copil supradotat

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Cu riscul de a parea carcotasa, imi spun si eu parerea. Lucrurile pe care la face baiatul la aproape 6 ani nu mi se par super deosebite (doar daca nu face 265 x 349). Si ai mei le-au facut, si eu au fost considerati supradotati la gradinita. Evolutia lor a fost si este una f buna, baiatul care fac si el sah de performanta de la 5,6 ani a castigat cateva medalii la campionatele nationale si joaca in turneele de adulti (are ELO de la 8 ani). Si sunt f multi copii talentati la sah care joaca in astfel de turnee de adulti (chiar de 6 ani si-un pic).
Cred ca ar trebui sa fie o testare mai serioasa pt a arde niste etape. Parintii au tendinta de a-si considera copiii deosebiti (asa si sunt), dar nu toti sunt genii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Important este sa gasesti o scoala in care invatatorii/profesorii sa fie interesati de performanta. In cazul acesta profesorii lucreaza suplimentar, iar la clasa se preda mult peste programa.
Copilul meu (a VI-a) este intr-o astfel de scoala, unde la matematica sunt 4 copii in primii 10 pe judet, la romana 3 copii sunt in primii 10 pe judet, la fizica primul la judet a fost tot un copil din scoala, la informatica 4 copii sunt in primii 5 din judet... si as putea continua. Vorbesc numai de generatia copilului meu.
La clasa se preda mereu in afara programei atat la matematica/romana/informatica cat si la fizica.
Din clasa I a fost asa. Doar trei copii nu stiau sa scrie si sa citeasca(printre care si al meu). Multi stiau deja tabla inmultirii asa ca s-a predat in clasa a II-a.
Marele dezavantaj intr-o astfel de scoala este ca trebuie sa stii unde sa spui stop, nu mai poate copilul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns orchis spune:

iulia chiar esti carcotasa!
In primul rand inainte de a ma 'umfla in pene' ca am un copil supradotat ma sperie lucrul asta!
Apoi, sa stii ca de cand am primit 'verdictul' m-am tot interesat, m-am documentat despre ce defineste un copil supradotat: nu faptul ca face adunari sau stie sa citeasca; sunt alte trasaturi care-i definesc (le poti gasi cu un simplu search)
Iti pot spune, de asemenea, multe si despre testele care se fac - sunt unele de durata scurta, altele mai lungi (de 2-3 sedinte) in functie de complexitatea lor fireste!
Copilului meu i s-a facut un test de catre un psiholog cu experienta!
De curand ni s-a confirmat 'diagnosticul' de catre alt psiholog!
Nu am spus ca este geniu! Supradotat doar!
Departe de mine gandul ca am fi singurii in situatia asta! Dimpotriva, am scris aici pentru a gasi si altii (stiu ca sunt multi) la fel si de a schimba idei!
Sa-ti traiasca baiatul si sa te bucuri de el! Da, si al meu are deja medalii si cupe castigate iar in iarna (la 5 ani si 4 luni) a participat la semifinalele de la Calimanesti la B8 iar rezultatele au fost peste asteptari!
Cand va avea 8 ani cu siguranta va participa si el la turnee pentru adulti! Stiu ca sunt multi participanti cu varste mici!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

@Iulia - parerea mea (pe care tot incerc sa mi-o spun dar cred ca nu reusesc foarte bine ) este ca parintii copiilor inteligenti trag prea tare de ei. Ii invata o gramada de chestii, ii trimit la o gramada de activitati "intelectuale", etc. Copiii fac fata, cel putin o perioada. Normal, sunt copii inteligenti, asimileaza (inteleg) ce li se preda. Totusi parerea mea este ca daca nu izbutesti sa ai un echilibru, in afara faptul ca nu va avea o copilarie fericita ci una chinuita, va mai ajunge si un adult frustrat si stresat, stiind doar matematica (vorba vine - stiind 10 materii vreau sa zic) si ne-avand prieteni, nefiind capabil sa socializeze, sa aiba o familie, etc.
E greu sa gasesti echilibrul, stiu foarte bine asta. Cerintele si presiunile sunt mari, ai tendinta sa "apesi acceleratia" cu atat mai mult cu cat poti, cu cat rezultatele imediate sunt "rewarding".
Cam asta tot incerc eu sa zic - trebuie impinsi sa socializeze. Fie ca asta inseamna prieteni mai mari, un sport de echipa, muzica sau ceramica cum zice Caro, in functie de ce ii place si ce-l relaxeaza sa faca, orice numai sa aiba mnacar o scurta perioada zilnica in care sa "copilareasca", sa fie relaxat.
Ar trebui ca scopul principal pentru propriul copil sa fie "sa fie sanatos si fericit" si de multe ori parem (noi parintii) sa pierdem asta din vedere.
Caro - felicitari, ma bucur ca sunteti bine, chiar ma intrebam ce mai faceti


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns orchis spune:

filofteia ai gasit formula perfecta pentru copilul tau! o clasa buna, intr-o scoala buna incerc sa gasesc si eu!
cred ca am fost (iar!) inteleasa gresit: eu nu fac nimic pentru a obosi copilul! De fapt imi este si greu sa-i impun eu ce sa faca daca el chiar nu-si doreste! Activitatile pe care le are le are pentru ca asa vrea si el! Si-a exclus singur din program tot ce nu-si dorea sa faca si nu am putut sa-i spun nimic!
Si nu inteleg ce e gresit in a lucra mai mult cu un copil daca el poate si vrea?!
carolinah de situatii d-astea ma tem! ma bucur ca totul s-a terminat cu bine!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Orchis nu e nimic gresit in a lucra mai mult cu un copil. Foarte multi copii lucreaza suplimentar. Ma refer la copii de scoala, normal. Si chiar trebuie sa lucreze suplimentar, daca tot ce face sunt temele nu are sanse sa "tina pasul".
Ca si idee generala (totusi) multi copii de pana in 10 ani muncesc cel putin 8 si unii chiar 10 ore pe zi. Prin "muncesc" inteleg "invata". Am eu o problema la cap probabil pentru ca mie mi se pare inadmisibil de mult. Si mi-e groaza ca munca asta, care la creste an de an, va ajunge sa-i sufoce, vor ajunge sa clacheze sau chiar sa se imbolnaveasca. De asta ziceam ca trebuie un echilibru ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Ca sa fie si mai clar - ma uit la prietena de cls a Vi-a a Monicai. Are 12 ani e intr-o clasa selectata (adica a dat un examen sa intre acolo), are note mari (adica medie peste 9,60).
Programul ei? Infernal: 5-6 ore scoala, 3-4 ore teme, 2 ore meditatii, minim 1 ora lucru suplimentar (pentru meditatii sau diverse proiecte pentru scoala sau doar suplimentar la materiile la care nu are meditatii).
Distractie? De unde? Cand? Se mai vede cu Monica cate jumatate de ora pe zi, mai iese sambata pe afara ..... Sport? Cand?

Fetita despre care vorbesc eu nu face nimic suplimentar (de exemplu sah de performanta sau altceva similar). Asta ar adauga inca 1-2 ore de munca unei zile obisnuite. Daca ar face si asta cam in cat timp ar claca?

Cam despre asta vorbesc eu ...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Sorana, in general programul unui copil de clasa a Vi-a din clasele bune este asa.
Este foarte greu de gasit un echilibru. Eu am inceput sa mai las din pretentiile la alte materii (mai un 8 la geografie/franceza/istorie) in folosul informaticii. Sunt insa parinti care trag de copii infernal... i-am intrebat de timpul liber al copiilor si au spus ca este exclus. Cand le-am povestit ca al meu mai iese pe afara cu prietenii, face vizite se uita la mine cu subinteles... ca de aceea mai are cate o nota mai slaba si sincer incep sa ma intreb care dintre noi are dreptate si procedeaza mai corect pentru copilul lui.
La noi chiar au fost sfatuiti parintii (la prima sedinta) sa renunte la sport pentru ca nu mai au timp copiii sa invete.
Profesorii/dirigintele pun presiune foarte mare pe ei, nu numai cu mediile, dar si cu concurenta intre clase. Copiii sunt sensibili atunci cand vine vorba de concurenta... sunt intr-o lupta permanenta cu celelalte clase din scoala.
Sunt si dezavantaje multe intr-o scoala care face performanta.
Este foarte greu de crescut un copil supradotat... mai ales pentru tine ca parinte, pentru ca este foarte greu sa stii cand sa te opresti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns orchis spune:

Sa renunte la sport??!! Asta mi se pare cea mai mare tampenie!
Sunt complet de acord, trebuie gasit un echilibru ca nu degeaba se spune 'minte sanatoasa in corp sanatos'!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

In sfarsit s-a inteles ce propovaduiesc eu aici
Asa e Filofteia, asta zic si eu. E greu de gasit un echilibru si trebuie sa stii si cand sa pui frana, ca daca accelerezi non-stop te vei trezi dand cu capul in gard!

Filofteia eu mereu te-am adimirat (esti modelul meu ) pentru cum procedezi. Eu zic ca faci foarte bine. Pe termen lung al tau va fi ok si la 20 de ani, nu va lesina de oboseala si stres la 18 ani ....
Cum ziceam e mai important sa fie sanatos si fericit decat sa aiba super-rezultate la 12 ani si la 18 sa clacheze ....

Orchis acum realizez ca al tau copil e inca mic. Dar nu e rau sa stii ce te asteapta .

Mergi la inceput