Contractul prenuptial

Contractul prenuptial | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Moda occidentala a conventiilor matrimoniale incepe sa prinda si la romanii care vor sa tina la distanta partenerii „pe interes”. Actele sunt incheiate inainte de casatorie, dar si dupa ani buni de mariaj, de obicei dupa ce unul din parteneri „o ia pe cai gresite”.

Daca tarile vestice au o traditie de zeci de ani in incheierea unor astfel de conventii, chiar cu posibilitatea de a introduce clauze care mai de care mai excentrice, in Romania, legea permite acest lucru abia din 1 octombrie 2011.
Si asta desi tribunalele sunt pline de soti care isi disputa de la casa si masina pana la averi cu multe zerouri. Sotii Truica, Adriana Bahmuteanu si Silviu Prigoana si, mai recent, sotii Patriciu sunt doar cateva exemple de celebritati care au dus sau duc inca o lupta apriga in instanta pentru bani.Incheierea unei conventii matrimoniale prin care partenerii pot sa aleaga din timp cum sa dispuna de bunuri ar elimina partajul cu scandal in caz de divort.
Cuplurile moderne, indrumate de mediator
Baiatul vine cu casa, iar fata cu zestrea este o traditie care nu mai e de mult valabila sau care se pastreaza cel mult in unele comunitati rurale. In prezent, tot mai multi soti iau in calcul varianta de „a nu-si amesteca” bunurile dobandite in timpul casatoriei, ca sa nu fie nevoiti sa le imparta pe jumatate cu partenerii la divort.
Noul Cod Civil prevede trei regimuri matrimoniale:
- cel al comunitatii legale de bunuri (totul la comun, singurul regim care era prevazut in Vechiul Cod Civil),
- cel al separatiei (fara bunuri comune) si
- regimul conventional (posibilitatea de a avea si bunuri proprii, si bunuri comune).

Cei care aleg ultimele doua variante trebuie sa incheie o conventie la notar inainte sa ajunga in fata ofiterului de stare civila.

Actul incepe sa produca efecte dupa casatorie. Conventia nu vizeaza si bunurile dobandite inaintea casatoriei, care sunt proprii de drept.
Nehotaratii pot trece mai intai pe la mediator care ii ajuta sa aleaga regimul matrimonial care li se potriveste cel mai bine, iar apoi sa-l autentifice la notar (costa cateva sute de lei).
In lipsa conventiei, sotii se supun automat vechiului regim al comunitatii legale, in care toate bunurile dobandite dupa casatorie sunt comune.

Din fericire, regimul matrimonial ales initial nu e batut in cuie. „Partenerii il pot schimba, dar nu mai devreme de un an de la data casatoriei

Femeile bogate se vor pe cont propriu
Primii care au inteles ca dragostea nu trece prin stomac si au incheiat conventii au fost romanii cu bani, care au dorit sa-si protejeze afacerile sau sa evite executarea din cauza datoriilor sotului/ei. Inclusiv daca isi cumpara o casa, vor detine din ea procentul cu care contribuie. „Am fost impresionata de numarul de conventii incheiate de la intrarea in vigoare a noului Cod Civil. In general, sunt oameni bogati, care au ce sa apere, nu persoane care pornesc de la zero. Sunt situatii in care unul dintre ei are afaceri de familie, pe care e firesc sa le protejeze. Ele pot sa prospere in timpul casatoriei, iar la divort, celalalat poate cere anumite drepturi, desi nu a contribuit cu nimic”, exemplifica notarul.
Desi inca jenate sa puna problema „contractului prenuptial”, tot mai multe femei intreprinzatoare au solicitat consultanta in acest sens. „Multe femei care castiga mai bine decat sotii lor mi-au cerut informatii pe aceasta tema. Nu stiu cate au facut efectiv pasul, dar cel putin exista intentie”.
Femeile care au incheiat deja conventii de separatie de bunuri nu sunt genul care sa schimbe scutece. „S-au axat pe cariera si nu stau foarte mult in concediu de crestere a copilului. Nu prea isi lasa afacerile, iar daca o fac, recupereaza repede”.

Asigurare de batranete

Inclusiv sotii care s-au casatorit pe vechea lege pot incheia conventii de separare de bunuri. O astfel de decizie e luata, de obicei, dupa ce intervin schimbari in comportamentul celuilalt (cade in patima jocurilor de noroc, vinde bunurile comune etc.)
.

M..... a incheiat o conventie matrimoniala dupa 22 de ani de casnicie in care mai mult ea a adus bani in casa.
„In toti acesti ani, l-am tinut in carca pe sotul meu, care a avut castiguri modice si doar ocazional. Oricand pot dovedi ca am dobandit casa din banii mei. Am incheiat un astfel de act, pentru ca ma tem ca fiii lui din afara casatoriei sa se ridice cu pretentii”.

Si I..., 35 de ani, regreta ca nu a incheiat un astfel de act la timpul potrivit.„Sotia mi-a vandut doua masini cumparate din banii mei si multe alte bunuri dobandite impreuna, fara acordul meu. Acum divortez si as vrea sa-mi ramana mie casa”, spune barbatul.

Recomandate cuplurilor cu diferente mari de venituri Sociologul Alfred Bulai considera ca aceste contracte prenuptiale sunt eficiente doar in cazul milionarilor si ca in cazul oamenilor de rand nu prea isi au rostul. „O astfel de conventie se adreseaza elitelor, nu celor care nu au dupa ce bea apa. Se incheie intre sotii la care exista un dezacord mare al veniturilor, pentru a se evita cearta prin tribunale. Uitati-va in cazul Patriciu”, spune sociologul.
Dincolo de toate aceste calcule, chiar si in randul bogatilor, intentia de a incheia un contract prenuptial poate trada nesiguranta in viata de cuplu, spun psihologii. „Exceptand situatiile in care o persoana face un astfel de contract doar pentru a demonstra familiei ca celalalt nu-i urmareste doar banii, o astfel de intentie releva anumite indoieli in ceea ce priveste viitorul relatiei. Cand pornesti la drumul casniciei, te gandesti ca e pentru totdeauna. Ori, un astfel de contract arata ca iei in calcul si posibilitatea unei despartiri”, considera psihologul Keren Rosner, de la cabinetul Mentarex Consult.




www.evz.ro/detalii/stiri/dragoste-pana-la-bani-1027881.html" target="_blank">Sursa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Nu stiu ce sa zic Marius.
Doar pentru bogati?
In anii astia petrecuti pe Forum am citit atatea cazuri cu implicatii materiale dramatice...femei constranse sa stea in casnicii abuzive doar pentru ca nu au unde pleca, pentru ca sotul e mai potent financiar si o ameninta ca o da afara din casa (casa ei sau a familiei sale, dar transformata, in acte, cand totul e doar lapte si miere, in casa lor)...
Stiu, sunt tata de fete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai cand te casatoresti tanar fiind, se presupune ca nu ai chiar asa multe averi...decat daca le-ai mostenit.(poate ca daca esti un mostenitor bogat, sigur ca lucrurile se schimba)

De aceea nu vad chiar rostul unui astfel de contract atunci cand cei doi se casatoresc de tineri si au o viata in fata lor, in care agonisesc impreuna si construiesc impreuna.

Cand insa te casatoresti pentru o doua oara, sau cand o faci la a doua varsta...lucrurile se schimba. Poate ai copii deja, si vrei sa le securizezi viitorul. Sau cine stie ce mai alte motive. In astfel de cazuri un contract prenuptial ajuta, de multe ori, macar la moral.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Oare?
Caz concret: ea doua camere (ale parintilor), intalnit el; vandut parintii ap. 2 camere, facut un credit (ei) pentru diferenta, luat trei camere impreuna.
A cui e casa?
(in peisaj doi copii, plasati in grija mamei)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Oare?
Caz concret: ea doua camere (ale parintilor), intalnit el; vandut parintii ap. 2 camere, facut un credit (ei) pentru diferenta, luat trei camere impreuna.
A cui e casa?
(in peisaj doi copii, plasati in grija mamei)



"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde


In practica, dovedesti in instanta cu isncrisuri de unde au provenit banii de avans (adica din vanzarea apt cu 2 camere), si nimeni nu e in final neintreptatit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Inscrisuri...
Exista un contract de cumparare, cumparatori cei doi soti; daca nu este trecut un procurator de fonduri din partea sotiei (parintii ei) pentru suma x (valoarea celor 2 camere), fondurile sunt comune, indiferent de unde provin; daca treci "procurator de fonduri"...nu-i un fel de contract prenuptial, cel putin in perceptia lui?
Ce alte inscrisuri? Contractul de vanzare al ap. de doua camere, a carui valoare au incasat-o parintii ei?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Mai mult: cine stie-stie, insa cine nu, afla: ceea ce mosteneste sotia in timpul casatoriei (parinti, rude, terti) este bun comun.
Asta cum e?

Deci nu vorbim de milionari!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Da, eu asa stiu. Sau in fine, asa a fost cazul si la noi.

se depune actul de vanzare cumparare al apt de 2 camere si se spune ca suma respectiva a fost folosita ca avans la apt nou.

Alte detalii nu stiu sa-ti dau, decat ca functioneaza asa...adica pana la urma proprietatile dinaintea casatoriei nu sunt partajabile.

Aaaa, suma (ratele) platite in timpul casatoriei se considera contributie comuna. dar avansul, cata vreme a provenit din vanzarea unei proprietati ce apartinea doar unuia inaintea casatoriei, se justifica prin documente imediat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Mai mult: cine stie-stie, insa cine nu, afla: ceea ce mosteneste sotia in timpul casatoriei (parinti, rude, terti) este bun comun.
Asta cum e?

Deci nu vorbim de milionari!



"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde


Hai ca eu sunt de pe alta lume. Stiam ca mostenirile nu sunt neaparat partajabile.

Adica daca au fost trecuti amandoi in testament, e ok. daca nu au fost trecuti si doar unul e mostenitor, are dreptul sa-si reclame mostenirea proprie ca fiind doar a lui.

Deci, cum o fi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Dar ce mosteneste sotul de la rude in timpul casatoriei nu e bun comun?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Dar ce mosteneste sotul de la rude in timpul casatoriei nu e bun comun?


Pai aia e ca mie nu mi-e clar, din cate stiam eu putea sa reclame ca el e de fapt mostenitor, deci la partaj sa-si obtina mostenirea integral.


Poate totusi ne lamureste cineva.

Mergi la inceput