trecut asadar pe la ei, de cateva ori dar fiind lume multa nu am stat...aveam doar de ridicat niste hartii, problema mea era rezolvata...asa ca intr-o doara, trecem in 2 martie pe la Primarie sa ne interesam de actele pt starea civila si cum la biroul cu pricina nu era lume, intru sa-mi recuperez hartiile...STUPOARE...mi se spune ca trebuie sa merg la Zalau, mi se da o negatie de aici de la SM cum ca nu am ridicat indemnizatia. Ajung in 4 martie la Zalau, aici e o "acra" de functionara, care imi da sa completez o cerere, apoi imi ia hartiile si cand vede data nasterii imi rasunde ca "nu se mai poate, doamna, ati venit prea tarziu". Mie, normal, imi sare mustarul si incep o cearta, ca fetita nu are inca 6 luni si nu e tarziu... ea nu vrea sa accepte dosarul, ca Directia Muncii o sa-l refuze, bla, bla, bla...imi iau hartiile si plec la DIR. Muncii unde am o prietena, da telefonul de ajutor, mi se spune sa merg inapoi la Primarie si sa spun acrelii sa-mi ia dosarul, merg si imi spune sa-l las pe masa. Peste 30 min merg la secretariat sa iau nr. de inregistarere al dosrului meu, mi se spune ca don'soara duce actele la sf zilei, iau nr de tel, sun a doua zi care era vineri, nu aveam dosarul inregistrat. Asa ca am ramas ca luni sun iar si daca nu am nr, vreau sa o trimit pe mama pana acolo(ea e in Zalau) si sa-i tranteasca LEGEA pe masa (asta in cazul in care am dreptate) si sa-mi iau banii.
Cei de la Primarie de aici mi-au spus ca daca dosarul e inregistrat inainte de a implini copilul 6 luni, e OK, iar la Zalau imi spune ca dosarele pentru martie le-a facut deja in februarie si ca nu mai poate sa accepte un dosar al unui copil care face 6 luni in luna martie. Asta as dori eu sa stiu: CINE ARE DREPTATE????


Scuze pt povestirea lunga si detaliata, sper ca am fost destul de clara....

Mihaela, Diana si Silvia
http://community.webshots.com/user/mihaela_s20
www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

Parerea mea e ca TU ai dreptate.Nu cred ca scrie in nici o lege ca "dosarele pt. martie se vor face in februarie".Aici este vorba despre un caz tipic de nestimulare a inaltului functionar public = stapinul nostru.Ce-i de facut, ramine la latitudinea ta: desi ai dreptate, taraganind-o expira "tremenul" si pe urma nu mai vezi nici un ban, in mod oficial de data asta.A doua varianta ar fi sa "impingi".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Celine spune:

quote:
INDEMNIZATIA DE NASTERE se acorda mamelor incepand cu cea de a doua nastere, in conformitate cu art. 19 din Legea nr. 67/1995. Cererea se depune la Serviciul stare civila.


Aici gasesti normele de aplicare ale legii: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=5462

quote:
II. INDEMNIZATIA DE NASTERE Indemnizatia de nastere se acorda, o singura data, incepind cu al doilea copil nascut, la cerere (model nr. 6).
Cererea se depune la primarul localitatii in care domiciliaza mama.
La cerere se anexeaza copiile certificatelor de nastere ale ultimilor doi copii nascuti.
Primarul raporteaza lunar numarul de beneficiare si sumele platite cu titlu de indemnizatie de nastere in raportul statistic (model nr. 5).


Tot in norme am gasit cum se face raportarea in cazul ajutorului social, se face RETROACTIV , ceea ce s-ar putea sa fie valabil si in cazul indemnizatiei de nastere, nu sunt sigura .
quote:
5. Raportarea lunara privind ajutorul social
5.1 In baza prevederilor art. 29 din Legea nr. 67/1995, primarii localitatilor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucuresti raporteaza lunar la directiile judetene de munca si protectie sociala si Directiei generale de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti datele statistice in legatura cu aplicarea legii, prin raportul statistic privind acordarea ajutorului social (model nr. 5).

5.2 Raportul statistic se transmite la directiile de munca si protectie sociala judetene si la Directia generala de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti pina la data de 5 a lunii curente pentru luna anterioara.


Aici gasesti L67/1995 LEGE privind ajutorul social http://domino2.kappa.ro/mj/lex1995.nsf/Emitent/C2256B3C004D8D3AC12565630033C161?OpenDocument

quote:

Art. 19. — (1) Începând cu cea de-a doua naștere, mamele au dreptul la o indemnizație în cuantum de 100.000 lei pentru fiecare copil născut.
(2) Plata indemnizației de naștere se stabilește prin dispoziția primarului localității în a cărei rază teritorială domiciliază persoana îndreptățită.



Eu nu am gasit specificatia cu "cererea trebuie depusa pana la varsta de 6 luni a copilului", poate te ajuta juristii site-ului. Succes!
Incearca sa depui dosarul cu numar de inregistrare, chiar daca intampini rezistenta functionarei, pana implineste copilul 6 luni, asta in cazul in care chiar exista acea dispozitie. Eventual intra in audienta la un sef al functionari acre, trebuie sa se rezolve cumva.

Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Inteleg ca aceasta indemnizatie este acordata de primarie pentru al doilea copil.Pentru primul copil nu este valabila?Sau reformulez:pentru primul se acorda ceva ?
Multumesc anticipat pentru raspuns,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Danacaltan, stiu ca la noi in tara, mori cu legea in mana...singura solutie e sa "impingi", si cum eu nu am facut-o, m-am bazat ca dreptatea e de partea mea, poate ca voi pierde.

Celine, multumesc pentru indicatii, intre timp am mai studiat pe internet si am descoperit ca Legea 67/1995 a fost abrogata de catre Legea 416/2001, iar prin HOTĂRÂREA nr.1.099 din 25 octombrie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, se prevad urmatoarele:

CAPITOLUL V
Alocația pentru copiii nou-născuți

Art. 44. - (1) Alocația pentru copiii nou-născuți se acordă la cerere, o singură dată, pentru fiecare dintre primii 4 copii nou-născuți vii.

(2) În sensul prevederilor alin. (1) prin sintagma copil nou-născut se înțelege copilul în vârstă de până la 6 luni.

(3) Cererea prevăzută la alin. (1) se înregistrează la primăria localității în care domiciliază mama sau, după caz, în care a fost înregistrată nașterea copilului.

(4) În cazul în care nașterea a fost înregistrată în altă localitate decât cea în care domiciliază mama, cererea va fi însoțită de o adeverință eliberată de primarul localității de domiciliu sau, după caz, al celei în care a fost înregistrată nașterea, din care să rezulte că nu a beneficiat de alocația pentru copilul nou-născut.

(5) Actele doveditoare pentru stabilirea și acordarea dreptului privind alocația pentru copiii nou-născuți sunt certificatul de naștere în original al copilului pentru care se solicită alocația, declarația pe propria răspundere privind rangul copilului nou-născut, precum și, după caz, copiile de pe certificatele de naștere ale copiilor născuți anterior.

Art. 45. - (1) În urma analizei cererii și a actelor doveditoare primarul dispune, în cel mult 10 zile de la data înregistrării cererii, după caz, acordarea sau neacordarea alocației pentru copiii nou-născuți.

(2) În cazul neacordării alocației pentru copiii nounăscuți motivele care au stat la baza acestei dispoziții sunt comunicate solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.

Art. 46. - (1) Alocația pentru copiii nou-născuți se acordă în cuantumul prevăzut de actele normative în vigoare la data nașterii copilului.

(2) Fondurile necesare pentru plata alocației pentru copiii nou-născuți se suportă din bugetul de stat și sunt administrate și gestionate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Art. 47. - (1) Dispozițiile primarului privind acordarea alocațiilor pentru copiii nou-născuți se transmit direcției de muncă și solidaritate socială judenețe, respectiv Direcției generale de muncă și solidaritate socială a municipiului

București, denumită în continuare direcție teritorială.

(2) Pe baza dispozițiilor prevăzute la alin. (1) direcția teritorială solicită Ministerului Muncii și Solidarității Sociale necesarul de credite bugetare în vederea plății alocațiilor pentru copiii nou-născuți.

Art. 48. - (1) Sumele primite de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sunt virate de către direcția teritorială în conturile deschise cu această destinație de către primar.

(2) Plata alocației pentru copiii nou-născuți se efectuează de primar, pe stat de plată, în termen de 10 zile de la data primirii sumelor prevăzute la alin. (1).

Art. 49. - După efectuarea plății alocației pentru copiii nou-născuți plătitorul are obligația de a înscrie pe versoul certificatului de naștere original mențiunea "Achitat alocația pentru copilul nou-născut", data, semnătura și ștampila.

Asa ca...e interpretabila ca de obicei, daca conteaza data in care depui dosarul (sa fie inainte de a implini copilul 6 luni), sau data in care vei lua banii...de aceea fiecare functionar face cum il taie pe el capul, fiecare interpreteaza cum doreste.

Dulcetica, ti-am raspuns si tie la intrebare, prin ceea ce am postat mai sus.

Cand am postat subiectul stiam si eu ca doar de la al doilea copil se primesc banii, de aceea subiectul se refera la " indemnizatia pt al 2-lea copil".


Mihaela, Diana si Silvia
http://community.webshots.com/user/mihaela_s20
www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danacaltan spune:

quote:
Originally posted by mihaela_s

Danacaltan, stiu ca la noi in tara, mori cu legea in mana...singura solutie e sa "impingi", si cum eu nu am facut-o, m-am bazat ca dreptatea e de partea mea, poate ca voi pierde.


Speram ca vei castiga. N-as vrea sa intelegi ca eu gasesc normala chestia cu impinsu', dar ,se vede treaba la noi nu e suficient sa ai dreptate...din pacate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana77 spune:

Mihaela:

Nu am intelse foarte bine, de aceea iti pun urmatoarea intrebare: cererea ta este datata inainta ca bebelusul tau sa faca
6 luni?
Daca tu ai completat cererea de acordare a indemnizatiei de nastere inainta ca bebe sa faca 6 luni, atunci esti indreptatita sa primesti indemnizatia, ( ca dovada iti trebuie bonul de inregistrare de la Primarie)si te sfatuiesc sa te duci in audienta la Primarul vostru. Eu am lucrat la o primarie de sector din Bucuresti ( chiar cu lg.416) si de aceea sunt in masura sa-ti raspund.

Roxana si Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Am vesti bune: azi a fost mama la Primarie in Zalau si a vorbit cu "acra" care a fost foarte amabila cu mama, iar pe 26 martie merg sa-mi ridic banii. Multumesc mult pentru ajutor!

Roxana, situatia era in felul urmator: aici in SM cererea era inregistrata in 6 ian, dar dupa cum am vazut in lege, puteam sa primesc banii si de aici, trebuia sa ma cert cu secretarul care a refuzat sa-mi dea banii pe motiv ca nu am domiciliul stabil in SM, pentru ca in lege nu se cere asa ceva! Numai ca eu am citit legea dupa ce fusesem la Zalau si ma certasem cu acreala de functionara de acolo, vorbisem la Directia muncii, mi s-a dat raspunsul ca nu e tarziu, dar mi-a fost frica sa nu-mi faca "figura" acreala, sa nu-mi inregistreze dosarul, pentru ca de la secretariatul Primariei spuneau ca nu au nici un dosar inregistrat de domnisoara care m-a refuzat. Cererea mea era completata in 4 martie iar fetita mea face abia poimaine, adica in 10 martie, 6 luni.
De asta nu pricepeam nici eu CUM e prea tarziu, iar functionara spunea ca eu nu o inteleg pe ea.

In fine, se pare ca am avut dreptate si norocul meu e ca am avut cine sa vorbeasca pentru mine la Dir. Muncii, unde se STIA ca nu e tarziu.


Mihaela, Diana si Silvia
http://community.webshots.com/user/mihaela_s20
www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Draga Mihaela,
Multumesc pentru promptitudinea cu care ai raspuns.Trebuie sa recunosc ,ca aceasta sectiune este extrem de utila,deoarece daca nu gaseam cu totul intimplator acest subiect, probabil nu as fi beneficiat de alocatie.

Mergi la inceput