Dereglari de somn ale bebelusului

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Inca un lucru. Cit si cum doarme in timpul zilei? Al meu are 11 luni si doarme o data la prinz doua ore si pe urma in jur de 5 inca o ora. Si se culca la 7 jumate seara si doarme toata noaptea. Nu e bine sa ii impingi ora de somn mai tirziu si nici sa il tii treaz de frica ca nu mai doarme, cu cit sunt mai obositi, cu atit dorm mai prost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenstar spune:

Bebe are 9 luni dar nu si-a format inca program de somn, nici in timpul zilei, nici ca ora de culcare seara. Uneori doarme ziua 2 ore, alteori 1,5 ore, alteori 3 ore. Uneori doarme pe la orele 12 si 16, alteori doar o data pe la 15. Seara se culca uneori la 22, alteori la 23, alteori la 24. M-a certat maica-mea ca de ce nu-l culc mai devreme :)).

Nu am reusit sa-l conving sa-si schimbe ora de culcare :). Am incercat sa-i plasez ritualul de culcare mai devreme seara, dar n-a avut asta niciun efect. Cred ca uneori se culca obosit, dar nu stiu cum sa-l conving sa adoarma mai repede. Il las sa-si formeze in timp orele de somn.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meb spune:

Izabela, cred ca e de inteles, la 5 saptamani dupa nasterea primului copil mama nu stie nici pe ce planeta se afla, dar mi-te sa nu asculte de recomandarea medicului. Dar spune-ne totusi, te rog, cum il cheama pe pediatrul care ti-a recomandat asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meb spune:

Pai da, carmenstar, isi face el bebe un program, dar managementul iti apartine. Asa cum stau lucrurile acum, bebe iti dicteaza programul prin ora la care se trezeste dimineata, in rest tu gestionezi totul. Cum? Respectand acealeasi ore de masa, de plimbare, de baie, dar si de somn. Daca bebe se trezeste dimineata devreme si mai trage un pui de somnic pe la 10.30 - 11 atunci dupa masa de pranz, tu hotarasti ora la care se culca, nu mai tarziu de unu jumate zic eu, iar daca nu doarme in cursul diminetii atunci in jur de 12 ar fi potrivit sa il culci. Daca nu il vei culca tu, el nu se va culca singur. Cum faci? il schimbi, ii asterni eventual si unui ursulet o paturica langa patutul lui, il culci pe ursulet ii spui lui bebe ca e ora de culcare, ca doudou are nevoie de somnic ca sa se odihneasca bine, pentru ca dupa amiaza se va juca mult cu bebe voinic, etc etc, potolesti lumina in camera si te culci cu el si ii povestesti, pana adoarme. A doua zi incearca sa-l faci pe bebe sa-l culce pe doudou si il inveliti amandoi, stii tu. Si tot asa in fiecare zi, nu va dura mult si bebe se va obisnui cu aceasta ora, si va adormi usor si chiar singur, nu neaparat la minut, dar va fi program, cum ne place sa spunem. Fa o rutina si vorbeste cu el ca cu un priten mare, la 9 luni el te intelege bine. Ar functiona si mai bine daca i-ar explica si tati, iar in we s-ar ocupa el sa-l culce respectand exact aceeasi pasi. Seara, baita tot cam la aceeasi ora. Daca esti nevoita vreodata sa nu ii faci baie, macar putin intrati in baie pentru spalatul pe bucatele: Apoi pijamaua si la culcare, cu ursuletul, cu povestea, cu explicatul, cu laudatul ca vai de baiat voinic si bravo avem ca poate si face si drege, stii tu. Culcatul la ore atat de tarzii nu-l va face niciodata pe bebe sa aiba un program confortabil pentru parinti. Nu e ok nici pentru el. Poate chiar din cauza asta nu mai doarme bine noaptea. In plus, e iarna, in casa e uneori prea cald, prea uscat, pot fi motive si pe aici. Nu astepta sa dea el semne de oboseala si de somn, ai putea atepta toata ziua in zadar. Daca nu reusesti sa te organizei, pune alarme mai multe la telefon. Succes si curaj!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns izabela88 spune:

teoria:de la 10 seara pana la 6 dimineata nu se da lapte.
practica: in prima saptamana,evident,s-a trezit de 2 ori pe noapte si ii dadeam ceai.bea destul de mult,uneori mai protesta,dar incepuse sa-si regleze mesele din timpul zilei,nu se mai "juca" cu 30-40 ml lapte,din ora in ora.
in 3-4 zile avea 5-6 mese pe zi,dintre care prima,dupa 6 dimineata si ultima inainte de 10 seara,erau foarte consistente(cerea ea mai mult).a renuntat la una dintre treziri pe finalul primei saptamani,iar urmatoarea saptamana am avut parte de prima noapte de somn continuu.asta nu e o regula generala,o prietena a folosit metoda pe puiul ei de 2 luni,dar a durat in jur de 2 luni pana cand a dormit toata noaptea,luni in care se mai trezea cel putin odata pe noapte,tragea de 2-3 ori din biberonul cu ceai si se culca la loc.ea era incantata ca nu mai pregatea minim 2 portii de lapte praf in toiul noptii si,ulterior,ca se pot odihni cu totii mai bine.
acelasi lucru m-a bucurat si pe mine,a doua zi eram odihniti,gata pentru multitudinea de activitati pe care le aveam.
nu aveam dadaca la copil,nici bucatareasa,nici menajera,plus ca stau la tara,unde vara tre' sa faci multe alte lucruri ca sa ai de toate iarna,in camara.
ilinca,treaba cu semnele am inceput-o in jur de 5-6 luni,deci "finele" ironii pe care le faci nu-si au rostul.
meb,varsta nu cred ca are relevanta si,sa stii ca nu sunt asa maleabila,am propriile opinii(nu neg,e posibil sa mi le schimb in timp)
ca exemplu,in sarcina am schimbat medicul meu ginecolog la 7 luni pentru ca refuza sa-mi explice unele lucruri ingrijoratoare(contractii nedureroase,interval 2 min., aparute la 22 saptamani de sarcina,au incetat la nastere) si vorbea destul de urat.ceva de genul"eu sunt cu facultatea de medicina,tu asculti de mine fara sa pui intrebari" si "esti nebuna,nu ai nimic"
doar ca nu sunt genul care tace malc si face ca doctorul,mai ales cand am banuiala ca nu-i bine.
carmenstar,ma bucur pentru mica reusita,poate ajungeti la rezultatele dorite in curand

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alex@Sara spune:

Citat:
citat din mesajul lui izabela88

teoria:de la 10 seara pana la 6 dimineata nu se da lapte.
practica: in prima saptamana,evident,s-a trezit de 2 ori pe noapte si ii dadeam ceai.bea destul de mult,uneori mai protesta,dar incepuse sa-si regleze mesele din timpul zilei,nu se mai "juca" cu 30-40 ml lapte,din ora in ora

in 3-4 zile avea 5-6 mese pe zi,dintre care prima,dupa 6 dimineata si ultima inainte de 10 seara,erau foarte consistente(cerea ea mai mult).a renuntat la una dintre treziri pe finalul primei saptamani,iar urmatoarea saptamana am avut parte de prima noapte de somn continuu.




[daca as avea putere as amenda macar,daca nu chiar aresta si decadea din drepturile parintesti parintii care procedeaza asa cu un NOU
NASCUT
multe mi-au fost date sa aud ,dar asta chir le intrece pe toate.Arata-mi-l mie pe doctorul care recomanda asta,ca imi vine greu de crezut ca un cadru medical sa poata recomanda asa ceva



Scuze ca apare cu rosu tot,dar scriu de pe IPad si s-a selectat aiurea.Revin si corectez in jumatate de ora
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Desaga Mosului,plina de surprize,va asteapta cu mare drag ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Stiu ca fiecare mama face greseli la primul nascut. Si eu am facut, si fiecare dintre noi care are suficient curaj va recunoaste asta. Intr-o forma sau alta.
Pun aici un citat din cartea unei dr psiholog care are si ea 3 copii.

"Fiecare dintre copii este un individ unic care are dreptul de a se alimenta conform propriului sau ritm. Un ritm alimentar fortat, restrictionat orar, este imposibil sa-i faca bine unui copil. Nu numai
datorita faptului ca este diferit de toti ceilalti, dar si pentru ca propriile sale nevoi alimentare variaza de la o zi la alta.
Unde ajunge un copil hranit la ore fixe? Atunci cand ii este foame se simte frustrat. Foamea pe care o experimenteaza un bebelus este o forta care domina tot. Atunci cand ii este foame aceasta senzatie este totala. Nu admite nici o intarziere: are nevoie sa manance. Marea noastra majoritate, ca adulti, nu am simtit foamea asa cum o simte un bebelus. Pentru a va face o idee, va spun ca un copil care asteapta o ora si jumatate sa fie hranit simte acelasi lucru pe care il simte un adult dupa trei zile.

Daca impunem unui copil un orar strict de masa, acesta incepe sa isi dea seama ca poate plange din toate fortele fara nici un rezultat. Nu-i dam nimic de mancare. Poate reactiona la aceasta situatie cu furie sau din contra, poate deveni amorf si apatic, ca si cum ar fi abandonat orice speranta de a-si vedea necesitatile satisfacute. Bebelusul a īnvatat sa-si reprime furia si sa-i substituie o resemnare redutabila.
Dar fie ca acest copil alege furia permanenta sau resemnarea apatica, ceea ce a īnvatat din aceasta experienta este pentru el un aspect concret al vietii. Si cum sa-l condamni? Pentru el viata este o
realitate cruda, detestabila, un demers plin de deceptii".

Si eu i-am facut program baiatului meu. Noaptea ii dadeam la cerere pt ca nu suportam sa-l aud plangand dar ziua manca la 3 ore, se spala la ore fixe, cam totul era dupa un orar bine stabilit.
Am gresit si imi pare rau acum. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asa!
La fata nu am nici un program...diferentele dintre cei doi ca si bebelusi este enorma.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

ASta e, din pacate inca mai este in activitate vechea garda de medici pediatri, care au invatat meserie pe vechiile principii (alimentatie la ore fixe, diversificare la 2 luni etc).
Asta a fost generatie parintilor si bunicilor nostri, si vad ca e destul de greu de "spart" aceste "cutume".

Si cam orice mamica la primul nascut, e nestiutoare total, cam in ceata, asa, si daca primele sfaturi, sau cele mai multe dinte ele vor face parte din vechile conceptii, mamica va tinde sa asculte aceste sfaturi. Doar la al doilea bebe, daca se mai documenteaza intre timp, sau isi da seama ca a gresit prima data, va schimba tactica.

Eu personal am alaptat la cerere, n-am facut greseli majore la primul nascut, adica ceva ce sa regret enorm acum.
Insa, recunosc, plecam mult mai usot urechea la diverse sfaturi, sau mai bine zis mereu ma intrebam "oare sa fac asa?" SI lumea din jurul meu, daca ma vedea usor nesigura, incepea cu sfaturi. Insa 90% n-0am ascultat de sfaturi aiurea. Insa la al doilea copil, am facut din prima cum m-a taiat capul, am fost sigura de ceea ce fac, au mai venit asa, palid niste sfaturi/intrebari, dar am spus ca ma descurc si suntem ok.
Clar la primul bebe, mamica este mult mai agitata si stresata decat la urmatorii copii, dsatorita lipsei de experienta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Izabela, te rugam frumos sa incetezi a mai da sfaturi de-astea aici pentru ca vei face rau altora. Ai facut rau bebelusului tau, asta e, nu mai poti da timpul inapoi, dar macar intelege ca "asa nu". Pina in clipa asta nu ti-ai justificat teoria decit prin a cita niste carti invechite si demult depasite. Ai spus ca ai citit pe siteuri in engleza dar pina acum nu ai pus nici-un link care sa iti sustina afirmatia si eu nu te cred. Nu te cred fiindca in toata lumea conceptia este ca in cel putin primele luni de viata se alapteaza la cerere. Programul si-l face bebelusul singur.

Carmen, eu cred ca tu nu ai stiut sa citesti semnalele copilului. Al tau nu mai este bebelus, normal ar fi sa aiba o rutina, asa cum mai zicea cineva cu ore fixe de masa, ore fixe de iesit afara si de culcare. Daca refuza sa faca nani atunci cind il pui la culcare la ora obisnuita (somnul de zi) il lasi o jumate de ora si daca in continuare nu vrea sa adoarma il iei din pat si somnul respectiv l-a sarit. Nu il pui la somn o ora sau doua mai tirziu ci la ora urmatoare de somn, cind e ea.

Bineinteles ca ora nu e fixa la minut si secunda, dar oricum se invirte cam in jurul aceluiasi reper orar. Ora de culcare de seara este mult prea tirzie pentru un copil atit de mic. La cit se trezeste dimineata? Gindeste-te ca la un moment dat poate il dai la cresa ori bona ori ceva si atunci va trebui sa se incadreze brusc intr-un program. Mai bine il ajuti tu sa intre in rutina incetul cu incetul decit sa il sochezi brusc mai tirziu. Plus ca va face si voua viata mai usoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

mai fetelor voi va permiteti sa vobiti...dupa cum vedeti, aveti dadace la copii, bucatarese, menajere, etc si de-aia va permiteti sa va faceti de cap noaptea si sa va hraniti copiii de 10 ori pe noapte, in loc sa ii faceti mici robotei, programati de la 5 saptamani. dupa cum vedeti deja putem face reclama bebelusului perfect, "versiunea bebe 8", care nu mananca noaptea, face pipi si kk la olita de la 5 saptamani, si stie limbajul semnelor de la 3 luni...iar ziulica cat parintii sunt angrenati in multitudinea de activitati, deoarece stau la curte, bebelusul perfect oare ce face? se uita pe geam la parinti bucurandu-se ca a avut asa noroc...

m-am chinuit 4 ani sa fac un copil, am pierdut nenumarate sarcini, l-am nascut prematur, cu suspiciune de stenoza duodenala, ceea ce inseamna ca primele 15 zile a fost hranit doar prin cateter, mi-am pierdut laptele pe holurile spitalelor, l-am scos din maternitate la 1800 gr si asa l-am internat la budimex, dar...cand dr mi-a spus sa-l trezesc noaptea din somn la 3 ore sa-i dau de mancare (asta ca sa capete o greutate ok si sa iesim din spital), eram cea mai happy, si i-am multumit Domnului, ca am un motiv sa stau treaza noaptea, si faceam nopi albe pentru ca in intervalul de 3 ore sterilizam biberoane, ma mulgeam, hraneam copilul care se chinuia si o ora sa manance 20 ml de lapte si nu mi-am pus niciodata problema ca "nu voi face fata multitudinii de activitati de a doua zi" obosita fiind ca am fost nevoita sa hranesc un bot de carne, neajutorat, care era AL MEU...
dar mie chestia asta cu dresatul nu mi-a iesit nici la caine asa ca poate sunt eu defecta si inca nu merit o versiune imbunatatita a copilului din secolul nostru.
Am citit multe pe forumul asta dar este prima data cand vad pe cineva care poate sustine cu atata candoare un astfel de dresaj pentru un copil de 5 saptamani, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o persoana care are acces la informatie si nu de cineva care sta la cuca macaii...si ma intreb oare sunt eu defecta de imi iubesc si rasfat copilul si incerc sa ii satisfac macar nevoile primare fara un program...sau sunt altii...cat de curand ne vom creste copiii in borcane si ii scoatem de-a gata la facultate, cand e timpul sa se angajeze si sa ne intretina ca de ...doar am facut mari eforturi pentru a-i creste mari...


Mergi la inceput